Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 октомври 2018 година

2
Снимка: Красимир Каменов

Обединението на пенсионерите от Северозападна България изви "Хорото на нашето недоволство" в центъра на Видин.  За да подкрепи искането на възрастните хора, във Видин бе пристигнал председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, който обяви, че ако не се вземат мерки ще има голям национален протест на 17 октомври в София.


Министерството на здравеопазването отпуска пет милиона лева за обновяване на хемодиализната мрежа в страната, съобщиха от ведомството. Средствата са осигурени с постановление на Министерски съвет от края на септември. 180 хиляди лева се предоставят за болницата във Видин. С тях ще бъдат закупени седем нови апарата и кресла за диализа, каза директорът на болницата във Видин д-р Цветан Василев. Петте милиона лева са за 29 болници в страната. Сред тях са също лечебните заведения в Монтана и Враца.

Неочаквано спиране и пускане на водата в захранващия водопровод е причината за аварията в Центъра по хемодиализа на видинската болница. Това става ясно от протокола на фирмата, извършила проверка и ремонт на водоотчистващата система, каза директорът на лечебното заведение д-р Цветан Василев. След подмяна на дефектиралия модул системата е в идеално състояние, увери д-р Василев. В момента на хемодиализа във видинската болница са 44 души.


Видинската болница е сигнализирала прокуратурата за договор с неясен предмет на дейност, сключен от предишното ръководство на лечебното заведение. Това съобщи настоящият директор д-р Цветан Василев. На около 4 млн. лева възлизат задълженията на лечебницата. Само на доставчици дължимата сума е 1 700 000 лева. Около 1 200 000 лева остава да бъдат изплатени по кредит.


Протестите на майките на деца с увреждания продължават до приемането на исканите от тях нови закони от Народното събрание. Палатките им, около 30 на брой, останаха разпънати през изминалата нощ пред сградата на Министерския съвет в София. Очаква се Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да обсъди проектозакона за хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.


Няма никакъв повод за притеснения във Враца в навечерието на новия отоплителен сезон.  


33 нови служебни коли получи видинската полиция. Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин връчи ключовете на новите високопроходими автомобили на служители на дирекция и трите районни управления във Видинско. Автомобилите са доставени по проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“.


Днес, 11 октомври, е последният ден, в който българските граждани могат да гласуват кое часово време предпочитат - лятното или зимното. Допитването започна в края на септември на сайта на правителството. До момента са гласували над 12 000 души. Очаква се Министерството на енергетиката да изготви национална позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни. Промяната се обсъжда на европейско равнище.

Общински администрации в Северозапада организират Ден на отворени врати по случай Деня на българската община, 12 октомври, петък. 


Кметът на Община Видин, Огнян Ценков, откри изложбата "Благодетелите на Видин, избрани за почетни граждани в периода 1886-1945 г.“. Експозицията се намира в заседателната зала на Общинския съвет и е посветена на Деня на българската община, който отбелязваме на 12 октомври.


Белоградчик посреща над 50 учени от цял свят, които ще участват в международна конференция на тема „Геопарковете и модерното общество”. 


Община Враца ще участва в 17-ото издание на инициативата „Мениджър за един ден“, в която ръководни постове в институцията се заемат от ученици и студенти в града. Събитието, което ще се проведе на 30 октомври 2018 г., се организира от фондация „Джуниър Ачийвмънт“ (JA Bulgaria) и дава възможност на младежи да се запознаят с управлението на града отблизо, като станат част от общинската администрация за един ден. Обявените позиции за кандидатстване в тазгодишното издание са 6 – кмет, заместник кмет „Хуманитарни дейности“, заместник кмет „Устройство на територията, строителството и обществени поръчки“, секретар на Община Враца, председател на Общински съвет-Враца и главен архитект. В инициативата могат да участват ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години, като желаещите да се включат трябва да подадат своя  автобиография и мотивационно писмо на сайта http://www.mfd.jabulgaria.org/. 

Неделно училище към Видинската митрополия отваря врати. Освен вероучение, в него ще се изучават иконопис, драматично и куклено изкуство. 

Учебник по ромски език представят днес в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Четивото е разработено от полиглота Любомир Иванов Сердев и се презентира от съпругата му Зофия Сердева. 


„Интернет зависимост и безопасен интернет” – това е темата, която обществените възпитатели към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни представиха пред учениците от трети клас на ОУ „Васил Левски” в Белоградчик.



Храмовия празник на църквата "Св. Петка" ще отбележат в неделя в Ружинци. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи  Иванка Костова , председател на организацията. "Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми,..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54

Оставиха в ареста четирима врачани, обвинени в побой

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. Така на практика окръжните магистрати потвърдиха определението на колегите си от Районния съд спрямо четиримата обвиняеми, на които е приложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Врачанският окръжен..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Засадиха 200 дръвчета в памет на Кръстьо Пишурка в община Лом

Общо 200 паркови дръвчета бяха засадени в Лом и региона. Инициативата е на фондация “1300 години България” и е по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец Кръстьо Пишурка. В организацията по засаждането на фиданките се включиха представители на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", с ръководител..

публикувано на 28.03.24 в 09:59

Видинската болница е акредитирана да обучава по 16 специалности

Видинската МБАЛ "Св. Петка" е одобрена да извършва клинично обучение на студенти по медицина или здравни грижи. Болницата е акредитирана по 16 специалности. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова и добави, че в отделението по неврология вече е постъпил специализант.  "Медицинските специалности, по които сме акредитирани за..

публикувано на 28.03.24 в 09:15
Мирослав Аспарухов (вдясно) е новият председател на читалищното настоятелство в Мездра.

Читалището в Мездра е с ново ръководство

Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра проведе отчетно-изборно събрание.  С решение на досегашното настоятелство шестима дългогодишни негови членове и членове на преброителната комисия, включително и най-дългогодишният председател в историята на културното средище Валентин Вълчев, които са в пенсионна възраст се оттеглиха от ръководството по..

публикувано на 28.03.24 в 08:30

Община Видин подписа 14 договора с национално финансиране

Кметът на Община Видин Цветан Ценков подписа 14 договора с национално финансиране на обща стойност почти 40 милиона лева.  Това стана възможно след като в Закона за държавния бюджет за 2024 г. българското правителство прие Инвестиционна програма за общински проекти за финансиране на проекти, определени като приоритетни. През 2023 година Община Видин..

публикувано на 28.03.24 в 08:30