Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Автор:
Снимка: Радио Видин
Днес разказваме за монтанското село Славотин, намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те години. Предложение местната библиотека да носи неговото име има кметът на селото Личко Цолов.

В читалището кипи подготовка за празника, който ще се проведе в събота сутринта, обясни секретарят Венера Димитрова:

"В събота, на 13 октомври сутринта ще имаме годишнина на читалището, 90 години. Първо ще открием документална изложба на държавния архив в Монтана. После ще открием изложба за живота и творчеството на Емил Коралов, роден в Славотин. Пред входа на читалището на фасадата на сградата ще открием и паметна плоча на името на писателя. Ще има приветствено слово, награждаване с грамоти и програма на самодейци от Монтана и селата Славотин, Стубел, Липен, Студено буче, Д-р Йосифово и Гаганица"

Венера Димитрова, секретар на НЧ Просвета и Личко Цолов, кмет на СлавотинКмет на Славотин за трети пореден мандат е Личко Цолов. Негова е идеята местната библиотека да носи името на писателя Емил Коралов. Гордее се с родното си село, което има дълга петвековна история.

"През 2020 година ако сме живи и здрави ще отбележим 500 години Славотин на това място. Тук са се пресичали много пътища. По-голям кръстопът от този на територията на област Монтана едва ли ще намерите. От съществуването си най-многобройно е било населението през 1956 година- 2956 души"
, обясни кметът.

Въпреки това обаче не прави изключение от демографската характеристика на Северозапада. Населението му се е стопило в годините от 3000 на едва 300 жители днес.

Над 640 са къщите в село Славотин, но две трети от тях са необитаеми. Преди 1959 година е било и център на община. Над 40 км е селската пътна мрежа, огромно по мащабите си е и читалището, което кметът ласкаво нарича "нашето НДК".

"Имахме и училище, и детска градина. Училището затвори врати преди 20 години, детското заведение го няма от 10... Пустеят сградите и се рушат бавно", отчита кметът.  

СнимкаВ центъра на селото се издига величествен войнишки паметник. През 2015 година по повод 70 години от края на Втората световна война е открит възстановения паметник, на който са изписани имената на загиналите славотинчани по времето на Втората световна война и на войните за национално обединение.

Според местните предания името на селото идва от името на свинаря Славо. Селото се е намирало на друго място, където нямало вода и хората били принудени да я носят отдалеч. Свинарят Славо забелязал, че свинете, които пасе всеки ден се връщат кални. Решил да ги проследи и те го отвели до един извор. Селото се преместило до извора, а от думите "Слава ти" и името на свинаря Славо днес произлиза името Славотин.

Само след две седмици в Славотин отново ще има празник, защото тогава е селският събор, казва още кметът Личко Цолов. За работата си като "старейшина на селото", както сам се нарича си поставя добра оценка, но казва, че водещ фактор е оценката на хората. Те ще се произнесат отново на година, при новите избори за кмет. Ако отново получи доверието им, ще има сили за още един мандат в грижа за Славотин и хората там.

Още за селото може да чуете в звуковия файл.  

Вижте още

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха..

публикувано на 11.10.18 в 13:37

Вярваме ли, че даренията помагат

Малко над  101 милиона  лева са  дарени  в България през 2017 г. от индивидуални дарители, компании и фондации. Това са данните от годишния анализ на Български дарителски форум. Ръстът в сравнение с предходната 2016 г. е малко над  5 млн . лв. Най-много средства през 2017 г. са дарили фондациите - приблизително  54 млн . лв., следвани от компаниите с..

публикувано на 10.10.18 в 11:00

Бъдеще за малкия бизнес у нас

326 000 малки и средни предприятия функционират в България, в тях работят около 75% от заетите в страната, повечето от тях обаче са в сферата на търговията. Това стана ясно по време на ежегодния форум за насърчаване на предприемачеството в България - Европейски ден на предприемача, който се проведе преди дни. Малките и средни компании у нас ще могат да..

публикувано на 09.10.18 в 13:41

Защо зареждаме по- скъпи горива в Северозапада

Защо има разлики в цените, на които се продават горивата? Темата провокира обаждане на жител на Берковица. Антон Младенов пътувал до София и заредил бензин на цена от 2.09 лева за литър. "На следващата бензиностанция, която погледнах, бензинът беше 2.13, горе-долу на скъпите бензиностанции- 2.22. Прибирам се в Берковица, аз знаех и тук как е,..

публикувано на 08.10.18 в 15:07

Хората от Добри дол: Живеем в напукани къщи, прах и мирис на оборска тор

Започна ремонт на пътя между ломските села Добри дол, Сливата и Орсоя. Компрометираният участък е с дължина около 8 километра, за лошото състояние на който преди време протестираха жителите на трите села. От понеделник са започнали ремонтните дейности, но трафикът от тежкотоварни камиони пречи на работата на строителните групи, казват и хората, и..

публикувано на 05.10.18 в 14:45