Ден без велосипедисти- жертви на пътя

10 са катастрофите с колоездачи във Видинско от началото на годината

Снимка: БГНЕС

Шести ноември е обявен за Ден без велосипедисти- жертви на пътя. Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, в рамките на полицейската Акция "Зима", продължава до 10 ноември. Велосипедисти са участвали в 10 катастрофи от началото на 2018 г. във видинска област, един е загинал, ранените са 8. Служителите на реда са санкционирали 14 велосипедисти за нарушения на Закона за движение по пътищата. Дванадесет са катастрофите с участието на колоездачи за същия период на 2017 година. Жертви не е имало, ранените са били петима. Униформените са санкционирали девет велосипедисти. 

Действията на служителите на реда през следващите дни са насочени към превантивни мерки, съобщи комисар Петър Петров, началник на отдел „Охранителна полиция“- Видин:

"През дните от първата кампания на Акция "Зима" превантивно ще следим за поведението на водачите на такива превозни средства. Ще се контролира спазването на въведените ограничения от водачи на каруци, велосипедисти, селскостопанска техника, по определени пътища от републиканската и общинските пътни мрежи на територията на област Видин."

От видинския сектор „Пътна полиция“ напомнят, че велосипедистът е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, и да се движи възможно най-близо до дясната граница на пътното платно. Санкцията за управление на велосипед без необходимите светлоотразители е 50 лева, а за велосипедист без светлоотразителна жилетка - 10 лева. 

Колоездачите са уязвими участници в движението по пътищата, посочват още от полицията. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки ги прави почти незабележими на пътя. Велосипедистите не трябва да правят компромис с техническата изправност на велосипеда си. Неизправното колело е опасно за участниците в движението. От полицията добавят, че колоездачите трябва да се информират за изискванията на Закона за движението по пътищата.

Вижте още

Чупрене с временно изпълняващ длъжността кмет

Кметът на община Чупрене Ваньо Костин , който е в ареста с обвинение за длъжностно престъпление,  подписа заповед за временно изпълняващ длъжността кмет. За свой  заместник той  определи секретаря на общината Асен Джунински,  съобщи председателят на Общинския съвет Богомил Станков : "Имаме разрешение от прокурора, който разреши кметът да..

публикувано на 25.04.19 в 14:10

Пожарникари представиха работата си пред видински ученици

Демонстрации по гасене на пожар, евакуация и други дейности показаха пред ученици служители от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита и населението". Практическото занятие се проведе в Основно Училище "Любен Каравелов" - Видин, участие в проявата взеха ученици от всички класове на учебното заведение. Занятието премина успешно децата бяха..

публикувано на 25.04.19 в 13:49

Великденски пакети за възрастните хора в Белоградчик

Служителите от Домашен социален патронаж към община Белоградчик ще зарадват своите потребители за великденските празници. Заедно с дневното меню, на Велики четвъртък всеки потребител на социалната услуга ще получи боядисани яйца и козунак.  Пакетите и храната за над 120 души, повечето възрастни хора, ще бъдат доставени от служителите на Домашен..

публикувано на 25.04.19 в 12:30

Двойно по-малко са безработните във Враца

Двойно е намаляло равнището на безработицата в област Враца през март, съобщи шефът на бюрото по труда Маргарита Ангелова. Официалната справка на институцията показва, че за същия период на миналата година останалите без препитание са били 14.06%, докато през третия месец на годината са били едва 7.01 на сто. Любопитна подробност е, че хората без..

публикувано на 25.04.19 в 12:08

Млади хора от Видин с благотворителен концерт за животните

Благотворителен Великденски концерт, под надслов "Малък дом за големи сърца" организира "Интеракт клуб" Видин днес. Програмата е много интересна, като младите хора са решили да отворят микрофона и да дадат възможност на всеки посетител, който желае да изпълни нещо на сцената пред останалите зрители. Тази година инициативата е насочена към..

публикувано на 25.04.19 в 11:26

Благотворителен базар събира пари за бедни деца

Благотворителен базар организират дамите от Лайънс клуб "Бъдин". Това е втора поредна година, в която видинчанките събират пари за дадена кауза. Тази година инициативата им е свързана със събиране на средства за деца в неравностойно положение - каза Светла Лозанова: "Стана традиция на клуба да приготвяме лично великденски сладки и да ги..

публикувано на 25.04.19 в 08:30

Градско тържество за Великден в Белоградчик

От днес започват мероприятията, свързани с най – хубавия празник – Великден. Днес  - Велики четвъртък - от 08.30 ч.започва Утреня – Василиева литургия, а от 19.00 ч. – Последование на 12-те апостоли. Вече стана традиция на днешния ден в двора на храма „Свети великомъченик Георги Победоносец”  Църковното настоятелство и СУ „Христо Ботев” да..

публикувано на 25.04.19 в 08:15