Теодор Генадиев: "Часовникарите в България се учат от практиката"

Снимка: Радио ВИДИН

Поправката на часовници не е шега работа- изисква вещата ръка на майстор часовникар. Ако часовникът не работи, часовникарят е човекът, който е познава сложния механизъм и знае как да удължи живота му.

За ломчанина Теодор Генадиев часовникарството е хоби. Научил се да поправя часовници от своя баща.

"Бяхме малко занемарили тази дейност. Той затвори часовникарското ателие, защото отиде да живее в село Комощица. Аз се занимавам с търговия, имам хранителен магазин. Преди се пътуваше доста за стока, сега карат всичко на място. Остана ми свободно време и ...",
разказа как е отворил ателието отново Теодор Генадиев.

В работното ателие има нови и стари часовници- за ремонт и за продажба.

"Има хора, които пазят старите часовници, съхраняват ги."

Старите швейцарски часовници са най- качествени, смята Теодор. И сега има хубави и скъпи часовници, но хората нямат пари. На по- прилични цени са японските марки. Часовникарят казва, че сега всеки носи часовник според джоба си.

Клиентите идват най-често за смяна на батериите при кварцовите часовници и за почистване на механичните.

Какво трябва да знаем, когато избираме часовник, наред с цената?

"Механичният часовник трябва да се навива всеки ден или ако е автоматик трябва да се носи всеки ден на ръката, защото ще спре. Докато кварцовият има едно предимство- работи докато не свърши батерията. Кварцовите са по- точни часовници, при тях отклонение е 5-10 секунди на месец, докато на механичните дават от 5 до 15 секунди на денонощие разлика."

Клиенти има от време на време:

"Сега по-рядко ремонтират и не купуват така, както по-рано."

Майсторът казва, че винаги има нещо ново, което може да научи. За разлика от своите колеги в чужбина, които работят в големите фирми и ходят на курсове, часовникарите в България се учат от практиката.

Вижте още
басейн

Лятото- сезонът на басейните

Колкото повече се покачват температурите, толкова повече се увеличава и желанието у нас да се разхладим. Не всеки обаче има късмет да живее близо до море, затова и заместваме морските плажове с басейни. Сезонът за градските плажове обикновено се открива на 1 юни. Колкото и добре да са поддържани басейните, все пак има рискове за нашето здраве и трябва..

публикувано на 17.06.19 в 15:53

"Неделник" от 16 юни 2019 година

Ето го "Неделника"! Преглеждаме за начало старите вестници. В неделя православната църква отбеляза един от големите си празници - Петдесетница . Празникът възпоменава слизането по чуден начин на св. Дух над апостолите. Това велико новозаветно събитие се приема за рожден ден на Христовата църква. Картината на празника допълва врачанският..

публикувано на 17.06.19 в 11:18

Музикален понеделник с Vaya Con Dios

Всеки понеделник в "Музикална зона" събираме най- хубавите песни  на най-големите звезди от световната и родната музикална сцена и ви ги подаряваме в ефира на радио Видин. Този понеделник нашите музикални герои са Vaya Con Dios. Vaya Con Dios (в превод от испански „Върви с Бога“) е белгийска музикална група, която се отличава с характерното си звучене..

публикувано на 17.06.19 в 09:49

Видин - няма дърво, няма проблем

За отрязано дърво в района на автогарата във Видин ни сигнализира наш слушател. Възрастният мъж, който живее в блок в съседство каза за Радио ВИДИН, че тази сутрин, когато се събудил е видял паднало дърво в двора на Автогарата: "Питам съседите, казаха: май тия от автогарата са го отрязали. Минах в автогарата, нямаше го диспечера, шофьор имаше там и..

публикувано на 14.06.19 в 14:17

Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села

Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видински села- Синаговци и Кошава в община Видин и Неговановци в община Ново село. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Това може да включва грижа за чистотата в къщата, помощ в градината, грижа за животни и други. В някои от селата..

публикувано на 11.06.19 в 18:30

Държавният архив във Видин ще раздаде награди по повод Международния ден на архивите

Международният ден на архивите ще отбележи днес Държавен архив- Видин . Традиционно ще бъдат наградени и най-големите дарители за отминалата година. Над 1800 фонда се съхраняват в отдела на Държавен архив във Видин, съобщава Габриела Стойчева от институцията. "На организираното днес събитие, посветено на Международния ден на архивите,..

публикувано на 10.06.19 в 11:56

Църковна венчавка в носии избраха да направят Джулия и Иван

Една интересна венчавка се състоя в църквата "Света Троица" във видинското село Кошава. Там отец Емил Николов венча Джулия и Иван Иванови . Какво направи обаче тази венчавка по- различна от другите? На 11 май Джулия и Иван подписват брак си в ритуалната зала на Видин, а църковният брак оставят за седмица по- късно на 18 май. И там те и..

публикувано на 09.06.19 в 14:37