Снимката на 11 октомври 2018 година

2
Снимка: Красимир Каменов

Обединението на пенсионерите от Северозападна България изви "Хорото на нашето недоволство" в центъра на Видин.  За да подкрепи искането на възрастните хора, във Видин бе пристигнал председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, който обяви, че ако не се вземат мерки ще има голям национален протест на 17 октомври в София.


Министерството на здравеопазването отпуска пет милиона лева за обновяване на хемодиализната мрежа в страната, съобщиха от ведомството. Средствата са осигурени с постановление на Министерски съвет от края на септември. 180 хиляди лева се предоставят за болницата във Видин. С тях ще бъдат закупени седем нови апарата и кресла за диализа, каза директорът на болницата във Видин д-р Цветан Василев. Петте милиона лева са за 29 болници в страната. Сред тях са също лечебните заведения в Монтана и Враца.

Неочаквано спиране и пускане на водата в захранващия водопровод е причината за аварията в Центъра по хемодиализа на видинската болница. Това става ясно от протокола на фирмата, извършила проверка и ремонт на водоотчистващата система, каза директорът на лечебното заведение д-р Цветан Василев. След подмяна на дефектиралия модул системата е в идеално състояние, увери д-р Василев. В момента на хемодиализа във видинската болница са 44 души.


Видинската болница е сигнализирала прокуратурата за договор с неясен предмет на дейност, сключен от предишното ръководство на лечебното заведение. Това съобщи настоящият директор д-р Цветан Василев. На около 4 млн. лева възлизат задълженията на лечебницата. Само на доставчици дължимата сума е 1 700 000 лева. Около 1 200 000 лева остава да бъдат изплатени по кредит.


Протестите на майките на деца с увреждания продължават до приемането на исканите от тях нови закони от Народното събрание. Палатките им, около 30 на брой, останаха разпънати през изминалата нощ пред сградата на Министерския съвет в София. Очаква се Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да обсъди проектозакона за хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.


Няма никакъв повод за притеснения във Враца в навечерието на новия отоплителен сезон.  


33 нови служебни коли получи видинската полиция. Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин връчи ключовете на новите високопроходими автомобили на служители на дирекция и трите районни управления във Видинско. Автомобилите са доставени по проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“.


Днес, 11 октомври, е последният ден, в който българските граждани могат да гласуват кое часово време предпочитат - лятното или зимното. Допитването започна в края на септември на сайта на правителството. До момента са гласували над 12 000 души. Очаква се Министерството на енергетиката да изготви национална позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни. Промяната се обсъжда на европейско равнище.

Общински администрации в Северозапада организират Ден на отворени врати по случай Деня на българската община, 12 октомври, петък. 


Кметът на Община Видин, Огнян Ценков, откри изложбата "Благодетелите на Видин, избрани за почетни граждани в периода 1886-1945 г.“. Експозицията се намира в заседателната зала на Общинския съвет и е посветена на Деня на българската община, който отбелязваме на 12 октомври.


Белоградчик посреща над 50 учени от цял свят, които ще участват в международна конференция на тема „Геопарковете и модерното общество”. 


Община Враца ще участва в 17-ото издание на инициативата „Мениджър за един ден“, в която ръководни постове в институцията се заемат от ученици и студенти в града. Събитието, което ще се проведе на 30 октомври 2018 г., се организира от фондация „Джуниър Ачийвмънт“ (JA Bulgaria) и дава възможност на младежи да се запознаят с управлението на града отблизо, като станат част от общинската администрация за един ден. Обявените позиции за кандидатстване в тазгодишното издание са 6 – кмет, заместник кмет „Хуманитарни дейности“, заместник кмет „Устройство на територията, строителството и обществени поръчки“, секретар на Община Враца, председател на Общински съвет-Враца и главен архитект. В инициативата могат да участват ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години, като желаещите да се включат трябва да подадат своя  автобиография и мотивационно писмо на сайта http://www.mfd.jabulgaria.org/. 

Неделно училище към Видинската митрополия отваря врати. Освен вероучение, в него ще се изучават иконопис, драматично и куклено изкуство. 

Учебник по ромски език представят днес в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Четивото е разработено от полиглота Любомир Иванов Сердев и се презентира от съпругата му Зофия Сердева. 


„Интернет зависимост и безопасен интернет” – това е темата, която обществените възпитатели към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни представиха пред учениците от трети клас на ОУ „Васил Левски” в Белоградчик.Храмовия празник на църквата "Св. Петка" ще отбележат в неделя в Ружинци. 


Галерия

Вижте още

"Красива България" помага за 3 обекта в Северозапада

Управителният съвет на „Красива България“ одобри проектите, които ще подкрепи през тази година. На свое заседание от 19 февруари, ръководният орган даде зелена светлина на 38 инициативи. Три от тях са в Северозападна България, като две от финансираните са инициативи във Врачанско . Сред одобрените са вътрешното преустройство на 3-ия етаж на..

публикувано на 21.02.19 в 09:58

Прага за гласуване обсъждат кметове във Видин

Видин ще бъде домакин на работна среща на Националното сдружение на кметовете на кметства. Дискусията ще започне в 13 часа днес, 21 февруари, в зала "Филхармония". "Ще обсъдим прага за гласуване в по-малките населени места. Ние го предложихме на премиера Борисов, но този въпрос така и не бе разгледан. Настояваме прагът да бъде 100 човека, както е в..

публикувано на 21.02.19 в 08:08

Николай Нанков: Рехабилитацията на пътя през "Петрохан" приключва през 2020

До края на 2020 г. ще приключи рехабилитацията на пътя през прохода „Петрохан“ . Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Монтана, където взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“. Възлагат се предпроектни и геоложки проучвания за изграждане на тунел под прохода, който ще бъде..

публикувано на 21.02.19 в 08:00

Затвор за подсъдим, нападнал служител на ВиК Враца

Побойникът от Бутан, който на 2 декември миналата година нападна и преби с лопата инкасаторка на "ВиК" във Враца, влиза в затвора за 18 месеца. Ефективното наказание беше наложено на Севдалин Иванов след споразумение между обвиняемия и районната прокуратура в Козлодуй. Първоначалният режим зад решетките ще е строг за насилника, тъй като освен..

публикувано на 21.02.19 в 07:47

Снимката на 20 февруари 2019 година

Аптеки в Северозападна България се включиха в протеста, организиран от Националната аптечна камара, и днес са затворени в знак на несъгласие с лекарствената политика на държавата , каза Антон Вълев, председател на аптечната камара. 25 от аптеките в Монтанско и 4 във Видин не са работили днес. Той допълни, че Националната аптечна камара настоява за среща..

публикувано на 20.02.19 в 17:50

Засилен интерес към ваксините против морбили във Видинско

Около 250 дози от ваксината за имунизация срещу морбили са раздадени от 15 февруари до днес във Видинско . Това съобщи   д-р Пепа Цветанова - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. Няма регистрирани случаи..

публикувано на 20.02.19 в 17:15
Началникът на отдел

Няма случаи на Африканска чума в област Видин

Регистрирани случаи на Африканска чума във Видинска област няма. Това съобщи началникът на отдел "Здравеопазване на животните" при Областна дирекция по безопасност на храните  д-р Валери Велков  на заседание  на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания .  "Опасност няма, но ако всеки от нас положи..

публикувано на 20.02.19 в 17:05