Ден без велосипедисти- жертви на пътя

10 са катастрофите с колоездачи във Видинско от началото на годината

Снимка: БГНЕС

Шести ноември е обявен за Ден без велосипедисти- жертви на пътя. Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, в рамките на полицейската Акция "Зима", продължава до 10 ноември. Велосипедисти са участвали в 10 катастрофи от началото на 2018 г. във видинска област, един е загинал, ранените са 8. Служителите на реда са санкционирали 14 велосипедисти за нарушения на Закона за движение по пътищата. Дванадесет са катастрофите с участието на колоездачи за същия период на 2017 година. Жертви не е имало, ранените са били петима. Униформените са санкционирали девет велосипедисти. 

Действията на служителите на реда през следващите дни са насочени към превантивни мерки, съобщи комисар Петър Петров, началник на отдел „Охранителна полиция“- Видин:

"През дните от първата кампания на Акция "Зима" превантивно ще следим за поведението на водачите на такива превозни средства. Ще се контролира спазването на въведените ограничения от водачи на каруци, велосипедисти, селскостопанска техника, по определени пътища от републиканската и общинските пътни мрежи на територията на област Видин."

От видинския сектор „Пътна полиция“ напомнят, че велосипедистът е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, и да се движи възможно най-близо до дясната граница на пътното платно. Санкцията за управление на велосипед без необходимите светлоотразители е 50 лева, а за велосипедист без светлоотразителна жилетка - 10 лева. 

Колоездачите са уязвими участници в движението по пътищата, посочват още от полицията. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки ги прави почти незабележими на пътя. Велосипедистите не трябва да правят компромис с техническата изправност на велосипеда си. Неизправното колело е опасно за участниците в движението. От полицията добавят, че колоездачите трябва да се информират за изискванията на Закона за движението по пътищата.

Вижте още

Повече са събраните пари от данъци в община Видин

Близо седем милиона лева са събрани в община Видин от местните данъци и такси през миналата година. Постъпленията са със 182 000 лева повече в сравнение са предходната 2017 година, съобщи началникът на отдел „Местни данъци и такси“ Владимир Георгиев . Събрани са 68,2 % от дължимите данъци за миналата година, събираемостта е с 8 пункта..

публикувано на 24.01.19 в 11:24

Пътнически микробус се обърна между Арчар и Мали Дреновец, няма пострадали

Пътнически микробус на частна фирма, пътуващ от Арчар към Мали Дреновец е излязъл от пътя и се е преобърнал в канавката, съобщават от полицията във Видин. Сигнал за инцидента е получен тази сутрин в 09.35 часа на тел.112. Водачът и двамата пътници не са пострадали. На мястото на произшествието незабавно се отзовали екипи на полицията,..

публикувано на 24.01.19 в 10:34

Враца отбелязва 75 години от бомбардировката на града

С панихида в храм "Св. Възнесение" и възпоменателна церемония пред мемориала на жертвите от Втората световна война, във Враца ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от масираните въздушни удари над града от 84 самолета. При бомбардировката загиват 124-ма души, а възстановяването продължава дълго след това.  На този ден през 1944 година 300..

публикувано на 24.01.19 в 08:00

Грипна ваканция за учениците в Крушовица

Обявиха грипна ваканция в основното училище в село Крушовица. Днес и утре /24 и 25 януари 2019 г./ ще останат празни класните стаи в ОУ "Христо Ботев" в населеното място, което се намира в пределите на община Мизия. От Регионалната здравна инспекция във Враца потвърдиха информацията и се позоваха на сигнал от директора на учебното заведение,..

публикувано на 24.01.19 в 07:30
Протестите за магистрала до Видин започнаха преди година

Нов протест във Видин година след като граждани излязоха на пътя с искане за магистрала до София

Година   след началото на протестите с искане за  магистрала до София, във Видин граждани излизат отново на пътя. Припомнят, че с решението на Министерски съвет от 7 март миналата година са поети конкретни ангажименти, но казват, че сроковете не се спазват. Откакто беше взето решението нищо не се случи, твърди организаторът Росица..

публикувано на 23.01.19 в 17:45

Снимката на 23 януари 2019 година

Грипна епидемия в област Видин обяви Регионалната здравната инспекция. Преустановяват се учебните занятия. Година   след началото на протестите с искане за  магистрала до София, във Видин граждани излизат отново на пътя. 141 на 10 000 души население е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Монтана за изминалата..

публикувано на 23.01.19 в 17:37