Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите без de minimis, животновъдството- без антибиотици

Снимка: Светослав Цветанов


Помощ de minimis за пчеларите тази година няма да има- това е обяснил преди дни министърът на земеделието Румен Порожанов. Една от причините е, че не са постъпили достатъчно на брой заявления за подпомагане, заради регистрирана смъртност при пчелните семейства. Според председателя на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов, това е ново неглижиране на сектора:

"На нашия сектор се обръща възможно най-малко внимание. Никога не сме имали нищо, освен една Национална пчеларска програма и дори и за този de minimis трябва със зъби и нокти да се борим, та евентуално да ни отпуснат между 3 и 10 лева на кошер. Тази година Порожанов каза, че няма да има, евентуално напролет да бъдат отпуснати за пчеларите около милион и половина-два милиона лева, което се пада по около 7 лева на пчелно семейство... Обясни го с това, че има много малко регистрирана смъртност и заболеваемост на пчелните семейства. Но много от колегите не си регистрират тази смъртност, защото документите са много, ходенето по институции е много, а в крайна сметка нищо няма да получат."


Пчеларите се надяват на европейско ниво да бъде взето решение за въвеждане на такса "опрашване".

"Подали сме декларация в Европейския парламент и очакваме отговор. Настояваме около 40 лева за пчелно семейство да имаме директни плащания, както всички останали животновъди. Искаме помощ да опрашителната дейност на пчелите, защото около 70 % от храната е благодарение на опрашването..."

Николай Куменов е в работната група за разпределение на средствата по Пчеларската програма. Приемът продължава до 23 ноември, но не всички пчелари се възползват от мерките, заради изискването да са регистрирани земеделски производители. Това автоматично ги задължава да внасят осигуровки, в размер на около 900 лева годишно, което често е повече, отколкото биха получили по Националната програма.

Късната есен е времето на относителен покой за пчелите, при всеки хубав, слънчев ден, обаче, те си намират причина да излязат. Имат ли пчеларите работа покрай кошерите сега?

"В момента пчелите са "на кълбо", топлят се и е лошо в студени дни да се отваря кошера и да се стресират пчелите. Евентуално, ако някой е пропуснал да сложи миши предпазители- да го направи, защото едно семейство мишки може да унищожи кошера. След това, чак рано напролет, когато температурата поне два дена се задържи 13-14 градуса, може да се отвори кошера и да се добави твърда храна- питки, направени от пудра захар и вода."  

СнимкаНови европейски правила ще имат за цел да се ограничи употребата на антибиотици в селското стопанство и да се въведат по-строги мерки за внос на храни, за да се намали разпространението на антимикробната резистентност. Европейският парламент прие нови мерки за ограничаване превантивната и колективна употреба на антибиотици. Превантивната употреба на антимикробни средства ще бъде ограничена до отделни случаи, при които рискът от тежка инфекция е висок, и трябва да бъде одобрена от ветеринарен лекар. Ветеринарният лекар ще предписва антибиотици само в случай на инфекциозно заболяване. По настояване на евродепутатите Регламентът налага изискване антибиотиците да не могат да бъдат използвани за засилване на растежа на животните. Като мярка за  справяне с проблема, депутатите одобриха и нови правила за по-отговорно използване на медикаментозни фуражи.

"Проблемът с антимикробната резистентност е сериозен и за него трябва да се говори...Антибиотиците не могат да бъдат заменени изцяло, но употребата им може да се намали до минимум, като се използват ваксини срещу заразните заболявания. Трябва да бъде завишен и контролът.... Моят съвет е да се купува мляко само от регламентирани места, защото няма гаранция дали животното не е лекувано наскоро с антибиотици. Това би създало проблем с проявите на антибиотична резистентност при хората, особено опасно е при децата, защото в млякото, дори и при термична обработка, има остатъчни количества, които попадат в човешкия организъм. В крайна смета, всеки носи отговорност за собственото си здраве"
-  това каза пред Стефка Павлова заместник-председателят на Националния съвет на Българския ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков.
 
Когато влезем в магазина, за да си купим мляко, знаем ли наистина какво да вземем и как да различним истинското от ментето? Био мляко, сурово мляко, мляко от свободно пасящи крави, пастьоризирано, обезмаслено.. изборът наистина е доста объркващ. В крайна смтека, ако обичаме да консумираме мляко и млечни продукти е много важно да купуваме от най-доброто, което можем да си позволими. Но днес за съжаление млякото е един от най-фалшифицираните продукти от тъй наречените „полезни“ храни. Приоритет или не е чистото мляко и кое предпочитат да консумират повечето хора, чуйте репортажа на Виктория Топалска.

Тримесечната суша в Северозападна България попречи на есенната сеитба. Според земеделци, посевите с рапица са тотално компрометирани, а дори и да поникне пшеницата, добивите ще са минимални. Очакван или неочакван бе първият сняг и как ще се отрази на културите- коментар на агронома Иван Попов.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50