Видинските пожарникари с мерки за боравене с отоплителни уреди

Главен инспектор Георги Георгиев, началник на РСПБЗН- Видин
Снимка: Радио ВИДИН

Приоритет е сигурността при ползване на уредите в домакинството през есенно -зимния сезон. Статистиката показва, че за последните 5 години, най-често пожарите стават в еднофамилни и многофамилни жилищни сгради.

За този период има 6 загинали, други 8 души са ранени, а само за тази година 2-ма са загиналите, пострадал е един човек, каза началникът на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин главен инспектор Георги Георгиев.

По думите му, възрастните хора се категоризират като рискова група. Те търсят удобство и начин бързо и лесно да зареждат печките на твърдо гориво.

"Често несъзнателно поставят горивните материали в непосредствена близост до тях, имало е и случаи дори под самите печки", допълни Георги Георгиев.

"Отпадъците да се изхвърлят на обозначените за целта места, при отопление с дърва и въглища е важно димоотводните тръби- кюнците да са стабилно укрепени, а комините не бива да са с пукнатини, а добре измазани", обърна внимание Румен Маринов от групата за държавен противопожарен контрол към видинската противопожарна служба.

Да се внимава и с уредите, които работят с газ пропан-бутан. Бутилките не бива да се препълват, а да са напълнени с капацитет максимум 80 процента, каза началникът на група "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" при Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин старши инспектор Ивайло Йорданов.

"Не използвайте стари и напукани маркучи и такива по-дълги от 1,5 метра, газовите бутилки не бива да са в близост до източници на топлина, трябва да са закупени от оторизирани държавни органи за технически надзор и да са преминали технически преглед, както и в едно помещение не трябва да има повече от 2 бутилки"
, съветва старши инспектор Ивайло Йорданов.

Добре е да знаем, че за тях е противопоказно да се ползват в подземни помещения.

При електрическите уреди, първото изискване за безопасно боравене е те да имат ясен произход, разясни инспектор Момчил Цанков, който обърна внимание на електрическата инсталация, която трябва да е готова да поеме последващо натоварване през новия отоплителен сезон.

"Използвайте стандартни предпазители- бушони, неподсилените са предпоставка за пожар"
, каза още инсп. Момчил Цанков и препоръча отоплителните уреди да не се оставят без наблюдение.Вижте още
В училището в село Селановци се учат на човечност

Денят на толерантността в община Оряхово

С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва..

публикувано на 16.11.18 в 17:45

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20-30 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно". Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към..

публикувано на 16.11.18 в 14:30

Община Ново село има готовност за зимата

Лятото тази година продължи по-дълго и даде възможност на хората да привършат подготовката за зимата . Невралгични за община Ново село са пътищата и по-точно участъците с навявания, които откъсват от околния свят две села – Ясен и Винарово. Ето защо бе обърнато внимание на общинските пътища, за които е осигурено опесъчаване. Изрязани са и..

публикувано на 16.11.18 в 11:36

Във Видин отново ще излязат на протестно автошествие

На протестно автошествие ще излязат в неделя граждани във Видин . Организират се в социалната мрежа. Срещу какво е недоволството и какви са искания, обяснява Вартан Папикян: „Искаме да не се увеличават данъците, да не се повишава „Гражданска отговорност“, да се повишават цените на горивата, на хляба, на всичко и да си ходят. Да..

публикувано на 15.11.18 в 18:37

В частен приют ще се грижат за бездомните кучета във Враца

Във Враца сдружението за защита на животните "Енимъл хелп" е закупило частен имот в село Веслец, който трябва да приведе във вид, съгласно изискванията на българското законодателство, за да изгради на мястото приют. И въпреки че публикуват в интернет информация кога и от какви материали и труд имат нужда, доброволци не се отзовават и жените от..

публикувано на 15.11.18 в 16:44