Снимката на 8 ноември 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък от догодина. Това реши на второ четене парламентът, след като одобри окончателно новата формула за изчисляване на данъка върху моторните превозни средства. Общинските съвети ще определят налога с наредба, като се очаква повишението да не е повече от 30%. Данъкът ще притесни собствениците на стари коли, смятат видинчани: "Който има пари, ще си купи нов автомобил, който няма- няма да си купи... Хората нямат пари, те си го казват. Данък се плаща пропорционално на дадения предмет. Не може да си купиш една чаша за един лев и да плащаш данък, като за сервиз от 200 лева, същото е и това..."

Месец след аварията в диализата във Видин, пациенти, които са на животоподдържащата терапия продължават да пътуват до Монтана. Заради съмнения за качеството на извършваните във видинската болница процедури, са сезирали пациентска организация. Случаят не е единичен, казват от Федерация "Български пациентски форум".

Средно с до 20 на сто се предвижда увеличение на началните заплати в сектор "Здравеопазване". Това е залегнало в подписания днес Колективен трудов договор в сектора. Лечебните заведения, които и до сега не са могли да спазват договора, вероятно няма да спазват и новоподписания, заявиха от Конфедерацията на труда "Подкрепа". Представителите на двата синдиката, както и на работодателски организации, са единодушни, че е наложително да се намалят диспропорциите във възнагражденията в сектора. Министърът здравеопазването Кирил Ананиев изрази надежда, че показателите ще бъдат постигнати. Договорът влиза в сила от януари 2019.

Електронно съобщение с информация за декларирания пред Националната агенция за приходите (НАП) осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие да получава всеки новоназначен служител. Това е една от мерките, които приходната администрация планира да предприеме за намаляване на проявлението на риска от укриване на част от работните заплати или т. нар. „заплата в плик“. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от НАП днес. 

Няма засечени количества от опасния спанак с примес от татул във Видин. Това обяви за Радио ВИДИН директорът на Областната дирекция по безопасност на храните, д-р Адриян Данков. Проверки са извършени в големите търговски вериги и в складовете днес преди обяд: "Установихме, че от този производител и този сорт в нашите вериги и складове доставки не е имало. Ще продължим в по-малките обекти." Припомняме, че Агенцията по безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от отровното растение татул.

500 000 лева банков кредит ще вземе Община Монтана. Парите са за обезпечаване на временен недостиг на средства по бюджета на общината за следващата година. Заемът трябва да бъде погасен до 25 януари 2020 година. Дългът ще бъде обезпечен с общински имот- частна собственост, уточниха от Общината.

Директорът на врачанската Областна дирекция на МВР старши комисар Янко Янколов отчете добри резултати, постигнати от подчинените си на професионалния празник на полицията – 8 ноември. Седем месеца след назначението си като директор, той посочи с цифри резултатите от работата: "Врачанската дирекция е с традиции да е в челните места. Според статистиката от 2 ноември, сме седми в България, с процент на разкриваемост на престъпленията от 60 на сто."

Общо 145 произшествия са станали от 6 октомври до 6 ноември във Видинско, 119 от тях са без материални загуби, заяви началникът на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин главен инспектор Георги Георгиев. При 8 от тях има нанесени материални загуби в жилищния сектор.

Районният съд във Враца наложи ефективни присъди на трима души за кражба на общинско имущество в града под Околчица. Иван Георгиев, Асен Атанасов и Цветан Савов получиха ефективни присъди от 8 месеца до 2 години и 8 месеца заради посегателството над 8 масивни полилеи от бронз. Ако присъдите бъдат потвърдени на втора инстанция, тримата ги чака изтърпяване на наказанието при първоначално строг режим. Срокът за обжалване е 15-дневен и започна да тече.

Информационен ден с участието на членовете на Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие на област Враца, представители на бизнеса и директори на училища се проведе днес в Регионалното управление на образованието (РУО) – Враца, съобщават от областната администрация. Инициативата за провеждането на събитието е на областния управител Малина Николова и Галина Евденова – началник на РУО – Враца, за да се даде старт на процеса по реализиране на Държавния план-прием за учебната 2019/2020 г.

Работна среща "Източна социална мрежа" се проведе за четвърти път във Видин. Представители на социални служби и социални услуги от Видин, сръбския град Зайчар и румънския Калафат участват в нея. Служители от Румъния се включват за първи път в срещата. Разговорите целят запознаване със социалните услуги в трите региона.

