Теодор Генадиев: "Часовникарите в България се учат от практиката"

Снимка: Радио ВИДИН

Поправката на часовници не е шега работа- изисква вещата ръка на майстор часовникар. Ако часовникът не работи, часовникарят е човекът, който е познава сложния механизъм и знае как да удължи живота му.

За ломчанина Теодор Генадиев часовникарството е хоби. Научил се да поправя часовници от своя баща.

"Бяхме малко занемарили тази дейност. Той затвори часовникарското ателие, защото отиде да живее в село Комощица. Аз се занимавам с търговия, имам хранителен магазин. Преди се пътуваше доста за стока, сега карат всичко на място. Остана ми свободно време и ...",
разказа как е отворил ателието отново Теодор Генадиев.

В работното ателие има нови и стари часовници- за ремонт и за продажба.

"Има хора, които пазят старите часовници, съхраняват ги."

Старите швейцарски часовници са най- качествени, смята Теодор. И сега има хубави и скъпи часовници, но хората нямат пари. На по- прилични цени са японските марки. Часовникарят казва, че сега всеки носи часовник според джоба си.

Клиентите идват най-често за смяна на батериите при кварцовите часовници и за почистване на механичните.

Какво трябва да знаем, когато избираме часовник, наред с цената?

"Механичният часовник трябва да се навива всеки ден или ако е автоматик трябва да се носи всеки ден на ръката, защото ще спре. Докато кварцовият има едно предимство- работи докато не свърши батерията. Кварцовите са по- точни часовници, при тях отклонение е 5-10 секунди на месец, докато на механичните дават от 5 до 15 секунди на денонощие разлика."

Клиенти има от време на време:

"Сега по-рядко ремонтират и не купуват така, както по-рано."

Майсторът казва, че винаги има нещо ново, което може да научи. За разлика от своите колеги в чужбина, които работят в големите фирми и ходят на курсове, часовникарите в България се учат от практиката.

Вижте още

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Маша Белмустакова - меденият глас от Борован

Маша Белмустакова е една от първите изпълнителки на песни от северозападната фолклорна област в годините, когато се ражда българското радио.  Родена е на 18 август 1906 година в село Борован , близо да град Бяла Слатина. Истинското ѝ име е Маришка Босашка , а фамилията Белмустакови е на семейството, в което влиза като снаха. Някога в..

публикувано на 16.10.18 в 13:36

Благотворителна вечер на четенето ще се проведе във Видин

Благотворителната проява ще се състои във Видин днес, 16 октомври. Организатор е Интеракт клуб Видин, а събитието цели събиране на средства за инициативата "Бъди човек, дари вечеря на хора в нужда". Доброволци ще четат любими истории и разкази, със специалното участие на Нидал Алгафари, каза президентът на Интеракт клуб Видин Мария Николова: "Това..

публикувано на 16.10.18 в 13:27

Какво ни осигуряват осигуровките

Българската осигурителна система е социална: осигурителните вноски се събират от едни лица, а се разходват, при настъпване на осигурителен случай за други.  Осигуровката представлява плащане, което ни гарантира определена услуга. "Осигуровката е плащане, наложено от държавата със закон, срещу което платецът има право да получи определена..

публикувано на 16.10.18 в 13:21

Подмяна на електрическите стълбове тревожи жители на "Нов път"

Подмяна на електрически стълбове на улица "Байкал" във видинския квартал "Нов път" разтревожи хората. Те се опасяват, че таблата ще бъдат поставени високо и няма да имат достъп до електромерите. "Виждаме, че те са много високи, 12 метра. Виждаме и че нови табла се слагат. Притеснението е от това, че ние преди 20 години успяхме да ги свалим, първо във..

публикувано на 15.10.18 в 15:40

"Заедно в час" привлича млади учители от Северозапада

Над 110 учители от програмата "Заедно в час" преподават през новата учебна година в 11 региона на страната, сред които Враца и Монтана. 64 са новите преподаватели, които влизат за първи път в класните стаи. Сред тях е и Иван Драгомиров , който е начален учител целодневно обучение в СУ "Христо Ботев" в Козлодуй. Той е завършил маркетинг и казва, че..

публикувано на 15.10.18 в 14:02