Снимката на 12 октомври 2018 година

Снимка: Колаж: Радио ВИДИН

Децата от Подготвителна група "Ян Бибиян“ на видинската Детска градина “Арабела“ проведоха практическо занимание по Безопасност на движението. Малките колоездачи със светлоотразителни жилетки огласиха велоалеята в парка до Спортната зала във Видин. Те бяха посрещнати от ръководителя на учебния център към Съюза на българските автомобилисти в града Илия Рачев, който им раздаде светлоотразителни стикери и ключодържатели.

Агенция "Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград, съобщиха от ведомството. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Индикативната му стойност е близо 302 млн. лв. без ДДС.

Шест акта на шофьори на таксиметрови автомобили съставиха при съвместна акция служители на звено "Инспекторат“ и Автомобилна администрация. В рамките на проверката са установени превозни средства без издадено разрешение от Община Враца, пътна книжка, както и без удостоверение "Водач на лек автомобил“ и удостоверение за психологическа годност за таксиметров превоз.

Нови табели предупреждават шофьорите да намалят скоростта на пешеходната пътека до Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин. Повечето от запитаните видинчани отговориха, че знаците ще имат ефект върху движението. Предупредителните табели са поставени от младежката организация на ГЕРБ по повод Европейския ден за пътна безопасност, 13 октомври. Знаците са 26 и са монтирани край всички учебни заведения във Видин.

Подписани са договорите за закупуване на апаратура за хемодиализа на стойност 4 милиона и 900 хиляди лева. Това съобщи министърът на здравопазването Кирил Ананиев. За болницата във Видин са отпуснати 180 хиляди лева за закупуване на нови хемодиализни апарати, водоочистваща система и нови хемодиализни легла. Средствата са за общо 29 държавни лечебни заведения търговски дружества.

Преместването на учениците от Профилирана природо - математическа гимназия „Екзарх Антим I” и Средно училище „Цар Симеон Велики” във Видин, заради предстоящ ремонт, бе гласувано и прието след разгорещени изказвания днес. Това стана на извънредно заседание на Общинския съвет.

Почти 23 % от децата в България растат без родител или без двама родители - тези данни и изводите от тях бяха изнесени на регионална среща по проблемите на децата от Северна България, която се проведе във Велико Търново. Най-силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният. Там поне единият родител на над 43 от децата е в чужбина. Данните от представеното на срещата изследване показват още, че през 2017 г. трудовият пазар у нас е продължил да се подобрява, но в тази част от страната нивата на безработица остават високи, което е и основна причина за търсене на работа зад граница.

Зоополицията във Враца работи и доказателство за това е, че вече има заведени две досъдебни производства. Това съобщиха днес двама служители от ОД на МВР, които са ангажирани пряко с престъпленията над животни – Милен Дзипалски и Венцислав Димитров. И двата случая са в най-големия жилищен комплекс във Враца – "Дъбника“.

"Геопарковете и модерното общество – опазване и устойчиво използване на геоложкото наследство в паркова среда”. Тази тема събра над 50 учени в областта на геологията в Белоградчик. Конференцията продължава работата си с презентиране на историята на геопарковете и отделни елементи от някои световни геоложки паркове.  

Общински администрации в Северозапада отбелязаха Деня на българската община - 12 октомври. Той се организира от 1998 г. по решение на Националното сдружение на общините в България. На 12 октомври е и годишнина от публикуването /1882/ на първия закон за общините и градското управление в България.

Работилница по програмиране проведоха отборите по роботика на Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Пред ученици от 8 до 16-годишна възраст от други училища в града домакините направиха демонстрация как се програмират игри, а след това ги поканиха сами да опитат. Събитието, наречено "Забавно програмиране - първи стъпки", е част от инициативите за Седмицата на програмирането, която се провежда от 7 - 22 октомври.  

Преведоха 17 800 лева за възстановяването на статуята на богинята “Диана”. Инициативен комитет, който включва и почетните граждани на Монтана, отделиха средства за възстановяването на скулптурата. За възстановяването на емблематичната статуя са необходими към 30 000 лева.

"Моят град празнува" е темата на тазгодишното издание на конкурса за любителска снимка на Общински младежки дом - Монтана. До 27 ноември организаторите очакват кадри, запечатали богатството и красотата на традиционните и националните празници и фестивали в различни населени места.

Видинчани ще отдадат почит на загиналите във войните от село Цар Шишманово, община Макреш, в събота, 13 октомври. Поводът е 100 години от края на Първата световна война. Д-р Иво Илиев е единият от организаторите. Лекарят е сред инициаторите и за изграждането на войнишки паметник преди време в селото. Сега е обновил и чешма.

Вижте още

Снимката на 21 февруари 2019 година

Постоянната комисия по общинска собственост на видинския Общински съвет прие предложението на кмета Огнян Ценков за поемане на общински дълг за осигуряване на финансиране на проекта "Реставрация и адаптация на видинската Синагога".  Проектът е за около 11 милиона лева, като съфинансирането от Общината е около 1,5 милиона лева, каза председателят на..

публикувано на 21.02.19 в 17:45

Кметове поискаха във Видин собствен бюджет и по-нисък праг за избори

Представители на Националното сдружение на кметовете на кметства (НСКК) обсъдиха във Видин част от все още нерешените проблеми пред управлението на по-малките населени места, като липсата на собствен бюджет и промяната в Изборния кодекс, която предвижда кметове да бъдат избирани само в населени места с над 350 жители.  "Искаме да имаме..

публикувано на 21.02.19 в 16:05

Почивните дни с минусови температури

Рязко застудяване на времето очакват синоптиците през почивните дни. През последните няколко дни температурите в Монтанско бяха високи за това време на годината. Те достигнаха до 14-16 градуса, а в събота ще паднат до минус 8 градуса . "Застудяването няма да бъде фатално, не се очакват измръзвания, защото трябва да има поне седмица до..

публикувано на 21.02.19 в 15:49

Инвеститор иска да изгради завод във Враца

Високотехнологичен завод за производство на акумулаторни батерии във Враца планира да изгради българският производител „Монбат“, съобщават от Общината. Инвестиционното намерение от акционерното дружество е изпратено до кмета Калин Каменов на 19 февруари. Изпълнителният директор на „Монбат“ – Атанас Бобоков възнамерява да инвестира във..

публикувано на 21.02.19 в 14:27

Крадци взеха над 7 000 лева от Дом за възрастни във Владимирово

Домът за стари хора  "Св. Николай" в бойчиновското село Владимирово е бил обран вчера през нощта. Два метални шкафа, със сумата от 7 300 лева, са откраднати от счетоводството на социалното заведение. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство. 

публикувано на 21.02.19 в 11:38

Един е задържан за телефонна измама, два неуспешни опита в Монтанско 

Мъж на 67 години от Лом е задържан за телефонна измама в Монтана . Случаят е от 13 февруари, когато 73-годишен жител на областния град подал сигнал, че е станал жертва на телефонните измамници. Възрастният човек е бил заблуден, че помага на полицията. Той дал на измамниците 4000 лева, около 2000 евро, златна монета и златни обици. Ч аст от парите и..

публикувано на 21.02.19 в 11:04

"Красива България" помага за 3 обекта в Северозапада

Управителният съвет на „Красива България“ одобри проектите, които ще подкрепи през тази година. На свое заседание от 19 февруари, ръководният орган даде зелена светлина на 38 инициативи. Три от тях са в Северозападна България, като две от финансираните са инициативи във Врачанско . Сред одобрените са вътрешното преустройство на 3-ия етаж на..

публикувано на 21.02.19 в 09:58