Теодор Генадиев: "Часовникарите в България се учат от практиката"

Снимка: Радио ВИДИН

Поправката на часовници не е шега работа- изисква вещата ръка на майстор часовникар. Ако часовникът не работи, часовникарят е човекът, който е познава сложния механизъм и знае как да удължи живота му.

За ломчанина Теодор Генадиев часовникарството е хоби. Научил се да поправя часовници от своя баща.

"Бяхме малко занемарили тази дейност. Той затвори часовникарското ателие, защото отиде да живее в село Комощица. Аз се занимавам с търговия, имам хранителен магазин. Преди се пътуваше доста за стока, сега карат всичко на място. Остана ми свободно време и ...",
разказа как е отворил ателието отново Теодор Генадиев.

В работното ателие има нови и стари часовници- за ремонт и за продажба.

"Има хора, които пазят старите часовници, съхраняват ги."

Старите швейцарски часовници са най- качествени, смята Теодор. И сега има хубави и скъпи часовници, но хората нямат пари. На по- прилични цени са японските марки. Часовникарят казва, че сега всеки носи часовник според джоба си.

Клиентите идват най-често за смяна на батериите при кварцовите часовници и за почистване на механичните.

Какво трябва да знаем, когато избираме часовник, наред с цената?

"Механичният часовник трябва да се навива всеки ден или ако е автоматик трябва да се носи всеки ден на ръката, защото ще спре. Докато кварцовият има едно предимство- работи докато не свърши батерията. Кварцовите са по- точни часовници, при тях отклонение е 5-10 секунди на месец, докато на механичните дават от 5 до 15 секунди на денонощие разлика."

Клиенти има от време на време:

"Сега по-рядко ремонтират и не купуват така, както по-рано."

Майсторът казва, че винаги има нещо ново, което може да научи. За разлика от своите колеги в чужбина, които работят в големите фирми и ходят на курсове, часовникарите в България се учат от практиката.

Вижте още

Неформалното образование в обществените библиотеки

Повишаване качеството на неформалното образование е една от целите на обществените библиотеки у нас. За да я постигнат, библиотечните специалисти преминават обучителни курсове и практически занимания, като търсят и чуждия опит. В тази връзка представители на регионални библиотеки преминаха обучение в Холандия, където неформалното образование заема..

публикувано на 20.02.19 в 10:07

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за деца, е написан от Александра Монеджикова (1889-1959). Тя е учителка по география и е написала много..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51