Ден без велосипедисти- жертви на пътя

10 са катастрофите с колоездачи във Видинско от началото на годината

Снимка: БГНЕС

Шести ноември е обявен за Ден без велосипедисти- жертви на пътя. Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, в рамките на полицейската Акция "Зима", продължава до 10 ноември. Велосипедисти са участвали в 10 катастрофи от началото на 2018 г. във видинска област, един е загинал, ранените са 8. Служителите на реда са санкционирали 14 велосипедисти за нарушения на Закона за движение по пътищата. Дванадесет са катастрофите с участието на колоездачи за същия период на 2017 година. Жертви не е имало, ранените са били петима. Униформените са санкционирали девет велосипедисти. 

Действията на служителите на реда през следващите дни са насочени към превантивни мерки, съобщи комисар Петър Петров, началник на отдел „Охранителна полиция“- Видин:

"През дните от първата кампания на Акция "Зима" превантивно ще следим за поведението на водачите на такива превозни средства. Ще се контролира спазването на въведените ограничения от водачи на каруци, велосипедисти, селскостопанска техника, по определени пътища от републиканската и общинските пътни мрежи на територията на област Видин."

От видинския сектор „Пътна полиция“ напомнят, че велосипедистът е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, и да се движи възможно най-близо до дясната граница на пътното платно. Санкцията за управление на велосипед без необходимите светлоотразители е 50 лева, а за велосипедист без светлоотразителна жилетка - 10 лева. 

Колоездачите са уязвими участници в движението по пътищата, посочват още от полицията. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки ги прави почти незабележими на пътя. Велосипедистите не трябва да правят компромис с техническата изправност на велосипеда си. Неизправното колело е опасно за участниците в движението. От полицията добавят, че колоездачите трябва да се информират за изискванията на Закона за движението по пътищата.

Вижте още

Снимката на 15 ноември 2018 година

Агенция „Пътна инфраструктура“  стартира обществените поръчки за надзор при изграждането на 33 км от първокласния път Мездра - Ботевград. Участъкът е част от новото трасе между Видин и Ботевград. Властта и полицията призоваха за толерантност на пътя. Това се случи на съвместна пресконференция на кмета на Враца Калин Каменов,..

публикувано на 15.11.18 в 17:55

Митничари откриха над 8300 литра бира без документи на Дунав мост 2

Митничари задържаха камион с полска регистрация, натоварен над 8300 литра бира без документи.  Товарната композиция е спряна за проверка на влизане в страната през Граничен контролно-пропускателен пункт Дунав мост 2 на 12 ноември. По представените документи превозваната стока била групажна, пътуваща от Западна Европа за Гърция. При проверката са..

публикувано на 15.11.18 в 17:27

Местната власт и полицията с призив към протестиращите

Властта и полицията призоваха за толерантност на пътя. Това се случи на съвместна пресконференция на кмета на Враца Калин Каменов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Янко Янколов и началник група „Пътен контрол” Янко Харалампиев. Повод за брифинга бяха гражданските протести, затварянето на пътни платна и затрудненото движение..

публикувано на 15.11.18 в 17:18

Стартираха обществените поръчки за надзор при изграждането на пътя Мездра-Ботевград

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществените поръчки за надзор при изграждането на 33 км от първокласния път Мездра - Ботевград . Участъкът е част от новото трасе между Видин и Ботевград. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Кандидатите могат да подават оферти до 17:30 ч. на 10 януари 2019 г...

публикувано на 15.11.18 в 16:02

Безплатни консултации за майчино и детско здраве предлагат във видинската болница

Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве е разкрит във видинската болница "Света Петка". "Предоставяме информационни, логистични и координационни дейности за деца с увреждания и с хронични заболявания, родилки, бременни с патология на бременността в хода на тяхното болнично или амбулаторно проследяване и лечение. Предоставяне на..

публикувано на 15.11.18 в 15:58

Вредите от тютюнопушене по време на бременност разясниха във Видин

С лекция за вредите от тютюнопушенето по време на бременност Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин отбеляза Международния ден без цигарен дим , който е на 15 ноември. "Тази година РЗИ- Видин реши да акцентира върху вредата от тютюнопушенето по време на бременността, кърменето и негативните ефекти, които се оказват върху здравето както на..

публикувано на 15.11.18 в 15:55