Неделно училище отново отваря врати във Видин

Ще има нови школи

Снимка: Радио ВИДИН

Неделно училище към Видинската митрополия отваря врати. Освен вероучение, в него ще се изучават иконопис, драматично и куклено изкуство. Неделното училище стартира за новата учебна година, но началото му е положено още през май, каза Видинският митрополит Даниил. То е отговор на интереса, който вече има към него:

 

„Началото беше през май месец тази година, така че началото вече е положено. От това, че в близките неделни дни, които минаха, родители питат ще има ли неделно училище, кога ще започне, показва, че има интерес. Всъщност,  неделното училище е отговор на тази нужда и интерес у родителите и у децата. С Божията помощ ще имаме възможност тази неделя, 14 октомври, де открием новата учебна година за неделното училище.“


По вероучение децата ще се запознават с основите на православната вяра, празниците и традициите. Уроците са насочени към това да направят достъпни за тях осмислянето на православната вяра и начин на живот в съвременния свят, казват от митрополията. Заниманията по вероучение ще ръководи преподавателят по религия Елена Велкова:


„В неделното училище, което обикновено започва след неделната света литургия, децата ще се запознаят по-отблизо с православната вяра, с нейните традиции, с по-големите християнски празници, с евангелските добродетели. В часовете сме предвидили освен теоретични занимания, за децата сме предвидили и ръчен труд. Ще изучават християнски песни, стихотворения, кратки песни от богослуженията. Ще имат и много занимателни задачи като оцветяване, моделиране. Ще има посещения на храмовете във Видин. Главното е да се насърчават и те също да задават въпросите за вярата, които ги интересуват.“


Елена Велкова ще ръководи и школата по иконопис, която ще е в събота. Освен теоретични, децата ще имат и практически занятия. Ще изучават символиката на православната икона:


„Ще се запознаят с изграждането на православната икона, технологията, като започнем от рисунъка, цветовете, които са подходящи за иконата… Иконата е свързана с богослужението. Важното е децата да разберат нейния смисъл, духовен език, ценността и да имат богословска подготовка и познания за православната икона.“


Новост е школата за драматично и куклено изкуство. Режисьорът Мария Петрова има практика със заниманията към българската църква в Торонто, Канада. Сега смята да ги приложи и във Видин.


„Нашата школа по драматично и куклено изкуство, която ние стартираме, има за цел да приобщава и да запознава децата с художествените образи, ценностната система на българската душевност. Ще се опираме и на световната художествена литература. Също имаме и за цел чрез работата в колектив, каквото е драматичното и куклено изкуство, да научим децата на отговорност, да изострим тяхното внимание, да мислят не само за своето представяне, а за общата трупа… Нашата школа ще се опре на художествените произведения на българската и световна класика.“


За митрополит Даниил школите към неделното училище са само началото:


„Стараем се, ако е възможно, да има и други занимания. Би било добре, защото децата имат различни интереси. Едни са привлечени от иконопис, на други по-интересно е да знаят за вярата или да усвоят други изразни средства, с които да общуват със своите приятели по един християнски начин. Засега това са възможностите ни, но ни дай Боже с това де се потръгне и да се разшири дейността.“


Новата учебна година за неделното училище започва от 14 октомври. Началото е от 11.30 часа. Заниманията за децата ще са в сградата на Епархийското училище до храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" във Видин.

Вижте още

"Красива България" помага за 3 обекта в Северозапада

Управителният съвет на „Красива България“ одобри проектите, които ще подкрепи през тази година. На свое заседание от 19 февруари, ръководният орган даде зелена светлина на 38 инициативи. Три от тях са в Северозападна България, като две от финансираните са инициативи във Врачанско . Сред одобрените са вътрешното преустройство на 3-ия етаж на..

публикувано на 21.02.19 в 09:58

Прага за гласуване обсъждат кметове във Видин

Видин ще бъде домакин на работна среща на Националното сдружение на кметовете на кметства. Дискусията ще започне в 13 часа днес, 21 февруари, в зала "Филхармония". "Ще обсъдим прага за гласуване в по-малките населени места. Ние го предложихме на премиера Борисов, но този въпрос така и не бе разгледан. Настояваме прагът да бъде 100 човека, както е в..

публикувано на 21.02.19 в 08:08

Николай Нанков: Рехабилитацията на пътя през "Петрохан" приключва през 2020

До края на 2020 г. ще приключи рехабилитацията на пътя през прохода „Петрохан“ . Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Монтана, където взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“. Възлагат се предпроектни и геоложки проучвания за изграждане на тунел под прохода, който ще бъде..

публикувано на 21.02.19 в 08:00

Затвор за подсъдим, нападнал служител на ВиК Враца

Побойникът от Бутан, който на 2 декември миналата година нападна и преби с лопата инкасаторка на "ВиК" във Враца, влиза в затвора за 18 месеца. Ефективното наказание беше наложено на Севдалин Иванов след споразумение между обвиняемия и районната прокуратура в Козлодуй. Първоначалният режим зад решетките ще е строг за насилника, тъй като освен..

публикувано на 21.02.19 в 07:47

Снимката на 20 февруари 2019 година

Аптеки в Северозападна България се включиха в протеста, организиран от Националната аптечна камара, и днес са затворени в знак на несъгласие с лекарствената политика на държавата , каза Антон Вълев, председател на аптечната камара. 25 от аптеките в Монтанско и 4 във Видин не са работили днес. Той допълни, че Националната аптечна камара настоява за среща..

публикувано на 20.02.19 в 17:50

Засилен интерес към ваксините против морбили във Видинско

Около 250 дози от ваксината за имунизация срещу морбили са раздадени от 15 февруари до днес във Видинско . Това съобщи   д-р Пепа Цветанова - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. Няма регистрирани случаи..

публикувано на 20.02.19 в 17:15
Началникът на отдел

Няма случаи на Африканска чума в област Видин

Регистрирани случаи на Африканска чума във Видинска област няма. Това съобщи началникът на отдел "Здравеопазване на животните" при Областна дирекция по безопасност на храните  д-р Валери Велков  на заседание  на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания .  "Опасност няма, но ако всеки от нас положи..

публикувано на 20.02.19 в 17:05