Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песочница - селото с чакалня и автобус на повикване

10
Снимка: Радио ВИДИН


Днес ви водим в китното планинско селце Песочница. То се намира на 12 км от Берковица, близо до река Пескаица. Смята се, че именно тя дава името на селото. От всички страни Песочница е заобиколено от хълмове, на които растат иглолистни и широколистни гори. Казват, че лятото е тихо и прохладно, а зимата - мека, но допълват, че понякога има и изключения.

Кметски наместник на Песочница е Венета Тодорова. Тя е избрана да управлява малкото селце преди две години. Посреща ни в чакалнята - метална конструкция от времето преди 1989 година, която местните са възстановили със собствени сили и средства. Често хората се събират в чакалнята, но не защото чакат нещо, а просто да се видят и да си поговорят за живота.
 
"Пооправихме я и сега е използваема, който иска карти да седне да играе, кафе да пие. Цялото село може да се събере, никой не е спрян, не се заключва, отворено е да седне и да се почива. Събираме се, говорим си общи неща от живота - за починали, някой път и за политика се отвори тема, просто нормални хорски разговори..."

Автобус в Песочница идва само при повикване.
Песочница има чакалня, но автобус в селото идва само при повикване, разказа ще кметският наместник:

"Транспортът е под всякаква критика, понеже въпросът се свежда до пари. Оставили са ни телефон, когато има пътуващ, да се обадим. Ако от Берковица има човек да чака на автобуса, ще дойде. Но ако няма човек там, той няма да дойде. А ако тук има чакащ, трябва да му звъннем и да дойде да го вземе. Защото празните курсове наистина...излишни разходи не са желателни."

Архивни документи свидетелстват, че през 1880 година населението на Песочница е наброявало над 300 души, а през 1947 година - около 700. Днес в селото са останали малко над 20 души.

"За да е това село с 300 и кусур жители, а сега да са 15 по избирателен списък, може да прецените как се развива животът. Аз съм постоянно тук от 2000 година, но пак имаше повече хора, бяха над 50 души. Има някои, които се връщат само през летния сезон или в събота и неделя. Тук няма работа, няма как млади да стоят тук, само пенсионери могат да стоят. Просто хората трябва да работят някъде, защото виждате, че и годините за пенсия стават страшни. Само един безработен има, който е на месечни помощи, и аз все още не съм пенсионерка. Иначе всичко друго са пенсионери - кой с ТЕЛК, кой без ТЕЛК..."


Кметският наместник Венета Тодорова работи и в селското магазинче.
Преди 4 години Песочница бе обявено за първото IT село в България. Инициаторите поканиха програмисти от цялата страна да се заселят и да работят в селото. За да ги привлекат, те обявиха, че осигуряват достъп до високоскоростен интернет и места за настаняване. Днес обаче в селото ай ти специалисти няма, разказва кметският наместник Венета Тодорова:

"Всичко се оказа сапунен мехур, две-три сбирки и край. Сега долу всичко е потънало в прах. Няма ай ти специалисти. Пишеше по вестниците, че и автобус ще се отпусне за децата да ходят да учат, че са се заселили първите ай ти специалисти. Няма такова нещо."

В село Песочница е роден временният председател на Първото обикновено народно събрание - Анто Георгиев. Той заема поста, когато е на 101 години. Затова местните и до днес го наричат Дядо Анто Стогодишни и го сочат като най-известния човек, произлязъл от селото. Преди няколко години в двора на църквата е открита паметна плоча на Анто Стогодишни. Негова потомка е 91-годишната баба Райна Антова:

"Помня къщата на дядо Анто. Той е погребан тук, в църквата. За него знам, че е бил и даскал, и поп. Имаше училище до църквата. Имам вестник, когато откриха плоча в църквата, имаше тържество, имаше музика..."

Хората от Песочница се гордеят и с красотата на природата, разказва кметският наместник Венета Тодорова.


91-годишната баба Райна е потомка на най-известния жител на Песочница - Анто Стогодишни.
"Радост за окото, природата ни е прекрасна. Ние сега сме тук, в ниското, но хайде да излезем горе на баира да видите каква е красота... Вижда се цялата Стара планина, като се започне от Видин, до Врачанския Балкан и нататък всичко се вижда."

Само красивата природа обаче не може да задържи хората в Песочница, смятат някои от временно и постоянно живеещите в селото:

"Хубаво село, но малко хора. Това ми е бащиния тук, отидоха си възрастните и ние поддържаме къщата, за да си караме старините на чист въздух. Не е далече и от Берковица, и от София - 1 час път, ама... Хората тръгват, въртят се около София, всичко е там...

Аз съм от София, но идвам тук, стопанисваме си вилата. Жалко е, че няма млади хора, всичко избяга. Иначе е много хубаво, мястото е много спокойно, красиво. Малко къщи останаха и това обезлюдяване  е много страшно... Няма млади хора, не искат да работят, избягаха по чужбина...

Тук ни доведе спокойствието, най-вече спокойствието. Дойдохме от София преди 3 години. Занимаваме се козевъдство. Имаме 100-тина кози, но с тенденция да се разрасне. Стига човек да не го мързи, от този бизнес се печели."

Още може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00