През декември се подават офертите за изпълнител на пътя Мездра - Ботевград

За първи път при изпълнението на тези обществени поръчки ще се приложи нова схема на плащане
Снимка: БГНЕС

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград, съобщиха от ведомството. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Индикативната му стойност е близо 302 млн. лв. без ДДС.

За първи път при изпълнението на тези обществени поръчки ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Целта е бъдещите изпълнители да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок.

Строителството на направлението Видин - Ботевград ще започне от една от най-сложните отсечки Мездра - Ботевград. Участъкът е разделен в два лота, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в кратък срок. Пътят ще бъде с две платна, с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м. Трасето ще следва съществуващия път като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м.

Индикативната стойност на поръчката за актуализация на техническия проект и строителство на лот 1 - път I-1 от км 174+800 до км 194+122, е 123 000 000 лв. без ДДС, но тя не е пределна. Срокът на изпълнение е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство. Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 3 декември 2018 г.

За участъка от лот 2 - път I-1 от км 161+367 до км 174+800, индикативната стойност е 178 800 000 лв. без ДДС и не е пределна. Срокът на изпълнение е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство. Офертите се приемат до 17,30 ч. на 10 декември 2018 г.

Направлението Видин – Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик, уточняват от АПИ.


Вижте още

Двама видинчани влязоха в ареста при акция срещу наркоразпространението

Двама видинчани били задържани в хода на предприети полицейски действия, насочени срещу наркоразпространението в региона.  Разследващите иззели свежи канабисови растения, отглеждани в домашна мини лаборатория, съобщават от полицията. В петък, 19 октомври, криминалисти извършили претърсване в два частни имота в Ново село . На..

публикувано на 22.10.18 в 11:39

В Белоградчик говориха за ранните бракове

„Превенция на ранните бракове” – това е темата, по която обществените възпитатели от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик проведоха беседа с момичета от квартал „Карловица” в града. На срещата бяха разяснени биологичните промени в организма на младежите и половото съзряване...

публикувано на 22.10.18 в 11:29

Откраднаха 10 таблета от училището в Брегово

Във времето от 17.30 часа на 18 октомври до 07.30 часа на 19 октомври неизвестно лице проникнало през прозорец в кабинет на първия етаж в сградата на средното общообразователно училище в град Брегово. От помещението била извършена кражба на 10 таблета-училищна собственост. По случая работи Районно управление-Видин, образувано е досъдебно..

публикувано на 22.10.18 в 10:49

Лесото в Берковица се включва в седмицата на четенето

Днес,  22 октомври, Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица ще стартира своето участие в Националната седмица на четенето .  От 16:00 ч. в Градската художествена галерия учениците от професионалната ще покажат, че книгата не е непозната територия  за тях .  Темата, която са избрали преподавателите по литература в учебното..

публикувано на 22.10.18 в 10:01

Майки на деца с увреждания ще протестират с искане за оставка на Валери Симеонов

Майките на деца с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Началният час на протеста, организиран във Фейсбук, е 12:30 часа. Повод за реакцията на майките са думи на Симеонов във връзка със Закона за хората с увреждания.  Освен в София, протести ще има във Варна, Враца, Стара Загора,..

публикувано на 22.10.18 в 09:48

Авария забави влака от Видин за София

Авария в контактната мрежа между Криводол и Бели извор предизвика огромно закъснение на вечерния влак от Видин за София. Тренът, който по разписание спира на жп гарата във Враца в 20.27 часа и заминава за столицата в 20.30 ч., се забави с над 120 минути в неделната вечер и предизвика негодуванието на пасажерите. Те бяха помолени да се качат на..

публикувано на 22.10.18 в 08:00