Дарител подава ръка на опожареното читалище в Гложене

Снимка: Кирил Балдев Личен архив
Кирил Балдев е момче от малко селце, в близост до Пазарджик. Той става известен в последните години с множеството си благотворителни инициативи и най-вече с даренията на книги за читалища в страната.

Едно от културните средища, на които Кирил помага е това във врачанското село Гложене. Пожар унищожава както оборудването, така и всички книги в него преди броени месеци. Защо обръща специално внимание на селото и колко книги успява да събере?

„Ами реших да се дарят книги там, защото разбрах, че е изгоряло читалището, първото, което е. Веднага организирах кампания. Имаше много дарители. Така се събраха около 500 книги за читалището, като има много нови книги, които са издадени между 2017-2018 година. Приятели се включиха, училища, Столична библиотека и близо 15 кашона книги имам.“

За това как решава да обърне специално внимание на малките населени места и защо, Кирил обясни:

„Реших, защото аз също живея на село и виждам, че по читалищата трудно печелят някакви такива проекти, да им се отпускат пари за нови книги. Дори и самите библиотекарки ми казват, че от колко години не са купувани книги, не са дарявани. Има много стари книги и целта ми е всяко едно читалище да придобие нови книги към другите.“

Решен да продължи благородната си кауза, младежът е изпълнен с надежда и вярва, че истинското щастие идва тогава, когато правиш добро, без да искаш нищо в замяна.

„Бих казал на всички млади хора да започнат, да се заемат с дадена кампания, която им доставя удоволствие и която ги прави щастливи. Чувството иначе е много голямо, когато даряваш. Независимо какво. Дали са книги или дрехи... храна. Чувството е страхотно.“

Една дейност с наистина благородна цел. Но дарението на книги не е единственото, към което Кирил се стреми.

"Тази кампания е с цел да се обогатят читалищата и то най-вече селските читалища. С нови книги и със стари също. Втората цел е хората, които не им трябват книгите и нямат къде да ги дадат, да се свържат с тази кампания и чрез тази кампания да бъдат дарени. Другата цел е да стане на показ темата за книгите, за четенето. Кампанията е започнала около 2015 година и до момента са дарени над 10 000 книги, като само от септември тази година са дарени над 2 000 книги.  Мисля че аз занапред също ще продължа тази кампания, защото хората вече разчитат на мене. Самите читалища ме търсят. Наистина са много доволни и благодарни, че съм основал такава кампания в България. Има много хора, които покрай кампанията започнаха да четат книги, започнаха да имат интерес към книгите. Мисля че хората започват по някакъв начин да търсят книгата."

Кирил Балдев за поредна година успява да помогне на редица читалища в страната, дарявайки им книги. Той обаче не е сам в дейността си. Получава помощ от свои приятели и учители. А идеята му е не само да помага на читалища в нужда, но и да съхрани в хората любовта към книгите.

С Кирил Балдев можете да се свържете на тел.: 0877903409 и имейл: kiro7755@abv.bg.
Вижте още

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове за..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Община Ново село има готовност за зимата

Лятото тази година продължи по-дълго и даде възможност на хората да привършат подготовката за зимата . Невралгични за община Ново село са пътищата и по-точно участъците с навявания, които откъсват от околния свят две села – Ясен и Винарово. Ето защо бе обърнато внимание на общинските пътища, за които е осигурено опесъчаване. Изрязани са и..

публикувано на 16.11.18 в 11:36

Във Видин отново ще излязат на протестно автошествие

На протестно автошествие ще излязат в неделя граждани във Видин . Организират се в социалната мрежа. Срещу какво е недоволството и какви са искания, обяснява Вартан Папикян: „Искаме да не се увеличават данъците, да не се повишава „Гражданска отговорност“, да се повишават цените на горивата, на хляба, на всичко и да си ходят. Да..

публикувано на 15.11.18 в 18:37

В частен приют ще се грижат за бездомните кучета във Враца

Във Враца сдружението за защита на животните "Енимъл хелп" е закупило частен имот в село Веслец, който трябва да приведе във вид, съгласно изискванията на българското законодателство, за да изгради на мястото приют. И въпреки че публикуват в интернет информация кога и от какви материали и труд имат нужда, доброволци не се отзовават и жените от..

публикувано на 15.11.18 в 16:44

Невена Василева: "С любов и всеотдайност работих и трайна следа оставих"

Бившата учителка е родом от белоградчишкото село Праужда , на 76 години , дългогодишен преподавател по физика, химия и биология . Завършва полувисшия институт в Плевен , след което и физика и химия в Софийския университет . Днес не престава да пътува извън Димово , където е и касиер в местния пенсионерски клуб . Професионалният ѝ път..

публикувано на 15.11.18 в 16:30

Започва Коледният пост

От днес, 15 ноември, започва Рождественският или Коледен пост, който продължава до 24 декември- Бъдни вечер. Постът е 40-дневен и неговата цел е вярващите християни да се подготвят за Рождество Христово, обясни преподавателят по религия Елена Велкова : "Рождественският пост е един от четирите големи поста, които Православната църква е установила, и..

обновено на 15.11.18 в 09:47