Видинските пожарникари с мерки за боравене с отоплителни уреди

4
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на РСПБЗН- Видин
Снимка: Радио ВИДИН

Приоритет е сигурността при ползване на уредите в домакинството през есенно -зимния сезон. Статистиката показва, че за последните 5 години, най-често пожарите стават в еднофамилни и многофамилни жилищни сгради.

За този период има 6 загинали, други 8 души са ранени, а само за тази година 2-ма са загиналите, пострадал е един човек, каза началникът на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин главен инспектор Георги Георгиев.

По думите му, възрастните хора се категоризират като рискова група. Те търсят удобство и начин бързо и лесно да зареждат печките на твърдо гориво.

"Често несъзнателно поставят горивните материали в непосредствена близост до тях, имало е и случаи дори под самите печки", допълни Георги Георгиев.

"Отпадъците да се изхвърлят на обозначените за целта места, при отопление с дърва и въглища е важно димоотводните тръби- кюнците да са стабилно укрепени, а комините не бива да са с пукнатини, а добре измазани", обърна внимание Румен Маринов от групата за държавен противопожарен контрол към видинската противопожарна служба.

Да се внимава и с уредите, които работят с газ пропан-бутан. Бутилките не бива да се препълват, а да са напълнени с капацитет максимум 80 процента, каза началникът на група "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" при Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин старши инспектор Ивайло Йорданов.

"Не използвайте стари и напукани маркучи и такива по-дълги от 1,5 метра, газовите бутилки не бива да са в близост до източници на топлина, трябва да са закупени от оторизирани държавни органи за технически надзор и да са преминали технически преглед, както и в едно помещение не трябва да има повече от 2 бутилки"
, съветва старши инспектор Ивайло Йорданов.

Добре е да знаем, че за тях е противопоказно да се ползват в подземни помещения.

При електрическите уреди, първото изискване за безопасно боравене е те да имат ясен произход, разясни инспектор Момчил Цанков, който обърна внимание на електрическата инсталация, която трябва да е готова да поеме последващо натоварване през новия отоплителен сезон.

"Използвайте стандартни предпазители- бушони, неподсилените са предпоставка за пожар"
, каза още инсп. Момчил Цанков и препоръча отоплителните уреди да не се оставят без наблюдение.Галерия

Вижте още

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30
Белоградчишки скали

Белоградчишките скали с юбилей

Има едно място, където накуп може да видите Адам и Ева, монахини, куче, ученичка, лъв, динозавър, кукувица, замък, че дори и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите може да имате късмет и да чуете как "кука" кукувицата като задуха силен вятър. Става дума за неповторимите..

публикувано на 15.01.19 в 17:30

Нови правила важат за имитиращите продукти

От вчера са в сила нови правила за имитиращите продукти . Млечните имитиращи продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална опаковка, а потребителите ще могат да ги намерят на отделен от оригиналните стоки щанд. Какви са конкретните изисквания към преработвателите и търговците, посочи началникът на отдел "Контрол по храните" в Областна..

публикувано на 15.01.19 в 15:41
Ремонтът на централната пешеходна зона във Видин

Площадите във Видин и Враца- "Градски бъг на годината"?

Ремонтът на площад „Бдинци“ и централната пешеходна зона във Видин е включен в номинациите на архитектурната платформа whata.org в категорията "Градски бъг на годината" . Видинският площад попада в категорията на лошите примери на ремонти, като доказва засилилата се тенденция през 2018 година за унищожаване на архитектурния детайл в..

публикувано на 15.01.19 в 15:08