Снимката на 11 октомври 2018 година

2
Снимка: Красимир Каменов

Обединението на пенсионерите от Северозападна България изви "Хорото на нашето недоволство" в центъра на Видин.  За да подкрепи искането на възрастните хора, във Видин бе пристигнал председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, който обяви, че ако не се вземат мерки ще има голям национален протест на 17 октомври в София.


Министерството на здравеопазването отпуска пет милиона лева за обновяване на хемодиализната мрежа в страната, съобщиха от ведомството. Средствата са осигурени с постановление на Министерски съвет от края на септември. 180 хиляди лева се предоставят за болницата във Видин. С тях ще бъдат закупени седем нови апарата и кресла за диализа, каза директорът на болницата във Видин д-р Цветан Василев. Петте милиона лева са за 29 болници в страната. Сред тях са също лечебните заведения в Монтана и Враца.

Неочаквано спиране и пускане на водата в захранващия водопровод е причината за аварията в Центъра по хемодиализа на видинската болница. Това става ясно от протокола на фирмата, извършила проверка и ремонт на водоотчистващата система, каза директорът на лечебното заведение д-р Цветан Василев. След подмяна на дефектиралия модул системата е в идеално състояние, увери д-р Василев. В момента на хемодиализа във видинската болница са 44 души.


Видинската болница е сигнализирала прокуратурата за договор с неясен предмет на дейност, сключен от предишното ръководство на лечебното заведение. Това съобщи настоящият директор д-р Цветан Василев. На около 4 млн. лева възлизат задълженията на лечебницата. Само на доставчици дължимата сума е 1 700 000 лева. Около 1 200 000 лева остава да бъдат изплатени по кредит.


Протестите на майките на деца с увреждания продължават до приемането на исканите от тях нови закони от Народното събрание. Палатките им, около 30 на брой, останаха разпънати през изминалата нощ пред сградата на Министерския съвет в София. Очаква се Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да обсъди проектозакона за хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.


Няма никакъв повод за притеснения във Враца в навечерието на новия отоплителен сезон.  


33 нови служебни коли получи видинската полиция. Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин връчи ключовете на новите високопроходими автомобили на служители на дирекция и трите районни управления във Видинско. Автомобилите са доставени по проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“.


Днес, 11 октомври, е последният ден, в който българските граждани могат да гласуват кое часово време предпочитат - лятното или зимното. Допитването започна в края на септември на сайта на правителството. До момента са гласували над 12 000 души. Очаква се Министерството на енергетиката да изготви национална позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни. Промяната се обсъжда на европейско равнище.

Общински администрации в Северозапада организират Ден на отворени врати по случай Деня на българската община, 12 октомври, петък. 


Кметът на Община Видин, Огнян Ценков, откри изложбата "Благодетелите на Видин, избрани за почетни граждани в периода 1886-1945 г.“. Експозицията се намира в заседателната зала на Общинския съвет и е посветена на Деня на българската община, който отбелязваме на 12 октомври.


Белоградчик посреща над 50 учени от цял свят, които ще участват в международна конференция на тема „Геопарковете и модерното общество”. 


Община Враца ще участва в 17-ото издание на инициативата „Мениджър за един ден“, в която ръководни постове в институцията се заемат от ученици и студенти в града. Събитието, което ще се проведе на 30 октомври 2018 г., се организира от фондация „Джуниър Ачийвмънт“ (JA Bulgaria) и дава възможност на младежи да се запознаят с управлението на града отблизо, като станат част от общинската администрация за един ден. Обявените позиции за кандидатстване в тазгодишното издание са 6 – кмет, заместник кмет „Хуманитарни дейности“, заместник кмет „Устройство на територията, строителството и обществени поръчки“, секретар на Община Враца, председател на Общински съвет-Враца и главен архитект. В инициативата могат да участват ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години, като желаещите да се включат трябва да подадат своя  автобиография и мотивационно писмо на сайта http://www.mfd.jabulgaria.org/. 

Неделно училище към Видинската митрополия отваря врати. Освен вероучение, в него ще се изучават иконопис, драматично и куклено изкуство. 

Учебник по ромски език представят днес в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Четивото е разработено от полиглота Любомир Иванов Сердев и се презентира от съпругата му Зофия Сердева. 


„Интернет зависимост и безопасен интернет” – това е темата, която обществените възпитатели към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни представиха пред учениците от трети клас на ОУ „Васил Левски” в Белоградчик.Храмовия празник на църквата "Св. Петка" ще отбележат в неделя в Ружинци. 


Галерия

Вижте още

Още 6 дни за смяна на касовите апарати

Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, напомнят от Национална агенция за приходите. Крайният срок, в който  всички фискални устройства трябва да издават касови бележки с QR-код и да подават информация към приходната агенция за всяка извършена..

публикувано на 24.06.19 в 11:30

На Еньовден билките са най-лековити по изгрев

Днес православната църква празнува рождението на св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен. В народния календар денят е познат като Еньовден и е наситен с редица обичаи, свързани с лятното слънцестоене. Приема се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила, особено при изгрева.  За лек или наслада, интересът към лечебните растения е..

публикувано на 24.06.19 в 09:00

Мездренско училище изпраща посланици в Европейския парламент

На официална церемония в столицата, Бюрото на Европейски парламент връчи сертификати на младшите посланици на победителите в Програмата за училища посланици на Европейския парламент за учебната 2018/2019 година. От четирите наградени училища средно училище "Иван Вазов" в Мездра е на първо място, с най-висок общ резултат от 234 точки.  По време на..

публикувано на 24.06.19 в 08:30

В Монтана стартира седмица за борба с туберколозата

От днес в многопрофилната болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана стартира поредната седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата. Три пъти са намалели болните от туберкулоза в Монтана за 10 години, съобщават от лечебното заведение. Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за лечение на туберкулозата отличиха показалите..

публикувано на 24.06.19 в 08:05

Катастрофа взе човешки живот край Долна Вереница

Мъж е загинал при катастрофата между лек и товарен автомобил в района на монтанското село Долна Вереница, която стана вчера в късния следобед, съобщиха от полицията. От МВР уточниха, че в лекия автомобил са пътували мъж, възрастна жена и 3 деца. Шофьорът, който е управлявал автомобила, е починал. Той е на 61 години и е софиянец. Жител на столицата е и..

публикувано на 24.06.19 в 07:52

Гайдари откриха Северняшката сватба във Враца

Пресъздаването на автентичната Северняшка сватба бе дадено от шествие на 30 гайдари, което премина около подредените 45- метрови месали. Програмата продължи с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.  Кметът на Община Враца Калин Каменов благодари на всички присъстващи на четвъртото издание на Национален фолклорен събор "Леденика", като ги..

публикувано на 23.06.19 в 14:48

Сътрудник на радио Видин с награда за фотожурналистика

Сътрудникът ни във Враца Жоро Александров стана носител на една от петте награди, връчени на церемонията на 16- тите годишни награди на Българската асоциация на регионалните медии, която се проведе в Казанлък. 30 вестника са обединени днес в асоциацията. За мен е чест да съм носител на подобна награда, сподели  Жоро Александров : "Наградата ми е..

публикувано на 23.06.19 в 13:57