Никола Караджов- бивш икономист с България в сърцето

Снимка: Десислава Андреева

Никола Христов Караджов, на 92 години, е кореняк родопчанин от смолянския край, идва във Видин да отбие военната си служба и тук остава и до днес, защото среща любовта. Възрастният човек е патриот и родолюбец.

"Щом свири химнът, аз ставам прав, кланям се на Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов и на Стефан Караджата."


Дядо Кольо е върл комунист, в активните си години е работил на ръководни длъжности във видинските предприятия.

"Няма производство, няма България, Иван Костов бих го обесил, той унищожи страната", смело заявява Никола.

Сега сметките му не излизат, както всеки възрастен човек живее с малко повече от 300 лева месечно, но е с чувство за хумор и с много приятели.

Бай Кольо е бил активен шофьор до скоро, горд собственик на стара руска бяла волга с газова уредба, която купува преди години на търг от КАТ. Сега можем да го засечем по видинските улици да се придвижва само с колело, а до вилата си извън Видин ходи с автобус и билет от 2 лева

Живее сам и често стои на пейката пред дома си в компанията на две съседски котки

"Морен вода не съм пил, тютюн в устата не съм сложил", разказва живота си дядото, който редовно консумира мед, защото е бил дългогодишен пчелар и има още от старите си запаси.  

Преди една година губи своята спътница в живота- Анастасия, уважаван литератор във Видин, дългогодишен учител в най-старата видинска гимназия- СУ "Цар Симеон Велики". Губи и един от двамата си синове, малкият е лекар в с. Арчар.  

Сега го крепи само надеждата, откровено си признава бай Кольо и допълва:

"Все пак ще поживеем още малко." 

Никола Караджов е редовен дарител на кампанията "Българската Коледа", обича книгите.

"Каквото направиш на този свят, това остава", казва той.

 В момента е на почивка на Момин проход, желаем му приятно изкарване и до нови срещи!!!

Вижте още

В Международния ден на мъжа: Мъжкото присъствие на българската музикална сцена

Къща без мъж- ще запустее! Радио без песен- ще онемее : ))) Песни, изпълнени от мъже ще слушаме в „Музикална зона“. Гласовити при това! Днес е Международен ден на мъжа- мъжете да почерпят! Аз съм Нора и ще ви черпя с музика. Надявам се, няма да ми откажете. Още повече като разберете кои ще са изпълнителите в днешната „Музикална зона“. Певци и..

публикувано на 19.11.18 в 09:30

"Неделник" от 18 ноември 2018 година

"Неделник" брой 232 пътува към вас от сайта на Радио ВИДИН. За начало правим преглед на старите вестници в редовната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". След това автора на "Български народни приказки", Слави Ганев ни разказва за новият си проект. Той е подготвил още една книга за ценители на оригиналното четиво-..

публикувано на 18.11.18 в 14:19

Евангелието ни призовава да бъдем бдителни в нашия социален и духовен живот, а не лекомислени

Девета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да..

публикувано на 18.11.18 в 08:00
В училището в село Селановци се учат на човечност

Денят на толерантността в община Оряхово

С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва..

публикувано на 16.11.18 в 17:45

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20-30 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно". Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към..

публикувано на 16.11.18 в 14:30