Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът във Враца отбелязва 80 години

Анастас Попдимитров, директор на ДКТ-Враца

Популярни актьори ще се включат в тържествата, посветени на 80-годишнината на Драматично- куклен театър (ДКТ) във Враца. Покана за участие е отправена към легендата Стефан Данаилов, очаква се към първата професионална сцена в живота да се върне и любимецът на цяла България Красимир Радков. За тържествения спектакъл се очаква да дойде министърът на културата Боил Банов, под чийто патронаж се провеждат тържествените събития. Покани са изпратени до всички бивши директори, драматурзи, сценографи, актьори и технически служби, работили в дългата история на храма на Мелпомена

Кулминацията е на 21 ноември, съобщи директорът Анастас Попдимитров. Той не уточни дали е търсена символика в избора на дата, на която православната църква почита Деня на християнското семейство, но не скри, че повечето събития са ориентирани към подрастващите.

„Програмата на 21 ноември ще стартира в 11 ч. с поднасяне на цветя при паметната плоча до днешния Център за работа с деца, където през далечната 1938 г. са изиграни първите представления на местната трупа. Междувременно там ще отвори и атрактивното ателие за изработване и разиграване на кукли, за което писахме преди повече от месец. Идеята е малки и големи да се научат да си правят игрални фигури от подръчни материали и после да ги карат „да оживяват“, уточни директорът на театъра.

В 17 ч. честването продължава с поднасяне на цветя при паметната плоча на читалище „Развитие“. Веднага след това в салона ще има пърформанс на млади театрални надежди, който ще се наблюдава от ученици в прогимназиален етап. За 18 ч. е предвидено шествие до сградата на ДКТ, на чиято голяма сцена в 19.30 ч. започва тържественият спектакъл.

„Част от спектакъла ще бъде емблематичният Астор. Малцина знаят, че той прави първото си шоу именно на сцената на нашия театър в периода на пребиваването му в читалище „Развитие“, припомни Анастас Попдимитров.

„Входът е напълно свободен. Надявам се да съберем хора с отношение към културата и любов към сценичните изкуства“, уточни Попдимитров и допълни, че се вземат мерки залата да е добре отоплена въпреки финансовите и технически затруднения в тази посока.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51

Рисунки украсиха електрически табла в Ружинци

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци . Идеята е на кмета на общината Александър Александров , а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. "Идеята е лично моя, след като видях през последните една-две години в Белоградчик на много места се появиха прекрасни пейзажи и рисувани животни. И затова ми..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33

Творци от Мездра ще почетат поета Веселин Ханчев

Литературен клуб "Хр. Ботев" и читалищната библиотека в Мездра организират днес, 18 април, вечер, посветена на творчеството на поета Веселин Ханчев . Инициативата е под надслов “Жив съм” и е по повод 105 години от рождението му.  Организаторите канят любителите на поезията да си спомнят за поетичния свят и творческата личност на Веселин..

публикувано на 18.04.24 в 11:30