Йорданка Първанова: Разликата не е в учителите, а в средата

Снимка: Личен архив

Обучения на начални учители в региона за придобиване на дигитални умения се провеждат в различни училища в Северозападна България. Курсовете са част от проект на Дигиталната национална коалиция, който предвижда до края на годината 450 преподаватели от региона да могат да боравят с компютри. Това заяви в Монтана председателят на Дигиталната национална коалиция Гергана Паси. Дванадесет са посланиците, спечелили конкурса и в момента те изпълняват първата част от проекта, насочен предимно към Северозападна България и по- малките населени места на страната. Проектът стартира през септември, а посланиците имат за цел да запознаят учителите с новостите в технологиите и платформата на дигиталните учители. Това каза за Радио ВИДИН Йорданка Първанова, преподавател в хасковско училище и посланик, участващ в проекта:

"Всеки от посланиците трябваше да направи по четири обучения. Първото ми обучение беше в Ловеч, след което бяхме в Тетевен, като по- малко населено място. Третото ми обучение беше в Кула и четвъртото- в Ново село. Мога да направя съпоставка между това, което се вижда в Южна България и това, което виждам в Северозападна България. Разликата не е в учителите, а по- скоро в средата. Учителите са мотивирани навсякъде. Учителите повишават своята квалификация, като много от тях го правят за сметка на личното си време и финанси от семействата си... Тук видях хора, на които им се работи, видях топли хора, заредени с усмивки, видях учители, които се раздават" - сподели Йорданка Първанова.

За някои може да звучи странно че в 21 век в дадено училище се пише все още с тебешир, който е закупен от преподавателя, но целта на този проект е да направи учителите по-уверени в работата им, дори да се налага да преподават в малко населено място и то в клас с няколко ученици.

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00

Детски празник на открито в Кула

Детски празник ще се проведе тази неделя- 14 юли в град Кула . Доброволците от кампанията "Северозапазване", която цели да възстанови градския парк, са организирали забавления за децата в парка. В 7.00 часа на стадиона започват полетите с балон , след това ще има игри и танци . "Издигането ще бъде с привързан балон. От 7 часа започваме да издигаме..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък.  Александър Георгиев - специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е..

публикувано на 11.07.19 в 17:30

Община Димово отново работи със запорирани сметки

Запорът е наложен във връзка със стари задължения на Общината към фирмата, извършваща услуги за сметосъбиране и сметоизвозване, с която Общината имаше договор. След неговото изтичане, договорът не бе подновен. "Миналата година фирмата ни държа почти през цялото време със запори на сметките, тази година пак. Беше ги вдигнал към октомври до..

публикувано на 11.07.19 в 15:46

Дуото Ангел Станков-Йосиф Радионов празнува 45 г. на сцена във Видин

С концерт цигулковото дуо Ангел Станков - Йосиф Радионов ще отбележи 45 години заедно на сцена.  Ангел Станков и Йосиф Радионов са носители на първа награда и златен медал от Първия международен конкурс и фестивал за камерна музика в японския град Осака през 1993 година. Двамата са свирили на сцените на прочути концертни центрове, като..

публикувано на 10.07.19 в 07:10