Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки ли са младежките домове днес

2
Снимка: Радио Видин

Младежките домове са създадени като пространства, предназначени за развитие и изява на творческите способности на младите хора, за разпространение на култура и смислен духовен живот. В тези институции се създават условия за занимания по интереси, отдих и младежки контакти. Дейността на младежките домове е съобразена с интересите, индивидуалните качества, творческите способности и потребности на младите хора, за  репетиции и концерти, срещи с изявени творци, кафе театри, музикални представяния на различни стилове в музиката гостувания на поп, рок и хип-хоп изпълнители, дейности, популяризиращи националните традиции и морал, толерантност и демократични разбирания. Въпреки че през годините Северозападна България непрекъснато присъства в едни от най- негативните класации по отношение на младите хора, тук все още младежки домове съществуват. Какво се случва с тях днес? Продължават ли да предоставят възможност на младите хора да реализират своя творчески потенциал в клубни, музикални и танцови формации?

Младежкият дом в Монтана днес е изцяло на общинска издръжка. Събират се наеми в две от залите му, предимно от външни институции при провеждането на мероприятия. Това обясни директорът Асен Асенов

"Вече 11 години съм директор на Младежкия дом. Съдбата на тези институции по места в страната е различна и за съжаление в много градове те вече дори не съществуват. Тяхната функция е изключително полезна за младите хора в нашето общество. При нас развиваме два вида дейности - в сферата на спорта и в сферата на изкуствата. Имаме школи по тенис на маса, аеробика и източни бойни изкуства. Също така имаме школи по танци, певчески групи и дори в помещение в мазето сме пуснали да репетира една млада рок група, която организира рок фест. Те обикновено веднъж в годината правят подобен концерт и ние изцяло ги подкрепяме." 

Снимка
Младежкият дом във Враца е първият дом с подобен статут в България. Това разказа за институцията сътрудникът ни Жоро Александров и допълни: 

"С грандиозен концерт на 2 ноември в голямата зала на ДКТ-Враца (Драматично-куклен театър- Враца- бел. ред.) беше почетен всеки един състав и дейност, която се развива в Младежкия дом. Началото е поставено в далечната от днешна гледна точка 1968 г. Стотици деца всяка години се обучават в различни дейности - танци, театър, музика, даже и спорт. Днешният ден на Младежкия дом във Враца е свързан с участието в разнообразни форуми, но и в организацията на международния театрален младежки фестивал "Време“, който миналата година събра представители от 4 континента във Враца." Директорът на институцията Георги Врабчев е сигурен в бъдещето на културната институция и вече чертае смели планове за следващите няколко години.

Във видинския Младежки дом също днес се развива творческа дейност. Макар и не толкова официално, но институцията е запазила духа на годините и все още тук намират подслон рок музиканти и танцьори. Кирил Василев е преподавател по китара във Видин. Школата му по китара посещават около 50 деца от крайдунавския град. Отскоро той също бе настанен в едно от помещенията на Младежкия дом: 

"Тук сме от 1-ви февруари и сме доволни от условията. Децата идват тук и свирят и аз искам да благодаря на Общината за тази възможност. След 18.00 часа тук идват и брейкъри и помещението се оползотворява максимално. Ние не само свирим, а се събираме и се забавляваме, ние просто общуваме помежду си" - каза Кирил Василев.

Една млада рок група също провежда своите репетиции в Младежкия дом на Видин от близо една година. Наскоро срещу тях дори бяха пускани и жалби за нарушаване на обществения ред. Срещнахме се в репетиционната на групата: 

"Свирим тук от година и нещо. Условията са достатъчни за репетиция, студено е, но е важно, че има къде да репетираме ... Барабаните вдигат най- много шум, но няма как. Благодарни сме на Община Видин, но сме готови да се включим, ако се наложи сами да постегнем мястото и да се поизчисти. Ние си чистим и поддържаме доколкото можем сами" - казаха младите рок музиканти.

Каква е съдбата на видинския Младежки дом- този въпрос отправихме и към Община Видин. Получихме писмен отговор: 

"Съгласно Решение №144, взето с Протокол №8/21.09.2018 г. на Общински съвет - Видин, на 22 октомври 2018 г. бе сключен договор между Община Видин и Сдружение „Видински фонд Читалища” за ползването на част от първия и втория етаж на сградата на Младежкия дом, която е публична общинска собственост. Основният мотив да се предостави тази емблематична сграда, е свързан с желанието на новите ползватели да я „възродят” и превърнат в място за култура. До сградата ще имат свободен достъп всички желаещи творчески състави и формации, като наем няма да бъде събиран. Те ще заплащат единствено изразходваните консумативи. Сдружение „Видински фонд Читалища” планира различни действия, свързани с обновяването на предоставения им сграден фонд, като Общината ще ги подкрепи в това намерение, според възможностите си. Сдружението планира благотворителна кампания за набиране на средства за тази цел, като едновременно с това се проучват и възможности за кандидатстване по проекти, за да се обнови предоставения сграден фонд."

Разговаряхме и с Диана Димитрова, представител на фолклорна група "Фиданките", която също от години репетира в Младежкия дом във Видин. Танцовата формация е към Народно читалище "Синя светлина 2012", което е част от Сдружение "Видински фонд Читалища". 

"Аз присъствах на срещата в Община Видин. Идеята да се развиват подобни дейности, според мен, е много правилна. В нашия Младежки дом не е спирала да кипи такава дейност. Ние ползваме залата от 10 години и винаги сме били в тази зала" - посочи Диана Димитрова

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00