Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларството у нас и в Англия- прилики и разлики


Кое е общото и различното в пчеларството у нас и в Англия? Кои са основните проблеми пред пчеларите, каква е ролята на държавата, как се осъществява контролът и как пчеларите в Англия продават продукцията си?

Английската благотворителна пчеларска организация “Bees Abroad”/“Пчели зад граница”/ гостува на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев", за да обсъдят бъдещо сътрудничество и съвместни действия в сферата на пчеларството.

"Пчели зад граница" подпомага развитието на пчеларството и борбата с бедността. До момента фондацията е осъществила 36 проекта по линия на усвояване тънкостите на  пчеларството,  в 18 държави, по-голямата част от които в развиващите се страни.

В началото на срещата председателят на видинското пчеларско дружество Петър Младенов представи дейността на организацията, благотворителните каузи, които осъществяват, полезността на пчеларската година, която започва на 1 октомври, както и проведените лектории с известни специалисти от бранша. Една  от целите на дружеството е да се защитават интересите на пчеларите във всякакъв аспект, но има проблеми, на които не могат да намерят сами решени, посочи Петър Младенов:

"Това са нещата, които поставят българското пчеларство на колене- цената на меда и пчелните продукти- неоправдано ниски; несъвършенства на законодателството; нерегламентираните пръскания- нямаме механизъм, който да застави арендаторите да спазват съответните наредби. Проблем са и недостатъчно квалифицираните кадри в пчеларството. Имаме нужда от учители, от ментори. Голям проблем, и не само за пчеларството, е и монокултурното земеделие..."


Ричард и Джейн Рейдлър започват да се занимават с пчеларство след като децата им напускат дома, а след пенсионирането грижата за пчелите започва да осмисля свободното им време. Постепенно създават организацията, чиято дейност е свързана с модернизиране на пчеларството и създаване на устойчивост като овладяване на професията, за да могат хората да се препитават с нея. Работят основно в крайно бедни страни от Африка. Районът на Ричард е Уганда.

По професия Джейн е биолог, интересът й към пчелите като живи същества е съвсем професионален. Тя е отговорна за връзката с основната пчеларска организация и други сродни организации, както и за обучителните курсове, които организацията провежда. Организацията на Ричард и Джейн Райдлър в Есекс, Източна Англия, е част от националната организация.

На срещата присъстваха пчелари не само от видинското дружество "Димитър Балев", но и техни колеги от региона. Младен Котларски е пето поколение пчелар и издател на специализиран пчеларски вестник:

"Имаме си всичко, което имат и в Англия, нямаме само контрол, няма и разбиране от отговорните институции"- това сподели той пред колегите си."  

Гост на срещата с английските пчелари бе и зам.областният управител на Видин Лъчезар Попиванов- в качеството си на представител на държавата. Като колега-пчелар, обаче, самият той се е сблъсквал с проблема "нерегламентирани пръскания":

"За 2 години 230 кошера ми умряха. Колкото и грешки да правим- много се пръска, а при пчелите всяка грешка се наказва. Не виждам как ще се справим с арендаторите..."

Почти три часа продължи срещата с Ричард и Джейн Рейдлър. За "Земята, която ни храни" споделиха своите впечатления:

"Природата в България е прекрасна, има много открито пространство и дива природа, много възможности пчелите да се хранят...  Най-добрите пчелари трябва да имат уважение към пчелите... Надявам се, че желанието на консуматорите да ядат чист мед ще се повиши и че разбират какъв фантастичен продукт имате и колко е полезен за здравето. Хората трябва да имат уважение към пчеларите!"


В звуковия файл чуйте още- къде е ролята на държавата в Обединеното кралство- за обучението на млади пчелари, за регулиране на отношенията на пчеларите с арендаторите, за спазването на законите, за осъществяване на спокойствието на пчеларите да продадат на местния магазин или пазар своята продукция, която не е натоварена с данък... Как се контролира качеството на меда, как обществото се отнася към хората, които се грижат за чистотата на екосистемата и искат да произвеждат качествена продукция.

Йордан Малджански е наш редовен слушател и участник в предаванията ни. Като специалист в животновъдния бранш е споделял мнението си на какво трябва да се обърне внимание при определяне бъдещето на Общата селскостопанска политика и как биха могли да се спасят селата ни. Не веднъж е писал до отговорните институции, писал е и до президентството. Убеден е, че земеделието у нас е стигнало дъното и е крайно време да му се обърне внимание. За да се излезе от кризата, не се иска политическо решение, необходими са експерти на всички нива, казва Йордан Малджански:

"През последните години нещата стават все по-зле. Социално-икономическото положение на нацията се влошава, а никой не иска да предложи алтернатива... Проблемът с глада, бедността и безработицата, мизерията и социалното неравенство, не е само наш, той е и световен. В другите държави се вземат адекватни мерки, само при нас се предлагат партийни решения. Но тези социално-икономически проблеми имат експертни решения. Трябва да се търсят модели, изработени от екип от експерти. Експертите трябва да кажат какво трябва да се прави. След 28 години преход нацията е тотално разделена..."


Йордан Малджански призовава да се заложи на знаията и уменията на експертите и да се направи Кръгла маса, да започне дебат по проблемите на нацията или да се направи Програма за спасение- на нацията и на земеделието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50