Летище Видин- един хубав спомен, който навява тъга

Снимка: Радио ВИДИН
Спомен, който няма заличаване. След точно 2 дни, в събота, 13 октомври, се навършват 45 години от официалното откриване (1973 г.) на летището във Видин. То е обслужвало линиите Видин-София и Видин-Варна-Бургас. Първоначално, билетът до столицата е струвал 7,70 лв., а после 11,00, като хората са имали възможност да пътуват 6 дни в седмицата, без неделя. 

Някои не знаят как е изглеждало преди, а с тази тема внасяме яснота специално сред по-младата аудитория. 

Започваме от строителството. Какъв е бил срокът на изграждането на летището и кога е започнало ни разказа Маня Николова, помощник-технически ръководител в строителната фирма, построила Летище Видин:


"Това бе една огромна школа за мен. За първи път видях новата технология, по която се изграждаше пистата на летището. Проектът се казваше "Селскостопанска защитна база" - първа и втора част. Огромен дял за сбъдването на това съоръжение е на Петко Илиев- един гражданин, който направи страшно много за този град, включително изграждането на летището, давайки възможност за по-бързо придвижване на хората. Той организира изцяло финансирането и следеше много сериозно неговото изпълнение. 

Снимка: Доския Пекова Личен архивРаботеше се денонощно. За мен беше интересно, защото имаше голямо напрежение. Имахме срокове, въведе се в експлоатация в съответния срок и тогава другарят Илиев издаде заповед всички командировани лица да ползват самолета на летището във Видин. Така се даде възможност да се разработи тази линия. Дори нямаше билети, трябваше предварително да се записваме. По този начин имаше възможност да идват качествени кадри, които са полезни за изграждането на града. За около 3 години се построи."

При самото откриване, на касата за продажба на билети, работа започва Доксия Пекова, с която ви срещнахме преди няколко месеца в "Думата имат старейшините". Днес с нея отидохме на летището, където, за съжаление, видяхме една разруха, съсипана база, която можеше да бъде превърната например в музей, където хората да видят част от историята на града ни. Ето какви спомени изплуваха в съзнанието на Доксия Пекова, докато се разхождахме на видинското летище:

"Като първи спомен- идваме с пътниците, спира автобусът, влизат вътре. Трябва да видим дали нещо е останало от сградата, но май почти нищо... Тия фуги, това нещо беше абсолютно забранено. Беше гладко, за кацането на самолета. Ако удари камък или нещо, може да стане беля. Винаги в есенното време се стреляше срещу гарги, защото, ако влязат в двигателя- самолетите катастрофират... То нищо не е останало, освен кулата, тук беше ръководителят на движението. Всеки пилот си има минимум на видимост, нашето летище трябваше да има 800 метра видимост, особено есенно време, когато падат мъглите. От двете страни на входа имаше рози. Беше много красиво... Имаше борчета, градинки... Пътниците бяха много и различни. Имаше редовни клиенти... Би било красота тук, ако още функционираше... Тук обработвахме пътниците, багажите взимаме, проверяват ги, минават в салона и след това излизат тук, беше заградено... Дълги години съм работила, сега е останал един цимент. Всичко, което може да се разруши е разрушено..."

Видинчани си спомнят с умиление времето, когато летището е работило и са се възползвали от възможността да пътуват със самолет до София или морето. Сред тях е и Пенка Стефанова:

"Пътувала съм два пъти със самолета. Пазя много хубави спомени, стигахме много бързо до София. А сега Е-79 е пълен кошмар... Беше много удобно... Сега е разруха, като всичко в този град..."


Мили спомени и много тъга- това е оставило видинското летище у хората. 
 

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.

Вижте още

Подмяна на електрическите стълбове тревожи жители на "Нов път"

Подмяна на електрически стълбове на улица "Байкал" във видинския квартал "Нов път" разтревожи хората. Те се опасяват, че таблата ще бъдат поставени високо и няма да имат достъп до електромерите. "Виждаме, че те са много високи, 12 метра. Виждаме и че нови табла се слагат. Притеснението е от това, че ние преди 20 години успяхме да ги свалим, първо във..

публикувано на 15.10.18 в 15:40

"Заедно в час" привлича млади учители от Северозапада

Над 110 учители от програмата "Заедно в час" преподават през новата учебна година в 11 региона на страната, сред които Враца и Монтана. 64 са новите преподаватели, които влизат за първи път в класните стаи. Сред тях е и Иван Драгомиров , който е начален учител целодневно обучение в СУ "Христо Ботев" в Козлодуй. Той е завършил маркетинг и казва, че..

публикувано на 15.10.18 в 14:02

Във Видин отбелязаха Деня на белия бастун

Днешният 15 октомври е Международен ден на белия бастун. Той се отбелязва по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. и съгласно резолюция на Конгреса на САЩ от 6 октомври 1964 г., в която се призоват ръководителите на 50 държави да обявят 15 октомври за Ден на белия бастун, за да се подчертае значението му за..

публикувано на 15.10.18 в 13:47

"Музикална зона": В деня на белия бастун даваме път на незрящите певци

  Международният ден на белия бастун отбелязваме днес. Обявен е през 1980г. по решение на Световния съвет за благополучие на слепите. Изображението на човек с бял бастун в ръка е прието за международен символ четири години по- късно.    Днес в „Музикална зона“ ще слушаме изпълнения на певците, които „виждат“ с душите си. Ще ги слушаме в захлас, очаровани..

публикувано на 15.10.18 в 09:41

Господ сее в нашите сърца, затова нека създадем в себе си добра и плодовита почва

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове. Освен поредната неделя, ние днес почитаме..

публикувано на 14.10.18 в 08:00

Самър- 9-годишната красавица с характер

Самър e чисто бяла, 9-годишна котка, порода турска ангора- една от древните дългокосмести породи котки. Идва във Видин, когато е на една година, случайно и уж за кратко време, но Краси Хараламбова се влюбва в нея от пръв поглед: "Малкият син се прибира и влиза с клетката и от клетката се показва това животинче. Тя беше може би на половината- по..

публикувано на 12.10.18 в 16:45