Животът е смях, усмивки и радост

Снимка: Радио Видин
Елена Нешена Христова е нашият пореден гост в съботния ни "Калейдоскоп". Тя е истинска турлакиня, родом от белоградчишкото село Горен чифлик. Днес живее в Белоградчик, активно участва в живота на пенсионерския клуб "Мадона", не спира да твори, да пише, да организира жените от клуба в различни мероприятия. Нейното желание от млада е било да учи и да получава все повече и повече знания. Обича да бъде сред приятели, да създава настроение и радост в себе си и околните, да танцува, да пее, да чете, да се движи. Самата тя се определя като голям турлашки инат. Този инат я спасява от сериозни болести. А любимото ѝ занимание е да търси родовия корен, да се рови в миналото, да възкресява древната памет, историческите събития, фолклорните  традиции от Северозапада. Дългият стаж като библиотекар в село Стакевци ѝ дава възможност да обикаля и да събира на терен песни и знания от възрастните хора. Така събира и издава книгата "Изворен фолклор на турлаците от община Белоградчик и още нещо". Според нея турлаците са горди и трудолюбиви хора, изобретателни, веселяци и зевзеци, тоест хора, умеещи да се веселят и да се надсмиват над собствените си грешки и слаби страни със своя си хумор, характерен за турлашкия край.


Детството

"Родена съм в Горен чифлик. Аз съм едно дете, няма мъжко. Затова дядо ми ме научи на мъжките професии - да кова зайчарници, да се справям с лозе, да познавам гъбите и да ги готвя. Детството ми е било едно безгрижно детство. Баба ми беше много начетена. Казваше се Елена, аз на нея съм кръстена. Аз бях на шест годинки, когато тръгнах в местното училище като доброволка. Лятото събереме се, чакаме автобуса и отиваме в Стакевци на забава, това като ученичка в гимназията, след забавата – пеш обратно, спиме няколко часа и отиваме на бригада."

Образованието

"Мойта краста е това, че ми се учи. Дори на тия години, ако имам пари и сега щех да уча. От всяка област имам понятия и ми се иска да ги разширя."

Работата

"Обичам да се ровя и да търся миналото, корена. Това ме накара всеки ден взимах тетрадката и от баба на баба, и от дедо на дедо разпитвах, от всека област разпитвах. Но стакевченин за без нищо дума нема да ти каже. Връщат ме и ми казват: "Ако утре ми донесеш алвицу, че ти кажем“ и аз купувам, носим и записвам. Така че всичко, което ми е в краеведската книга, всичкото е истина, която съм я получила от местните хора."

Книгата "Изворен фолклор на турлаците от община Белоградчик и още нещо“

"Стакевци и Крачимир "орату", на кого се казва, че орати – на оратора, който умее да говори и знае какво да говори. Другите села – Праужда, Горен чифлик, Долен чифлик и Пролазница, Извоз там "вреву" – говорят. А в село Дъбрава "гълчуват" – силно говорят. Книгата – открих, че сме два вида турлаци. Приликата е, че използваме "у“. Но има и разлики – Стакевци и Крачимир казват на нея – "ю". А пък другите турлаци казват – "дю", "дюм". Открих, че ние турлаците сме тракийци трибали. Стакевци е национален музей на всички езици, на които се е говорило. Езикът на трибалите е този на турлаците."

Турлаците

"Аз съм на 100% турлакиня. Турлаците са много работни, много изобретателни, много неща сме дали на света и на България, веселяци са, зевзеци сме, което е най-доброто нещо, защото така си почиваме. Слагаме си и прекори."

Творчество

"Аз не съм завършила нито в Кеймбридж или Оксфорд как да си записвам мислите. Никога не съм се смятала за поет или писател. Предпочитам стиховете за любовта. Имам стихосбирка "Любов на теория“."

Здравето

"Мен ме боля, боля, боля. Откакто пих не по една лъжичка, не по една лъжица, а по един черпак "Майната му на проблемите“ сега нищо ми нема. Всичко е в ума на човек. Изкарах исхемичен мозъчен инфаркт. Това е инсулт и инфаркт едновременно. Дясната ръка и крак  не ги усещах. Турлашкият ми инат ми помогна да се движа. Обадих се на едно мое комшийче да ми купи кръстословица и химикалка. Захапвам химикала и пиша. Но за една седмица – душа на мъка – раздвижих си ръката. Сега крака – обадих се да ми донесе две игли и кълбо прежда. Влача крака и преда, влача крака и преда – за една седмица проходих."

Съвет

"Да се движат колкото може повече и да са спокойни. Мозъкът е по-важен от цигарите – казва д-р Чирков. Значи настроението на човек е важно за настоящето и бъдещето му. Повече смех, повече усмивки, повече радост. Ама няма, вкъщи не мога да си го направя. Ами има банкети, има клубове, тоя каже нещо, друг каже нещо, там има хоро, един танц. Да живей втората младост."

Свободното време

"До мен има плетка, има кафе, има цигари, има кръстословици, празни листя, химикалки, книга за четене. Редувам ги. Заболят ме очите да чета, почвам да плета, ама спирам това, почвам друго. Най-хубавата гимнастика за ума е решаването на кръстословици."

Пожелания

"Здраве, късмет и много, много, много любов!"


Вижте още

"Неделник" от 18 август 2019 година

Ето го 270-то предаване "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и продължаваме разходката си в Историческия музей на Поморие . Знаете ли какво е Еркечка фолклорна група ? Слушайте и ще разберете. Цветан Дочев- Дедо Скръц ни е приготвил варени яйца по немски тип ДС и вкусни джоланчета. Иван Цолов споделя впечатленията си..

публикувано на 18.08.19 в 13:58

Копирайтър - професия за хора с творческо мислене

Симеон Вангелов работи една малко позната професия- копирайтър в рекламата. Копирайтърът е човекът, който измисля и пише текста на рекламите. Симеон Вангелов е от Видин, но живее София и работи в рекламна агенция Brand New Ideas. Учил е маркетинг и мениджмънт в Дания, след това се ориентира към писането, защото: "Си ми беше страст от преди това". От..

публикувано на 16.08.19 в 16:50

С песен на канарче

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев се грижи за две канарчета. Птичките са в клетка в кметския кабинет. Кметът обича животинките и цветята, защото му помагат да разпуска в трудните делници. "Имам в клетка две канарчета, на които се любувам. Вкъщи имам зайци, имам кучета. Обичам животинките, обичам цветята много. Това е част от ежедневието, която ми..

публикувано на 16.08.19 в 16:05

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.  "Около 6 хиляди и 100 тона ще бъде..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Как да пестим електроенергия през лятото

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ . Как да пестим ток в летните месеци, за да избегнем..

публикувано на 14.08.19 в 13:40

"Неделник" от 11 август 2019 година

Ето го поредния "Неделник" вече и на сайта ни. Дойдох си от морето. Тук съм до старият Балкан, до вечният Дунав, до милата Огоста. Морето е пълно с...вода. Солена. И в него плуват еднорози. Това не е шега. Преглед на старите вестници и след това Донка Рабакова ще ни разкаже за надуваемите играчки по морето . Фестивалът "Квартална сцена"..

публикувано на 11.08.19 в 14:35

Мандалата- релаксиращият символ

В рубриката  "Хоби, професия" актрисата от куклен театър "Мале Мале" Мила Иванова ни гостува и ни запозна с мандалата.  За първи път се среща със символа по време на йога упражнения и така вече 4 години. Признава, че м андалата й носи спокойствие и равновесие в ежедневието. "Мандалата представлява сферични окръжности, които символизират..

публикувано на 09.08.19 в 17:09