Пожарната ще обучава ученици за реакция при наводнения и последващи кризи

Снимка: Радио ВИДИН
Във видинското СУ "Св. Св. Кирил и Методий" се проведе практическо занятие на тема "Сигнали за оповестяване на населението при възникване на бедствия и аварии". Учениците учиха какво да правят при евакуация и как се оказва първа помощ.

"При земетресение първо запазваме спокойствие, след това се крием под масата, за да не пострадаме... Разбрахме какво да правим при евакуация. Ако има земетресение, да се скрием под масата и после да излезем извън сградата. При пожар тези деца, при които има пожар, първи трябва да излязат... Чухме как звучат сигналите за тревога... ", казаха децата.

"Кандидатствахме по проект на Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за "Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения". Имаме едно 5-дневно обучение "Действия при наводнение и последващи кризи". Имат желание всички ученици да се включат", каза директорът на училището Бисерка Каменова.

За обучението на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" могат да кандидатства всички училища в областта. Към момента освен СУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин документи са подали СУ "Св. Св.Кирил и Методий"- град Бреговов и видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

СнимкаКурсът е на тема "Организиране на мероприятия за подготовка и обучение на населението за реакция при наводнения и последващи кризи" в рамките на проект "Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения". 700 служители на пожарната вече са обучени. В момента тече организацията през учението да преминат и 78 000 ученици от цялата страна:

"Вече имаме подадени заявления от някои от училищата от нашата област за това обучение. Надявам се в най-кратки срокове да успеем всички заинтересовани училища да си подадат заявлението, защото мисля, че ще е от полза за всички", каза главен инспектор Георги Георгиев- началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин.

Предвидено е да бъдат обучени и възрастни хора в неработоспособна възраст- над 60 години, представители на държавни учреждения, местната власт, учители, 3000 доброволци, представители на бизнеса и на медиите.

На среща на членовете на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия стана ясно и че доброволците в страната са 3 128, в 232 доброволни формирования. В област Видин доброволни отряди има във всичките 11 общини, но не навсякъде броят им е достатъчен. В най- голямата община- Видин, доброволците са 28, в Белоградчик, Бойница и Брегово са по 10, Грамада- 4, Димово- 8, в общините Кула и Макреш са по 5, Ново село- 9, Ружинци- 15, Чупрене- 14.

"Почти всички са преминали първоначално обучение. Почти половината вече разполагат с техника- пожарни автомобили. По- голямата част вече са оборудвани с индивидуални защитни средства."

СнимкаОт 2019 година влиза нов стандарт, съгласно който за участие, обучение и изпълнение на задачи за всеки доброволец ще бъдат заложени по 400 лева. Така Общините предварително ще разполагат със средства, които, при реакция на доброволците, кметовете ще могат да им изплатят полагащите се суми.

След регистриране доброволците преминават първоначален основен курс на обучение до 2 години от регистрирането.

Преди година и най- голямата община в областта- Видин сформира доброволно формирование.

"Реагират най- вече при пожарогасене и по- малко при спасителни дейности, защото не сме преминали третия модул, който се провежда от Българския червен кръст. Създаваме организация тази година всички доброволци- 28 души да преминат и третия модул. В момента са започнали действия за осигуряване на облекло, оборудване. Чака се обществена поръчка", обясни Константин Джунински- началник на Общинския контролен инспекторат във Видин

И още един нов момент- във връзка с националната стратегия за намаляване на риска от бедствия Областният съвет за намаляване на риска от бедствия трябва да разработи нов областен план за защита.

Старши инспектор Филип Филипов, началник на група "Превантивен контрол и превантивна дейност" в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в град Видин презентира националната стратегия за намаляване на риска от бедствия. 
Вижте още

Млади хора оцениха прехода и начертаха приоритети

На знаковия за историята ни 10 ноември, 13 младежки организации от страната потърсиха отговор на въпроса "Ако днес е краят на прехода, какви са приоритетите на България за следващите 20 години ?". Във форума участваха Росен Плевнелиев , президент на Република България в периода 2012-2017 год., Мая Манолова , омбудсман на Република България и..

публикувано на 19.11.18 в 13:03

Репляна- селото без кражби

Село от Северозапада твърди, че в него няма престъпност и кражби. Селото е Репляна и се намира в община Чупрене. " За три години имаме само една кражба от частен дом, престъпността е нулева ", обяснява кметският наместник, Евгени Еленков. " Репляна е моето родно село, няма как да не го обичам, старая се да се справям добре и със задълженията си. В..

публикувано на 16.11.18 в 17:30

Да направим добро

За повечето хора самата дума "добро" звучи донякъде абстрактно и твърде символично, доколкото е абстрактен и символичен самият живот на отделния човек. Казват, че научиш ли се да правиш добро, значи си се научил на всичко! Правим ли добри дела и склонен ли е българинът на добротворство? Това е темата в "Посоките на делника".  Лео Кадели е..

публикувано на 15.11.18 в 11:53

Младежки ли са младежките домове днес

Младежките домове са създадени като пространства, предназначени за развитие и изява на творческите способности на младите хора, за разпространение на култура и смислен духовен живот. В тези институции се създават условия за занимания по интереси, отдих и младежки контакти. Дейността на младежките домове е съобразена с интересите, индивидуалните..

публикувано на 14.11.18 в 11:44

Още 100 милиона получи Видин от ЕС, има ли ефект?

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта на стойност почти 37 милиона лева в настоящия програмен период на Евросъюза, а Община Видин- за 16 европейски проекта на стойност 58 милиона лева или близо 100 милиона лева от ЕС са влезли в града през последните години . Какъв е ефектът от тези средства и направиха ли живота ни по-добър? Отговора..

публикувано на 13.11.18 в 14:02

Реагираме ли адекватно при деца в риск

Хората биха сигнализирали и биха помогнали на дете в нужда , когато живее в нездрава семейна среда или най- общо казано се намира под въздействието на някакви нежелателни фактори, показа анкета сред видинчани. "Бих сигнализирала на 112 или на полицията. Ако не са гледани добре децата, ако имат проблеми, когато родителите не живеят добре... Ако..

публикувано на 12.11.18 в 16:10