Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Еко Свят"- за чиста питейна вода, кампания за нови дръвчета и експонати от отпадъчни материали

7
Снимка: Радио ВИДИН

Евродепутатите подкрепиха планове за увеличаването на доверието на потребителите за пиене на чешмяна вода, която е много по-евтина и чиста за околната среда, в сравнение с бутилираната. Държавите-членки трябва да вземат съответните мерки за подобряване на достъпа до чиста питейна течност, инсталирайки свободно достъпни чешми в градове и на обществени места, където това е технически възможно. Също така трябва да се насърчи безплатното или срещу ниско заплащане сервиране на чешмяна вода за клиенти в ресторанти, столови и при ползване на кетъринг услуги.

Анкета показа, че видинчани пият предимно от чешмата:

"Аз идвам от Италия и сме употребявали вода в бутилки, защото там не беше хубава много водата от чешмата. И сега тук нямаме притеснения и ще си пием от чешмата... Чешмяна, защото така ми харесва... Повече ползваме чешмяна... Осем години и половина пия само изворна. От чешмата само топла вода сутрин при ставане..."

Миналата година в няколко населени места в област Монтана в питейната вода беше открит арсен, а тази година през август и в Харманли тя бе със завишени норми на уран. Може ли преценим дали водата е годна за пиене без изследване?

"Уран, ако има няма да се разпознае, може би на вкуса малко да повлияе. Арсен обаче ако има може да се разпознае по мирис- може да се усети леко чеснова миризма", обясни Георги Иванов- дългогодишен учител по химия  в ППМГ "Екзарх Антим I".

Химикът е доказал наличие в почва от тимошкия бряг на арсен. Намирал е на видинския плаж и фенол:

"И то не чрез химически анализ. Специфична миризма. Малка да бъде по- концентрирана пробата и почва да се долавя миризмата на фенол. Миризмата на амбулатория- това е миризмата на фенол."

СнимкаЗа контрола на качеството на питейната вода Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и ВиК във Видин ежегодно разработват програма за мониторинг.

"Инспекторите от отдел "Държавен здравен контрол" вземат проби вода от пунктове за пробонабиране, които за областта са 268 броя", каза д-р Марияна Чавдарова- началник на отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция.

За година РЗИ трябва да изследва 105 проби, като само до септември те са 100. Информацията за качеството на водите се качва на интернет страницата на 15 дни. Данните са достъпни за всеки.

"Водата е годна за консумация от централните водоизточници. Съвсем спокойно хората могат да пият."

И втората тема в предаването- инициативата Гората.БГ си постави за цел събирането на най-малко 100 000 жълъда и кестена тази есен. Целта е да бъдат посадени и отгледани като фиданки и залесяването им в и около градовете в цялата страна. За да постигне това, инициативата приканва любителите на красивата българска природа да се включат в събирането на жълъди и кестени:

"В последните 6 години активно засаждаме нови гори и дървета за България. До момента сме засадили малко над 370 000 дървета. За да подпомогнем този процес, ние се обръщаме към хората и молим за тяхната помощ в новата ни кампания "Дари жълъд, засади бъдеще". Целта на тази кампания е, че ако хиляди хора от цялата страна съберат дори и по една шепа жълъди и ни ги предадат, ние ще отгледаме стотици хиляди дървета от тези семенца и ще може да ги засадим отново", каза Никола Рахнев- създател на инициативата Гората.БГ.

Изпратени са 12 000 комплекта за отглеждане на собствено дърво на деца от цялата страна от над 150 населени места.

Снимка: Мария ДимитроваУченици от V "а" клас на СУ "Козма Тричков" във Враца вече са получили своя комплект, каза класният ръководител Мария Димитрова:

"Получихме вече материалите, заедно с видео как да засадим жълъдите. Децата са доволни. Надявам се в скоро време да получим и тези 20 дръвчета и след като съгласуваме с експерт от Общината, да ни определят място, тъй като нямаме двор, където бихме могли да засадим тези дръвчета."



Видинското ОУ "Любен Каравелов" връчи наградите на победителите в училищния конкурс за изработка на експонати от отпадъчни материали.
Преди награждаването учениците разказаха какво са направили:

Виктория: 

"Маракас- това е инструмент. От гирлянд и вътре дрънчи ориз."

Цеци: 
"Това е миньон за украса, другото е поставка за химикали. Това е патица от шише, тя е поставка също."

Виктор: 
"Аз направих табуретка, която е направена от 16 пластмасови шишета."

Лъчезар:
"Аз съм направил заек от тоалетна хартия."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50