Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севделин Младенов: "Село Слана бара е спокойно място за живеене"

Предимство или недостатък е да живееш в село, близо до големия град? Какви са ползите и вредите от тази близост? Това проверихме във видинското село Слана бара. Как се живее в малко населено място, което има само един ученик, хората в работоспособна възраст са в чужбина, а възрастните- с ниски пенсии? Успява ли при тези обстоятелства местната власт да реши проблемите им? Отговор дават жители на селото и кметът Севделин Младенов.

"Близостта до големия град носи по-скоро ползи, отколкото недостатъци", обясни кметът.

"Това, че сме на 5 км от Видин е голямо предимство. Ако нещо се наложи, само за 10 минути сме в града. В селото се живее спокойно и нормално. Имаме постоянно ел. захранване, нормално водоснабдяване, транспорт и три магазина. Имаме постоянни автобуси, както и училищен. С една дума- всичко е нормално.

СнимкаУспяхме да се преборим и с набезите. Наследих голям проблем в това отношение- почти всеки ден ставаха кражби на метали и какво ли не още. Наехме си обаче охрана и набезите спряха.

В селото живеят 300 души по постоянен адрес, 100 от тях обаче работят в чужбина. Най-често са в Италия и Испания. За съжаление, демографският проблем не ни подмина и нас. През къща са пустеещи, а и много имоти вече се продават. Населението драстично намаля. Малки деца нямаме, с изключение на едно детенце, което го водят на детска градина във Видин и един първокласник, който също учи във видинско училище. 16 души в селото се възползват от социалната услуга "Топъл обяд". Имаме и около 30 молби за енергийни помощи. В селото няма възрастни бедстващи или гладни хора...

СнимкаС получените 2000 лева по линия на Местните инициативи, ние решихме да направим тротоар в селото. През селото трафикът е голям и просто се наложи да го направим поне от едната страна. Този тротоар ни донесе и една чешма. Местен известен адвокат, който живее в София видя, че нещо се прави и дари средства за направата ѝ. Имаме също и три градинки с рози...

Хубаво е също, че обликът на селото се промени с парите, донесени от чужбина. Хората инвестират тук в имотите си. Работят здраво и ние също прихващаме от тях. Там маниерът на работа е друг, друго е и заплащането...

От забележителностите в селото мога да спомена църквата. Тя е на 162 години и е уникална. Всеки четвъртък отец Илия идва и служи в храма."


Как се живее в Слана бара попитахме и жители на селото:

Снимка"Аз от живота си не мога да се оплача. Лошото е само, че ние- възрастните хора, сме работили навремето и сега пенсиите ни са много малки. Работил съм 41 години за 250 лева пенсия. Бях бригадир в стопанството 10 години и после още 30 в напояването. Сега с тези ниски пенсии не се издържа- само лекарствата ми са 120 лева...

Трябва да се помисли малко повече за тези възрастни хора, които са работили през миналите години и са създали държавата. Сега те са оставени по селата на произвола на съдбата. За това трябва да се помисли. А що се отнася до селото ни, не можем да се оплачем. В Слана бара има ред, близо сме до града...

Лошото е, че всичко изисква пари. Затова смятам, че всяка община трябва да си има някакъв фонд- нашият кмет като отиде да иска нещо, да има с какво да разполага. Той сега може и да иска да направи нещо, но няма ли пари- не става...

Питате- защо в селата няма вече животновъдство? Ами защото няма пазар. В нашето село преди всяко семейство е имало крава, по няколко овце, кокошки. Сега нямаме. Ако гледаш дори едно животно, излизаш на червено, защото нямаш на кой да го продадеш. И затова всеки преценява, че няма защо да се мъчи. В миналото в селото имаше 2 000 овце, над 300 крави, във всяка къща е имало по 2-3 свине. Сега и по една нямаме. Конкуренцията на големите магазини уби пласмента...
" , споделят тревогите и радостите си жителите на селото.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00