Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летище Видин- един хубав спомен, който навява тъга

7
Снимка: Радио ВИДИН
Спомен, който няма заличаване. След точно 2 дни, в събота, 13 октомври, се навършват 45 години от официалното откриване (1973 г.) на летището във Видин. То е обслужвало линиите Видин-София и Видин-Варна-Бургас. Първоначално, билетът до столицата е струвал 7,70 лв., а после 11,00, като хората са имали възможност да пътуват 6 дни в седмицата, без неделя. 

Някои не знаят как е изглеждало преди, а с тази тема внасяме яснота специално сред по-младата аудитория. 

Започваме от строителството. Какъв е бил срокът на изграждането на летището и кога е започнало ни разказа Маня Николова, помощник-технически ръководител в строителната фирма, построила Летище Видин:


"Това бе една огромна школа за мен. За първи път видях новата технология, по която се изграждаше пистата на летището. Проектът се казваше "Селскостопанска защитна база" - първа и втора част. Огромен дял за сбъдването на това съоръжение е на Петко Илиев- един гражданин, който направи страшно много за този град, включително изграждането на летището, давайки възможност за по-бързо придвижване на хората. Той организира изцяло финансирането и следеше много сериозно неговото изпълнение. 

Снимка: Доксия Пекова Личен архивРаботеше се денонощно. За мен беше интересно, защото имаше голямо напрежение. Имахме срокове, въведе се в експлоатация в съответния срок и тогава другарят Илиев издаде заповед всички командировани лица да ползват самолета на летището във Видин. Така се даде възможност да се разработи тази линия. Дори нямаше билети, трябваше предварително да се записваме. По този начин имаше възможност да идват качествени кадри, които са полезни за изграждането на града. За около 3 години се построи."

При самото откриване, на касата за продажба на билети, работа започва Доксия Пекова, с която ви срещнахме преди няколко месеца в "Думата имат старейшините". Днес с нея отидохме на летището, където, за съжаление, видяхме една разруха, съсипана база, която можеше да бъде превърната например в музей, където хората да видят част от историята на града ни. Ето какви спомени изплуваха в съзнанието на Доксия Пекова, докато се разхождахме на видинското летище:

"Като първи спомен- идваме с пътниците, спира автобусът, влизат вътре. Трябва да видим дали нещо е останало от сградата, но май почти нищо... Тия фуги, това нещо беше абсолютно забранено. Беше гладко, за кацането на самолета. Ако удари камък или нещо, може да стане беля. Винаги в есенното време се стреляше срещу гарги, защото, ако влязат в двигателя- самолетите катастрофират... То нищо не е останало, освен кулата, тук беше ръководителят на движението. Всеки пилот си има минимум на видимост, нашето летище трябваше да има 800 метра видимост, особено есенно време, когато падат мъглите. От двете страни на входа имаше рози. Беше много красиво... Имаше борчета, градинки... Пътниците бяха много и различни. Имаше редовни клиенти... Би било красота тук, ако още функционираше... Тук обработвахме пътниците, багажите взимаме, проверяват ги, минават в салона и след това излизат тук, беше заградено... Дълги години съм работила, сега е останал един цимент. Всичко, което може да се разруши е разрушено..."

Видинчани си спомнят с умиление времето, когато летището е работило и са се възползвали от възможността да пътуват със самолет до София или морето. Сред тях е и Пенка Стефанова:

"Пътувала съм два пъти със самолета. Пазя много хубави спомени, стигахме много бързо до София. А сега Е-79 е пълен кошмар... Беше много удобно... Сега е разруха, като всичко в този град..."


Мили спомени и много тъга- това е оставило видинското летище у хората. 
 

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50