Снимката на 11 октомври 2018 година

Снимка: Красимир Каменов

Обединението на пенсионерите от Северозападна България изви "Хорото на нашето недоволство" в центъра на Видин.  За да подкрепи искането на възрастните хора, във Видин бе пристигнал председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, който обяви, че ако не се вземат мерки ще има голям национален протест на 17 октомври в София.


Министерството на здравеопазването отпуска пет милиона лева за обновяване на хемодиализната мрежа в страната, съобщиха от ведомството. Средствата са осигурени с постановление на Министерски съвет от края на септември. 180 хиляди лева се предоставят за болницата във Видин. С тях ще бъдат закупени седем нови апарата и кресла за диализа, каза директорът на болницата във Видин д-р Цветан Василев. Петте милиона лева са за 29 болници в страната. Сред тях са също лечебните заведения в Монтана и Враца.

Неочаквано спиране и пускане на водата в захранващия водопровод е причината за аварията в Центъра по хемодиализа на видинската болница. Това става ясно от протокола на фирмата, извършила проверка и ремонт на водоотчистващата система, каза директорът на лечебното заведение д-р Цветан Василев. След подмяна на дефектиралия модул системата е в идеално състояние, увери д-р Василев. В момента на хемодиализа във видинската болница са 44 души.


Видинската болница е сигнализирала прокуратурата за договор с неясен предмет на дейност, сключен от предишното ръководство на лечебното заведение. Това съобщи настоящият директор д-р Цветан Василев. На около 4 млн. лева възлизат задълженията на лечебницата. Само на доставчици дължимата сума е 1 700 000 лева. Около 1 200 000 лева остава да бъдат изплатени по кредит.


Протестите на майките на деца с увреждания продължават до приемането на исканите от тях нови закони от Народното събрание. Палатките им, около 30 на брой, останаха разпънати през изминалата нощ пред сградата на Министерския съвет в София. Очаква се Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да обсъди проектозакона за хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.


Няма никакъв повод за притеснения във Враца в навечерието на новия отоплителен сезон.  


33 нови служебни коли получи видинската полиция. Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин връчи ключовете на новите високопроходими автомобили на служители на дирекция и трите районни управления във Видинско. Автомобилите са доставени по проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“.


Днес, 11 октомври, е последният ден, в който българските граждани могат да гласуват кое часово време предпочитат - лятното или зимното. Допитването започна в края на септември на сайта на правителството. До момента са гласували над 12 000 души. Очаква се Министерството на енергетиката да изготви национална позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни. Промяната се обсъжда на европейско равнище.

Общински администрации в Северозапада организират Ден на отворени врати по случай Деня на българската община, 12 октомври, петък. 


Кметът на Община Видин, Огнян Ценков, откри изложбата "Благодетелите на Видин, избрани за почетни граждани в периода 1886-1945 г.“. Експозицията се намира в заседателната зала на Общинския съвет и е посветена на Деня на българската община, който отбелязваме на 12 октомври.


Белоградчик посреща над 50 учени от цял свят, които ще участват в международна конференция на тема „Геопарковете и модерното общество”. 


Община Враца ще участва в 17-ото издание на инициативата „Мениджър за един ден“, в която ръководни постове в институцията се заемат от ученици и студенти в града. Събитието, което ще се проведе на 30 октомври 2018 г., се организира от фондация „Джуниър Ачийвмънт“ (JA Bulgaria) и дава възможност на младежи да се запознаят с управлението на града отблизо, като станат част от общинската администрация за един ден. Обявените позиции за кандидатстване в тазгодишното издание са 6 – кмет, заместник кмет „Хуманитарни дейности“, заместник кмет „Устройство на територията, строителството и обществени поръчки“, секретар на Община Враца, председател на Общински съвет-Враца и главен архитект. В инициативата могат да участват ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години, като желаещите да се включат трябва да подадат своя  автобиография и мотивационно писмо на сайта http://www.mfd.jabulgaria.org/. 

Неделно училище към Видинската митрополия отваря врати. Освен вероучение, в него ще се изучават иконопис, драматично и куклено изкуство. 

Учебник по ромски език представят днес в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Четивото е разработено от полиглота Любомир Иванов Сердев и се презентира от съпругата му Зофия Сердева. 


„Интернет зависимост и безопасен интернет” – това е темата, която обществените възпитатели към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни представиха пред учениците от трети клас на ОУ „Васил Левски” в Белоградчик.Храмовия празник на църквата "Св. Петка" ще отбележат в неделя в Ружинци. 


Вижте още

Снимката на 15 октомври 2018 година

Община Белоградчик вече разполага с  нова техника  за зимно поддържане.  До няколко дни се очаква да бъде доставен и вископроходим пожарен автомобил. Общата стойност на техниката е около 600 хиляди лева и е закупена със средства по трансграничен проект между общините Белоградчик и Дробета-Турну Северин, Румъния. Отворена е процедурата за..

публикувано на 15.10.18 в 18:00

Продължава ремонтът на третокласния път Монтана-Видин

Продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път от Монтана за Видин . 30 километра между областния град и Дъбова махала ще бъдат ремонтирани до края на годината, обещаха в началото на месец април от Агенция "Пътна инфраструктура". Третокласният път е основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и..

публикувано на 15.10.18 в 16:25

Белоградчик получи техника за справяне с бедствия и аварии

Община Белоградчик вече разполага с комбиниран багер товарач, окомплектован с прикачени съоръжения, а именно- палетни вилици, булдозерна дъска и щипка за трупи; колесен трактор, оборудван с челна товарачна уредба, гребло за сняг и инвентар за раздробяване на клони; машина за раздробяване на дървесни отпадъци със собствен двигател (дробилка);..

публикувано на 15.10.18 в 16:07

Пътища в Монтанско ще се ремонтират за 11 милиона лева

Близо 11 милиона лева влагат в пътища в област Монтана . Средствата се отпуска с постановление на Министерски съвет. Довършват пътя от Монтана до Бели мел до края на годината. Държавата отпусна допълнително 5 милиона и половина, съобщи депутатът от ГЕРБ Дилян Димитров.  “Идеята ми, като народен представител е Монтана да има добра входно-изходна..

публикувано на 15.10.18 в 13:40

Шофьор без книжка предизвикал тежката катастрофа край Враца

Шофьорът, предизвикал катастрофата на пътя между Враца и Оряхово в неделя, при която изгоряха две коли, никога в живота си не е имал свидетелство за управление на МПС, това съобщиха от полицията във Враца. В бюлетина на Областната дирекция на МВР се допълва още, че през последните 5 години от „Пътна полиция“ са му наложили глоби за 4 550..

публикувано на 15.10.18 в 12:40

Представиха турлашки речник в Белоградчик

„Събитие” – така акад. Веселин Борисов , почетен гражданин на Белоградчик, нарече във встъпителните си думи творбата на Любомир Веселинов „Популярен автентичен турлашки речник ” при нейното представяне в града . „... Позволете ми да открия тази творческа вечер, белязана от едно събитие – това е събитие, новата книга на Любомир Веселинов, един..

публикувано на 15.10.18 в 11:44