Завърши санирането на жилищен блок в квартал "Изгрев" в Берковица. Финансирането за над 760 000 лева е по Оперативна програма „Региони в растеж”, съобщиха от местната общинска администрация. В Берковица в процес на изпълнение са още 8 жилищни и обществени сгради. На 7 са приключили ремонтните дейности. Направена е и символична първа копка за ремонта на читалище "Иван Вазов".

Детска градина "Мир" в Козлодуй отвори врати днес. Ремонтните дейности в сградата са приключени. Ремонт тече в момента на дворното пространство, заради което всички уреди са демонтирани.  

Доброволци от Фондация "Проект Северозапад" ще помагат на самотни възрастни хора от мездренски села през зимата. В началото на ноември група компютърни специалисти помагаха на възрастни хора в с. Руска Бела. През октомври техни колеги бяха в селата Лик и Старо село. Помощта е ориентирана към хора в тежко социално положение, самотни и бедни. Това каза за Българското национално радио Яна Рупева, учредител и директор на "Проект Северозапад".

Книгата "Българското крушение 1913" от акад. Георги Марков представят тази вечер в Регионален исторически музей във Враца. Срещата с автора е организирана от местна книжарница, а съорганизатори са историческият музей и Средно училище "Христо Ботев".

В православния календар днес е празник в чест на съборното начало на ангелските сили и техния предводител свети архангел Михаил. Денят е известен и като Архангеловден. В църковната традиция празникът датира от четвърти век. В седмичния богослужебен цикъл на ангелите е посветен понеделник.

Вижте още

Снимката на 22 януари 2019 година

Хемодиализното отделение на МБАЛ "Св. Петка" – Видин ще получи седем нови апарата за хемодиализа и шест диализни кресла. Обществената поръчка вече е приключила, има избран изпълнител и предстои сключването на договора за доставка. Прокуратурата готви обвинения за лица, източвали Националния осигурителен институт с фалшиви удостоверения за..

публикувано на 22.01.19 в 18:00

В Монатана подпомагат с хранителни продукти социално слаби

Хранителни продукти раздават в клуба на Гражданска защита на площад "Славейков" в град Монтана от 9.30 до 14 часа през делничните дни до 15 февруари. Помощите се отпускат по Оперативната програма за материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Европейския съюз. За град Монтана от хранителните стоки ще се възползват 1200..

публикувано на 22.01.19 в 17:57

Дарение за Дома за възрастни хора в село Горна Вереница

Дарение от постелъчно бельо, завивки и дрехи получи Домът за възрастни хора в село Горна Вереница, община Монтана. Инициативата е на Бойка Серафимова - координатор на проекта за малки граждански инициативи, който се финансира от платформа Агора и Община Монтана, която в края на миналата година подарява на обитателите концерт на певческа група..

публикувано на 22.01.19 в 16:39
По Програмата е открита нова площадка в Детска градина

Програма за малки проекти помага на местни инициативи в Бяла Слатина

Стартира трети етап на Програмата за малки проекти “Аз дарявам, за да правя промяната”. Финансира се от Фондация "Америка за България" и подпомага местни инициативи в общините Бяла Слатина, Оряхово и Козлодуй. Създадена е от Сдружение "Първи юни" и осигурява средства да решаване на локални проблеми от социален, културен и..

публикувано на 22.01.19 в 15:44

Обраха склад на БЧК в Лом

Близо един тон хранителни продукти са откраднати от склад на Българския червен кръст в Лом. Най-голямо е количеството на изчезналата захар. Откраднатите храни са били доставени по Оперативната програма за материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Европейския съюз. Те са били складирани в помещение, предоставено от община Лом..

публикувано на 22.01.19 в 14:54
Здравка Гергова /в средата/ и членове на Приятелски клуб

Мотористи събраха средства за двойка с репродуктивни проблеми от Козлодуй

Приятелски клуб "Choppers Kozloduy" събра средства за двойка с репродуктивни проблеми от града. 900 лева са постъпили от  коледната акция, с която мотористите решиха да подкрепят кампанията на фондация "Искам бебе" за повече деца на България. Средствата вече са по сметката на фондация "Искам бебе" , обясни координаторът на организацията за..

публикувано на 22.01.19 в 14:02