Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво може и какво не може да изхвърляме в цветните контейнери

4
Снимка: Радио ВИДИН

В определени от Общината места до контейнерите за отпадъци са поставени и по три от цветните- жълт, зелен и син. Едно от тези места е на кръстовището на улица "Казармена" и улица "Бдин" до крепостната стена в ж.к. "Георги Бенковски". Хората в района обясниха, че се ползват цветните контейнери, но по- рядко:

"Имах някакви шишета, останали повече от 20 години. Специално онова за шишетата е много неудобно. Едно по едно трябва, а имах 50 шишета. Ползват ги хората, но по- лесно е да се хвърли в общия... На тях пише, кое за какво е... Някои спазват и изхвърлят разделно, някои не спазват... Моите наблюдения са, че хората може би не са се научили разделно да изхвърлят боклука си и я няма тази култура, за да могат да си изхвърлят отпадъците разделно..."

Община Видин има договор с "Екопак"- организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Организацията съществува от 14 години, активно работи с подрастващите в общините, в които има сключени договори, провежда кампании, които разясняват ползите от разделното събиране.

"Трябва да започнем от най- ранна детска възраст да създаваме навици в децата, които да са свързани с опазване на природата и околната среда, но е много важно да работим и с родителите, и с учителите, защото те са хората, които се грижат за възпитанието на децата. Наистина, правим много кампании в тази посока. Нашата стратегия е основно насочена към образованието", каза  Мариана Петкова, мениджър "Връзки с обществеността" в компанията.

Какво можем и какво не можем да хвърляме в цветните контейнери?

"Върху нашите контейнери, точно с тази цел, сме поставили много подробни стикери с картинки, онагледено така, че на гражданите да им бъде лесно да се ориентират къде какво се изхвърля. Синият контейнер е за картонени опаковки, жълтият контейнер е за пластмасови и метални опаковки и зеленият контейнер е за стъклени опаковки."

Стъклените опаковки, например, са само два вида- бутилки и буркани. Всякакъв друг вид стъкло не е опаковка, с различен химичен състав е и създава проблеми при рециклирането.

В жълтия контейнер се изхвърлят всички метални опаковки като капачки, кенчета, пластмасови бутилки, кофички от кисело мляко, пластмасови чашки и други. Не се изхвърлят блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества.

Синият контейнер е за картон и хартия, които обаче трябва да са чисти и в никакъв случай омазнени и замърсени, защото целулозата трудно се изчиства. Салфетките и санитарните материали не са хартиени отпадъци и не се рециклират, затова и те нямат място в сините контейнери.

35-40 процента от генерирания отпадък в домовете ни е от опаковки, които могат да бъдат преработени.

Не трябва да забравяме и че съгласно българското законодателство е задължително да изхвърляме боклука си разделно.
Ако Общините имат по- засилен контрол, всеки, който не изхвърля разделно отпадъците си, би могъл да бъде глобен, гласи Законът за управление на отпадъците.

"Това е много важно- всеки един гражданин да знае, че това е задължително от доста години в България, но просто не се говори достатъчно."

Всяка една Община е длъжна да осигури система за разделно събиране. Кметът сключва договор с организация за оползотворяване. Отговорността на Общината е да контролира гражданите и организацията, която е отговорна за управление на системата, да определя местата за разполагане на цветните контейнери, да организира информационни кампании. Ангажиментите на организацията са: поставянето и обслужването на съдовете, извозването на отпадъците до сортираща инсталация, на които се сортират преди да бъдат транспортирани до рециклиращите заводи.

Какви са ползите от разделното събиране може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50