Пенсионери от Северозапада се хванаха на протестно хоро

Снимка: Красимир Каменов

Обединението на пенсионерите от Северозападна България изви "Хорото на нашето недоволство" в центъра на Видин

"Целта бе подтикване на управляващите да приемат Закона за възрастните хора и да преизчислят пенсиите им", коментира за Радио ВИДИН областният председател на Съюза на пенсионерите във Видин Малинка Башлийска и допълни:

"Решихме да направим едно протестно хоро и да предизвикаме управляващите да преразгледат Закона за социално осигуряване и да направят преизчисление на заплатите. В момента има проявени дискриминация между пенсионерите, пенсионирани преди 2007 година и тези, които сега се пенсионират. Основен компонент е средният осигурителен доход, който е почти два пъти повече преди 2007 година."


За да подкрепи искането на пенсионерите във Видин, бе пристигнал председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, който обяви, че ако не се вземат мерки ще има голям национален протест на 17 октомври в София:

"Днес съм дошъл да подкрепя нашите бащи и майки в тяхната нелека битка за оцеляване. Дано да успеят в битката. На 17 октомври ще се видим в София. От Видин ще се видим в София, ако няма адекватно решение от властимащите, когато се разглежда бюджетът на страната."

С изказвания се включиха представители на различни пенсионерски клубове от Северозапада, които призоваха за обединяване и се хванаха на протестното хоро. Обединението на пенсионерите от региона бе основано през месец юни в Монтана.


Вижте още

Двама видинчани влязоха в ареста при акция срещу наркоразпространението

Двама видинчани били задържани в хода на предприети полицейски действия, насочени срещу наркоразпространението в региона.  Разследващите иззели свежи канабисови растения, отглеждани в домашна мини лаборатория, съобщават от полицията. В петък, 19 октомври, криминалисти извършили претърсване в два частни имота в Ново село . На..

публикувано на 22.10.18 в 11:39

В Белоградчик говориха за ранните бракове

„Превенция на ранните бракове” – това е темата, по която обществените възпитатели от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик проведоха беседа с момичета от квартал „Карловица” в града. На срещата бяха разяснени биологичните промени в организма на младежите и половото съзряване...

публикувано на 22.10.18 в 11:29

Откраднаха 10 таблета от училището в Брегово

Във времето от 17.30 часа на 18 октомври до 07.30 часа на 19 октомври неизвестно лице проникнало през прозорец в кабинет на първия етаж в сградата на средното общообразователно училище в град Брегово. От помещението била извършена кражба на 10 таблета-училищна собственост. По случая работи Районно управление-Видин, образувано е досъдебно..

публикувано на 22.10.18 в 10:49

Лесото в Берковица се включва в седмицата на четенето

Днес,  22 октомври, Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица ще стартира своето участие в Националната седмица на четенето .  От 16:00 ч. в Градската художествена галерия учениците от професионалната ще покажат, че книгата не е непозната територия  за тях .  Темата, която са избрали преподавателите по литература в учебното..

публикувано на 22.10.18 в 10:01

Майки на деца с увреждания ще протестират с искане за оставка на Валери Симеонов

Майките на деца с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Началният час на протеста, организиран във Фейсбук, е 12:30 часа. Повод за реакцията на майките са думи на Симеонов във връзка със Закона за хората с увреждания.  Освен в София, протести ще има във Варна, Враца, Стара Загора,..

публикувано на 22.10.18 в 09:48

Авария забави влака от Видин за София

Авария в контактната мрежа между Криводол и Бели извор предизвика огромно закъснение на вечерния влак от Видин за София. Тренът, който по разписание спира на жп гарата във Враца в 20.27 часа и заминава за столицата в 20.30 ч., се забави с над 120 минути в неделната вечер и предизвика негодуванието на пасажерите. Те бяха помолени да се качат на..

публикувано на 22.10.18 в 08:00