Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Автор:
7
Снимка: Радио Видин
Днес разказваме за монтанското село Славотин, намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те години. Предложение местната библиотека да носи неговото име има кметът на селото Личко Цолов.

В читалището кипи подготовка за празника, който ще се проведе в събота сутринта, обясни секретарят Венера Димитрова:

"В събота, на 13 октомври сутринта ще имаме годишнина на читалището, 90 години. Първо ще открием документална изложба на държавния архив в Монтана. После ще открием изложба за живота и творчеството на Емил Коралов, роден в Славотин. Пред входа на читалището на фасадата на сградата ще открием и паметна плоча на името на писателя. Ще има приветствено слово, награждаване с грамоти и програма на самодейци от Монтана и селата Славотин, Стубел, Липен, Студено буче, Д-р Йосифово и Гаганица"

Венера Димитрова, секретар на НЧ Просвета и Личко Цолов, кмет на СлавотинКмет на Славотин за трети пореден мандат е Личко Цолов. Негова е идеята местната библиотека да носи името на писателя Емил Коралов. Гордее се с родното си село, което има дълга петвековна история.

"През 2020 година ако сме живи и здрави ще отбележим 500 години Славотин на това място. Тук са се пресичали много пътища. По-голям кръстопът от този на територията на област Монтана едва ли ще намерите. От съществуването си най-многобройно е било населението през 1956 година- 2956 души"
, обясни кметът.

Въпреки това обаче не прави изключение от демографската характеристика на Северозапада. Населението му се е стопило в годините от 3000 на едва 300 жители днес.

Над 640 са къщите в село Славотин, но две трети от тях са необитаеми. Преди 1959 година е било и център на община. Над 40 км е селската пътна мрежа, огромно по мащабите си е и читалището, което кметът ласкаво нарича "нашето НДК".

"Имахме и училище, и детска градина. Училището затвори врати преди 20 години, детското заведение го няма от 10... Пустеят сградите и се рушат бавно", отчита кметът.  

СнимкаВ центъра на селото се издига величествен войнишки паметник. През 2015 година по повод 70 години от края на Втората световна война е открит възстановения паметник, на който са изписани имената на загиналите славотинчани по времето на Втората световна война и на войните за национално обединение.

Според местните предания името на селото идва от името на свинаря Славо. Селото се е намирало на друго място, където нямало вода и хората били принудени да я носят отдалеч. Свинарят Славо забелязал, че свинете, които пасе всеки ден се връщат кални. Решил да ги проследи и те го отвели до един извор. Селото се преместило до извора, а от думите "Слава ти" и името на свинаря Славо днес произлиза името Славотин.

Само след две седмици в Славотин отново ще има празник, защото тогава е селският събор, казва още кметът Личко Цолов. За работата си като "старейшина на селото", както сам се нарича си поставя добра оценка, но казва, че водещ фактор е оценката на хората. Те ще се произнесат отново на година, при новите избори за кмет. Ако отново получи доверието им, ще има сили за още един мандат в грижа за Славотин и хората там.

Още за селото може да чуете в звуковия файл.  

Галерия

Вижте още

Висше образование у нас или в чужбина- какво избират младите

През последните години все по- често на младите хора се налага да избират къде да продължат образованието си, след завършване на средното училище- в България или в чужбина. За съжаление знаещите и можещите хора, избрали да придобият висшето си образование у нас, са изправени пред редица трудности, които често са пречка за нормалното следване...

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40