Защо катастрофите в Медовница са почти ежедневие?

| обновено на 09.11.18 в 17:57
Снимка: Радио ВИДИН


"Жена загина при тежка катастрофа на главен път Е-79, след село Медовница в посока Видин."

"Мотоциклетист загина през почивните дни на пътя във видинското село Медовница."

"Катастрофа затрудни снощи движението по международен път Е-79. Тежкият пътен инцидент е станал на влизане в Медовница, съобщиха жители на димовското село." 

"Тежка катастрофа е станала тази нощ на главен път Е-79, в района на видинското село Медовница."

"Временно е ограничено движението по път Скомля - Медовница, поради пътнотранспортно произшествие."

"Снощи, около 23.50 часа във видинското село Медовница на ул.”Първа” е станала катастрофа."


Това са само част от катастрофите в района на село Медовница, за които сме съобщавали. Последният случай е от сряда, 7 ноември, сутринта, когато жена загина при тежък пътен инцидент край населеното място. Кой е виновен- пътят или самите шофьори и под стрес ли живеят хората там? Представяме ви няколко гледни точки. 


Първата- мнението на местните хора, които са пряко застрашени от натоварения трафик през селото:


"Катастрофите са чести. Мисля си, че е от пътя... Притесняваме се много, знаете ли как карат? Въобще не спазват, там има знак за 30 км, а те карат с не знам колко. Постоянно има деца. Населението не е спокойно. Аз, докато стигна в средата на пътя, и колата е до мен. Минават по 7-8 тира и между тях кола, ама чакаме, за да пресечем... Неправилно е шофирането. И в пътя също има вина, защото завоите са много сложни, невидими, но най-вече скоростта. Аз лично не съм спокоен. Тук има пешеходна пътека, има тирове, вдигам ръка да намали, те реагират отвратено. Полицията казва да не си пускаме децата навън... Да се минава само еднопосочно, а натам да минават през другото шосе, през Арчар. Карат все едно са извън населено място... Ние не сме втора категория хора, искаме да живеем спокойно."


Според кмета на селото Павлина Ковачева причината за тежките катастрофи са несъобразителните шофьори и високата скорост, която развиват, преминавайки през селото. Има множество опасни завои, но са поставени предупредителни знаци, на които не се обръща особено внимание, смята тя:"Коментарът ми е високата скорост. Не спират, има знаци, никой не поглежда знаците. Карат си силно. Причината е най-вече несъобразената скорост. Няма мантинели. Явно е, че Пътното след всяка катастрофа трябва да слага мантинели. Нормално е хората да се притесняват. Подавали сме сигнали навсякъде. На пътя е направено всичко възможно да се кара по-леко. Ако се кара внимателно, няма да се получават катастрофи. Има знаци, но няма кой да ги види."


По трасето ще бъдат поставени още пътни знаци с цел ограничаване на скоростта, каза пред Йорданка Петрова кметът на община Димово Лозан Лозанов и призова шофьорите да внимават повече и да шофират като спазват ограниченията на скоростта.


Апелът ни към всички шофьори е да карат внимателно и да следят поставените пътни знаци, защото те не са на мястото си случайно. Не на последно място- нека не застрашаваме своя живот и този на другите хора. 


Целия репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В Международния ден на мъжа: Мъжкото присъствие на българската музикална сцена

Къща без мъж- ще запустее! Радио без песен- ще онемее : ))) Песни, изпълнени от мъже ще слушаме в „Музикална зона“. Гласовити при това! Днес е Международен ден на мъжа- мъжете да почерпят! Аз съм Нора и ще ви черпя с музика. Надявам се, няма да ми откажете. Още повече като разберете кои ще са изпълнителите в днешната „Музикална зона“. Певци и..

публикувано на 19.11.18 в 09:30

"Неделник" от 18 ноември 2018 година

"Неделник" брой 232 пътува към вас от сайта на Радио ВИДИН. За начало правим преглед на старите вестници в редовната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". След това автора на "Български народни приказки", Слави Ганев ни разказва за новият си проект. Той е подготвил още една книга за ценители на оригиналното четиво-..

публикувано на 18.11.18 в 14:19

Евангелието ни призовава да бъдем бдителни в нашия социален и духовен живот, а не лекомислени

Девета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да..

публикувано на 18.11.18 в 08:00
В училището в село Селановци се учат на човечност

Денят на толерантността в община Оряхово

С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва..

публикувано на 16.11.18 в 17:45

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20-30 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно". Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към..

публикувано на 16.11.18 в 14:30