Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват кравите под селекция

Снимка: Радио ВИДИН


Преди дни, по време на Консултативния съвет по животновъдство в министерството на земеделието и храните, ресорният министър Румен Порожанов разпореди Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството да изпълни административна проверка на животните под селекционен контрол. Едва след ревизирането на животните, което ще продължи до 15 октомври, ще стане ясно какво подпомагане ще получават тези животни.

Защо е важна тази проверка и до какъв ефект ще доведе- Веселина Миланова от програма Хоризонт потърси за мнение  Ангел Йонов - изпълнителен директор на Националната асоциация за развъждане на черношарена порода говеда, който заяви, че е наложително проверката да се направи тази проверка. Според него, когато се е разбрало, че животните под селекционен контрол ще получават субсидия, много животновъди са се регистрирали за участие в програмата. Не всички животни, обаче, могат да бъдат включени:

"Това, че имаш животно, не значи, че ще получиш субсидия. Условията са изключително стриктни. На първо място животното задължително трябва да има произход. Ако няма, то не може да се води селекция и да получава субсидиране...“

Йонов подчертава, че са създадени много нови асоциация и на някои места се правят компромиси, както и че голяма част от развъдните асоциации са създадени, за да усвояват субсидии.

"Колкото по-голямо е поголовието, толкова по-ефективни са методите на селекция"- каза Ангел Йонов.

Към момента организациите, които са регистрирани в Министерството на земеделието и получават средства за осъществяване на развъдна дейност са 50. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството Георги Йорданов. Той посочи, че почти при всички проверки има случаи на разминаване между водените по документи животни под селекционен контрол и действителния брой животни, които да отговарят на породната принадлежност. Тогава Асоциацията се санкционира и връща средствата, получени за "нередовните" животни.

"Ако искаме да запазим самобитността и идентичността си- пътят е един- отглеждането и съхраняването на местни породи"- това каза  предишният директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството Васил Николов пред Йорданка Петрова, по време на  Фестивал на местните породи в Чупрене през 2016 година.

От няколко години Десислава Кирилова, заедно с брат си Николай, отглеждат крави под селекция. Имат семейна ферма във видинското село Гомотарци и членуват в Националната асоциация за развъждане на черношарена порода говеда. Деси казва, че не субсидиите са били основната им мотивация: 

"Ние членуваме в Асоциацията от 2011 година. Започнахме да отглеждаме крави под селекция много преди да въведат субсидиите... Плащахме си таксата и така."

Деси и брат й Николай са от хората, които знаят какво искат и въпреки трудностите, през които минават, не забравят, че в основата на работата, с която са се захванали, е любовта към животните, а не субсидиите, които получават за тях.

От минус 1 до 28 градуса-такива ще са прогнозните стойности за времето през октомври. Звучи стряскащо, но явно температурната графика ще е шарена, както и есента. Октомври е месецът, през който приключват беритби и сеитби, а дали ще има условия за работа на открито и кога да напръскаме овошките, за да ги подготвим за презимуване- Любо Андреев попита директора на метеоролгичната станция в Монтана Леночка Ангелова- чуйте агропрогнозата за октомври.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50