За живота в Горни Лом, четири години след взрива в "Миджур"

Въпреки проблемите, Горни Лом е най-хубавото село за мен- това обясни кметът на видинското село Илиян Михайлов. А проблемите тук съвсем не са малко. Името му стана печално известно, когато на първи октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси "Миджур" край селото отне живота на 15 души и рани други двама. За експлозията бяха обвинени четирима души, които в средата на тази година бяха оправдани.

Четири години по-късно специализирани екипи продължават да изнасят боеприпаси от завода. А ние питаме - как се живее в Горни Лом, преодолян ли е страхът от нови инциденти, защото оказва се, това не е единственият взрив там? Създават ли екологични проблеми местните мини ВЕЦ-ове и защо още не са взети мерки за прекъсване на масовото нелегално прикачване към Снимкаелектропреносната мрежа от жители от малцинството? Колко от хората в селото виждат бъдещето си в чужбина и защо общинският кмет твърди, че в Северозапада целта е да бъде освободена територия?

"Взривът във военния завод е най-голямата трагедия за селото. До момента няма осъдени за взрива, всички бяха оправдани на първа инстанция", обясни Илиян Михайлов.

"Всеки понеделник от завода с камиони се извозват мини. За нови проблеми не съм информиран. По неофициална информация последният камион ще тръгне от тук на 18-20 ноември. В момента се прави подготовка за ново производство в завода. Ще се произвеждат пак взривни вещества- бойни патрони... Докато предприятието бе собственост на държавата, не е имало нито един смъртен случай. Авариите станаха много чести обаче, след като премина в частни ръце. През 2007 година имаше взрив, през 2010- също. На 3-4 години- гърми...

СнимкаСелото има 120 жители, но безработните тук са много, защото преобладаващото население е от ромски произход. Около 120 души се водят в момента като безработни. За тях в мини ВЕЦ-овете край селото няма работа, защото там се изисква квалифициран труд. А що се отнася до въздействието им върху околната среда, засега няма проблеми. Тях ги контролира Басейнова дирекция, която издава разрешителните за водоползване...

Нелегалното прикачване към електропреносната мрежа от жители на ромската махала не е от нашата компетентност. С това трябва да се справи дружеството, което е собственик на електрическите стълбове и мрежата. Проблемът е техен. Да си го решават...
"

Въпреки видните доказателства, жители от ромския квартал Снимкана селото отричат да са се прикачили нелегално към ектропреносната мрежа. Обясняват в същото време, че животът им съвсем не е лек и доста от тях вече виждат бъдещето си в чужбина:

"Как се живее без работа? Когато нещо се открие, отиваме за по 5-6 месеца да работим. Мъжете ни пък са по горите- секат дървен материал. Не секат нелегално, имат си шефове, които не са роми... И аз съм безработна. На 40 години съм. Преди работех към военната фабрика, но след като гръмна, вече не работя. Това са вече 10 години... Напускам магазина и заминавам за Франция. Ще работим със съпруга ми в селското стопанство... Тук не виждам друга работа, освен тази, която ни осигурява общинският кмет. Не можем да се оплачем, грижи се за безработните. СнимкаУчаства в програмите, наема работници... Най-големият проблем на селата тук е, че нямаме автобуси. Може би, защото хората са малко. Понякога се налага на някой да иде до Белоградчик. Като тръгне сутринта, ще не ще, прибира се чак вечерта... Пенсионерите тук не са особено добре. Нямаме с какво друго да се занимаваме освен с домашната работа. Пенсиите ни са минимални, не стигат за лекарствата и дървата за зимата... Навремето това село беше съвсем различно- имаше предприятия, имаше и горско стопанство, имаше ТПК, шивашки цех. Сега младите се разбягаха и останахме само ние...

"Каквото общинската администрация беше предвидила за развитието на Горни Лом, то вече се случи", допълва разговора и кметът на община Чупрене, Ваньо Костин:

Снимка"Доста неща се направиха за селото от табела до табела. Има второстепенни клонове на водопроводната мрежа, които ще бъдат подменени и това може би ще е последното нещо, което ще се случи в Горни Лом. Защо го казвам- ами след промените, които въведе държавата по разните наредби, броят на жителите вече стана определящ за това, дали ще се случат дадени проекти, или няма. Малките общини са допустими единствено по селската програма, не и за останалите. Нашият край е предизвестен. Ние финансиране на 98 % не можем да получим. Вероятността е само 2 % и то, ако се откажат всички, за да ни дойде и нашият ред. Около 20-30 малки общини в СнимкаБългария с това ново райониране са незаслужено ощетени. За нас няма абсолютно никаква надежда да работим по нови проекти. Ние продължаваме да се борим, но се борим с вятърни мелници... Вие да виждате на някому да му е зор за обезлюдяването? От Костинброд до Видин общините как вървят? Годеч- 4 000 души, Берковица е по-голяма, Георги Дамяново е 3 300, Чипровци е 3 000, Чупрене е 1 800, Белоградчик е 4 000, тия общини след него са по 1 500- 1 200, Макреш, Бойница, Грамада, Кула- 3 000, Брегово, Ново село и идвате до Видин... Това не е ли обезлюдяване- тотален мор. Вече няма какво да се случи. Около половината от населението са пенсионери, от останалите- 60 % са от ромски произход. Какво очаквате да се случи? Пълна трагедия за Северозападна България и на никой в София не му е зор. Села тук няма да останат. Ще се има някакви ферми с животни, ако има кой да слугува. Пенсионерите лека-полека ще си идат, другите заминават по чужбина. Ние освобождаваме територия- това правим към настоящия момент. От Костинброд насам, освобождаваме територия..."   Вижте още

Време за равносметка и обещания

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент . От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските..

публикувано на 23.04.19 в 12:15

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16