Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Автор:
7
Снимка: Радио Видин
Днес разказваме за монтанското село Славотин, намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те години. Предложение местната библиотека да носи неговото име има кметът на селото Личко Цолов.

В читалището кипи подготовка за празника, който ще се проведе в събота сутринта, обясни секретарят Венера Димитрова:

"В събота, на 13 октомври сутринта ще имаме годишнина на читалището, 90 години. Първо ще открием документална изложба на държавния архив в Монтана. После ще открием изложба за живота и творчеството на Емил Коралов, роден в Славотин. Пред входа на читалището на фасадата на сградата ще открием и паметна плоча на името на писателя. Ще има приветствено слово, награждаване с грамоти и програма на самодейци от Монтана и селата Славотин, Стубел, Липен, Студено буче, Д-р Йосифово и Гаганица"

Венера Димитрова, секретар на НЧ Просвета и Личко Цолов, кмет на СлавотинКмет на Славотин за трети пореден мандат е Личко Цолов. Негова е идеята местната библиотека да носи името на писателя Емил Коралов. Гордее се с родното си село, което има дълга петвековна история.

"През 2020 година ако сме живи и здрави ще отбележим 500 години Славотин на това място. Тук са се пресичали много пътища. По-голям кръстопът от този на територията на област Монтана едва ли ще намерите. От съществуването си най-многобройно е било населението през 1956 година- 2956 души"
, обясни кметът.

Въпреки това обаче не прави изключение от демографската характеристика на Северозапада. Населението му се е стопило в годините от 3000 на едва 300 жители днес.

Над 640 са къщите в село Славотин, но две трети от тях са необитаеми. Преди 1959 година е било и център на община. Над 40 км е селската пътна мрежа, огромно по мащабите си е и читалището, което кметът ласкаво нарича "нашето НДК".

"Имахме и училище, и детска градина. Училището затвори врати преди 20 години, детското заведение го няма от 10... Пустеят сградите и се рушат бавно", отчита кметът.  

СнимкаВ центъра на селото се издига величествен войнишки паметник. През 2015 година по повод 70 години от края на Втората световна война е открит възстановения паметник, на който са изписани имената на загиналите славотинчани по времето на Втората световна война и на войните за национално обединение.

Според местните предания името на селото идва от името на свинаря Славо. Селото се е намирало на друго място, където нямало вода и хората били принудени да я носят отдалеч. Свинарят Славо забелязал, че свинете, които пасе всеки ден се връщат кални. Решил да ги проследи и те го отвели до един извор. Селото се преместило до извора, а от думите "Слава ти" и името на свинаря Славо днес произлиза името Славотин.

Само след две седмици в Славотин отново ще има празник, защото тогава е селският събор, казва още кметът Личко Цолов. За работата си като "старейшина на селото", както сам се нарича си поставя добра оценка, но казва, че водещ фактор е оценката на хората. Те ще се произнесат отново на година, при новите избори за кмет. Ако отново получи доверието им, ще има сили за още един мандат в грижа за Славотин и хората там.

Още за селото може да чуете в звуковия файл.  

Галерия

Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56