Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Автор:
6
Снимка: Радио Видин
Днес разказваме за монтанското село Славотин, намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те години. Предложение местната библиотека да носи неговото име има кметът на селото Личко Цолов.

В читалището кипи подготовка за празника, който ще се проведе в събота сутринта, обясни секретарят Венера Димитрова:

"В събота, на 13 октомври сутринта ще имаме годишнина на читалището, 90 години. Първо ще открием документална изложба на държавния архив в Монтана. После ще открием изложба за живота и творчеството на Емил Коралов, роден в Славотин. Пред входа на читалището на фасадата на сградата ще открием и паметна плоча на името на писателя. Ще има приветствено слово, награждаване с грамоти и програма на самодейци от Монтана и селата Славотин, Стубел, Липен, Студено буче, Д-р Йосифово и Гаганица"

Венера Димитрова, секретар на НЧ Просвета и Личко Цолов, кмет на СлавотинКмет на Славотин за трети пореден мандат е Личко Цолов. Негова е идеята местната библиотека да носи името на писателя Емил Коралов. Гордее се с родното си село, което има дълга петвековна история.

"През 2020 година ако сме живи и здрави ще отбележим 500 години Славотин на това място. Тук са се пресичали много пътища. По-голям кръстопът от този на територията на област Монтана едва ли ще намерите. От съществуването си най-многобройно е било населението през 1956 година- 2956 души"
, обясни кметът.

Въпреки това обаче не прави изключение от демографската характеристика на Северозапада. Населението му се е стопило в годините от 3000 на едва 300 жители днес.

Над 640 са къщите в село Славотин, но две трети от тях са необитаеми. Преди 1959 година е било и център на община. Над 40 км е селската пътна мрежа, огромно по мащабите си е и читалището, което кметът ласкаво нарича "нашето НДК".

"Имахме и училище, и детска градина. Училището затвори врати преди 20 години, детското заведение го няма от 10... Пустеят сградите и се рушат бавно", отчита кметът.  

СнимкаВ центъра на селото се издига величествен войнишки паметник. През 2015 година по повод 70 години от края на Втората световна война е открит възстановения паметник, на който са изписани имената на загиналите славотинчани по времето на Втората световна война и на войните за национално обединение.

Според местните предания името на селото идва от името на свинаря Славо. Селото се е намирало на друго място, където нямало вода и хората били принудени да я носят отдалеч. Свинарят Славо забелязал, че свинете, които пасе всеки ден се връщат кални. Решил да ги проследи и те го отвели до един извор. Селото се преместило до извора, а от думите "Слава ти" и името на свинаря Славо днес произлиза името Славотин.

Само след две седмици в Славотин отново ще има празник, защото тогава е селският събор, казва още кметът Личко Цолов. За работата си като "старейшина на селото", както сам се нарича си поставя добра оценка, но казва, че водещ фактор е оценката на хората. Те ще се произнесат отново на година, при новите избори за кмет. Ако отново получи доверието им, ще има сили за още един мандат в грижа за Славотин и хората там.

Още за селото може да чуете в звуковия файл.  

Галерия

Вижте още

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Ще се завърнат ли ИТ-специалистите от чужбина

Около 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21% се колебаят- това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 000 наши сънародници в над 70 държави. Българският софтуерен бизнес твърди, че може да наеме поне 25% повече специалисти в сектора. Представителите на..

публикувано на 05.12.18 в 12:22

Повече пари за общините в Северозапада догодина, ще стигнат ли?

Над 3,2 млрд. лв. ще получат българските общини от държавния бюджет за 2019 година , реши Народното събрание. Сумата е с около 500 млн. повече в сравнение с тази година. Общините с по-малко население ще вземат повече средства от държавата, а по-големите- по-малко. Планираните средства за капиталови разходи, снегопочистване и за делегираните от..

публикувано на 04.12.18 в 14:06

За правото да бъдат чути в Световния ден на хората с увреждания

Днес отбелязваме Световния ден на хората с увреждания. Обявен е от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Целта на този ден е подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. Въпреки протестите, водените разговори и срещи с експерти, реална реформа за хората с увреждания няма. Това смята Митко Николов- председател на..

публикувано на 03.12.18 в 13:44