Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 ноември 2018 година

| обновено на 16.11.18 в 17:48
2
Снимка: Венцислав Величков

Видинското училище "Любен Каравелов" отбеляза Световния ден в памет на жертвите от пътно-транспортни злополуки, който е на 18 ноември. Програмата започна с изложба на детски рисунки и предаване по училищното радио. Ученици от 2-ри и 3-ти клас, учители и родители излязоха след това на шествие от кръстовището на ул. „Христо Ботев“ и „Широка“ до кръстовището на пазара и обратно, като раздаваха флаери на пешеходците.

Тридневен протест пред Народното събрание започва от днес под наслов "Окупация с искане за оставка на правителството". Акцията се организира в социалните мрежи и е обявена като недоволство на българи в страната и чужбина.

В събота, 17 ноември, в Козлодуй ще се проведе протест срещу високите цени на горивата, поскъпване на "Гражданска отговорност" и данъците на автомобили. Протестът ще бъде на изхода на Козлодуй, в посока село Хърлец, от 14.00 до 16.00 часа.

Жители на град Лом излизат на протест утре, 17 ноември, срещу високите цени на горивата, високите данъци и цялостната политика на правителството. Това каза за един от организаторите на недоволството Анатоли Цветанов.

Граждански протест под мотото "Силни за промяна“ се организира в община Берковица. Протестиращите ще се съберат в неделя, 18 ноември, от 13.30 часа в началото на прохода „Петрохан“. Организацията се прави чрез социалните мрежи и са поканени да се присъединят жителите на общините Берковица, Вършец и Монтана.

Депутати от "Коалиция за България“ представиха във видинската община Ново село изготвената от политическата сила "Визия за България“. В документа са изложени вижданията за развитието на страната в бъдещите 10 - 15 години. В срещите в три от населените места от общината участваха народният представител от видинския регион Филип Попов, Надя Клисурска, Любомир Бонев и Румен Георгиев.

Кметът на Враца Калин Каменов провери техниката, с която общинското предприятие БКС ще чисти от сняг улиците в града през зимата. Управникът припомни, че през последните години се полагат усилия за модернизиране на снегорините. Той се похвали, че до края на годината идват още 3 специализирани машини, с което наличните снегорини стават 12.

Екипите и техниката на Общинско предприятие „Чистота” в Монтана имат пълна готовност за почистването на първия сняг, заяви кметът Златко Живков. Извършена е профилактика на 15-те тежкотоварни машини, които покриват градските зони. В складовете има 800 тона пясък и 70 тона сол.

Община Ново село има готовност за зимата. Училището, детските заведения и Центровете от семеен тип в общината са заредени с горива. В момента се отстранява възникнала повреда в парната инсталация на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ново село.

Бездомни хора от Враца получиха и днес хранителни пакети от местната червенокръстка организация. Броят на лицата по списък е 6, а следващите пакети ще получат във вторник. Бездомните получават 6 готови за консумация ястия, каза председателят на БЧК- Враца Гергана Михалчева. Броят на бездомните хора подлежи на увеличение, а раздаването на хранителните пакети ще продължи до приключване на финансирането.

Директорът на Областната дирекция на МВР във Видин старши комисар Петър Коцин е разпоредил проверка по повод разлепени листовки в областния град. Листовките са със снимка на служител от участъка в кв. "Нов път" и компрометиращ текст. Проверката продължава.

Областна администрация- Видин спря хартиения обмен на документи с държавни институции и ведомства. Комуникацията с тях е само по електронен път, освен в случаите, когато Законът не налага противното. Областният управител Албена Георгиева призова общинските администрации и териториалните звена на централната администрация, които не са се включили в Системата за електронен обмен на съобщения да предприемат необходимите стъпки за присъединяване.

Кръгла маса под надслов "Безопасността на движението - споделена отговорност" бе проведена във Видин. Участваха  кметове от населените места в общината. "Ресурсът на пътната полиция в града е недостатъчен, а физическото присъствие си остава най-добрата мярка срещу инциденти", заяви началникът на сектор "Пътна полиция"- Видин Владимир Герасимов и направи профил на извършителите на произшествия на пътя.

Доброволци от Общински младежки съвет за превенция на зависимости, заедно със служители на Районното управление на МВР и Пътна полиция, раздаваха информационни материали тази сутрин във Видин във връзка с безопасността на движението на пешеходци и водачи на моторни превозни средства.

Съвместна кампания за отговорно и толерантно шофиране проведоха в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", читалище „Светъл ден“, Регионалното управление на образованието и сектор "Пътна полиция" Видин. Чрез симулатор за виртуална реалност, учениците можеха да видят последствията от шофирането след употреба на наркотици или алкохол. Същевременно е отбелязан и Денят в памет на жертвите на пътно транспортни произшествия, който тази година е на 18 ноември.

Учениците от 6 клас на СУ "Христо Ботев” в Белоградчик се срещнаха с обществените възпитатели към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Темата, която беше представена на децата беше „Видове наркотици и влиянието им върху организма”.

Община Мездра организира златни сватби за Деня на християнското семейство – 21 ноември. Инициативата е първа по рода си, в която 11 двойки от Мездра ще подновят брачните си клетви след 50 години съвместен живот, съобщават от местната управа.

Ангелина Йотова, която е сред създателите на литературен клуб „Георги Савчев“ в Белоградчик, представи първата си стихосбирка. Повод за издаването на книгата е 80-ата годишнина на авторката. При представянето в читалище „Развитие“ Ангелина Йотова разказа защо е решила да събере стиховете си в книга. В края на срещата Ангелина Йотова изненада публиката с най- новото си увлечение- проза и представи и свои разказите.

Изложбата "Непоказвани творби от златния фонд на Художествената галерия" е отворена за посещения от тази вечер в Голямата зала на Художествена галерия "Иван Фунев" във Враца. "Творбите са новорамкирани с финансова помощ, осигурена от Комисията по култура към Община Враца.

Симфониета- Видин ще изнесе концерт в Младежкия дом в Монтана. Любими народни песни в съпровод на оркестъра ще прозвучат на 21-ви ноември. Концертът ще започне в 18:00 часа в Деня на християнското семейство. Солистките на ансамбъл „Дунав” Лора Николова, Елена Попова, Живка Сливенова и Николета Горанова ще представят едни от най-обичаните фолклорни песни, сред които „Вечеряй, Радо” и „Хубава си, моя горо”. В програмата на концерта са включени и други популярни български песни. Оркестрацията за симфоничен оркестър е направена от Маргарита Маргаритова. Видинската симфониета ще свири под диригентството на Свилен Симеонов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39