Защо катастрофите в Медовница са почти ежедневие?

| обновено на 09.11.18 в 17:57
Снимка: Радио ВИДИН


"Жена загина при тежка катастрофа на главен път Е-79, след село Медовница в посока Видин."

"Мотоциклетист загина през почивните дни на пътя във видинското село Медовница."

"Катастрофа затрудни снощи движението по международен път Е-79. Тежкият пътен инцидент е станал на влизане в Медовница, съобщиха жители на димовското село." 

"Тежка катастрофа е станала тази нощ на главен път Е-79, в района на видинското село Медовница."

"Временно е ограничено движението по път Скомля - Медовница, поради пътнотранспортно произшествие."

"Снощи, около 23.50 часа във видинското село Медовница на ул.”Първа” е станала катастрофа."


Това са само част от катастрофите в района на село Медовница, за които сме съобщавали. Последният случай е от сряда, 7 ноември, сутринта, когато жена загина при тежък пътен инцидент край населеното място. Кой е виновен- пътят или самите шофьори и под стрес ли живеят хората там? Представяме ви няколко гледни точки. 


Първата- мнението на местните хора, които са пряко застрашени от натоварения трафик през селото:


"Катастрофите са чести. Мисля си, че е от пътя... Притесняваме се много, знаете ли как карат? Въобще не спазват, там има знак за 30 км, а те карат с не знам колко. Постоянно има деца. Населението не е спокойно. Аз, докато стигна в средата на пътя, и колата е до мен. Минават по 7-8 тира и между тях кола, ама чакаме, за да пресечем... Неправилно е шофирането. И в пътя също има вина, защото завоите са много сложни, невидими, но най-вече скоростта. Аз лично не съм спокоен. Тук има пешеходна пътека, има тирове, вдигам ръка да намали, те реагират отвратено. Полицията казва да не си пускаме децата навън... Да се минава само еднопосочно, а натам да минават през другото шосе, през Арчар. Карат все едно са извън населено място... Ние не сме втора категория хора, искаме да живеем спокойно."


Според кмета на селото Павлина Ковачева причината за тежките катастрофи са несъобразителните шофьори и високата скорост, която развиват, преминавайки през селото. Има множество опасни завои, но са поставени предупредителни знаци, на които не се обръща особено внимание, смята тя:"Коментарът ми е високата скорост. Не спират, има знаци, никой не поглежда знаците. Карат си силно. Причината е най-вече несъобразената скорост. Няма мантинели. Явно е, че Пътното след всяка катастрофа трябва да слага мантинели. Нормално е хората да се притесняват. Подавали сме сигнали навсякъде. На пътя е направено всичко възможно да се кара по-леко. Ако се кара внимателно, няма да се получават катастрофи. Има знаци, но няма кой да ги види."


По трасето ще бъдат поставени още пътни знаци с цел ограничаване на скоростта, каза пред Йорданка Петрова кметът на община Димово Лозан Лозанов и призова шофьорите да внимават повече и да шофират като спазват ограниченията на скоростта.


Апелът ни към всички шофьори е да карат внимателно и да следят поставените пътни знаци, защото те не са на мястото си случайно. Не на последно място- нека не застрашаваме своя живот и този на другите хора. 


Целия репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Ще бъде ли решен проблемът с пощата на село Градец?

Пенсионерите от видинското село Градец всеки месец чакат парите си под открито небе. Причината- пощенската станция няма чакалня и възрастните хора трябва да стоят с часове на студ през зимата и на жега през лятото. Така е от години, недоволстват пенсионерите и настояват за решение: "Сега не вали, а колко пъти вали и ние седим тук на дъжда... I на..

публикувано на 23.01.19 в 13:33

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които протестираха в края на миналата година, търси се мнението и на браншовите организации. Сред вносителите е..

публикувано на 22.01.19 в 17:45

Няма ваксина срещу фалшивите новини

В последните дни в интернет пространството се завъртя информация за обявена грипна епидемия във Видин, каквато всъщност към момента на излизането на тази статия няма. Появата на тази фалшива новина е съвсем прозаична. Във Фейсбук  някой споделя  стара новина на Радио Видин (може би от 2017 г. или 2018 г.) , която е препубликувана от врачанска..

публикувано на 22.01.19 в 16:19

Д-р Емилия Елисеева: В сезона на грипа избягвайте моловете, водете децата в парка

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в област Видин. Заболеваемостта за последната седмица е 199 на 10 000 души от населението. Най-засегнати са децата до 4 -годишна възраст, следват тези от 5 до 14 години. Макар че се случва в детските кабинети да идват пациенти с грипоподобни симптоми, изолиран грипен щам досега във Видин няма,..

публикувано на 21.01.19 в 17:35

Енрико Масиас в "Музикална зона"

  Енрико Масиас е френски певец и актьор от еврейски произход. Роден е във френски Алжир през 1938 година. Рожденото му име е Гастон Гренасиа. Започва да пее и свири още на 15 годишна възраст. По-късно работи като учител и продължава музикалната си кариера. В началото на 60-те положението става опасно и непоносимо поради войната за независимост на..

публикувано на 21.01.19 в 09:44

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00