Преведоха 17 800 лева за статуята на богинята Диана в Монтана

Снимка: Община Монтана

Преведоха 17 800 лева за възстановяването на статуята на богинята “Диана”. Богинята се намира върху герба на Монтана.

Инициативен комитет, който включва и почетните граждани на Монтана, отделиха средства за възстановяването на скулптурата. За възстановяването на емблематичната статуя са необходими към 30 000 лева, съобщи кметът на Монтана Златко Живков, който подписа договора за изработка:

"Средствата са изцяло от дарителска сметка, с която Общината и Общинският съвет не се ангажира. Сумата е събрана от 6 физически лица и от Ротари клуб-Монтана- от тях са 6000 лева. Проф. Иван Гаврилов е дарил 5000 лева. Откликнаха и почетните граждани Иван Иванов, Крум Христов- с по 2000 лева, 1200 лева са от сина на Димитър Радичков, 600 лева са от Борис Борисов и 1000 лева от мен. Общата сума е 17 800 лева."

Три места в центъра на Монтана са определени за поставянето на новата статуя на Диана. Това трябва да стане до края на май следващата година. Дотогава ще има още един превод от средства, уточни Живков:

"Надяваме се, че ще успеем до празника на Монтана следващата година да съберем 30 000 лева. Имам потвърждение от Нели Рангелова и Борислав Великов, дължим още 12 200 лева, които ще преведем. Скулптурата ще е на видно място, с постоянно видеонаблюдение."

Драматичният театър „Драгомир Асенов” също се включва в дарителската кампания за възстановяване статуята на Диана с благотворителен спектакъл. Той ще се играе на 18 октомври от 19,00 часа и е постановката по пиесата на Анатолий Крим  „Мистерията Дон Жуан“.

Инициативата за възстановяване на бронзовата статуята на Диана в града започна това лято. Неин автор е скулпторът Димитър Ганчев. Направена е през 1973 година и е поставена в близост до някогашния Ловен дом на Калето. През 90 години е открадната.


Вижте още

Двама видинчани влязоха в ареста при акция срещу наркоразпространението

Двама видинчани били задържани в хода на предприети полицейски действия, насочени срещу наркоразпространението в региона.  Разследващите иззели свежи канабисови растения, отглеждани в домашна мини лаборатория, съобщават от полицията. В петък, 19 октомври, криминалисти извършили претърсване в два частни имота в Ново село . На..

публикувано на 22.10.18 в 11:39

В Белоградчик говориха за ранните бракове

„Превенция на ранните бракове” – това е темата, по която обществените възпитатели от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик проведоха беседа с момичета от квартал „Карловица” в града. На срещата бяха разяснени биологичните промени в организма на младежите и половото съзряване...

публикувано на 22.10.18 в 11:29

Откраднаха 10 таблета от училището в Брегово

Във времето от 17.30 часа на 18 октомври до 07.30 часа на 19 октомври неизвестно лице проникнало през прозорец в кабинет на първия етаж в сградата на средното общообразователно училище в град Брегово. От помещението била извършена кражба на 10 таблета-училищна собственост. По случая работи Районно управление-Видин, образувано е досъдебно..

публикувано на 22.10.18 в 10:49

Лесото в Берковица се включва в седмицата на четенето

Днес,  22 октомври, Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица ще стартира своето участие в Националната седмица на четенето .  От 16:00 ч. в Градската художествена галерия учениците от професионалната ще покажат, че книгата не е непозната територия  за тях .  Темата, която са избрали преподавателите по литература в учебното..

публикувано на 22.10.18 в 10:01

Майки на деца с увреждания ще протестират с искане за оставка на Валери Симеонов

Майките на деца с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Началният час на протеста, организиран във Фейсбук, е 12:30 часа. Повод за реакцията на майките са думи на Симеонов във връзка със Закона за хората с увреждания.  Освен в София, протести ще има във Варна, Враца, Стара Загора,..

публикувано на 22.10.18 в 09:48

Авария забави влака от Видин за София

Авария в контактната мрежа между Криводол и Бели извор предизвика огромно закъснение на вечерния влак от Видин за София. Тренът, който по разписание спира на жп гарата във Враца в 20.27 часа и заминава за столицата в 20.30 ч., се забави с над 120 минути в неделната вечер и предизвика негодуванието на пасажерите. Те бяха помолени да се качат на..

публикувано на 22.10.18 в 08:00