Преведоха 17 800 лева за статуята на богинята Диана в Монтана

Снимка: Община Монтана

Преведоха 17 800 лева за възстановяването на статуята на богинята “Диана”. Богинята се намира върху герба на Монтана.

Инициативен комитет, който включва и почетните граждани на Монтана, отделиха средства за възстановяването на скулптурата. За възстановяването на емблематичната статуя са необходими към 30 000 лева, съобщи кметът на Монтана Златко Живков, който подписа договора за изработка:

"Средствата са изцяло от дарителска сметка, с която Общината и Общинският съвет не се ангажира. Сумата е събрана от 6 физически лица и от Ротари клуб-Монтана- от тях са 6000 лева. Проф. Иван Гаврилов е дарил 5000 лева. Откликнаха и почетните граждани Иван Иванов, Крум Христов- с по 2000 лева, 1200 лева са от сина на Димитър Радичков, 600 лева са от Борис Борисов и 1000 лева от мен. Общата сума е 17 800 лева."

Три места в центъра на Монтана са определени за поставянето на новата статуя на Диана. Това трябва да стане до края на май следващата година. Дотогава ще има още един превод от средства, уточни Живков:

"Надяваме се, че ще успеем до празника на Монтана следващата година да съберем 30 000 лева. Имам потвърждение от Нели Рангелова и Борислав Великов, дължим още 12 200 лева, които ще преведем. Скулптурата ще е на видно място, с постоянно видеонаблюдение."

Драматичният театър „Драгомир Асенов” също се включва в дарителската кампания за възстановяване статуята на Диана с благотворителен спектакъл. Той ще се играе на 18 октомври от 19,00 часа и е постановката по пиесата на Анатолий Крим  „Мистерията Дон Жуан“.

Инициативата за възстановяване на бронзовата статуята на Диана в града започна това лято. Неин автор е скулпторът Димитър Ганчев. Направена е през 1973 година и е поставена в близост до някогашния Ловен дом на Калето. През 90 години е открадната.


Вижте още

Две катастрофи станаха на пътя между Враца и Оряхово

В следобедните часове на пътя между Враца и Оряхово станаха две дребни катастрофи, при които шофьорите се озоваха в канавките. От Агенция "Пътна инфраструктура" припомниха, че днес над областта е обявен жълт код за опасно време и е издадено предупреждение да не се пътува, ако това не се налага.  В първите часове на усиления снеговалеж два..

публикувано на 16.12.18 в 15:42

Усложнена е зимната обстановка в Северозападна България

За днес е обявен е жълт код за сняг и поледици в 7 области на България, като във Видин, Враца и Монтана предупреждението е за сняг и поледици. В обедните часове на днешния ден бе ограничено движението по околовръстния път на Монтана, поради изтеглянето на аварирал товарен камион. В момента е ограничено движението по пътя от Дунавци до Монтана, между..

публикувано на 16.12.18 в 13:17

Силни валежи от сняг по места в Северозападна България

Интензивни снеговалежи бяха регистрирани през последните часове на територията на Северозападна България. Какво ще бъде времето до края на неделния ден и ще спрат ли снеговалежите- потърсихме  Леночка Ангелова , директор на Хидрометеорологичната станция в Монтана:  "От Видин, Монтана и Враца до Търново, включително днес ще бъде време с валежи от мокър..

публикувано на 16.12.18 в 11:25

Ограничават движението от Враца към София утре

През утрешния ден се въвежда ограничение на движението по пътя Своге- София при Своге във връзка с водено разследване на Националната следствена служба. На 17 декември 11:00 до 13:00 часа, за пътуващите в посока София от Враца, поради пълното затваряне на въпросния участък, локалното движение ще се извършва на пропускателен режим от екипи на Пътна..

публикувано на 16.12.18 в 10:39

Издигат паметник на Димитър Списаревски в Белоградчик

Паметник на поручик Димитър Списаревски , загинал във въздушен бой при отбраната на София на 20 декември 1943 гаодина, ще бъде издигнат в центъра на Белоградчик. Майката на героя, посмъртно произведен в капитан, е родом от града на скалите, а тази седмица продължи работата по фундамента на паметника, каза инициатора на проекта Валентин Качев , член на..

публикувано на 16.12.18 в 10:18

Община Лом осигурява безплатен интернет

Община Лом спечели ваучер на стойност 15 000 евро от Европейската комисия за инсталирането на безплатен интернет на обществени места.  Безплатната услуга ще бъде ситуирана на публични пространства като площади, паркове, културни институции. До края на 2018 година Община Лом ще подпише споразумение с Европейската комисия за получаване на ваучера. През..

публикувано на 16.12.18 в 08:48