На риболов в Ново село

Снимка: Светла Бондова

Дунав се покачва, а с това и надеждата на рибарите за по-добър улов. Тримесечната суша се отрази и на нивото на реката. А всички рибари знаят, че когато водата спада, температурата ѝ се вдига и рибата бяга от брега и се крие в дълбоките води. Има и изключения. Гладна хищница през август се спусна към дребосъците в плитчините, обърка се във водораслите  и един новоселски младеж успя да я хване с голи ръце – насред пладне на централния новоселски плаж. Рибата тежеше 5 кг, а опитните рибари се опитваха да отгадаят какъв вид е точно – щука или распер. И това не е единствен случай. Преди десетина години друг рибар хваща 11-килограмова пъструга по същия начин. Причината – перките на корабите зашеметяват рибата и тя губи ориентация.

И все пак тази година се отчита от новоселските рибари като една от най-слабите. Само една лодка бе излязла вчера на вода и се ловяха единствено попчета. Най-силните години са били 90-те на миналия век. Случвало се е да се хващат с кърмаци по 4 моруни на ден. Или по 300 кг скобар с мрежи. Най-голямата моруна, извадена край Ново село тогава е тежала 320 кг и е съдържала 70 кг хайвер. Тогава е хваната и рядката за този район риба „виза“. Тя е от вида есетрови и се среща на границата между солените и сладки води в устието на Дунава. От десетина години моруните са забранени за риболов и вече отново се срещат тук. Докато няколко вида дънни риби, между които вкусната чига, са изчезнали. Замърсените води на реката са прогонили мидите и жабите. Затова с такъв интерес беше посрещната гигантската мида, хваната на 2 ноември тази година. В първия момент рибарят Цецко Шовов е помислил, че е камък, после – костенурка. Мидата е била с дължина 15 см, широчина – 6 см и височина 10 см. Тежала е 350 г. Близо седмица той я държи вкъщи, като сменя водата, за да я покаже на близки и приятели. После я връща отново в реката, защото смята, че такъв екземпляр може да отрасне за не по-малко от 100 години.

Есента преваля. Водата в Дунава се качва и изстива. Тя отмива боклуците по брега, но отнася и водораслите, които са основна пречка за риболов на въдица. Наближава Никулден и на трапезата в Ново село трябва да се сложи речна риба – за здраве и за късмет. Поговорката казва: „Рибата дом няма“, което означава, че рибарите трябва доста да се потрудят, за да се появи желаната риба във всеки дом на празника.

Вижте още

Във Видин отново ще излязат на протестно автошествие

На протестно автошествие ще излязат в неделя граждани във Видин . Организират се в социалната мрежа. Срещу какво е недоволството и какви са искания, обяснява Вартан Папикян: „Искаме да не се увеличават данъците, да не се повишава „Гражданска отговорност“, да се повишават цените на гориата, на хляба, на всичко и да си ходят. Да..

публикувано на 15.11.18 в 18:37

В частен приют ще се грижат за бездомните кучета във Враца

Във Враца сдружението за защита на животните "Енимъл хелп" е закупило частен имот в село Веслец, който трябва да приведе във вид, съгласно изискванията на българското законодателство, за да изгради на мястото приют. И въпреки че публикуват в интернет информация кога и от какви материали и труд имат нужда, доброволци не се отзовават и жените от..

публикувано на 15.11.18 в 16:44

Невена Василева: "С любов и всеотдайност работих и трайна следа оставих"

Бившата учителка е родом от белоградчишкото село Праужда , на 76 години , дългогодишен преподавател по физика, химия и биология . Завършва полувисшия институт в Плевен , след което и физика и химия в Софийския университет . Днес не престава да пътува извън Димово , където е и касиер в местния пенсионерски клуб . Професионалният ѝ път..

публикувано на 15.11.18 в 16:30

Започва Коледният пост

От днес, 15 ноември, започва Рождественският или Коледен пост, който продължава до 24 декември- Бъдни вечер. Постът е 40-дневен и неговата цел е вярващите християни да се подготвят за Рождество Христово, обясни преподавателят по религия Елена Велкова : "Рождественският пост е един от четирите големи поста, които Православната църква е установила, и..

обновено на 15.11.18 в 09:47

В "Музикална зона" на 15 ноември 2018 слушаме Барбара Стрейзънд с нейния най-нов албум Walls

Според певицата, албумът "Стени" отразява случващото се в Съединените американски щати. Социален албум, вдъхновен от политическия климат в страната. " Това е моят начин на протест за това безпрецедентно време в нашата история" , споделя изпълнителката. Албумът съдържа 11 композиции – авторски и кавъри. Автори и продуценти са четири големи..

публикувано на 15.11.18 в 09:00

Натали Ангелова с нова песен и послание към публиката

Младата изпълнителка от Монтана Натали Ангелова записа втората си самостоятелна песен. Възпитаничката на вокалния педагог Миглена Георгиева от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" и на доц. Алис Боварян в Национална музикална академия "Панчо Владигеров" е заснела и видеоклип към песента "Не се съмнявай" . "Вярвай и не се съмнявай" е..

публикувано на 14.11.18 в 17:37