Никола Караджов- бивш икономист с България в сърцето

Снимка: Десислава Андреева

Никола Христов Караджов, на 92 години, е кореняк родопчанин от смолянския край, идва във Видин да отбие военната си служба и тук остава и до днес, защото среща любовта. Възрастният човек е патриот и родолюбец.

"Щом свири химнът, аз ставам прав, кланям се на Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов и на Стефан Караджата."


Дядо Кольо е върл комунист, в активните си години е работил на ръководни длъжности във видинските предприятия.

"Няма производство, няма България, Иван Костов бих го обесил, той унищожи страната", смело заявява Никола.

Сега сметките му не излизат, както всеки възрастен човек живее с малко повече от 300 лева месечно, но е с чувство за хумор и с много приятели.

Бай Кольо е бил активен шофьор до скоро, горд собственик на стара руска бяла волга с газова уредба, която купува преди години на търг от КАТ. Сега можем да го засечем по видинските улици да се придвижва само с колело, а до вилата си извън Видин ходи с автобус и билет от 2 лева

Живее сам и често стои на пейката пред дома си в компанията на две съседски котки

"Морен вода не съм пил, тютюн в устата не съм сложил", разказва живота си дядото, който редовно консумира мед, защото е бил дългогодишен пчелар и има още от старите си запаси.  

Преди една година губи своята спътница в живота- Анастасия, уважаван литератор във Видин, дългогодишен учител в най-старата видинска гимназия- СУ "Цар Симеон Велики". Губи и един от двамата си синове, малкият е лекар в с. Арчар.  

Сега го крепи само надеждата, откровено си признава бай Кольо и допълва:

"Все пак ще поживеем още малко." 

Никола Караджов е редовен дарител на кампанията "Българската Коледа", обича книгите.

"Каквото направиш на този свят, това остава", казва той.

 В момента е на почивка на Момин проход, желаем му приятно изкарване и до нови срещи!!!

Вижте още

Ще бъде ли решен проблемът с пощата на село Градец?

Пенсионерите от видинското село Градец всеки месец чакат парите си под открито небе. Причината- пощенската станция няма чакалня и възрастните хора трябва да стоят с часове на студ през зимата и на жега през лятото. Така е от години, недоволстват пенсионерите и настояват за решение: "Сега не вали, а колко пъти вали и ние седим тук на дъжда... I на..

публикувано на 23.01.19 в 13:33

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които протестираха в края на миналата година, търси се мнението и на браншовите организации. Сред вносителите е..

публикувано на 22.01.19 в 17:45

Няма ваксина срещу фалшивите новини

В последните дни в интернет пространството се завъртя информация за обявена грипна епидемия във Видин, каквато всъщност към момента на излизането на тази статия няма. Появата на тази фалшива новина е съвсем прозаична. Във Фейсбук  някой споделя  стара новина на Радио Видин (може би от 2017 г. или 2018 г.) , която е препубликувана от врачанска..

публикувано на 22.01.19 в 16:19

Д-р Емилия Елисеева: В сезона на грипа избягвайте моловете, водете децата в парка

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в област Видин. Заболеваемостта за последната седмица е 199 на 10 000 души от населението. Най-засегнати са децата до 4 -годишна възраст, следват тези от 5 до 14 години. Макар че се случва в детските кабинети да идват пациенти с грипоподобни симптоми, изолиран грипен щам досега във Видин няма,..

публикувано на 21.01.19 в 17:35

Енрико Масиас в "Музикална зона"

  Енрико Масиас е френски певец и актьор от еврейски произход. Роден е във френски Алжир през 1938 година. Рожденото му име е Гастон Гренасиа. Започва да пее и свири още на 15 годишна възраст. По-късно работи като учител и продължава музикалната си кариера. В началото на 60-те положението става опасно и непоносимо поради войната за независимост на..

публикувано на 21.01.19 в 09:44

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00