Неделно училище отново отваря врати във Видин

Ще има нови школи

Снимка: Радио ВИДИН

Неделно училище към Видинската митрополия отваря врати. Освен вероучение, в него ще се изучават иконопис, драматично и куклено изкуство. Неделното училище стартира за новата учебна година, но началото му е положено още през май, каза Видинският митрополит Даниил. То е отговор на интереса, който вече има към него:

 

„Началото беше през май месец тази година, така че началото вече е положено. От това, че в близките неделни дни, които минаха, родители питат ще има ли неделно училище, кога ще започне, показва, че има интерес. Всъщност,  неделното училище е отговор на тази нужда и интерес у родителите и у децата. С Божията помощ ще имаме възможност тази неделя, 14 октомври, де открием новата учебна година за неделното училище.“


По вероучение децата ще се запознават с основите на православната вяра, празниците и традициите. Уроците са насочени към това да направят достъпни за тях осмислянето на православната вяра и начин на живот в съвременния свят, казват от митрополията. Заниманията по вероучение ще ръководи преподавателят по религия Елена Велкова:


„В неделното училище, което обикновено започва след неделната света литургия, децата ще се запознаят по-отблизо с православната вяра, с нейните традиции, с по-големите християнски празници, с евангелските добродетели. В часовете сме предвидили освен теоретични занимания, за децата сме предвидили и ръчен труд. Ще изучават християнски песни, стихотворения, кратки песни от богослуженията. Ще имат и много занимателни задачи като оцветяване, моделиране. Ще има посещения на храмовете във Видин. Главното е да се насърчават и те също да задават въпросите за вярата, които ги интересуват.“


Елена Велкова ще ръководи и школата по иконопис, която ще е в събота. Освен теоретични, децата ще имат и практически занятия. Ще изучават символиката на православната икона:


„Ще се запознаят с изграждането на православната икона, технологията, като започнем от рисунъка, цветовете, които са подходящи за иконата… Иконата е свързана с богослужението. Важното е децата да разберат нейния смисъл, духовен език, ценността и да имат богословска подготовка и познания за православната икона.“


Новост е школата за драматично и куклено изкуство. Режисьорът Мария Петрова има практика със заниманията към българската църква в Торонто, Канада. Сега смята да ги приложи и във Видин.


„Нашата школа по драматично и куклено изкуство, която ние стартираме, има за цел да приобщава и да запознава децата с художествените образи, ценностната система на българската душевност. Ще се опираме и на световната художествена литература. Също имаме и за цел чрез работата в колектив, каквото е драматичното и куклено изкуство, да научим децата на отговорност, да изострим тяхното внимание, да мислят не само за своето представяне, а за общата трупа… Нашата школа ще се опре на художествените произведения на българската и световна класика.“


За митрополит Даниил школите към неделното училище са само началото:


„Стараем се, ако е възможно, да има и други занимания. Би било добре, защото децата имат различни интереси. Едни са привлечени от иконопис, на други по-интересно е да знаят за вярата или да усвоят други изразни средства, с които да общуват със своите приятели по един християнски начин. Засега това са възможностите ни, но ни дай Боже с това де се потръгне и да се разшири дейността.“


Новата учебна година за неделното училище започва от 14 октомври. Началото е от 11.30 часа. Заниманията за децата ще са в сградата на Епархийското училище до храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" във Видин.

Вижте още

Колеги от Радио Видин блокирани в Страсбург, заради атентата снощи

Група журналисти от България остана блокирана около пет часа в ресторант в центъра на Страсбург заради стрелбата снощи. Сред тях са двама от редакторите на Радио Видин- Йорданка Петрова и Цветомир Цветанов. Персоналът на заведението реагирал адекватно и без да създава напрежение сред клиентите като изгасили осветлението и обяснили че има извънредна..

публикувано на 12.12.18 в 07:30

Снимката на 11 декември 2018 година

Поскъпване на водата се очаква от януари. Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от регулатора. Конкретното увеличение за всеки град ще стане ясно към края на месеца. Враца е един от градовете, където кубик вода ще струва 3,17 лева. В Монтана ще бъде определена цена от 2,96..

публикувано на 11.12.18 в 18:00

Нова ВиК-мрежа спасява Хърлец от аварии

Община Козлодуй има спечелен проект за подмяна на ВиК-мрежата в Хърлец . Ремонтът ще спре честите аварии в селото, каза кметът Огнемир Симов : "Бавно във времето се случват нещата. Така е в България, за съжаление. След март месец ще започне изпълнението на проекта. Текат процедури с техните срокове. Това е единствената радост- да няма повече..

публикувано на 11.12.18 в 16:42

Цветелина с концерт в Козлодуй

На 18 декември в коледен концерт жителите и гостите на Козлодуй ще могат да чуят Цветелина, която ще представи новата си коледна песен, изпята с деветгодишната Светлинна Миткова от Козлодуй. Концертът ще се състои от 17.00 часа на централния площад, а при лошо време в зрителна зала на НЧХП „Христо Ботев-1879”.  „ Приятели, бъдете от..

публикувано на 11.12.18 в 16:00

Допълнителни пунктове ще издават карти за пътуване на пенсионери във Враца

На 31 декември 2018 година изтича срокът на картите за преференциално пътуване , издадени през 2016 и 2017 година, съобщават от Общината във Враца . В тази връзка, дружеството „Тролейбусен транспорт“ е създало организация за допълнителни пунктове, където  да се издават подобни карти, като единият се намира на спирката на площад „Македония“, а другият..

публикувано на 11.12.18 в 14:35

Пенсионери от община Козлодуй ще получат помощ

За четвърта поредна година Община Козлодуй организира кампания в подкрепа на нуждаещи се самотно живеещи пенсионери. На 21 декември, точно преди коледните празници, ще бъдат обходени лично около сто пенсионери в цялата община и ще им бъдат предоставени хранителни продукти и специална коледна картичка от Община Козлодуй. Всеки, който изрази готовност..

публикувано на 11.12.18 в 13:59