Пожарната ще обучава ученици за реакция при наводнения и последващи кризи

Снимка: Радио ВИДИН
Във видинското СУ "Св. Св. Кирил и Методий" се проведе практическо занятие на тема "Сигнали за оповестяване на населението при възникване на бедствия и аварии". Учениците учиха какво да правят при евакуация и как се оказва първа помощ.

"При земетресение първо запазваме спокойствие, след това се крием под масата, за да не пострадаме... Разбрахме какво да правим при евакуация. Ако има земетресение, да се скрием под масата и после да излезем извън сградата. При пожар тези деца, при които има пожар, първи трябва да излязат... Чухме как звучат сигналите за тревога... ", казаха децата.

"Кандидатствахме по проект на Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за "Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения". Имаме едно 5-дневно обучение "Действия при наводнение и последващи кризи". Имат желание всички ученици да се включат", каза директорът на училището Бисерка Каменова.

За обучението на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" могат да кандидатства всички училища в областта. Към момента освен СУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин документи са подали СУ "Св. Св.Кирил и Методий"- град Бреговов и видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

СнимкаКурсът е на тема "Организиране на мероприятия за подготовка и обучение на населението за реакция при наводнения и последващи кризи" в рамките на проект "Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения". 700 служители на пожарната вече са обучени. В момента тече организацията през учението да преминат и 78 000 ученици от цялата страна:

"Вече имаме подадени заявления от някои от училищата от нашата област за това обучение. Надявам се в най-кратки срокове да успеем всички заинтересовани училища да си подадат заявлението, защото мисля, че ще е от полза за всички", каза главен инспектор Георги Георгиев- началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин.

Предвидено е да бъдат обучени и възрастни хора в неработоспособна възраст- над 60 години, представители на държавни учреждения, местната власт, учители, 3000 доброволци, представители на бизнеса и на медиите.

На среща на членовете на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия стана ясно и че доброволците в страната са 3 128, в 232 доброволни формирования. В област Видин доброволни отряди има във всичките 11 общини, но не навсякъде броят им е достатъчен. В най- голямата община- Видин, доброволците са 28, в Белоградчик, Бойница и Брегово са по 10, Грамада- 4, Димово- 8, в общините Кула и Макреш са по 5, Ново село- 9, Ружинци- 15, Чупрене- 14.

"Почти всички са преминали първоначално обучение. Почти половината вече разполагат с техника- пожарни автомобили. По- голямата част вече са оборудвани с индивидуални защитни средства."

СнимкаОт 2019 година влиза нов стандарт, съгласно който за участие, обучение и изпълнение на задачи за всеки доброволец ще бъдат заложени по 400 лева. Така Общините предварително ще разполагат със средства, които, при реакция на доброволците, кметовете ще могат да им изплатят полагащите се суми.

След регистриране доброволците преминават първоначален основен курс на обучение до 2 години от регистрирането.

Преди година и най- голямата община в областта- Видин сформира доброволно формирование.

"Реагират най- вече при пожарогасене и по- малко при спасителни дейности, защото не сме преминали третия модул, който се провежда от Българския червен кръст. Създаваме организация тази година всички доброволци- 28 души да преминат и третия модул. В момента са започнали действия за осигуряване на облекло, оборудване. Чака се обществена поръчка", обясни Константин Джунински- началник на Общинския контролен инспекторат във Видин

И още един нов момент- във връзка с националната стратегия за намаляване на риска от бедствия Областният съвет за намаляване на риска от бедствия трябва да разработи нов областен план за защита.

Старши инспектор Филип Филипов, началник на група "Превантивен контрол и превантивна дейност" в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в град Видин презентира националната стратегия за намаляване на риска от бедствия. 
Вижте още

Има ли училището възпитателна роля

Проблемите в българското образование не са един или два. През годините някои бяха решени напълно, други пък се задълбочаваха. Каква, обаче е възпитателната роля на училището днес и какво изгражда то у младите хора, които след време ще станат основна движеща сила на обществото ни?  Равносметката показва, че по време на комунистическия режим..

публикувано на 23.01.19 в 13:34

Защо песимизмът у нас надделява?

Всеки трети българин смята, че 2019-а ще бъде по-лоша от 2018 година . Други 31% са на мнение, че тази година ще бъде същата като миналата. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл". В световен мащаб оптимизмът за бъдещето продължава да преобладава, въпреки че песимизмът се увеличава, обобщават социолозите. "Данните са от изследване, наречено..

публикувано на 22.01.19 в 14:08

Димово се бори с проблема с отпадъците си

Община Димово вече сама ще организира дейностите по събиране и извозване на отпадъците. Това стана след като изтече договорът с фирмата за тази дейност в края на 2018 година. И пак в края на годината стана ясно, че вероятно няма да бъде одобрен трансграничният проект, по който трябваше да бъде закупена сметосъбираща машина, контейнери и кофи. Това..

публикувано на 21.01.19 в 16:38

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42