Враца и Мездра ще компостират зелените отпадъци

Снимка: Радио ВИДИН

В предаването "Еко Свят" сме ви разказвали за ползите от компостирането. Когато се събира зеленият отпадък от паркове и дворове, компостирането е удачен вариант този отпадък да не попада в общата смет и след това на депото, а да бъде събиран отделно в компостери- това са контейнери, в които престоява и става на полезен тор. Компостерите могат да се ползват от домакинства, училища и други организации. Общините също могат да имат полза от зеления отпадък.

Две общини в Северозапада- Враца и Мездра, ще изграждат съвместно компостираща инсталация. Кметовете им подписаха договор с министъра на околната среда и водите Нено Димов за изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци. От 2006 година двете общини общо управляват отпадъците си. На общо събрание кметовете решили да кандидатстват пред Министерството на околната среда и водите за изграждане на инсталация за преработка на зелени отпадъци.

"Подготвихме проектното предложение. То успешно премина през преглед и одобрение на Министерството на околната среда и водите по Оперативна програма "Околно среда". Така се стигна до подписване на договор за финансиране на компостираща инсталация на обща стойност над 5 милиона и 800 хиляди лева, от които 4 милиона и 400 хиляди са безвъзмездна финансова помощ, около милион и 400 хиляди са самоучастие на двете общини. Срокът за изпълнение е 24 месеца, като през април 2020 година планираме инсталацията да функционира и да отчита своите цели"
, каза заместник кметът на Враца Мария Попова.

Целта е до 35% да се намали битовият отпадък, който се депонира. Капацитетът на инсталацията ще бъде максималният- до 8 хиляди тона годишно. Ще бъдат закупени над 500 кафяви контейнера, в които ще се събира зеленият отпадък от домакинствата и 4 сметоизвозващи машини, които да обслужват контейнерите.

Какви ще са ползите за Общината може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
В училището в село Селановци се учат на човечност

Денят на толерантността в община Оряхово

С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва..

публикувано на 16.11.18 в 17:45

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20-30 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно". Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към..

публикувано на 16.11.18 в 14:30

Община Ново село има готовност за зимата

Лятото тази година продължи по-дълго и даде възможност на хората да привършат подготовката за зимата . Невралгични за община Ново село са пътищата и по-точно участъците с навявания, които откъсват от околния свят две села – Ясен и Винарово. Ето защо бе обърнато внимание на общинските пътища, за които е осигурено опесъчаване. Изрязани са и..

публикувано на 16.11.18 в 11:36

Във Видин отново ще излязат на протестно автошествие

На протестно автошествие ще излязат в неделя граждани във Видин . Организират се в социалната мрежа. Срещу какво е недоволството и какви са искания, обяснява Вартан Папикян: „Искаме да не се увеличават данъците, да не се повишава „Гражданска отговорност“, да се повишават цените на горивата, на хляба, на всичко и да си ходят. Да..

публикувано на 15.11.18 в 18:37

В частен приют ще се грижат за бездомните кучета във Враца

Във Враца сдружението за защита на животните "Енимъл хелп" е закупило частен имот в село Веслец, който трябва да приведе във вид, съгласно изискванията на българското законодателство, за да изгради на мястото приют. И въпреки че публикуват в интернет информация кога и от какви материали и труд имат нужда, доброволци не се отзовават и жените от..

публикувано на 15.11.18 в 16:44