В Белоградчик започна конференция, посветена на геопарковете

2
Снимка: Иванка Петрова

„Геопарковете и модерното общество – опазване и устойчиво използване на геоложкото наследство в паркова среда”. Тази тема събра над 50 учени в областта на геологията в Белоградчик. Мястото не е избрано случайно – преди 20 години именно в Белоградчик се провежда срещата PRO GEO - 98, на която е обявена инициативата на ЮНЕСКО за геопарковете.

В приветствието си към гостите кметът на общината Борис Николов благодари на проф. Димитър Синьовски и колегите му, които през годините, въпреки проблемите, не загубиха вяра в проекта за Геопарк Белоградчишки скали, както и за усилията им да го представят пред обществеността и институциите:

„Искрено се надявам, че споделеният опит, новите идеи и новите приятели, които ще спечели Белоградчик в резултат от тази високо представителна научна конференция, ще вдъхнат  живот и на геопарка Белоградчишки скали. Пожелавам скоро да се сбъдне и тази наша мечта. Вярвам, че вие също ще станете от нейната успешна реализация” – каза кметът.

Проф. Александро Андрасано – ментор на ЮНЕСКО за Белоградчишките скали и оценител към ЮНЕСКО – геопаркове, изрази мнение относно динамиката на геопарковете. Според него, геопаркът е една динамична концепция, която не може да бъде реализирана на едно ниво. Необходимо е да бъдат включени всички заинтересовани страни в нея.

Конференцията продължава работата си с презентиране на историята на геопарковете и отделни елементи от някои световни геоложки паркове. 

Галерия

Вижте още

Снимката на 17 декември 2018 година

Втората по големина синагога в България ще оживее като културен център на името на един от най-известните художници, родени във Видин- Жул Паскин. Вицепремиерът Марияна Николова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, придружавани от областния управител Росен Белчев и кметът на Монтана Златко Живков, посетиха дневния център за..

публикувано на 17.12.18 в 18:24

Социалният министър Бисер Петков посети Монтана

Програмата личен асистент ще продължи до септември следващата година , съобщи кметът Златко Живков след среща в Монтана със социалния министър Бисер Петков: "Такова искане има за Центъра за обществена подкрепа и съответно за Дневния център. Това, което е възможно, ще бъде удовлетворено." Вицепремиерът Марияна Николова, министърът на труда и..

публикувано на 17.12.18 в 17:32

Врачанският съд присъди 18 години за убийството на Кунчо Кунчев

Мариян Димов ще лежи 18 години в затвора заради убийството на земеделския производител от Враца Кунчо Кунчев, реши наказателен състав на Врачанския окръжен съд, председателстван от Агнеса Ставарова. Магистратът осъди Димов да плати на съпругата на жертвата Людмила Кунчева и на неговите наследници Пламен и Ирена по 100 000 лева кръвнина. Жестокото..

публикувано на 17.12.18 в 17:17

От днес са в продажба електронните винетки

46 електронни винетки са купени само в първия час от пускане на специализирания сайт www.bgtoll.bg на Националното тол управление. От 14 часа днес в продажба са е-винетки през уеб сайта, мобилно приложение и на терминалите за самотаксуване в търговската мрежа. Над 15 хиляди са били посещенията на www.bgtoll.bg в първия час от старта му, а близо 400 са..

публикувано на 17.12.18 в 17:00

Юбилеен Коледен литературен салон във Видин

Културното мероприятие събира изявени видински автори. Стихотворението, с което Илиян от техникума в гр. Дунавци , е спечелил литературен конкурс за ученическо творчество, ще бъде прочетено на срещата.  Поетесата Сибина Оприна ще бъде представена пред широката общественост на града днес, когато излиза поетичната й книга със заглавие..

публикувано на 17.12.18 в 16:50

Йорданка Благоева с послание към младите

Йорданка Благоева представи в Монтана книгата “Босоногата кралица” преди официалната премиера в София “Книгата е послания към младите хора на България ”, заяви бившата световна рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева, при срещата си с кмета на Монтана Златко Живков. “Направих една равносметка за себе си, че през целия си..

публикувано на 17.12.18 в 16:40