Севделин Младенов: "Село Слана бара е спокойно място за живеене"

Предимство или недостатък е да живееш в село, близо до големия град? Какви са ползите и вредите от тази близост? Това проверихме във видинското село Слана бара. Как се живее в малко населено място, което има само един ученик, хората в работоспособна възраст са в чужбина, а възрастните- с ниски пенсии? Успява ли при тези обстоятелства местната власт да реши проблемите им? Отговор дават жители на селото и кметът Севделин Младенов.

"Близостта до големия град носи по-скоро ползи, отколкото недостатъци", обясни кметът.

"Това, че сме на 5 км от Видин е голямо предимство. Ако нещо се наложи, само за 10 минути сме в града. В селото се живее спокойно и нормално. Имаме постоянно ел. захранване, нормално водоснабдяване, транспорт и три магазина. Имаме постоянни автобуси, както и училищен. С една дума- всичко е нормално.

СнимкаУспяхме да се преборим и с набезите. Наследих голям проблем в това отношение- почти всеки ден ставаха кражби на метали и какво ли не още. Наехме си обаче охрана и набезите спряха.

В селото живеят 300 души по постоянен адрес, 100 от тях обаче работят в чужбина. Най-често са в Италия и Испания. За съжаление, демографският проблем не ни подмина и нас. През къща са пустеещи, а и много имоти вече се продават. Населението драстично намаля. Малки деца нямаме, с изключение на едно детенце, което го водят на детска градина във Видин и един първокласник, който също учи във видинско училище. 16 души в селото се възползват от социалната услуга "Топъл обяд". Имаме и около 30 молби за енергийни помощи. В селото няма възрастни бедстващи или гладни хора...

СнимкаС получените 2000 лева по линия на Местните инициативи, ние решихме да направим тротоар в селото. През селото трафикът е голям и просто се наложи да го направим поне от едната страна. Този тротоар ни донесе и една чешма. Местен известен адвокат, който живее в София видя, че нещо се прави и дари средства за направата ѝ. Имаме също и три градинки с рози...

Хубаво е също, че обликът на селото се промени с парите, донесени от чужбина. Хората инвестират тук в имотите си. Работят здраво и ние също прихващаме от тях. Там маниерът на работа е друг, друго е и заплащането...

От забележителностите в селото мога да спомена църквата. Тя е на 162 години и е уникална. Всеки четвъртък отец Илия идва и служи в храма."


Как се живее в Слана бара попитахме и жители на селото:

Снимка"Аз от живота си не мога да се оплача. Лошото е само, че ние- възрастните хора, сме работили навремето и сега пенсиите ни са много малки. Работил съм 41 години за 250 лева пенсия. Бях бригадир в стопанството 10 години и после още 30 в напояването. Сега с тези ниски пенсии не се издържа- само лекарствата ми са 120 лева...

Трябва да се помисли малко повече за тези възрастни хора, които са работили през миналите години и са създали държавата. Сега те са оставени по селата на произвола на съдбата. За това трябва да се помисли. А що се отнася до селото ни, не можем да се оплачем. В Слана бара има ред, близо сме до града...

Лошото е, че всичко изисква пари. Затова смятам, че всяка община трябва да си има някакъв фонд- нашият кмет като отиде да иска нещо, да има с какво да разполага. Той сега може и да иска да направи нещо, но няма ли пари- не става...

Питате- защо в селата няма вече животновъдство? Ами защото няма пазар. В нашето село преди всяко семейство е имало крава, по няколко овце, кокошки. Сега нямаме. Ако гледаш дори едно животно, излизаш на червено, защото нямаш на кой да го продадеш. И затова всеки преценява, че няма защо да се мъчи. В миналото в селото имаше 2 000 овце, над 300 крави, във всяка къща е имало по 2-3 свине. Сега и по една нямаме. Конкуренцията на големите магазини уби пласмента...
" , споделят тревогите и радостите си жителите на селото.  Галерия

Вижте още

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14

Възможно ли е драстично увеличение на минималната работна заплата

През последната година ръстът на доходите у нас забави своите темпове- това каза в телевизионно интервю преди дни президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров . Поне двуцифрен ръст на доходите очакваха синдикалистите през миналата година, като тази и следващата година той е трябвало да бъде 12- 15%. Реалният..

публикувано на 10.04.19 в 12:33