Теодор Генадиев: "Часовникарите в България се учат от практиката"

Снимка: Радио ВИДИН

Поправката на часовници не е шега работа- изисква вещата ръка на майстор часовникар. Ако часовникът не работи, часовникарят е човекът, който е познава сложния механизъм и знае как да удължи живота му.

За ломчанина Теодор Генадиев часовникарството е хоби. Научил се да поправя часовници от своя баща.

"Бяхме малко занемарили тази дейност. Той затвори часовникарското ателие, защото отиде да живее в село Комощица. Аз се занимавам с търговия, имам хранителен магазин. Преди се пътуваше доста за стока, сега карат всичко на място. Остана ми свободно време и ...",
разказа как е отворил ателието отново Теодор Генадиев.

В работното ателие има нови и стари часовници- за ремонт и за продажба.

"Има хора, които пазят старите часовници, съхраняват ги."

Старите швейцарски часовници са най- качествени, смята Теодор. И сега има хубави и скъпи часовници, но хората нямат пари. На по- прилични цени са японските марки. Часовникарят казва, че сега всеки носи часовник според джоба си.

Клиентите идват най-често за смяна на батериите при кварцовите часовници и за почистване на механичните.

Какво трябва да знаем, когато избираме часовник, наред с цената?

"Механичният часовник трябва да се навива всеки ден или ако е автоматик трябва да се носи всеки ден на ръката, защото ще спре. Докато кварцовият има едно предимство- работи докато не свърши батерията. Кварцовите са по- точни часовници, при тях отклонение е 5-10 секунди на месец, докато на механичните дават от 5 до 15 секунди на денонощие разлика."

Клиенти има от време на време:

"Сега по-рядко ремонтират и не купуват така, както по-рано."

Майсторът казва, че винаги има нещо ново, което може да научи. За разлика от своите колеги в чужбина, които работят в големите фирми и ходят на курсове, часовникарите в България се учат от практиката.

Вижте още
Благотворителен коктейл

Обществен дарителски фонд събра близо 3 хиляди лева за зони за четене във Враца

Общо 2 823 лева са събрани на благотворителна вечер, организирана от Обществен дарителски фонд за Враца. Със средствата ще бъдат обособени зони за четене във всяко училище от общината. Това е и първата дарителска акция на Обществения дарителски Фонд за Враца, каза за Радио Видин Емилиян Кадийски от организаторите. "Това е първата ни инициатива и..

публикувано на 14.12.18 в 15:00

Актьори от „Момчето си отива" идват във Враца

Преди прожекцията четиримата участници в емблематичния филм, сниман в града под Околчица през 1972-а година , ще разкажат интересни моменти от знаковите киноснимки и ще споделят спомени от престоя си в града. Филмът ще бъде излъчен от 17:30 часа, днес, в Кино „Метропол“ , когато е рождената дата на режисьра Людмил Кирков, а входът е свободен ...

публикувано на 14.12.18 в 13:58

Семейна среща на ловците в Ново село

Не знам откога е започнала тази традиция. Може би от социалистическо време, когато не се празнуваха светците и именните дни, а хората правеха празници на професията и хобитата. Оттогава датира спортният празник на общината, но вечерта на спортиста отмря, поради липса на такива. Ловците в Ново село, обаче, са жилав народ, пък и..

публикувано на 14.12.18 в 12:09

Да пуснем коледната елха на свобода

Празничното дърво носи атмосфера и има важната задача да крие подаръците . Елхите в България най-често са от иглолистните видове- ела, смърч или бор . Отсечено дърво, пластмасова негова имитация, отделни клонки, или жива елхичка в саксия , какъв вариант избрахте Вие? Разнопосочни са мненията на видинчани, повечето от тях мислят за..

публикувано на 14.12.18 в 11:52

Екзотичните болести- предизвикателство пред ветеринарите

Нелека година, по отношение здравеопазване на животните отчитат ветеринарните специалисти. На днешния ден е професионалният им празник. Чества се годишнина от приемането на Закон за санитарноветеринарната полиция- 1897 година, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България. Празникът е обявен е с Решение на Министерския съвет..

публикувано на 14.12.18 в 08:00
Дейвид Славчев, директор на видинския Драматичен театър

Дейвид Славчев: Чакаме решение за актьори по "Мелпомена" във видинския театър

Все още се чака решение на Министерството на труда и социалната политика за привличането на актьори към видинския театър по програма "Мелпомена", която се финансира от ведомството.  Това каза новият директор на театъра Дейвид Славчев , който гостува в   "Цветовете на деня" :  "Имаме уговорка (с председателя на Съюза на артистите в..

публикувано на 13.12.18 в 16:49