Враца и Мездра ще компостират зелените отпадъци

Снимка: Радио ВИДИН

В предаването "Еко Свят" сме ви разказвали за ползите от компостирането. Когато се събира зеленият отпадък от паркове и дворове, компостирането е удачен вариант този отпадък да не попада в общата смет и след това на депото, а да бъде събиран отделно в компостери- това са контейнери, в които престоява и става на полезен тор. Компостерите могат да се ползват от домакинства, училища и други организации. Общините също могат да имат полза от зеления отпадък.

Две общини в Северозапада- Враца и Мездра, ще изграждат съвместно компостираща инсталация. Кметовете им подписаха договор с министъра на околната среда и водите Нено Димов за изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци. От 2006 година двете общини общо управляват отпадъците си. На общо събрание кметовете решили да кандидатстват пред Министерството на околната среда и водите за изграждане на инсталация за преработка на зелени отпадъци.

"Подготвихме проектното предложение. То успешно премина през преглед и одобрение на Министерството на околната среда и водите по Оперативна програма "Околно среда". Така се стигна до подписване на договор за финансиране на компостираща инсталация на обща стойност над 5 милиона и 800 хиляди лева, от които 4 милиона и 400 хиляди са безвъзмездна финансова помощ, около милион и 400 хиляди са самоучастие на двете общини. Срокът за изпълнение е 24 месеца, като през април 2020 година планираме инсталацията да функционира и да отчита своите цели"
, каза заместник кметът на Враца Мария Попова.

Целта е до 35% да се намали битовият отпадък, който се депонира. Капацитетът на инсталацията ще бъде максималният- до 8 хиляди тона годишно. Ще бъдат закупени над 500 кафяви контейнера, в които ще се събира зеленият отпадък от домакинствата и 4 сметоизвозващи машини, които да обслужват контейнерите.

Какви ще са ползите за Общината може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30
Белоградчишки скали

Белоградчишките скали с юбилей

Има едно място, където накуп може да видите Адам и Ева, монахини, куче, ученичка, лъв, динозавър, кукувица, замък, че дори и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите може да имате късмет и да чуете как "кука" кукувицата като задуха силен вятър. Става дума за неповторимите..

публикувано на 15.01.19 в 17:30

Нови правила важат за имитиращите продукти

От вчера са в сила нови правила за имитиращите продукти . Млечните имитиращи продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална опаковка, а потребителите ще могат да ги намерят на отделен от оригиналните стоки щанд. Какви са конкретните изисквания към преработвателите и търговците, посочи началникът на отдел "Контрол по храните" в Областна..

публикувано на 15.01.19 в 15:41