Враца отбелязва освобождението си

| обновено на 09.11.18 в 14:18
Снимка: Община Враца

141-та годишнина от освобождението на Враца беше отбелязана тържествено днес, 9 ноември. Пред паметника „Вестителят на свободата“ празничната програма започна с изпълнение на стихотворението „Аз съм българче“, от петгодишните – Ерика и Мария, възпитаници от Детска градина „Слънце“. В рамките на отбелязването на годишнината от освобождението на града бяха представени биографиите на известни личности от Враца.

Заместник-кметът Петя Долапчиева:


„Днес отбелязваме един  паметен ден, в който преди 141 години получаваме правото и отговорността да сме свободни. Освобождението на Враца е ден на единение, нашият общ празник, който ни вдъхновява да продължаваме напред!"


Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията. В знак на признателност пред саможертвата на героите, пред паметника „Вестителят на свободата“, бяха поднесени венци и цветя.


На тържественото отбелязване присъстваха още: заместник областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общински съвет Румен Антов, общински съветници, заместник-кметът Мария Попова, директори на учебни заведения и културни институции, общественици, ученици и граждани.


По повод празничната дата и по идея на кмета Калин Каменов ще бъдат връчени награди с името "Вестител" за гражданска активност и добри практики. Официалното връчване на отличията ще се състои по време на тържествения концерт на Симфониета – Враца и оперните певци Диляна Георгиева и Петър Данаилов, от 18.30 часа в Градската концертна зала.

Повече от тържествената церемония- чуйте в репортажа на Жоро Александров.

И за да бъде пълна картината на празничната атмосфера във Враца добавяме един ярък щрих, а именно че монументът на свободата е единственият у нас музикален паметник. Разказва репортажът на кореспондента на БНР Ива Антонова.

Вижте още

Протест в Козлодуй срещу високите цени на горивата и данъците

В събота, 17 ноември, в Козлодуй ще се проведе протест срещу високите цени на горивата, поскъпване на "Гражданска отговорност" и данъците на автомобили. "Протестираме, защото вече прекаляват с тия високи цени на горивата, с "Гражданска отговорност", с много неща- данъци на колите и просто вече гледаме и ние да сме съпричастна към цяла България",..

публикувано на 16.11.18 в 08:10

Снимката на 15 ноември 2018 година

Агенция „Пътна инфраструктура“  стартира обществените поръчки за надзор при изграждането на 33 км от първокласния път Мездра - Ботевград. Участъкът е част от новото трасе между Видин и Ботевград. Властта и полицията призоваха за толерантност на пътя. Това се случи на съвместна пресконференция на кмета на Враца Калин Каменов,..

публикувано на 15.11.18 в 17:55

Митничари откриха над 8300 литра бира без документи на Дунав мост 2

Митничари задържаха камион с полска регистрация, натоварен над 8300 литра бира без документи.  Товарната композиция е спряна за проверка на влизане в страната през Граничен контролно-пропускателен пункт Дунав мост 2 на 12 ноември. По представените документи превозваната стока била групажна, пътуваща от Западна Европа за Гърция. При проверката са..

публикувано на 15.11.18 в 17:27

Местната власт и полицията с призив към протестиращите

Властта и полицията призоваха за толерантност на пътя. Това се случи на съвместна пресконференция на кмета на Враца Калин Каменов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Янко Янколов и началник група „Пътен контрол” Янко Харалампиев. Повод за брифинга бяха гражданските протести, затварянето на пътни платна и затрудненото движение..

публикувано на 15.11.18 в 17:18

Стартираха обществените поръчки за надзор при изграждането на пътя Мездра-Ботевград

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществените поръчки за надзор при изграждането на 33 км от първокласния път Мездра - Ботевград . Участъкът е част от новото трасе между Видин и Ботевград. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Кандидатите могат да подават оферти до 17:30 ч. на 10 януари 2019 г...

публикувано на 15.11.18 в 16:02

Безплатни консултации за майчино и детско здраве предлагат във видинската болница

Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве е разкрит във видинската болница "Света Петка". "Предоставяме информационни, логистични и координационни дейности за деца с увреждания и с хронични заболявания, родилки, бременни с патология на бременността в хода на тяхното болнично или амбулаторно проследяване и лечение. Предоставяне на..

публикувано на 15.11.18 в 15:58