Снимката на 12 октомври 2018 година

Снимка: Колаж: Радио ВИДИН

Децата от Подготвителна група "Ян Бибиян“ на видинската Детска градина “Арабела“ проведоха практическо занимание по Безопасност на движението. Малките колоездачи със светлоотразителни жилетки огласиха велоалеята в парка до Спортната зала във Видин. Те бяха посрещнати от ръководителя на учебния център към Съюза на българските автомобилисти в града Илия Рачев, който им раздаде светлоотразителни стикери и ключодържатели.

Агенция "Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград, съобщиха от ведомството. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Индикативната му стойност е близо 302 млн. лв. без ДДС.

Шест акта на шофьори на таксиметрови автомобили съставиха при съвместна акция служители на звено "Инспекторат“ и Автомобилна администрация. В рамките на проверката са установени превозни средства без издадено разрешение от Община Враца, пътна книжка, както и без удостоверение "Водач на лек автомобил“ и удостоверение за психологическа годност за таксиметров превоз.

Нови табели предупреждават шофьорите да намалят скоростта на пешеходната пътека до Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин. Повечето от запитаните видинчани отговориха, че знаците ще имат ефект върху движението. Предупредителните табели са поставени от младежката организация на ГЕРБ по повод Европейския ден за пътна безопасност, 13 октомври. Знаците са 26 и са монтирани край всички учебни заведения във Видин.

Подписани са договорите за закупуване на апаратура за хемодиализа на стойност 4 милиона и 900 хиляди лева. Това съобщи министърът на здравопазването Кирил Ананиев. За болницата във Видин са отпуснати 180 хиляди лева за закупуване на нови хемодиализни апарати, водоочистваща система и нови хемодиализни легла. Средствата са за общо 29 държавни лечебни заведения търговски дружества.

Преместването на учениците от Профилирана природо - математическа гимназия „Екзарх Антим I” и Средно училище „Цар Симеон Велики” във Видин, заради предстоящ ремонт, бе гласувано и прието след разгорещени изказвания днес. Това стана на извънредно заседание на Общинския съвет.

Почти 23 % от децата в България растат без родител или без двама родители - тези данни и изводите от тях бяха изнесени на регионална среща по проблемите на децата от Северна България, която се проведе във Велико Търново. Най-силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният. Там поне единият родител на над 43 от децата е в чужбина. Данните от представеното на срещата изследване показват още, че през 2017 г. трудовият пазар у нас е продължил да се подобрява, но в тази част от страната нивата на безработица остават високи, което е и основна причина за търсене на работа зад граница.

Зоополицията във Враца работи и доказателство за това е, че вече има заведени две досъдебни производства. Това съобщиха днес двама служители от ОД на МВР, които са ангажирани пряко с престъпленията над животни – Милен Дзипалски и Венцислав Димитров. И двата случая са в най-големия жилищен комплекс във Враца – "Дъбника“.

"Геопарковете и модерното общество – опазване и устойчиво използване на геоложкото наследство в паркова среда”. Тази тема събра над 50 учени в областта на геологията в Белоградчик. Конференцията продължава работата си с презентиране на историята на геопарковете и отделни елементи от някои световни геоложки паркове.  

Общински администрации в Северозапада отбелязаха Деня на българската община - 12 октомври. Той се организира от 1998 г. по решение на Националното сдружение на общините в България. На 12 октомври е и годишнина от публикуването /1882/ на първия закон за общините и градското управление в България.

Работилница по програмиране проведоха отборите по роботика на Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Пред ученици от 8 до 16-годишна възраст от други училища в града домакините направиха демонстрация как се програмират игри, а след това ги поканиха сами да опитат. Събитието, наречено "Забавно програмиране - първи стъпки", е част от инициативите за Седмицата на програмирането, която се провежда от 7 - 22 октомври.  

Преведоха 17 800 лева за възстановяването на статуята на богинята “Диана”. Инициативен комитет, който включва и почетните граждани на Монтана, отделиха средства за възстановяването на скулптурата. За възстановяването на емблематичната статуя са необходими към 30 000 лева.

"Моят град празнува" е темата на тазгодишното издание на конкурса за любителска снимка на Общински младежки дом - Монтана. До 27 ноември организаторите очакват кадри, запечатали богатството и красотата на традиционните и националните празници и фестивали в различни населени места.

Видинчани ще отдадат почит на загиналите във войните от село Цар Шишманово, община Макреш, в събота, 13 октомври. Поводът е 100 години от края на Първата световна война. Д-р Иво Илиев е единият от организаторите. Лекарят е сред инициаторите и за изграждането на войнишки паметник преди време в селото. Сега е обновил и чешма.

Вижте още

Две катастрофи станаха на пътя между Враца и Оряхово

В следобедните часове на пътя между Враца и Оряхово станаха две дребни катастрофи, при които шофьорите се озоваха в канавките. От Агенция "Пътна инфраструктура" припомниха, че днес над областта е обявен жълт код за опасно време и е издадено предупреждение да не се пътува, ако това не се налага.  В първите часове на усиления снеговалеж два..

публикувано на 16.12.18 в 15:42

Усложнена е зимната обстановка в Северозападна България

За днес е обявен е жълт код за сняг и поледици в 7 области на България, като във Видин, Враца и Монтана предупреждението е за сняг и поледици. В обедните часове на днешния ден бе ограничено движението по околовръстния път на Монтана, поради изтеглянето на аварирал товарен камион. В момента е ограничено движението по пътя от Дунавци до Монтана, между..

публикувано на 16.12.18 в 13:17

Силни валежи от сняг по места в Северозападна България

Интензивни снеговалежи бяха регистрирани през последните часове на територията на Северозападна България. Какво ще бъде времето до края на неделния ден и ще спрат ли снеговалежите- потърсихме  Леночка Ангелова , директор на Хидрометеорологичната станция в Монтана:  "От Видин, Монтана и Враца до Търново, включително днес ще бъде време с валежи от мокър..

публикувано на 16.12.18 в 11:25

Ограничават движението от Враца към София утре

През утрешния ден се въвежда ограничение на движението по пътя Своге- София при Своге във връзка с водено разследване на Националната следствена служба. На 17 декември 11:00 до 13:00 часа, за пътуващите в посока София от Враца, поради пълното затваряне на въпросния участък, локалното движение ще се извършва на пропускателен режим от екипи на Пътна..

публикувано на 16.12.18 в 10:39

Издигат паметник на Димитър Списаревски в Белоградчик

Паметник на поручик Димитър Списаревски , загинал във въздушен бой при отбраната на София на 20 декември 1943 гаодина, ще бъде издигнат в центъра на Белоградчик. Майката на героя, посмъртно произведен в капитан, е родом от града на скалите, а тази седмица продължи работата по фундамента на паметника, каза инициатора на проекта Валентин Качев , член на..

публикувано на 16.12.18 в 10:18

Община Лом осигурява безплатен интернет

Община Лом спечели ваучер на стойност 15 000 евро от Европейската комисия за инсталирането на безплатен интернет на обществени места.  Безплатната услуга ще бъде ситуирана на публични пространства като площади, паркове, културни институции. До края на 2018 година Община Лом ще подпише споразумение с Европейската комисия за получаване на ваучера. През..

публикувано на 16.12.18 в 08:48