Пожарната ще обучава ученици за реакция при наводнения и последващи кризи

Снимка: Радио ВИДИН
Във видинското СУ "Св. Св. Кирил и Методий" се проведе практическо занятие на тема "Сигнали за оповестяване на населението при възникване на бедствия и аварии". Учениците учиха какво да правят при евакуация и как се оказва първа помощ.

"При земетресение първо запазваме спокойствие, след това се крием под масата, за да не пострадаме... Разбрахме какво да правим при евакуация. Ако има земетресение, да се скрием под масата и после да излезем извън сградата. При пожар тези деца, при които има пожар, първи трябва да излязат... Чухме как звучат сигналите за тревога... ", казаха децата.

"Кандидатствахме по проект на Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за "Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения". Имаме едно 5-дневно обучение "Действия при наводнение и последващи кризи". Имат желание всички ученици да се включат", каза директорът на училището Бисерка Каменова.

За обучението на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" могат да кандидатства всички училища в областта. Към момента освен СУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин документи са подали СУ "Св. Св.Кирил и Методий"- град Бреговов и видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

СнимкаКурсът е на тема "Организиране на мероприятия за подготовка и обучение на населението за реакция при наводнения и последващи кризи" в рамките на проект "Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения". 700 служители на пожарната вече са обучени. В момента тече организацията през учението да преминат и 78 000 ученици от цялата страна:

"Вече имаме подадени заявления от някои от училищата от нашата област за това обучение. Надявам се в най-кратки срокове да успеем всички заинтересовани училища да си подадат заявлението, защото мисля, че ще е от полза за всички", каза главен инспектор Георги Георгиев- началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин.

Предвидено е да бъдат обучени и възрастни хора в неработоспособна възраст- над 60 години, представители на държавни учреждения, местната власт, учители, 3000 доброволци, представители на бизнеса и на медиите.

На среща на членовете на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия стана ясно и че доброволците в страната са 3 128, в 232 доброволни формирования. В област Видин доброволни отряди има във всичките 11 общини, но не навсякъде броят им е достатъчен. В най- голямата община- Видин, доброволците са 28, в Белоградчик, Бойница и Брегово са по 10, Грамада- 4, Димово- 8, в общините Кула и Макреш са по 5, Ново село- 9, Ружинци- 15, Чупрене- 14.

"Почти всички са преминали първоначално обучение. Почти половината вече разполагат с техника- пожарни автомобили. По- голямата част вече са оборудвани с индивидуални защитни средства."

СнимкаОт 2019 година влиза нов стандарт, съгласно който за участие, обучение и изпълнение на задачи за всеки доброволец ще бъдат заложени по 400 лева. Така Общините предварително ще разполагат със средства, които, при реакция на доброволците, кметовете ще могат да им изплатят полагащите се суми.

След регистриране доброволците преминават първоначален основен курс на обучение до 2 години от регистрирането.

Преди година и най- голямата община в областта- Видин сформира доброволно формирование.

"Реагират най- вече при пожарогасене и по- малко при спасителни дейности, защото не сме преминали третия модул, който се провежда от Българския червен кръст. Създаваме организация тази година всички доброволци- 28 души да преминат и третия модул. В момента са започнали действия за осигуряване на облекло, оборудване. Чака се обществена поръчка", обясни Константин Джунински- началник на Общинския контролен инспекторат във Видин

И още един нов момент- във връзка с националната стратегия за намаляване на риска от бедствия Областният съвет за намаляване на риска от бедствия трябва да разработи нов областен план за защита.

Старши инспектор Филип Филипов, началник на група "Превантивен контрол и превантивна дейност" в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в град Видин презентира националната стратегия за намаляване на риска от бедствия. 
Вижте още

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14