Неделно училище отново отваря врати във Видин

Ще има нови школи

Снимка: Радио ВИДИН

Неделно училище към Видинската митрополия отваря врати. Освен вероучение, в него ще се изучават иконопис, драматично и куклено изкуство. Неделното училище стартира за новата учебна година, но началото му е положено още през май, каза Видинският митрополит Даниил. То е отговор на интереса, който вече има към него:

 

„Началото беше през май месец тази година, така че началото вече е положено. От това, че в близките неделни дни, които минаха, родители питат ще има ли неделно училище, кога ще започне, показва, че има интерес. Всъщност,  неделното училище е отговор на тази нужда и интерес у родителите и у децата. С Божията помощ ще имаме възможност тази неделя, 14 октомври, де открием новата учебна година за неделното училище.“


По вероучение децата ще се запознават с основите на православната вяра, празниците и традициите. Уроците са насочени към това да направят достъпни за тях осмислянето на православната вяра и начин на живот в съвременния свят, казват от митрополията. Заниманията по вероучение ще ръководи преподавателят по религия Елена Велкова:


„В неделното училище, което обикновено започва след неделната света литургия, децата ще се запознаят по-отблизо с православната вяра, с нейните традиции, с по-големите християнски празници, с евангелските добродетели. В часовете сме предвидили освен теоретични занимания, за децата сме предвидили и ръчен труд. Ще изучават християнски песни, стихотворения, кратки песни от богослуженията. Ще имат и много занимателни задачи като оцветяване, моделиране. Ще има посещения на храмовете във Видин. Главното е да се насърчават и те също да задават въпросите за вярата, които ги интересуват.“


Елена Велкова ще ръководи и школата по иконопис, която ще е в събота. Освен теоретични, децата ще имат и практически занятия. Ще изучават символиката на православната икона:


„Ще се запознаят с изграждането на православната икона, технологията, като започнем от рисунъка, цветовете, които са подходящи за иконата… Иконата е свързана с богослужението. Важното е децата да разберат нейния смисъл, духовен език, ценността и да имат богословска подготовка и познания за православната икона.“


Новост е школата за драматично и куклено изкуство. Режисьорът Мария Петрова има практика със заниманията към българската църква в Торонто, Канада. Сега смята да ги приложи и във Видин.


„Нашата школа по драматично и куклено изкуство, която ние стартираме, има за цел да приобщава и да запознава децата с художествените образи, ценностната система на българската душевност. Ще се опираме и на световната художествена литература. Също имаме и за цел чрез работата в колектив, каквото е драматичното и куклено изкуство, да научим децата на отговорност, да изострим тяхното внимание, да мислят не само за своето представяне, а за общата трупа… Нашата школа ще се опре на художествените произведения на българската и световна класика.“


За митрополит Даниил школите към неделното училище са само началото:


„Стараем се, ако е възможно, да има и други занимания. Би било добре, защото децата имат различни интереси. Едни са привлечени от иконопис, на други по-интересно е да знаят за вярата или да усвоят други изразни средства, с които да общуват със своите приятели по един християнски начин. Засега това са възможностите ни, но ни дай Боже с това де се потръгне и да се разшири дейността.“


Новата учебна година за неделното училище започва от 14 октомври. Началото е от 11.30 часа. Заниманията за децата ще са в сградата на Епархийското училище до храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" във Видин.

Вижте още

На Еньовден билките са най-лековити по изгрев

Днес православната църква празнува рождението на св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен. В народния календар денят е познат като Еньовден и е наситен с редица обичаи, свързани с лятното слънцестоене. Приема се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила, особено при изгрева.  За лек или наслада, интересът към лечебните растения е..

публикувано на 24.06.19 в 09:00

Мездренско училище изпраща посланици в Европейския парламент

На официална церемония в столицата, Бюрото на Европейски парламент връчи сертификати на младшите посланици на победителите в Програмата за училища посланици на Европейския парламент за учебната 2018/2019 година. От четирите наградени училища средно училище "Иван Вазов" в Мездра е на първо място, с най-висок общ резултат от 234 точки.  По време на..

публикувано на 24.06.19 в 08:30

В Монтана стартира седмица за борба с туберколозата

От днес в многопрофилната болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана стартира поредната седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата. Три пъти са намалели болните от туберкулоза в Монтана за 10 години, съобщават от лечебното заведение. Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за лечение на туберкулозата отличиха показалите..

публикувано на 24.06.19 в 08:05

Катастрофа взе човешки живот край Долна Вереница

Мъж е загинал при катастрофата между лек и товарен автомобил в района на монтанското село Долна Вереница, която стана вчера в късния следобед, съобщиха от полицията. От МВР уточниха, че в лекия автомобил са пътували мъж, възрастна жена и 3 деца. Шофьорът, който е управлявал автомобила, е починал. Той е на 61 години и е софиянец. Жител на столицата е и..

публикувано на 24.06.19 в 07:52

Гайдари откриха Северняшката сватба във Враца

Пресъздаването на автентичната Северняшка сватба бе дадено от шествие на 30 гайдари, което премина около подредените 45- метрови месали. Програмата продължи с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.  Кметът на Община Враца Калин Каменов благодари на всички присъстващи на четвъртото издание на Национален фолклорен събор "Леденика", като ги..

публикувано на 23.06.19 в 14:48

Сътрудник на радио Видин с награда за фотожурналистика

Сътрудникът ни във Враца Жоро Александров стана носител на една от петте награди, връчени на церемонията на 16- тите годишни награди на Българската асоциация на регионалните медии, която се проведе в Казанлък. 30 вестника са обединени днес в асоциацията. За мен е чест да съм носител на подобна награда, сподели  Жоро Александров : "Наградата ми е..

публикувано на 23.06.19 в 13:57
Държавен фонд земеделие

Проверяват къщи за гости във Видинско

Проверки на къщи за гости, финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2007- 2013 година, ще извършат утре служители на Държавен фонд "Земеделие" в Северозападна България. Ще бъдат проверени семеен хотел в близост до пещерата "Магура", в белоградчишкото село Рабиша и  4 къща за гости в село Цар Петрово, община Кула. Проверките ще започнат в..

публикувано на 23.06.19 в 11:19