В Белоградчик започна конференция, посветена на геопарковете

Снимка: Иванка Петрова

„Геопарковете и модерното общество – опазване и устойчиво използване на геоложкото наследство в паркова среда”. Тази тема събра над 50 учени в областта на геологията в Белоградчик. Мястото не е избрано случайно – преди 20 години именно в Белоградчик се провежда срещата PRO GEO - 98, на която е обявена инициативата на ЮНЕСКО за геопарковете.

В приветствието си към гостите кметът на общината Борис Николов благодари на проф. Димитър Синьовски и колегите му, които през годините, въпреки проблемите, не загубиха вяра в проекта за Геопарк Белоградчишки скали, както и за усилията им да го представят пред обществеността и институциите:

„Искрено се надявам, че споделеният опит, новите идеи и новите приятели, които ще спечели Белоградчик в резултат от тази високо представителна научна конференция, ще вдъхнат  живот и на геопарка Белоградчишки скали. Пожелавам скоро да се сбъдне и тази наша мечта. Вярвам, че вие също ще станете от нейната успешна реализация” – каза кметът.

Проф. Александро Андрасано – ментор на ЮНЕСКО за Белоградчишките скали и оценител към ЮНЕСКО – геопаркове, изрази мнение относно динамиката на геопарковете. Според него, геопаркът е една динамична концепция, която не може да бъде реализирана на едно ниво. Необходимо е да бъдат включени всички заинтересовани страни в нея.

Конференцията продължава работата си с презентиране на историята на геопарковете и отделни елементи от някои световни геоложки паркове. 

Вижте още

Снимката на 18 октомври 2018 година

Нов вход на пристанище Лом бе открит днес. Най-старият български порт, който чества 180 години, вече има нов товарен автоподход. Той е предназначен за леки и товарни автомобили, освен него е изграден голям паркинг. Инвестицията от страна на държавата чрез предприятието "Пристанищна инфраструктура" е на стойност 2,3 милиона лева.  Жителите на..

публикувано на 18.10.18 в 18:00

Нов товарен автоподход откриха на пристанището в Лом

Нов вход на пристанище Лом бе открит днес. Най-старият български порт, който чества 180 години, вече има нов товарен автоподход. Той е предназначен за леки и товарни автомобили, освен него е изграден голям паркинг, ограда, портал, КПП, монтирано е енергоспестяващо осветление. Инвестицията от страна на държавата чрез предприятието "Пристанищна..

публикувано на 18.10.18 в 17:57

Обучават преподаватели от Монтанско в цифровите технологии

Началните учители от региона ще придобият дигитални умения до края на годината. Обученията са част от проекта на Дигиталната национална коалиция, който предвижда към края на тази година 450 учители от Северозападна България да боравят с компютри, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова . От..

публикувано на 18.10.18 в 16:38

Деца от първи клас говориха за здравословния начин на живот

С децата от първи клас на ОУ „Васил Левски” в Белоградчик се срещнаха обществените възпитатели от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Белоградчик. Те разговаряха с малките ученици за здравословния начин на живот. Разговорът започна с обсъждане на хранителната пирамида и какво е полезно..

публикувано на 18.10.18 в 16:24

Деца от Белоградчик ще участват в "Поход на свободата"

Днес се отбелязва Международният ден за борба с трафика на хора. По този повод за пета поредна година фондация „А21” заедно с доброволци и партньори от цял свят ще предприемат градски поход в името на свободата. Той ще се състои на 20. октомври. В него ще се включи и Местната комисия за БППМН към община Белоградчик. Под ръководството на..

публикувано на 18.10.18 в 16:02

Правят паметник на режисьора Людмил Кирков във Враца

Враца ще почете един от най-известните кинаджии - операторът Людмил Кирков. В деня на народните будители ще бъде направена първа копка на паметник-чешма, посветена на твореца. Монументът ще е в градинката пред дома на науката и техника. Бележитият врачанин е автор на 16 знакови за българското кино филми, сред които „Момчето си отива“, „Оркестър без..

публикувано на 18.10.18 в 15:58