Йорданка Първанова: Разликата не е в учителите, а в средата

Снимка: Личен архив

Обучения на начални учители в региона за придобиване на дигитални умения се провеждат в различни училища в Северозападна България. Курсовете са част от проект на Дигиталната национална коалиция, който предвижда до края на годината 450 преподаватели от региона да могат да боравят с компютри. Това заяви в Монтана председателят на Дигиталната национална коалиция Гергана Паси. Дванадесет са посланиците, спечелили конкурса и в момента те изпълняват първата част от проекта, насочен предимно към Северозападна България и по- малките населени места на страната. Проектът стартира през септември, а посланиците имат за цел да запознаят учителите с новостите в технологиите и платформата на дигиталните учители. Това каза за Радио ВИДИН Йорданка Първанова, преподавател в хасковско училище и посланик, участващ в проекта:

"Всеки от посланиците трябваше да направи по четири обучения. Първото ми обучение беше в Ловеч, след което бяхме в Тетевен, като по- малко населено място. Третото ми обучение беше в Кула и четвъртото- в Ново село. Мога да направя съпоставка между това, което се вижда в Южна България и това, което виждам в Северозападна България. Разликата не е в учителите, а по- скоро в средата. Учителите са мотивирани навсякъде. Учителите повишават своята квалификация, като много от тях го правят за сметка на личното си време и финанси от семействата си... Тук видях хора, на които им се работи, видях топли хора, заредени с усмивки, видях учители, които се раздават" - сподели Йорданка Първанова.

За някои може да звучи странно че в 21 век в дадено училище се пише все още с тебешир, който е закупен от преподавателя, но целта на този проект е да направи учителите по-уверени в работата им, дори да се налага да преподават в малко населено място и то в клас с няколко ученици.

Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05