На риболов в Ново село

Снимка: Светла Бондова

Дунав се покачва, а с това и надеждата на рибарите за по-добър улов. Тримесечната суша се отрази и на нивото на реката. А всички рибари знаят, че когато водата спада, температурата ѝ се вдига и рибата бяга от брега и се крие в дълбоките води. Има и изключения. Гладна хищница през август се спусна към дребосъците в плитчините, обърка се във водораслите  и един новоселски младеж успя да я хване с голи ръце – насред пладне на централния новоселски плаж. Рибата тежеше 5 кг, а опитните рибари се опитваха да отгадаят какъв вид е точно – щука или распер. И това не е единствен случай. Преди десетина години друг рибар хваща 11-килограмова пъструга по същия начин. Причината – перките на корабите зашеметяват рибата и тя губи ориентация.

И все пак тази година се отчита от новоселските рибари като една от най-слабите. Само една лодка бе излязла вчера на вода и се ловяха единствено попчета. Най-силните години са били 90-те на миналия век. Случвало се е да се хващат с кърмаци по 4 моруни на ден. Или по 300 кг скобар с мрежи. Най-голямата моруна, извадена край Ново село тогава е тежала 320 кг и е съдържала 70 кг хайвер. Тогава е хваната и рядката за този район риба „виза“. Тя е от вида есетрови и се среща на границата между солените и сладки води в устието на Дунава. От десетина години моруните са забранени за риболов и вече отново се срещат тук. Докато няколко вида дънни риби, между които вкусната чига, са изчезнали. Замърсените води на реката са прогонили мидите и жабите. Затова с такъв интерес беше посрещната гигантската мида, хваната на 2 ноември тази година. В първия момент рибарят Цецко Шовов е помислил, че е камък, после – костенурка. Мидата е била с дължина 15 см, широчина – 6 см и височина 10 см. Тежала е 350 г. Близо седмица той я държи вкъщи, като сменя водата, за да я покаже на близки и приятели. После я връща отново в реката, защото смята, че такъв екземпляр може да отрасне за не по-малко от 100 години.

Есента преваля. Водата в Дунава се качва и изстива. Тя отмива боклуците по брега, но отнася и водораслите, които са основна пречка за риболов на въдица. Наближава Никулден и на трапезата в Ново село трябва да се сложи речна риба – за здраве и за късмет. Поговорката казва: „Рибата дом няма“, което означава, че рибарите трябва доста да се потрудят, за да се появи желаната риба във всеки дом на празника.

Вижте още

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02

В "Музикална зона": Тоше Проески- Балканският ангел

Той е най-познатият македонски певец, и един от най- обичаните на Балканите. Това, че Тоше Проески е бил гениален певец и творец, е само минимална част от нещата, заради които е наречен „балканският ангел“. Той е бил най-младият посланик на УНИЦЕФ в света и на 26 години става носител на наградата „Майка Тереза“ за безбройните си благотворителни концерти..

публикувано на 15.04.19 в 09:41

"Неделник" от 14 април 2019 година

Ето го новият "Неделник" брой 253- ти! Преглеждаме старите вестници и поемаме към интересните теми. За начало ще продължим разходката си в отдел "Екзотика" в Регионалния природонаучен музей в Пловдив за да разберем от Александър Петров още интересни неща за пеперудите. В часа на "Ние от Северозапада" се пригответе за весели хора,..

публикувано на 14.04.19 в 13:05

Покаянието извисява човека до Бога

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска . "И тъй, умъртвете земните си членове, сиреч пороците: блудство, нечистота, страст, лоша..

публикувано на 14.04.19 в 08:00

20 години Младежки парламент Враца

Първият у нас ученически общински съвет е учреден във Враца преди 20 години. Годишнината ще бъде отбелязана с тържествена вечер в петък в Младежкия дом в града. Празникът ще срещне настоящия екип на младежкия парламент с бивши участници в тази структура. Какво представлява тя и как успява да фокусира вниманието на учениците в града вече две..

публикувано на 12.04.19 в 15:25