Снимката на 8 ноември 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък от догодина. Това реши на второ четене парламентът, след като одобри окончателно новата формула за изчисляване на данъка върху моторните превозни средства. Общинските съвети ще определят налога с наредба, като се очаква повишението да не е повече от 30%. Данъкът ще притесни собствениците на стари коли, смятат видинчани: "Който има пари, ще си купи нов автомобил, който няма- няма да си купи... Хората нямат пари, те си го казват. Данък се плаща пропорционално на дадения предмет. Не може да си купиш една чаша за един лев и да плащаш данък, като за сервиз от 200 лева, същото е и това..."

Месец след аварията в диализата във Видин, пациенти, които са на животоподдържащата терапия продължават да пътуват до Монтана. Заради съмнения за качеството на извършваните във видинската болница процедури, са сезирали пациентска организация. Случаят не е единичен, казват от Федерация "Български пациентски форум".

Средно с до 20 на сто се предвижда увеличение на началните заплати в сектор "Здравеопазване". Това е залегнало в подписания днес Колективен трудов договор в сектора. Лечебните заведения, които и до сега не са могли да спазват договора, вероятно няма да спазват и новоподписания, заявиха от Конфедерацията на труда "Подкрепа". Представителите на двата синдиката, както и на работодателски организации, са единодушни, че е наложително да се намалят диспропорциите във възнагражденията в сектора. Министърът здравеопазването Кирил Ананиев изрази надежда, че показателите ще бъдат постигнати. Договорът влиза в сила от януари 2019.

Електронно съобщение с информация за декларирания пред Националната агенция за приходите (НАП) осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие да получава всеки новоназначен служител. Това е една от мерките, които приходната администрация планира да предприеме за намаляване на проявлението на риска от укриване на част от работните заплати или т. нар. „заплата в плик“. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от НАП днес. 

Няма засечени количества от опасния спанак с примес от татул във Видин. Това обяви за Радио ВИДИН директорът на Областната дирекция по безопасност на храните, д-р Адриян Данков. Проверки са извършени в големите търговски вериги и в складовете днес преди обяд: "Установихме, че от този производител и този сорт в нашите вериги и складове доставки не е имало. Ще продължим в по-малките обекти." Припомняме, че Агенцията по безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от отровното растение татул.

500 000 лева банков кредит ще вземе Община Монтана. Парите са за обезпечаване на временен недостиг на средства по бюджета на общината за следващата година. Заемът трябва да бъде погасен до 25 януари 2020 година. Дългът ще бъде обезпечен с общински имот- частна собственост, уточниха от Общината.

Директорът на врачанската Областна дирекция на МВР старши комисар Янко Янколов отчете добри резултати, постигнати от подчинените си на професионалния празник на полицията – 8 ноември. Седем месеца след назначението си като директор, той посочи с цифри резултатите от работата: "Врачанската дирекция е с традиции да е в челните места. Според статистиката от 2 ноември, сме седми в България, с процент на разкриваемост на престъпленията от 60 на сто."

Общо 145 произшествия са станали от 6 октомври до 6 ноември във Видинско, 119 от тях са без материални загуби, заяви началникът на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин главен инспектор Георги Георгиев. При 8 от тях има нанесени материални загуби в жилищния сектор.

Районният съд във Враца наложи ефективни присъди на трима души за кражба на общинско имущество в града под Околчица. Иван Георгиев, Асен Атанасов и Цветан Савов получиха ефективни присъди от 8 месеца до 2 години и 8 месеца заради посегателството над 8 масивни полилеи от бронз. Ако присъдите бъдат потвърдени на втора инстанция, тримата ги чака изтърпяване на наказанието при първоначално строг режим. Срокът за обжалване е 15-дневен и започна да тече.

Информационен ден с участието на членовете на Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие на област Враца, представители на бизнеса и директори на училища се проведе днес в Регионалното управление на образованието (РУО) – Враца, съобщават от областната администрация. Инициативата за провеждането на събитието е на областния управител Малина Николова и Галина Евденова – началник на РУО – Враца, за да се даде старт на процеса по реализиране на Държавния план-прием за учебната 2019/2020 г.

