Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 ноември 2018 година

Снимка: БГНЕС

Агенция „Пътна инфраструктура“  стартира обществените поръчки за надзор при изграждането на 33 км от първокласния път Мездра - Ботевград. Участъкът е част от новото трасе между Видин и Ботевград.


Властта и полицията призоваха за толерантност на пътя. Това се случи на съвместна пресконференция на кмета на Враца Калин Каменов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Янко Янколов и началник група „Пътен контрол” Янко Харалампиев. Повод за брифинга бяха гражданските протести, затварянето на пътни платна и затрудненото движение в някои участъци. Видинските полицаи също призовават протестиращите да спазват законовите изисквания и да изпълняват указанията на контролните органи.


Общите доходи на българските домакинства са нараснали с относително добро темпо през третото тримесечие на настоящата година, но при по-силен ръст на техните общи разходи, показва проучване на Националния статистически институт. Общият доход средно на лице от домакинство достига 1541 лева за периода, сочи статистиката.


Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве е разкрит във видинската болница "Света Петка".


Питейните води от централното водоснабдяване на град Мездра съответстват на изискванията за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, съобщават от Регионалната здравна инспекция във Враца.


С лекция за вредите от тютюнопушенето по време на бременност Регионалната здравна инспекция  във Видин отбеляза Международния ден без цигарен дим, който е на 15 ноември. 


Народни представители от Парламентарната група на „БСП за България“ представят проект на документа "Визия за България" във Видин и Брегово.


Във Враца сдружението за защита на животните "Енимъл хелп" е закупило частен имот в село Веслец, който трябва да приведе във вид, съгласно изискванията на българското законодателство, за да изгради на мястото приют за бездомни кучета. Въпреки че публикуват в интернет информация кога и от какви материали и труд имат нужда, доброволци не се отзовават.


Нови машини ще чистят през зимата в Белоградчишко- комбиниран багер-товарач, колесен трактор, моторната шейна, която ще осигурява достъп до трудно проходими места при сняг.


От днес, 15 ноември, всички автомобили трябва да се движат с гумиподходящи за зимни условия, напомнят от МВР. Задължително е минималната дълбочина на протектора им да бъде 4 мм.


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и областният управител на Враца Малина Николова посетиха обновената сграда на Професионалната агротехническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ в Бяла Слатина. По време на посещението, министърът проведе среща и с кмета на общината Иво Цветков и директорите на учебни и детски заведения. На нея те обсъдиха въпроси, свързани с образователната система. По време на своята визита в област Враца, Вълчев посети и училището в село Галиче, което е ремонтирано със средства от бюджета на Министерството на образованието и науката.


Остават 4 дни за кандидатстване за програмата за учители на фондация “Заедно в час”.  Всички желаещи могат да кандидатстват до 20 ноември чрез онлайн формуляр на сайта на организацията. В регионите Враца и Монтана в момента преподават седем учители от програмата, в населените места Крушовица, Козлодуй и Ковачица. Успешните кандидати ще преминат интензивно обучение и ще започнат работа като учители от септември 2019 г. в 11 региона на страната, сред които Враца и Монтана. Няма изискване кандидатите да имат педагогическа правоспособност и предишен преподавателски опит. Необходимо е да имат завършена минимум бакалавърска степен до септември 2019 г. 


С изложби, конкурс за рисунка и базар днес видинското училище "П. Р. Славейков" се включи в Националната седмица на предприемачеството.


Кампания за събиране на пластмасови капачки в помощ на деца в неравностойно положение инициираха в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Идеята е на учениците от 11 "А" клас, които са част от учебно-тренировъчна фирма "СтарТийн" ООД.


Актьорът Димитър Живков получи приз „Посланик на Враца“. Званието е от името на кмета Калин Каменов и е за принос и особени заслуги в популяризирането на града. Проектът „Посланиците на Враца“ цели да отличи врачани, които допринасят с дейността си и с професионалните си успехи за популяризирането на Враца по света.

Жител на козлодуйското село Гложене дари средства за ново осветление на църквата „Света Троица”.


От днес, 15 ноември, започва Рождественският или Коледен пост, който продължава до 24 декември- Бъдни вечер. Постът е 40-дневен и неговата цел е вярващите християни да се подготвят за Рождество Христово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08