Дарител подава ръка на опожареното читалище в Гложене

3
Снимка: Кирил Балдев Личен архив
Кирил Балдев е момче от малко селце, в близост до Пазарджик. Той става известен в последните години с множеството си благотворителни инициативи и най-вече с даренията на книги за читалища в страната.

Едно от културните средища, на които Кирил помага е това във врачанското село Гложене. Пожар унищожава както оборудването, така и всички книги в него преди броени месеци. Защо обръща специално внимание на селото и колко книги успява да събере?

„Ами реших да се дарят книги там, защото разбрах, че е изгоряло читалището, първото, което е. Веднага организирах кампания. Имаше много дарители. Така се събраха около 500 книги за читалището, като има много нови книги, които са издадени между 2017-2018 година. Приятели се включиха, училища, Столична библиотека и близо 15 кашона книги имам.“

За това как решава да обърне специално внимание на малките населени места и защо, Кирил обясни:

„Реших, защото аз също живея на село и виждам, че по читалищата трудно печелят някакви такива проекти, да им се отпускат пари за нови книги. Дори и самите библиотекарки ми казват, че от колко години не са купувани книги, не са дарявани. Има много стари книги и целта ми е всяко едно читалище да придобие нови книги към другите.“

Решен да продължи благородната си кауза, младежът е изпълнен с надежда и вярва, че истинското щастие идва тогава, когато правиш добро, без да искаш нищо в замяна.

„Бих казал на всички млади хора да започнат, да се заемат с дадена кампания, която им доставя удоволствие и която ги прави щастливи. Чувството иначе е много голямо, когато даряваш. Независимо какво. Дали са книги или дрехи... храна. Чувството е страхотно.“

Една дейност с наистина благородна цел. Но дарението на книги не е единственото, към което Кирил се стреми.

"Тази кампания е с цел да се обогатят читалищата и то най-вече селските читалища. С нови книги и със стари също. Втората цел е хората, които не им трябват книгите и нямат къде да ги дадат, да се свържат с тази кампания и чрез тази кампания да бъдат дарени. Другата цел е да стане на показ темата за книгите, за четенето. Кампанията е започнала около 2015 година и до момента са дарени над 10 000 книги, като само от септември тази година са дарени над 2 000 книги.  Мисля че аз занапред също ще продължа тази кампания, защото хората вече разчитат на мене. Самите читалища ме търсят. Наистина са много доволни и благодарни, че съм основал такава кампания в България. Има много хора, които покрай кампанията започнаха да четат книги, започнаха да имат интерес към книгите. Мисля че хората започват по някакъв начин да търсят книгата."

Кирил Балдев за поредна година успява да помогне на редица читалища в страната, дарявайки им книги. Той обаче не е сам в дейността си. Получава помощ от свои приятели и учители. А идеята му е не само да помага на читалища в нужда, но и да съхрани в хората любовта към книгите.

С Кирил Балдев можете да се свържете на тел.: 0877903409 и имейл: kiro7755@abv.bg.

Галерия

Вижте още

"Улица" без шахти асфалтираха във Видин

Преди дни на пощата на Радио ВИДИН получихме сигнал от гражданин за асфалтирана улица с наклон и без шахти. Ето и самото писмо: "Здравейте, пиша ви във връзка с асфалтирането на улиците в гр. Видин. Като преминавах в района на болницата видях направен асфалт на новоизградената улица "Батальона". Намира се в посока от старата бърза помощ към..

публикувано на 25.03.19 в 18:23

"Неделник" от 24 март 2019 година

Брой 250- ти на предаването "Неделник" ви очаква на сайта на Радио ВИДИН. За начало прелистваме старите вестници и идва ред за "Рецептите на Дедо Скръц" . Този път ние забъркал "Боб с гъби кладница" . И от тази смес ставали и кюфтета, казва той!!! В часа на "Ние от Сверозапада" ви срещам отново с писателя Никола Стоянов . Свързаният..

публикувано на 24.03.19 в 13:14

Свети Григорий Палама – отецът на духа и единението с Бога

Втората неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, е обявена от Църквата Христова и посветена на един велик отец и учител – Св. Григорий Палама . "И дойдоха при Него с един разслабен, когото носеха четворица…" ( Марк 2:3 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, В днешното..

публикувано на 24.03.19 в 08:00

Държавата иска да чуе младите

Проблемите на Северозападния регион са много, но ситуацията с напускащите региона младежи определено е сред задълбочаващите се проблеми. Ярък пример е Видин, където много от завършилите училище се насочват към по-големите градове или чужбина. Някои от тях заминават, за да продължат образованието си, а след като завършат, повечето от тях не се..

публикувано на 22.03.19 в 17:14

Отбелязваме Световния ден на поезията

Поезията върви ръка за ръка с човечеството от край време и ще продължава да го следва. Тя разказва за тъгата и за щастието, за живота ни посредством рими. Чрез поезията човечеството може да се огледа, както в огледало, а творбите на поетите представляват съкровищница, която съхранява многобройните човешки чувства и емоции. По повод Световния ден на..

публикувано на 21.03.19 в 18:05

Отбелязваме Световния ден на гората

На 21 март отбелязваме Световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Младежкият парламент в Бяла Слатина ще отбележи Деня на гората със залесяване. За..

публикувано на 21.03.19 в 15:20

В "Музикална зона" на 21 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди..

публикувано на 21.03.19 в 08:00