Враца и Мездра ще компостират зелените отпадъци

Снимка: Радио ВИДИН

В предаването "Еко Свят" сме ви разказвали за ползите от компостирането. Когато се събира зеленият отпадък от паркове и дворове, компостирането е удачен вариант този отпадък да не попада в общата смет и след това на депото, а да бъде събиран отделно в компостери- това са контейнери, в които престоява и става на полезен тор. Компостерите могат да се ползват от домакинства, училища и други организации. Общините също могат да имат полза от зеления отпадък.

Две общини в Северозапада- Враца и Мездра, ще изграждат съвместно компостираща инсталация. Кметовете им подписаха договор с министъра на околната среда и водите Нено Димов за изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци. От 2006 година двете общини общо управляват отпадъците си. На общо събрание кметовете решили да кандидатстват пред Министерството на околната среда и водите за изграждане на инсталация за преработка на зелени отпадъци.

"Подготвихме проектното предложение. То успешно премина през преглед и одобрение на Министерството на околната среда и водите по Оперативна програма "Околно среда". Така се стигна до подписване на договор за финансиране на компостираща инсталация на обща стойност над 5 милиона и 800 хиляди лева, от които 4 милиона и 400 хиляди са безвъзмездна финансова помощ, около милион и 400 хиляди са самоучастие на двете общини. Срокът за изпълнение е 24 месеца, като през април 2020 година планираме инсталацията да функционира и да отчита своите цели"
, каза заместник кметът на Враца Мария Попова.

Целта е до 35% да се намали битовият отпадък, който се депонира. Капацитетът на инсталацията ще бъде максималният- до 8 хиляди тона годишно. Ще бъдат закупени над 500 кафяви контейнера, в които ще се събира зеленият отпадък от домакинствата и 4 сметоизвозващи машини, които да обслужват контейнерите.

Какви ще са ползите за Общината може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Улица" без шахти асфалтираха във Видин

Преди дни на пощата на Радио ВИДИН получихме сигнал от гражданин за асфалтирана улица с наклон и без шахти. Ето и самото писмо: "Здравейте, пиша ви във връзка с асфалтирането на улиците в гр. Видин. Като преминавах в района на болницата видях направен асфалт на новоизградената улица "Батальона". Намира се в посока от старата бърза помощ към..

публикувано на 25.03.19 в 18:23

"Неделник" от 24 март 2019 година

Брой 250- ти на предаването "Неделник" ви очаква на сайта на Радио ВИДИН. За начало прелистваме старите вестници и идва ред за "Рецептите на Дедо Скръц" . Този път ние забъркал "Боб с гъби кладница" . И от тази смес ставали и кюфтета, казва той!!! В часа на "Ние от Сверозапада" ви срещам отново с писателя Никола Стоянов . Свързаният..

публикувано на 24.03.19 в 13:14

Свети Григорий Палама – отецът на духа и единението с Бога

Втората неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, е обявена от Църквата Христова и посветена на един велик отец и учител – Св. Григорий Палама . "И дойдоха при Него с един разслабен, когото носеха четворица…" ( Марк 2:3 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, В днешното..

публикувано на 24.03.19 в 08:00

Държавата иска да чуе младите

Проблемите на Северозападния регион са много, но ситуацията с напускащите региона младежи определено е сред задълбочаващите се проблеми. Ярък пример е Видин, където много от завършилите училище се насочват към по-големите градове или чужбина. Някои от тях заминават, за да продължат образованието си, а след като завършат, повечето от тях не се..

публикувано на 22.03.19 в 17:14

Отбелязваме Световния ден на поезията

Поезията върви ръка за ръка с човечеството от край време и ще продължава да го следва. Тя разказва за тъгата и за щастието, за живота ни посредством рими. Чрез поезията човечеството може да се огледа, както в огледало, а творбите на поетите представляват съкровищница, която съхранява многобройните човешки чувства и емоции. По повод Световния ден на..

публикувано на 21.03.19 в 18:05

Отбелязваме Световния ден на гората

На 21 март отбелязваме Световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Младежкият парламент в Бяла Слатина ще отбележи Деня на гората със залесяване. За..

публикувано на 21.03.19 в 15:20

В "Музикална зона" на 21 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди..

публикувано на 21.03.19 в 08:00