Никола Караджов- бивш икономист с България в сърцето

Снимка: Десислава Андреева

Никола Христов Караджов, на 92 години, е кореняк родопчанин от смолянския край, идва във Видин да отбие военната си служба и тук остава и до днес, защото среща любовта. Възрастният човек е патриот и родолюбец.

"Щом свири химнът, аз ставам прав, кланям се на Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов и на Стефан Караджата."


Дядо Кольо е върл комунист, в активните си години е работил на ръководни длъжности във видинските предприятия.

"Няма производство, няма България, Иван Костов бих го обесил, той унищожи страната", смело заявява Никола.

Сега сметките му не излизат, както всеки възрастен човек живее с малко повече от 300 лева месечно, но е с чувство за хумор и с много приятели.

Бай Кольо е бил активен шофьор до скоро, горд собственик на стара руска бяла волга с газова уредба, която купува преди години на търг от КАТ. Сега можем да го засечем по видинските улици да се придвижва само с колело, а до вилата си извън Видин ходи с автобус и билет от 2 лева

Живее сам и често стои на пейката пред дома си в компанията на две съседски котки

"Морен вода не съм пил, тютюн в устата не съм сложил", разказва живота си дядото, който редовно консумира мед, защото е бил дългогодишен пчелар и има още от старите си запаси.  

Преди една година губи своята спътница в живота- Анастасия, уважаван литератор във Видин, дългогодишен учител в най-старата видинска гимназия- СУ "Цар Симеон Велики". Губи и един от двамата си синове, малкият е лекар в с. Арчар.  

Сега го крепи само надеждата, откровено си признава бай Кольо и допълва:

"Все пак ще поживеем още малко." 

Никола Караджов е редовен дарител на кампанията "Българската Коледа", обича книгите.

"Каквото направиш на този свят, това остава", казва той.

 В момента е на почивка на Момин проход, желаем му приятно изкарване и до нови срещи!!!

Вижте още

В "Музикална зона" слушаме KAZKA

Това са те- Саша, Дима и Никита – музикантите, които стоят зад артистичния псевдоним Kazka. Музиката им е с поп звучене и електро-фолк елементи, а текстовете на песните им са на украински език.  Те са в музикалния бизнес едва от две години, но това не им пречи вече да са световноизвестни. Само една песен стои в основата на този успех...

публикувано на 22.04.19 в 09:46

"Неделник" от 21 април 2019 година

Честит празник на всички. "Неделник" брой 254- ти започва с преглед на старите вестници с едни интересни теми от преди много години. Следва материала на Любо Андреев за едно интернет приложение, което показва природни и културни забележителности в Румъния и Северозападна България. Мобилното приложение включва туристически пакети и маршрути..

публикувано на 21.04.19 в 16:14

Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . "Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!" "На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02