Защо катастрофите в Медовница са почти ежедневие?

| обновено на 09.11.18 в 17:57
Снимка: Радио ВИДИН


"Жена загина при тежка катастрофа на главен път Е-79, след село Медовница в посока Видин."

"Мотоциклетист загина през почивните дни на пътя във видинското село Медовница."

"Катастрофа затрудни снощи движението по международен път Е-79. Тежкият пътен инцидент е станал на влизане в Медовница, съобщиха жители на димовското село." 

"Тежка катастрофа е станала тази нощ на главен път Е-79, в района на видинското село Медовница."

"Временно е ограничено движението по път Скомля - Медовница, поради пътнотранспортно произшествие."

"Снощи, около 23.50 часа във видинското село Медовница на ул.”Първа” е станала катастрофа."


Това са само част от катастрофите в района на село Медовница, за които сме съобщавали. Последният случай е от сряда, 7 ноември, сутринта, когато жена загина при тежък пътен инцидент край населеното място. Кой е виновен- пътят или самите шофьори и под стрес ли живеят хората там? Представяме ви няколко гледни точки. 


Първата- мнението на местните хора, които са пряко застрашени от натоварения трафик през селото:


"Катастрофите са чести. Мисля си, че е от пътя... Притесняваме се много, знаете ли как карат? Въобще не спазват, там има знак за 30 км, а те карат с не знам колко. Постоянно има деца. Населението не е спокойно. Аз, докато стигна в средата на пътя, и колата е до мен. Минават по 7-8 тира и между тях кола, ама чакаме, за да пресечем... Неправилно е шофирането. И в пътя също има вина, защото завоите са много сложни, невидими, но най-вече скоростта. Аз лично не съм спокоен. Тук има пешеходна пътека, има тирове, вдигам ръка да намали, те реагират отвратено. Полицията казва да не си пускаме децата навън... Да се минава само еднопосочно, а натам да минават през другото шосе, през Арчар. Карат все едно са извън населено място... Ние не сме втора категория хора, искаме да живеем спокойно."


Според кмета на селото Павлина Ковачева причината за тежките катастрофи са несъобразителните шофьори и високата скорост, която развиват, преминавайки през селото. Има множество опасни завои, но са поставени предупредителни знаци, на които не се обръща особено внимание, смята тя:"Коментарът ми е високата скорост. Не спират, има знаци, никой не поглежда знаците. Карат си силно. Причината е най-вече несъобразената скорост. Няма мантинели. Явно е, че Пътното след всяка катастрофа трябва да слага мантинели. Нормално е хората да се притесняват. Подавали сме сигнали навсякъде. На пътя е направено всичко възможно да се кара по-леко. Ако се кара внимателно, няма да се получават катастрофи. Има знаци, но няма кой да ги види."


По трасето ще бъдат поставени още пътни знаци с цел ограничаване на скоростта, каза пред Йорданка Петрова кметът на община Димово Лозан Лозанов и призова шофьорите да внимават повече и да шофират като спазват ограниченията на скоростта.


Апелът ни към всички шофьори е да карат внимателно и да следят поставените пътни знаци, защото те не са на мястото си случайно. Не на последно място- нека не застрашаваме своя живот и този на другите хора. 


Целия репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02

В "Музикална зона": Тоше Проески- Балканският ангел

Той е най-познатият македонски певец, и един от най- обичаните на Балканите. Това, че Тоше Проески е бил гениален певец и творец, е само минимална част от нещата, заради които е наречен „балканският ангел“. Той е бил най-младият посланик на УНИЦЕФ в света и на 26 години става носител на наградата „Майка Тереза“ за безбройните си благотворителни концерти..

публикувано на 15.04.19 в 09:41

"Неделник" от 14 април 2019 година

Ето го новият "Неделник" брой 253- ти! Преглеждаме старите вестници и поемаме към интересните теми. За начало ще продължим разходката си в отдел "Екзотика" в Регионалния природонаучен музей в Пловдив за да разберем от Александър Петров още интересни неща за пеперудите. В часа на "Ние от Северозапада" се пригответе за весели хора,..

публикувано на 14.04.19 в 13:05

Покаянието извисява човека до Бога

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска . "И тъй, умъртвете земните си членове, сиреч пороците: блудство, нечистота, страст, лоша..

публикувано на 14.04.19 в 08:00