Неделно училище отново отваря врати във Видин

Ще има нови школи
Снимка: Радио ВИДИН

Неделно училище към Видинската митрополия отваря врати. Освен вероучение, в него ще се изучават иконопис, драматично и куклено изкуство. Неделното училище стартира за новата учебна година, но началото му е положено още през май, каза Видинският митрополит Даниил. То е отговор на интереса, който вече има към него:

 

„Началото беше през май месец тази година, така че началото вече е положено. От това, че в близките неделни дни, които минаха, родители питат ще има ли неделно училище, кога ще започне, показва, че има интерес. Всъщност,  неделното училище е отговор на тази нужда и интерес у родителите и у децата. С Божията помощ ще имаме възможност тази неделя, 14 октомври, де открием новата учебна година за неделното училище.“


По вероучение децата ще се запознават с основите на православната вяра, празниците и традициите. Уроците са насочени към това да направят достъпни за тях осмислянето на православната вяра и начин на живот в съвременния свят, казват от митрополията. Заниманията по вероучение ще ръководи преподавателят по религия Елена Велкова:


„В неделното училище, което обикновено започва след неделната света литургия, децата ще се запознаят по-отблизо с православната вяра, с нейните традиции, с по-големите християнски празници, с евангелските добродетели. В часовете сме предвидили освен теоретични занимания, за децата сме предвидили и ръчен труд. Ще изучават християнски песни, стихотворения, кратки песни от богослуженията. Ще имат и много занимателни задачи като оцветяване, моделиране. Ще има посещения на храмовете във Видин. Главното е да се насърчават и те също да задават въпросите за вярата, които ги интересуват.“


Елена Велкова ще ръководи и школата по иконопис, която ще е в събота. Освен теоретични, децата ще имат и практически занятия. Ще изучават символиката на православната икона:


„Ще се запознаят с изграждането на православната икона, технологията, като започнем от рисунъка, цветовете, които са подходящи за иконата… Иконата е свързана с богослужението. Важното е децата да разберат нейния смисъл, духовен език, ценността и да имат богословска подготовка и познания за православната икона.“


Новост е школата за драматично и куклено изкуство. Режисьорът Мария Петрова има практика със заниманията към българската църква в Торонто, Канада. Сега смята да ги приложи и във Видин.


„Нашата школа по драматично и куклено изкуство, която ние стартираме, има за цел да приобщава и да запознава децата с художествените образи, ценностната система на българската душевност. Ще се опираме и на световната художествена литература. Също имаме и за цел чрез работата в колектив, каквото е драматичното и куклено изкуство, да научим децата на отговорност, да изострим тяхното внимание, да мислят не само за своето представяне, а за общата трупа… Нашата школа ще се опре на художествените произведения на българската и световна класика.“


За митрополит Даниил школите към неделното училище са само началото:


„Стараем се, ако е възможно, да има и други занимания. Би било добре, защото децата имат различни интереси. Едни са привлечени от иконопис, на други по-интересно е да знаят за вярата или да усвоят други изразни средства, с които да общуват със своите приятели по един християнски начин. Засега това са възможностите ни, но ни дай Боже с това де се потръгне и да се разшири дейността.“


Новата учебна година за неделното училище започва от 14 октомври. Началото е от 11.30 часа. Заниманията за децата ще са в сградата на Епархийското училище до храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" във Видин.

Вижте още

Снимката на 15 октомври 2018 година

Община Белоградчик вече разполага с  нова техника  за зимно поддържане.  До няколко дни се очаква да бъде доставен и вископроходим пожарен автомобил. Общата стойност на техниката е около 600 хиляди лева и е закупена със средства по трансграничен проект между общините Белоградчик и Дробета-Турну Северин, Румъния. Отворена е процедурата за..

публикувано на 15.10.18 в 18:00

Продължава ремонтът на третокласния път Монтана-Видин

Продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път от Монтана за Видин . 30 километра между областния град и Дъбова махала ще бъдат ремонтирани до края на годината, обещаха в началото на месец април от Агенция "Пътна инфраструктура". Третокласният път е основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и..

публикувано на 15.10.18 в 16:25

Белоградчик получи техника за справяне с бедствия и аварии

Община Белоградчик вече разполага с комбиниран багер товарач, окомплектован с прикачени съоръжения, а именно- палетни вилици, булдозерна дъска и щипка за трупи; колесен трактор, оборудван с челна товарачна уредба, гребло за сняг и инвентар за раздробяване на клони; машина за раздробяване на дървесни отпадъци със собствен двигател (дробилка);..

публикувано на 15.10.18 в 16:07

Пътища в Монтанско ще се ремонтират за 11 милиона лева

Близо 11 милиона лева влагат в пътища в област Монтана . Средствата се отпуска с постановление на Министерски съвет. Довършват пътя от Монтана до Бели мел до края на годината. Държавата отпусна допълнително 5 милиона и половина, съобщи депутатът от ГЕРБ Дилян Димитров.  “Идеята ми, като народен представител е Монтана да има добра входно-изходна..

публикувано на 15.10.18 в 13:40

Шофьор без книжка предизвикал тежката катастрофа край Враца

Шофьорът, предизвикал катастрофата на пътя между Враца и Оряхово в неделя, при която изгоряха две коли, никога в живота си не е имал свидетелство за управление на МПС, това съобщиха от полицията във Враца. В бюлетина на Областната дирекция на МВР се допълва още, че през последните 5 години от „Пътна полиция“ са му наложили глоби за 4 550..

публикувано на 15.10.18 в 12:40

Представиха турлашки речник в Белоградчик

„Събитие” – така акад. Веселин Борисов , почетен гражданин на Белоградчик, нарече във встъпителните си думи творбата на Любомир Веселинов „Популярен автентичен турлашки речник ” при нейното представяне в града . „... Позволете ми да открия тази творческа вечер, белязана от едно събитие – това е събитие, новата книга на Любомир Веселинов, един..

публикувано на 15.10.18 в 11:44