Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За живота в Горни Лом, четири години след взрива в "Миджур"

Въпреки проблемите, Горни Лом е най-хубавото село за мен- това обясни кметът на видинското село Илиян Михайлов. А проблемите тук съвсем не са малко. Името му стана печално известно, когато на първи октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси "Миджур" край селото отне живота на 15 души и рани други двама. За експлозията бяха обвинени четирима души, които в средата на тази година бяха оправдани.

Четири години по-късно специализирани екипи продължават да изнасят боеприпаси от завода. А ние питаме - как се живее в Горни Лом, преодолян ли е страхът от нови инциденти, защото оказва се, това не е единственият взрив там? Създават ли екологични проблеми местните мини ВЕЦ-ове и защо още не са взети мерки за прекъсване на масовото нелегално прикачване към Снимкаелектропреносната мрежа от жители от малцинството? Колко от хората в селото виждат бъдещето си в чужбина и защо общинският кмет твърди, че в Северозапада целта е да бъде освободена територия?

"Взривът във военния завод е най-голямата трагедия за селото. До момента няма осъдени за взрива, всички бяха оправдани на първа инстанция", обясни Илиян Михайлов.

"Всеки понеделник от завода с камиони се извозват мини. За нови проблеми не съм информиран. По неофициална информация последният камион ще тръгне от тук на 18-20 ноември. В момента се прави подготовка за ново производство в завода. Ще се произвеждат пак взривни вещества- бойни патрони... Докато предприятието бе собственост на държавата, не е имало нито един смъртен случай. Авариите станаха много чести обаче, след като премина в частни ръце. През 2007 година имаше взрив, през 2010- също. На 3-4 години- гърми...

СнимкаСелото има 120 жители, но безработните тук са много, защото преобладаващото население е от ромски произход. Около 120 души се водят в момента като безработни. За тях в мини ВЕЦ-овете край селото няма работа, защото там се изисква квалифициран труд. А що се отнася до въздействието им върху околната среда, засега няма проблеми. Тях ги контролира Басейнова дирекция, която издава разрешителните за водоползване...

Нелегалното прикачване към електропреносната мрежа от жители на ромската махала не е от нашата компетентност. С това трябва да се справи дружеството, което е собственик на електрическите стълбове и мрежата. Проблемът е техен. Да си го решават...
"

Въпреки видните доказателства, жители от ромския квартал Снимкана селото отричат да са се прикачили нелегално към ектропреносната мрежа. Обясняват в същото време, че животът им съвсем не е лек и доста от тях вече виждат бъдещето си в чужбина:

"Как се живее без работа? Когато нещо се открие, отиваме за по 5-6 месеца да работим. Мъжете ни пък са по горите- секат дървен материал. Не секат нелегално, имат си шефове, които не са роми... И аз съм безработна. На 40 години съм. Преди работех към военната фабрика, но след като гръмна, вече не работя. Това са вече 10 години... Напускам магазина и заминавам за Франция. Ще работим със съпруга ми в селското стопанство... Тук не виждам друга работа, освен тази, която ни осигурява общинският кмет. Не можем да се оплачем, грижи се за безработните. СнимкаУчаства в програмите, наема работници... Най-големият проблем на селата тук е, че нямаме автобуси. Може би, защото хората са малко. Понякога се налага на някой да иде до Белоградчик. Като тръгне сутринта, ще не ще, прибира се чак вечерта... Пенсионерите тук не са особено добре. Нямаме с какво друго да се занимаваме освен с домашната работа. Пенсиите ни са минимални, не стигат за лекарствата и дървата за зимата... Навремето това село беше съвсем различно- имаше предприятия, имаше и горско стопанство, имаше ТПК, шивашки цех. Сега младите се разбягаха и останахме само ние...

"Каквото общинската администрация беше предвидила за развитието на Горни Лом, то вече се случи", допълва разговора и кметът на община Чупрене, Ваньо Костин:

Снимка"Доста неща се направиха за селото от табела до табела. Има второстепенни клонове на водопроводната мрежа, които ще бъдат подменени и това може би ще е последното нещо, което ще се случи в Горни Лом. Защо го казвам- ами след промените, които въведе държавата по разните наредби, броят на жителите вече стана определящ за това, дали ще се случат дадени проекти, или няма. Малките общини са допустими единствено по селската програма, не и за останалите. Нашият край е предизвестен. Ние финансиране на 98 % не можем да получим. Вероятността е само 2 % и то, ако се откажат всички, за да ни дойде и нашият ред. Около 20-30 малки общини в СнимкаБългария с това ново райониране са незаслужено ощетени. За нас няма абсолютно никаква надежда да работим по нови проекти. Ние продължаваме да се борим, но се борим с вятърни мелници... Вие да виждате на някому да му е зор за обезлюдяването? От Костинброд до Видин общините как вървят? Годеч- 4 000 души, Берковица е по-голяма, Георги Дамяново е 3 300, Чипровци е 3 000, Чупрене е 1 800, Белоградчик е 4 000, тия общини след него са по 1 500- 1 200, Макреш, Бойница, Грамада, Кула- 3 000, Брегово, Ново село и идвате до Видин... Това не е ли обезлюдяване- тотален мор. Вече няма какво да се случи. Около половината от населението са пенсионери, от останалите- 60 % са от ромски произход. Какво очаквате да се случи? Пълна трагедия за Северозападна България и на никой в София не му е зор. Села тук няма да останат. Ще се има някакви ферми с животни, ако има кой да слугува. Пенсионерите лека-полека ще си идат, другите заминават по чужбина. Ние освобождаваме територия- това правим към настоящия момент. От Костинброд насам, освобождаваме територия..."   





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00