На риболов в Ново село

Снимка: Светла Бондова

Дунав се покачва, а с това и надеждата на рибарите за по-добър улов. Тримесечната суша се отрази и на нивото на реката. А всички рибари знаят, че когато водата спада, температурата ѝ се вдига и рибата бяга от брега и се крие в дълбоките води. Има и изключения. Гладна хищница през август се спусна към дребосъците в плитчините, обърка се във водораслите  и един новоселски младеж успя да я хване с голи ръце – насред пладне на централния новоселски плаж. Рибата тежеше 5 кг, а опитните рибари се опитваха да отгадаят какъв вид е точно – щука или распер. И това не е единствен случай. Преди десетина години друг рибар хваща 11-килограмова пъструга по същия начин. Причината – перките на корабите зашеметяват рибата и тя губи ориентация.

И все пак тази година се отчита от новоселските рибари като една от най-слабите. Само една лодка бе излязла вчера на вода и се ловяха единствено попчета. Най-силните години са били 90-те на миналия век. Случвало се е да се хващат с кърмаци по 4 моруни на ден. Или по 300 кг скобар с мрежи. Най-голямата моруна, извадена край Ново село тогава е тежала 320 кг и е съдържала 70 кг хайвер. Тогава е хваната и рядката за този район риба „виза“. Тя е от вида есетрови и се среща на границата между солените и сладки води в устието на Дунава. От десетина години моруните са забранени за риболов и вече отново се срещат тук. Докато няколко вида дънни риби, между които вкусната чига, са изчезнали. Замърсените води на реката са прогонили мидите и жабите. Затова с такъв интерес беше посрещната гигантската мида, хваната на 2 ноември тази година. В първия момент рибарят Цецко Шовов е помислил, че е камък, после – костенурка. Мидата е била с дължина 15 см, широчина – 6 см и височина 10 см. Тежала е 350 г. Близо седмица той я държи вкъщи, като сменя водата, за да я покаже на близки и приятели. После я връща отново в реката, защото смята, че такъв екземпляр може да отрасне за не по-малко от 100 години.

Есента преваля. Водата в Дунава се качва и изстива. Тя отмива боклуците по брега, но отнася и водораслите, които са основна пречка за риболов на въдица. Наближава Никулден и на трапезата в Ново село трябва да се сложи речна риба – за здраве и за късмет. Поговорката казва: „Рибата дом няма“, което означава, че рибарите трябва доста да се потрудят, за да се появи желаната риба във всеки дом на празника.

Вижте още

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00

Благодарността е придобивка, която трябва да украсява нашите взаимоотношения

Неделята, в която се намираме днес е утвърдена като Дванайсета неделя след Неделя подир Въздвижение – на десетте прокажени . Това означава, че богослужебният ред ни предлага Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че когато Иисус Христос отивал..

публикувано на 20.01.19 в 08:00

Социализацията- важен момент за хората с интелектуални затруднения

Желанието да помогнат на собствените си деца преди почти 30 години събира родители от Видин с обща съдба. Създават Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения , което е сред първите в страната. Част е от мрежата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и сега предлага социални услуги в Дневен..

публикувано на 18.01.19 в 17:35

Възпитават ли "възпитателните" шамари

Тормозът над най-малките и невинни създания е изключително сериозен проблем, значимостта на който се определя, както от неговото разпространение, така и от тежките последици, които може да окаже върху детското развитие.  Именно този проблем се оказва и един от основните, с който се сблъскват немалко малчугани и в нашата мила родина...

публикувано на 18.01.19 в 17:30

Симона Стойкова представя стихотбирката си "Малка тишина"

Симона Стойкова ще представи дебютната си стихосбирка "Малка тишина" във Видин . Събитието ще се състои в 17:30 ч. в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  "Започнах да пиша на 12-13-годишна възраст, но не съм търсила поезията, тя сама ме намери" , каза в "Цветовете на деня" младата..

публикувано на 18.01.19 в 17:01

Ново село събира жени от общината на Бабинден

Уважението към бабата, помогнала за раждането на нов живот, новоселянките традиционно поднасят в навечерието на 21 януари. Затова днес, 18 януари, в салона на кооперацията във видинското село  Ново село ще се съберат жените от цялата община, за да пресъздадат обичая „Поливане на бабата“ и да отпразнуват Деня на родилната помощ, Бабинден ...

публикувано на 18.01.19 в 09:57