Дарител подава ръка на опожареното читалище в Гложене

3
Снимка: Кирил Балдев Личен архив
Кирил Балдев е момче от малко селце, в близост до Пазарджик. Той става известен в последните години с множеството си благотворителни инициативи и най-вече с даренията на книги за читалища в страната.

Едно от културните средища, на които Кирил помага е това във врачанското село Гложене. Пожар унищожава както оборудването, така и всички книги в него преди броени месеци. Защо обръща специално внимание на селото и колко книги успява да събере?

„Ами реших да се дарят книги там, защото разбрах, че е изгоряло читалището, първото, което е. Веднага организирах кампания. Имаше много дарители. Така се събраха около 500 книги за читалището, като има много нови книги, които са издадени между 2017-2018 година. Приятели се включиха, училища, Столична библиотека и близо 15 кашона книги имам.“

За това как решава да обърне специално внимание на малките населени места и защо, Кирил обясни:

„Реших, защото аз също живея на село и виждам, че по читалищата трудно печелят някакви такива проекти, да им се отпускат пари за нови книги. Дори и самите библиотекарки ми казват, че от колко години не са купувани книги, не са дарявани. Има много стари книги и целта ми е всяко едно читалище да придобие нови книги към другите.“

Решен да продължи благородната си кауза, младежът е изпълнен с надежда и вярва, че истинското щастие идва тогава, когато правиш добро, без да искаш нищо в замяна.

„Бих казал на всички млади хора да започнат, да се заемат с дадена кампания, която им доставя удоволствие и която ги прави щастливи. Чувството иначе е много голямо, когато даряваш. Независимо какво. Дали са книги или дрехи... храна. Чувството е страхотно.“

Една дейност с наистина благородна цел. Но дарението на книги не е единственото, към което Кирил се стреми.

"Тази кампания е с цел да се обогатят читалищата и то най-вече селските читалища. С нови книги и със стари също. Втората цел е хората, които не им трябват книгите и нямат къде да ги дадат, да се свържат с тази кампания и чрез тази кампания да бъдат дарени. Другата цел е да стане на показ темата за книгите, за четенето. Кампанията е започнала около 2015 година и до момента са дарени над 10 000 книги, като само от септември тази година са дарени над 2 000 книги.  Мисля че аз занапред също ще продължа тази кампания, защото хората вече разчитат на мене. Самите читалища ме търсят. Наистина са много доволни и благодарни, че съм основал такава кампания в България. Има много хора, които покрай кампанията започнаха да четат книги, започнаха да имат интерес към книгите. Мисля че хората започват по някакъв начин да търсят книгата."

Кирил Балдев за поредна година успява да помогне на редица читалища в страната, дарявайки им книги. Той обаче не е сам в дейността си. Получава помощ от свои приятели и учители. А идеята му е не само да помага на читалища в нужда, но и да съхрани в хората любовта към книгите.

С Кирил Балдев можете да се свържете на тел.: 0877903409 и имейл: kiro7755@abv.bg.

Галерия

Вижте още

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30
Белоградчишки скали

Белоградчишките скали с юбилей

Има едно място, където накуп може да видите Адам и Ева, монахини, куче, ученичка, лъв, динозавър, кукувица, замък, че дори и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите може да имате късмет и да чуете как "кука" кукувицата като задуха силен вятър. Става дума за неповторимите..

публикувано на 15.01.19 в 17:30

Нови правила важат за имитиращите продукти

От вчера са в сила нови правила за имитиращите продукти . Млечните имитиращи продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална опаковка, а потребителите ще могат да ги намерят на отделен от оригиналните стоки щанд. Какви са конкретните изисквания към преработвателите и търговците, посочи началникът на отдел "Контрол по храните" в Областна..

публикувано на 15.01.19 в 15:41