Снимката на 12 октомври 2018 година

Снимка: Колаж: Радио ВИДИН

Децата от Подготвителна група "Ян Бибиян“ на видинската Детска градина “Арабела“ проведоха практическо занимание по Безопасност на движението. Малките колоездачи със светлоотразителни жилетки огласиха велоалеята в парка до Спортната зала във Видин. Те бяха посрещнати от ръководителя на учебния център към Съюза на българските автомобилисти в града Илия Рачев, който им раздаде светлоотразителни стикери и ключодържатели.

Агенция "Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград, съобщиха от ведомството. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Индикативната му стойност е близо 302 млн. лв. без ДДС.

Шест акта на шофьори на таксиметрови автомобили съставиха при съвместна акция служители на звено "Инспекторат“ и Автомобилна администрация. В рамките на проверката са установени превозни средства без издадено разрешение от Община Враца, пътна книжка, както и без удостоверение "Водач на лек автомобил“ и удостоверение за психологическа годност за таксиметров превоз.

Нови табели предупреждават шофьорите да намалят скоростта на пешеходната пътека до Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин. Повечето от запитаните видинчани отговориха, че знаците ще имат ефект върху движението. Предупредителните табели са поставени от младежката организация на ГЕРБ по повод Европейския ден за пътна безопасност, 13 октомври. Знаците са 26 и са монтирани край всички учебни заведения във Видин.

Подписани са договорите за закупуване на апаратура за хемодиализа на стойност 4 милиона и 900 хиляди лева. Това съобщи министърът на здравопазването Кирил Ананиев. За болницата във Видин са отпуснати 180 хиляди лева за закупуване на нови хемодиализни апарати, водоочистваща система и нови хемодиализни легла. Средствата са за общо 29 държавни лечебни заведения търговски дружества.

Преместването на учениците от Профилирана природо - математическа гимназия „Екзарх Антим I” и Средно училище „Цар Симеон Велики” във Видин, заради предстоящ ремонт, бе гласувано и прието след разгорещени изказвания днес. Това стана на извънредно заседание на Общинския съвет.

Почти 23 % от децата в България растат без родител или без двама родители - тези данни и изводите от тях бяха изнесени на регионална среща по проблемите на децата от Северна България, която се проведе във Велико Търново. Най-силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният. Там поне единият родител на над 43 от децата е в чужбина. Данните от представеното на срещата изследване показват още, че през 2017 г. трудовият пазар у нас е продължил да се подобрява, но в тази част от страната нивата на безработица остават високи, което е и основна причина за търсене на работа зад граница.

Зоополицията във Враца работи и доказателство за това е, че вече има заведени две досъдебни производства. Това съобщиха днес двама служители от ОД на МВР, които са ангажирани пряко с престъпленията над животни – Милен Дзипалски и Венцислав Димитров. И двата случая са в най-големия жилищен комплекс във Враца – "Дъбника“.

"Геопарковете и модерното общество – опазване и устойчиво използване на геоложкото наследство в паркова среда”. Тази тема събра над 50 учени в областта на геологията в Белоградчик. Конференцията продължава работата си с презентиране на историята на геопарковете и отделни елементи от някои световни геоложки паркове.  

Общински администрации в Северозапада отбелязаха Деня на българската община - 12 октомври. Той се организира от 1998 г. по решение на Националното сдружение на общините в България. На 12 октомври е и годишнина от публикуването /1882/ на първия закон за общините и градското управление в България.

Работилница по програмиране проведоха отборите по роботика на Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Пред ученици от 8 до 16-годишна възраст от други училища в града домакините направиха демонстрация как се програмират игри, а след това ги поканиха сами да опитат. Събитието, наречено "Забавно програмиране - първи стъпки", е част от инициативите за Седмицата на програмирането, която се провежда от 7 - 22 октомври.  

Преведоха 17 800 лева за възстановяването на статуята на богинята “Диана”. Инициативен комитет, който включва и почетните граждани на Монтана, отделиха средства за възстановяването на скулптурата. За възстановяването на емблематичната статуя са необходими към 30 000 лева.

"Моят град празнува" е темата на тазгодишното издание на конкурса за любителска снимка на Общински младежки дом - Монтана. До 27 ноември организаторите очакват кадри, запечатали богатството и красотата на традиционните и националните празници и фестивали в различни населени места.

Видинчани ще отдадат почит на загиналите във войните от село Цар Шишманово, община Макреш, в събота, 13 октомври. Поводът е 100 години от края на Първата световна война. Д-р Иво Илиев е единият от организаторите. Лекарят е сред инициаторите и за изграждането на войнишки паметник преди време в селото. Сега е обновил и чешма.

Вижте още

На Еньовден билките са най-лековити по изгрев

Днес православната църква празнува рождението на св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен. В народния календар денят е познат като Еньовден и е наситен с редица обичаи, свързани с лятното слънцестоене. Приема се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила, особено при изгрева.  За лек или наслада, интересът към лечебните растения е..

публикувано на 24.06.19 в 09:00

Мездренско училище изпраща посланици в Европейския парламент

На официална церемония в столицата, Бюрото на Европейски парламент връчи сертификати на младшите посланици на победителите в Програмата за училища посланици на Европейския парламент за учебната 2018/2019 година. От четирите наградени училища средно училище "Иван Вазов" в Мездра е на първо място, с най-висок общ резултат от 234 точки.  По време на..

публикувано на 24.06.19 в 08:30

В Монтана стартира седмица за борба с туберколозата

От днес в многопрофилната болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана стартира поредната седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата. Три пъти са намалели болните от туберкулоза в Монтана за 10 години, съобщават от лечебното заведение. Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за лечение на туберкулозата отличиха показалите..

публикувано на 24.06.19 в 08:05

Катастрофа взе човешки живот край Долна Вереница

Мъж е загинал при катастрофата между лек и товарен автомобил в района на монтанското село Долна Вереница, която стана вчера в късния следобед, съобщиха от полицията. От МВР уточниха, че в лекия автомобил са пътували мъж, възрастна жена и 3 деца. Шофьорът, който е управлявал автомобила, е починал. Той е на 61 години и е софиянец. Жител на столицата е и..

публикувано на 24.06.19 в 07:52

Гайдари откриха Северняшката сватба във Враца

Пресъздаването на автентичната Северняшка сватба бе дадено от шествие на 30 гайдари, което премина около подредените 45- метрови месали. Програмата продължи с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.  Кметът на Община Враца Калин Каменов благодари на всички присъстващи на четвъртото издание на Национален фолклорен събор "Леденика", като ги..

публикувано на 23.06.19 в 14:48

Сътрудник на радио Видин с награда за фотожурналистика

Сътрудникът ни във Враца Жоро Александров стана носител на една от петте награди, връчени на церемонията на 16- тите годишни награди на Българската асоциация на регионалните медии, която се проведе в Казанлък. 30 вестника са обединени днес в асоциацията. За мен е чест да съм носител на подобна награда, сподели  Жоро Александров : "Наградата ми е..

публикувано на 23.06.19 в 13:57
Държавен фонд земеделие

Проверяват къщи за гости във Видинско

Проверки на къщи за гости, финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2007- 2013 година, ще извършат утре служители на Държавен фонд "Земеделие" в Северозападна България. Ще бъдат проверени семеен хотел в близост до пещерата "Магура", в белоградчишкото село Рабиша и  4 къща за гости в село Цар Петрово, община Кула. Проверките ще започнат в..

публикувано на 23.06.19 в 11:19