Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 октомври 2018 година

Снимка: Колаж: Радио ВИДИН

Децата от Подготвителна група "Ян Бибиян“ на видинската Детска градина “Арабела“ проведоха практическо занимание по Безопасност на движението. Малките колоездачи със светлоотразителни жилетки огласиха велоалеята в парка до Спортната зала във Видин. Те бяха посрещнати от ръководителя на учебния център към Съюза на българските автомобилисти в града Илия Рачев, който им раздаде светлоотразителни стикери и ключодържатели.

Агенция "Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград, съобщиха от ведомството. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Индикативната му стойност е близо 302 млн. лв. без ДДС.

Шест акта на шофьори на таксиметрови автомобили съставиха при съвместна акция служители на звено "Инспекторат“ и Автомобилна администрация. В рамките на проверката са установени превозни средства без издадено разрешение от Община Враца, пътна книжка, както и без удостоверение "Водач на лек автомобил“ и удостоверение за психологическа годност за таксиметров превоз.

Нови табели предупреждават шофьорите да намалят скоростта на пешеходната пътека до Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин. Повечето от запитаните видинчани отговориха, че знаците ще имат ефект върху движението. Предупредителните табели са поставени от младежката организация на ГЕРБ по повод Европейския ден за пътна безопасност, 13 октомври. Знаците са 26 и са монтирани край всички учебни заведения във Видин.

Подписани са договорите за закупуване на апаратура за хемодиализа на стойност 4 милиона и 900 хиляди лева. Това съобщи министърът на здравопазването Кирил Ананиев. За болницата във Видин са отпуснати 180 хиляди лева за закупуване на нови хемодиализни апарати, водоочистваща система и нови хемодиализни легла. Средствата са за общо 29 държавни лечебни заведения търговски дружества.

Преместването на учениците от Профилирана природо - математическа гимназия „Екзарх Антим I” и Средно училище „Цар Симеон Велики” във Видин, заради предстоящ ремонт, бе гласувано и прието след разгорещени изказвания днес. Това стана на извънредно заседание на Общинския съвет.

Почти 23 % от децата в България растат без родител или без двама родители - тези данни и изводите от тях бяха изнесени на регионална среща по проблемите на децата от Северна България, която се проведе във Велико Търново. Най-силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният. Там поне единият родител на над 43 от децата е в чужбина. Данните от представеното на срещата изследване показват още, че през 2017 г. трудовият пазар у нас е продължил да се подобрява, но в тази част от страната нивата на безработица остават високи, което е и основна причина за търсене на работа зад граница.

Зоополицията във Враца работи и доказателство за това е, че вече има заведени две досъдебни производства. Това съобщиха днес двама служители от ОД на МВР, които са ангажирани пряко с престъпленията над животни – Милен Дзипалски и Венцислав Димитров. И двата случая са в най-големия жилищен комплекс във Враца – "Дъбника“.

"Геопарковете и модерното общество – опазване и устойчиво използване на геоложкото наследство в паркова среда”. Тази тема събра над 50 учени в областта на геологията в Белоградчик. Конференцията продължава работата си с презентиране на историята на геопарковете и отделни елементи от някои световни геоложки паркове.  

Общински администрации в Северозапада отбелязаха Деня на българската община - 12 октомври. Той се организира от 1998 г. по решение на Националното сдружение на общините в България. На 12 октомври е и годишнина от публикуването /1882/ на първия закон за общините и градското управление в България.

Работилница по програмиране проведоха отборите по роботика на Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Пред ученици от 8 до 16-годишна възраст от други училища в града домакините направиха демонстрация как се програмират игри, а след това ги поканиха сами да опитат. Събитието, наречено "Забавно програмиране - първи стъпки", е част от инициативите за Седмицата на програмирането, която се провежда от 7 - 22 октомври.  

Преведоха 17 800 лева за възстановяването на статуята на богинята “Диана”. Инициативен комитет, който включва и почетните граждани на Монтана, отделиха средства за възстановяването на скулптурата. За възстановяването на емблематичната статуя са необходими към 30 000 лева.

"Моят град празнува" е темата на тазгодишното издание на конкурса за любителска снимка на Общински младежки дом - Монтана. До 27 ноември организаторите очакват кадри, запечатали богатството и красотата на традиционните и националните празници и фестивали в различни населени места.

Видинчани ще отдадат почит на загиналите във войните от село Цар Шишманово, община Макреш, в събота, 13 октомври. Поводът е 100 години от края на Първата световна война. Д-р Иво Илиев е единият от организаторите. Лекарят е сред инициаторите и за изграждането на войнишки паметник преди време в селото. Сега е обновил и чешма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08