Работна среща "Източна социална мрежа" се проведе за четвърти път във Видин. Представители на социални служби и социални услуги от Видин, сръбския град Зайчар и румънския Калафат участват в нея. Служители от Румъния се включват за първи път в срещата. Разговорите целят запознаване със социалните услуги в трите региона.

Завърши санирането на жилищен блок в квартал "Изгрев" в Берковица. Финансирането за над 760 000 лева е по Оперативна програма „Региони в растеж”, съобщиха от местната общинска администрация. В Берковица в процес на изпълнение са още 8 жилищни и обществени сгради. На 7 са приключили ремонтните дейности. Направена е и символична първа копка за ремонта на читалище "Иван Вазов".

Детска градина "Мир" в Козлодуй отвори врати днес. Ремонтните дейности в сградата са приключени. Ремонт тече в момента на дворното пространство, заради което всички уреди са демонтирани.  

Доброволци от Фондация "Проект Северозапад" ще помагат на самотни възрастни хора от мездренски села през зимата. В началото на ноември група компютърни специалисти помагаха на възрастни хора в с. Руска Бела. През октомври техни колеги бяха в селата Лик и Старо село. Помощта е ориентирана към хора в тежко социално положение, самотни и бедни. Това каза за Българското национално радио Яна Рупева, учредител и директор на "Проект Северозапад".

Книгата "Българското крушение 1913" от акад. Георги Марков представят тази вечер в Регионален исторически музей във Враца. Срещата с автора е организирана от местна книжарница, а съорганизатори са историческият музей и Средно училище "Христо Ботев".

В православния календар днес е празник в чест на съборното начало на ангелските сили и техния предводител свети архангел Михаил. Денят е известен и като Архангеловден. В църковната традиция празникът датира от четвърти век. В седмичния богослужебен цикъл на ангелите е посветен понеделник.

Вижте още

Снимката на 14 ноември 2018 година

Приключи укрепването на свлачището по второкласния път, който свързва Видин с граничния пункт със Сърбия при Връшка чука. Участъкът е отворен за движение . Допълнителната сума за месец декември в размер на 40 лева ще получат пенсионерите , на които пенсията им е до 348 лева, включително, реши правителството. Демонстрационно почистване на..

публикувано на 14.11.18 в 17:45

Нова техника чисти сметище в Капитановци

Демонстрационно почистване на нереглементирано сметище  се проведе във видинското село Капитановци . Отпадъците се събираха с нова техника,  закупена по проект на Община Видин по програма за трансгранично сътрудничество със Сърбия и цели ограничаване въздействието върху околната среда от човешката дейност.  На демонстративното почистване..

публикувано на 14.11.18 в 15:43
Белоградчишки скали

Северозападът влиза в надпревара за награда в туризма

Онлайн гласуване ще определи победителите в третите Годишни награди в туризма, връчвани от Министерството на туризма. В няколко от категориите на престижния конкурс са включени обекти и събития от Северозапада. В категория "Туристическа атракция/обект" претендентите са 22, сред тях са Белоградчишката крепост, Пещерата Магура, Регионален исторически..

публикувано на 14.11.18 в 15:11

Хепатитът в Монтана затихва

В Монтана няма увеличение на болни от вирусен хепатит “А”. От юли до октомври няма регистрирани нито един случай. От януари до юни от болестта на мръсните ръце са се разболели общо 24 души, съобщи д-р Мария Каменова, заместник директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана. През януари болните са били 9, от тях 7 на възраст до 14 години са..

публикувано на 14.11.18 в 14:52

Във Видин отбелязаха Световния ден за борба с диабета (видео)

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация. По този повод  Клуб "Диабет" във Видин организира безплатно измерване на кръвната захар . "За нас не е важно колко са хората, но е важно, дали са диабетици или не диабетици, да минат да си проверят кръвната захар, защото може да..

публикувано на 14.11.18 в 14:42
Анастас Попдимитров, директор на ДКТ-Враца

Театърът във Враца отбелязва 80 години

Популярни актьори ще се включат в тържествата, посветени на 80-годишнината на Драматично- куклен театър  (ДКТ) във Враца . Покана за участие е отправена към легендата Стефан Данаилов, очаква се към първата професионална сцена в живота да се върне и любимецът на цяла България Красимир Радков. За тържествения спектакъл се очаква да дойде..

публикувано на 14.11.18 в 14:36