Видинските пожарникари с мерки за боравене с отоплителни уреди

4
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на РСПБЗН- Видин
Снимка: Радио ВИДИН

Приоритет е сигурността при ползване на уредите в домакинството през есенно -зимния сезон. Статистиката показва, че за последните 5 години, най-често пожарите стават в еднофамилни и многофамилни жилищни сгради.

За този период има 6 загинали, други 8 души са ранени, а само за тази година 2-ма са загиналите, пострадал е един човек, каза началникът на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин главен инспектор Георги Георгиев.

По думите му, възрастните хора се категоризират като рискова група. Те търсят удобство и начин бързо и лесно да зареждат печките на твърдо гориво.

"Често несъзнателно поставят горивните материали в непосредствена близост до тях, имало е и случаи дори под самите печки", допълни Георги Георгиев.

"Отпадъците да се изхвърлят на обозначените за целта места, при отопление с дърва и въглища е важно димоотводните тръби- кюнците да са стабилно укрепени, а комините не бива да са с пукнатини, а добре измазани", обърна внимание Румен Маринов от групата за държавен противопожарен контрол към видинската противопожарна служба.

Да се внимава и с уредите, които работят с газ пропан-бутан. Бутилките не бива да се препълват, а да са напълнени с капацитет максимум 80 процента, каза началникът на група "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" при Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин старши инспектор Ивайло Йорданов.

"Не използвайте стари и напукани маркучи и такива по-дълги от 1,5 метра, газовите бутилки не бива да са в близост до източници на топлина, трябва да са закупени от оторизирани държавни органи за технически надзор и да са преминали технически преглед, както и в едно помещение не трябва да има повече от 2 бутилки"
, съветва старши инспектор Ивайло Йорданов.

Добре е да знаем, че за тях е противопоказно да се ползват в подземни помещения.

При електрическите уреди, първото изискване за безопасно боравене е те да имат ясен произход, разясни инспектор Момчил Цанков, който обърна внимание на електрическата инсталация, която трябва да е готова да поеме последващо натоварване през новия отоплителен сезон.

"Използвайте стандартни предпазители- бушони, неподсилените са предпоставка за пожар"
, каза още инсп. Момчил Цанков и препоръча отоплителните уреди да не се оставят без наблюдение.Галерия

Вижте още

Отбелязваме Световния ден на поезията

Поезията върви ръка за ръка с човечеството от край време и ще продължава да го следва. Тя разказва за тъгата и за щастието, за живота ни посредством рими. Чрез поезията човечеството може да се огледа, както в огледало, а творбите на поетите представляват съкровищница, която съхранява многобройните човешки чувства и емоции. По повод Световния ден на..

публикувано на 21.03.19 в 18:05

Отбелязваме Световния ден на гората

На 21 март отбелязваме Световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Младежкият парламент в Бяла Слатина ще отбележи Деня на гората със залесяване. За..

публикувано на 21.03.19 в 15:20

В "Музикална зона" на 21 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди..

публикувано на 21.03.19 в 08:00

Търсят се 350 души за разкопки по трасето на газопровода "Турски поток" край Видин

60 свободни работни места предложиха представителите на 30 местни работодатели, по време на проведената Трудова борса във Видин. Борсата е организирана от Бюро по труда Видин. Близо 100 човека търсещи работа посетиха форума и се запознаха с обявените свободни места и изискванията на фирмите към бъдещите работници. Работодателите предложиха свободни..

публикувано на 20.03.19 в 15:20

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45

"Неделник" от 17 март 2019 година

"Неделник" брой 249- и ви очаква на сайта. За начало разлистваме старите вестници, а след това ще направим един скок във времето. Всеки видинчанин знае къде е бившата модна къща "Валентина" . Емблематично място в центъра на Видин. Някога самата сграда не е изглеждала така. Били са 4 къщи, които после са преструктурирани в една голяма..

публикувано на 17.03.19 в 13:31