Снимката на 11 октомври 2018 година

1
Снимка: Красимир Каменов

Обединението на пенсионерите от Северозападна България изви "Хорото на нашето недоволство" в центъра на Видин.  За да подкрепи искането на възрастните хора, във Видин бе пристигнал председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, който обяви, че ако не се вземат мерки ще има голям национален протест на 17 октомври в София.


Министерството на здравеопазването отпуска пет милиона лева за обновяване на хемодиализната мрежа в страната, съобщиха от ведомството. Средствата са осигурени с постановление на Министерски съвет от края на септември. 180 хиляди лева се предоставят за болницата във Видин. С тях ще бъдат закупени седем нови апарата и кресла за диализа, каза директорът на болницата във Видин д-р Цветан Василев. Петте милиона лева са за 29 болници в страната. Сред тях са също лечебните заведения в Монтана и Враца.

Неочаквано спиране и пускане на водата в захранващия водопровод е причината за аварията в Центъра по хемодиализа на видинската болница. Това става ясно от протокола на фирмата, извършила проверка и ремонт на водоотчистващата система, каза директорът на лечебното заведение д-р Цветан Василев. След подмяна на дефектиралия модул системата е в идеално състояние, увери д-р Василев. В момента на хемодиализа във видинската болница са 44 души.


Видинската болница е сигнализирала прокуратурата за договор с неясен предмет на дейност, сключен от предишното ръководство на лечебното заведение. Това съобщи настоящият директор д-р Цветан Василев. На около 4 млн. лева възлизат задълженията на лечебницата. Само на доставчици дължимата сума е 1 700 000 лева. Около 1 200 000 лева остава да бъдат изплатени по кредит.


Протестите на майките на деца с увреждания продължават до приемането на исканите от тях нови закони от Народното събрание. Палатките им, около 30 на брой, останаха разпънати през изминалата нощ пред сградата на Министерския съвет в София. Очаква се Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да обсъди проектозакона за хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.


Няма никакъв повод за притеснения във Враца в навечерието на новия отоплителен сезон.  


33 нови служебни коли получи видинската полиция. Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин връчи ключовете на новите високопроходими автомобили на служители на дирекция и трите районни управления във Видинско. Автомобилите са доставени по проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“.


Днес, 11 октомври, е последният ден, в който българските граждани могат да гласуват кое часово време предпочитат - лятното или зимното. Допитването започна в края на септември на сайта на правителството. До момента са гласували над 12 000 души. Очаква се Министерството на енергетиката да изготви национална позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни. Промяната се обсъжда на европейско равнище.

Общински администрации в Северозапада организират Ден на отворени врати по случай Деня на българската община, 12 октомври, петък. 


Кметът на Община Видин, Огнян Ценков, откри изложбата "Благодетелите на Видин, избрани за почетни граждани в периода 1886-1945 г.“. Експозицията се намира в заседателната зала на Общинския съвет и е посветена на Деня на българската община, който отбелязваме на 12 октомври.


Белоградчик посреща над 50 учени от цял свят, които ще участват в международна конференция на тема „Геопарковете и модерното общество”. 


Община Враца ще участва в 17-ото издание на инициативата „Мениджър за един ден“, в която ръководни постове в институцията се заемат от ученици и студенти в града. Събитието, което ще се проведе на 30 октомври 2018 г., се организира от фондация „Джуниър Ачийвмънт“ (JA Bulgaria) и дава възможност на младежи да се запознаят с управлението на града отблизо, като станат част от общинската администрация за един ден. Обявените позиции за кандидатстване в тазгодишното издание са 6 – кмет, заместник кмет „Хуманитарни дейности“, заместник кмет „Устройство на територията, строителството и обществени поръчки“, секретар на Община Враца, председател на Общински съвет-Враца и главен архитект. В инициативата могат да участват ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години, като желаещите да се включат трябва да подадат своя  автобиография и мотивационно писмо на сайта http://www.mfd.jabulgaria.org/. 

Неделно училище към Видинската митрополия отваря врати. Освен вероучение, в него ще се изучават иконопис, драматично и куклено изкуство. 

Учебник по ромски език представят днес в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Четивото е разработено от полиглота Любомир Иванов Сердев и се презентира от съпругата му Зофия Сердева. 


„Интернет зависимост и безопасен интернет” – това е темата, която обществените възпитатели към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни представиха пред учениците от трети клас на ОУ „Васил Левски” в Белоградчик.Храмовия празник на църквата "Св. Петка" ще отбележат в неделя в Ружинци. 


Галерия

Вижте още

Колеги от Радио Видин блокирани в Страсбург, заради атентата снощи

Група журналисти от България остана блокирана около пет часа в ресторант в центъра на Страсбург заради стрелбата снощи. Сред тях са двама от редакторите на Радио Видин- Йорданка Петрова и Цветомир Цветанов. Персоналът на заведението реагирал адекватно и без да създава напрежение сред клиентите като изгасили осветлението и обяснили че има извънредна..

публикувано на 12.12.18 в 07:30

Снимката на 11 декември 2018 година

Поскъпване на водата се очаква от януари. Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от регулатора. Конкретното увеличение за всеки град ще стане ясно към края на месеца. Враца е един от градовете, където кубик вода ще струва 3,17 лева. В Монтана ще бъде определена цена от 2,96..

публикувано на 11.12.18 в 18:00

Нова ВиК-мрежа спасява Хърлец от аварии

Община Козлодуй има спечелен проект за подмяна на ВиК-мрежата в Хърлец . Ремонтът ще спре честите аварии в селото, каза кметът Огнемир Симов : "Бавно във времето се случват нещата. Така е в България, за съжаление. След март месец ще започне изпълнението на проекта. Текат процедури с техните срокове. Това е единствената радост- да няма повече..

публикувано на 11.12.18 в 16:42

Цветелина с концерт в Козлодуй

На 18 декември в коледен концерт жителите и гостите на Козлодуй ще могат да чуят Цветелина, която ще представи новата си коледна песен, изпята с деветгодишната Светлинна Миткова от Козлодуй. Концертът ще се състои от 17.00 часа на централния площад, а при лошо време в зрителна зала на НЧХП „Христо Ботев-1879”.  „ Приятели, бъдете от..

публикувано на 11.12.18 в 16:00

Допълнителни пунктове ще издават карти за пътуване на пенсионери във Враца

На 31 декември 2018 година изтича срокът на картите за преференциално пътуване , издадени през 2016 и 2017 година, съобщават от Общината във Враца . В тази връзка, дружеството „Тролейбусен транспорт“ е създало организация за допълнителни пунктове, където  да се издават подобни карти, като единият се намира на спирката на площад „Македония“, а другият..

публикувано на 11.12.18 в 14:35

Пенсионери от община Козлодуй ще получат помощ

За четвърта поредна година Община Козлодуй организира кампания в подкрепа на нуждаещи се самотно живеещи пенсионери. На 21 декември, точно преди коледните празници, ще бъдат обходени лично около сто пенсионери в цялата община и ще им бъдат предоставени хранителни продукти и специална коледна картичка от Община Козлодуй. Всеки, който изрази готовност..

публикувано на 11.12.18 в 13:59