Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Неков: "Животновъдството у нас не е мисия невъзможна"

Снимка: Радио ВИДИН, Архив


Възможно ли е да си животновъд и зърнопроизводител, и да си успешен и доволен от това, което правиш? Отговорите търсим с Димитър Неков, собственик на единствената в Северозапада промишлена свинеферма.

Когато човек не се бои от промените и иска да работи, всичко е възможно- това е категоричното мнение на Димитър Неков. От няколко години той е в редиците на животновъдите, след като поема семейния бизнес. Собственик е на промишлена свинеферма с 300 свине майки, а за да е спокоен и независим- обработва и земя, от която произвежда собствен фураж:

"Бизнесът със свинефермата е започнат от баща ми, но след като почина, се наложи да се прибера. Беше ми трудно, защото се наложи да се науча на нещо, което не съм виждал до този момент. Освен свинефермата, обработваме и земя, имаме и кланица, която отговаря на всички европейски изисквания, цехове за преработка, магазини във Видин, Лом и Монтана, надявам се другата година да отворим и във Враца...  Наистина, бях в София, имах съвсем друг начин на живот, това не беше моята професия, но вече стана...Чувствам се добре тук.. И въпреки че сме в най-бедния край в Европа, когато човек има работа и цел, няма значение къде живее, стига да следва пътя, който си е начертал..."

Не че не е имал трудности- когато поема бизнеса, фермата е с 500 свине майки. Заради кризата през 2012 година и скъпите фуражи, се е наложило бройката да бъде намалена. Въпреки това, Димитър не се оплаква:

"Определено мога да кажа, че вървим нагоре, имаме ръст в продажбите, увеличихме магазините, реализираме продукцията на родния пазар- всичко остава тук."

Димитър Неков определя себе си като късметлия, защото, макар и да не е специалист, има от кого да се учи, заобиколен е и с хора, които обичат работата си. Категоричен е, че животновъдният сектор е труден, но при добро желание, всичко се постига. Необходимо е и мисленето на масата да се промени:  

"Животновъдството у нас не е мисия невъзможна, просто хората се отучиха да работят и е много по-лесно растениевъдството, където не се изисква ежедневен труд. При нас няма дни, в които животните да не се хранят, хора трябва да има 365 дни в годината, по-трудно е. Освен това, аз мога да кажа, че съм щастлив, защото съм затворил цикъла, но когато не стигнеш до крайния клиент, е трудно..."

Под 100 са големите свиневъди в страната ни, те произвеждат около 1,5 милиона прасета, които покриват около 35 % от консумацията. Останалата част е внос. В условията на свободно движение на стоки, Димитър Неков не се опасява от месото, от други европейски страни, което е по витрините на магазините. Не се оплаква и от липса на клиенти, защото смята, че хората вече оценяват качеството. Свинското месо се търси целогодишно.

Един от проблемите пред свиневъдите у нас, е опасността от болестта, която би унищожила производството им- африканстата чума. Въпреки мерките, които Българската агенция по безопасност на храните наложи, страната ни не бе пощадена от болестта.  Огнище на заболяването при домашни прасета, отглеждани в заден двор, бе потвърдено в края на август и в село Тутраканци, общ. Провадия. Българската агенция по безопасност на храните веднага стартира изпълнението на мерки за ликвидиране на чумата и предотвратяване разпространението й в останалата част от страната. Една от мерките- по 70 лв. на животно да получат собствениците за превантивно заклани домашни свине в 20-километровите зони около индустриалните ферми. Решението е от последното заседание на Министерския съвет, а целта е да се намали рискът от проникване на заболяването в промишлените обекти. "Така ще се запази индустриалното свиневъдство у нас, което определя облика на сектора и ще се ограничи рискът от евентуални големи икономически загуби", смятат експертите.

Скептичен към тази мярка е Димитър Неков, според него, не всички ще откликнат, въпреки, че в близките 15 години опасността от зараза ще стои на дневен ред:

"Наша народопсихология е да не вярваме на това, което държавата предлага. Сигурен съм, че повече от хората ще кажат, че това не е техен проблем. Никой не знае в момента в България колко прасета се отглеждат в заден двор...Точно такъв бе проблемът в Румъния- там никой не знаеше колко свине се отглеждат, и сега продължават да евтанизират животни. Това ще се случи и при нас- няма какво да го спре...Хората не вярват на това, което им се говори, но ако заболяването дойде при нас, всички ще търпят загуби..."  

Африканската чума при свинете не е опасна за хората, за свиневъдите болестта е пагубна, категорични са и ветеринарните власти, затова е добре да се знае кой и как отглежда своите животни. Освен свинете в промишлената ферма в Новоселци, във Видинско има две ферми тип А- със 70 и 150 свине и  една от тип Б- с около 30 животни. Общата бройка на отглежданите прасета в заден двор ще стане ясна в края на месеца, когато се обобщят данните от преброяването им по общини.

Иначе, в свиневъдния комплекс на Димитър Неков мерки за биосигурност съществуват по принцип, не само заради коварното заболяване.

Във фермата на Димитър Неков се отглеждат щастливи прасета от породата Кора и Мира-които са най-близки до домашните животни, с малък процент сланина, които могат да преживеят условията, които са при нас. Обработва и около 5000 декара земя, от която си произвежда собствен фураж.

"Без земеделието не бихме оцелели, защото животновъдството е труден сектор", категоричен е младият мъж. Затворил е цикъла на производство и смята, че това е работещият модел.

Говорим си и за трудностите в този нелек бранш и за начина да оцелееш. За осемте години, в които е поел бизнеса, Димитър е разбрал, че за всеки, който иска да работи, има условия. Държавата помага, доколкото може, въпреки че има и спънки- те обаче, го мотивират да не се отказва. За хуманното отношение към животните получава помощи, изпълнява четвърти европроект. Признава, че без тези помощи нямаше да успее. Категоричен е, че ако на човек му се работи, има начин... Най-трудно му е да научи хората да са отговорни.

"Здраве и да не спират да се борят"- пожелава Димитър на хората като него.

Защо поскъпна хлябът и ще има ли още изненади- Любо Андреев разговаря с Костадин Георгиев- хлебопроизводител в Монтана. Чуйте и видинчани- ще намалят ли дневната дажба от насъщния.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50