Враца отбелязва освобождението си

| обновено на 09.11.18 в 14:18
5
Снимка: Община Враца

141-та годишнина от освобождението на Враца беше отбелязана тържествено днес, 9 ноември. Пред паметника „Вестителят на свободата“ празничната програма започна с изпълнение на стихотворението „Аз съм българче“, от петгодишните – Ерика и Мария, възпитаници от Детска градина „Слънце“. В рамките на отбелязването на годишнината от освобождението на града бяха представени биографиите на известни личности от Враца.

Заместник-кметът Петя Долапчиева:


„Днес отбелязваме един  паметен ден, в който преди 141 години получаваме правото и отговорността да сме свободни. Освобождението на Враца е ден на единение, нашият общ празник, който ни вдъхновява да продължаваме напред!"


Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията. В знак на признателност пред саможертвата на героите, пред паметника „Вестителят на свободата“, бяха поднесени венци и цветя.


На тържественото отбелязване присъстваха още: заместник областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общински съвет Румен Антов, общински съветници, заместник-кметът Мария Попова, директори на учебни заведения и културни институции, общественици, ученици и граждани.


По повод празничната дата и по идея на кмета Калин Каменов ще бъдат връчени награди с името "Вестител" за гражданска активност и добри практики. Официалното връчване на отличията ще се състои по време на тържествения концерт на Симфониета – Враца и оперните певци Диляна Георгиева и Петър Данаилов, от 18.30 часа в Градската концертна зала.

Повече от тържествената церемония- чуйте в репортажа на Жоро Александров.

И за да бъде пълна картината на празничната атмосфера във Враца добавяме един ярък щрих, а именно че монументът на свободата е единственият у нас музикален паметник. Разказва репортажът на кореспондента на БНР Ива Антонова.

Галерия

Вижте още

Вършец с палеонтологичен парк

Със средства на стойност 904 986, 92 евро във Вършец започва изграждането на уникален палеопарк. Във връзка с това на 22 април 2019 г., от 10 ч. в сградата на секция «История-Археология» на Музей Олтения – гр. Крайова се проведе стартиращата конференция заедно с партньорите в трансграничната инициатива музеят «Олтения». На нея от българска страна..

публикувано на 24.04.19 в 08:49

Деца доброволци в помощ на абитуриенти във Враца

Традиционната кампания на Български младежки Червен кръст Враца за фондонабиране в подкрепа на завършващите средното си образование сираци и полусираци - „Цветница 2019 година” протече по традиция пред храмовете на Българската православна църква.  На територията на област Враца тя започва през 2009г. с мотото „Твоите дребни пари в помощ..

публикувано на 24.04.19 в 08:44

Добро дело преди Великден в Мездра

За трета поредна година 21 доброволци от БМЧК в община Мездра реализираха своята инициатива за набиране на средства за деца полусираци и сираци абитуриенти, които тази година са 10.  Младите червенокръстци от Мездра и Зверино с ръководители Христина Иванова и Петя Илиева реализираха фондонабирането в 6 храма - в Мездра, Зверино ,Игнатица и Оселна..

публикувано на 24.04.19 в 08:06
Кметът на Оряхово Росен Добрев

Изграждането на трети мост е начин за съживяване на Врачанско, смятат в Оряхово

В Оряхово доста предпазливо приемат новините за проявен инвеститорски интерес и евентуалното изграждане на трети мост над река Дунав. Това пролича от изявление на кмета Росен Добрев , направено преди дни: „Темата е доста експлоатирана през последните години. Много е говорено по нея, но нищо не е направено. За област Враца няма по-добро..

публикувано на 24.04.19 в 07:53

Повишават енергийната ефективност на жилищни сгради в Берковица

В Берковица по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 са инвестирани 7,5 млн. лв. в проекти, изпълнявани от общината. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при откриването на обновена жилищна сграда в града. Сградата е с изпълнени енергийноефективни мерки по проект „Повишаване на..

публикувано на 24.04.19 в 07:40

Закриха маратона на четенето в Мездра

Маратона на четенето в град Мездра, организиран от библиотеката при градското читалище, беше закрит с Парад на приказните герои, с участието на всички деца и ученици,посетили детския отдел и изявите през месец април.    Сред феерията на цветните и пищни костюми на любими приказни герои, сред драматизации на популярни народни приказки „Сливи за..

публикувано на 24.04.19 в 07:33

Снимката на 23 април 2019 година

Средно училище “Цар Симеон Велики” спечели  Областното състезание  на ученическите екипи по първа помощ във Видин.  Инициативата бе организирана от Български Червен кръст Видин и се проведе в спортна зала "Фестивална".  В община Чупрене, която остана без кмет след задържането на Ваньо Костин, е насрочено заседание на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.19 в 18:00