Старопатица- селото край река с древни корали

Наистина е невероятно, но е факт, че Старопатица е едно от двете места в България, където са СнимкаСнимканамерени корали от праисторическо време. Селото е разположено върху територията на коралов риф от някогашно море. Откритието е направено преди доста години, но досега на иначе интересната находка, не е обърнато необходимото внимание. В селото изготвили проект за проучването им и популяризиране на Старопатица, но той не бил приет за финансиране и така хубавата инициатива пропаднала. Поне за момента, защото местното ръководство не се е отказало от идеята да привлече инвестиции.

Липсата на средства, а може би и липсата на внимание към проблемите на малките населени места от Северозапада, не са единствените проблеми тук. Ето защо попитах жителите на селото, как живеят:

"Няма работа, няма и пари. 14 дни работим за 49 лева. Аз имам 14 години трудов стаж, вече съм на възраст. Кога ще покрия условията за пенсия... Ами- селски живот. На борсата сме - работим каквото ни се каже. Метеме улиците, почистване гробищния парк... Доволни сме от кмета, добър човек е... Който има пари е добре, който няма - едва свързва двата края. Бихме искали да асфалтират улиците. Пътят към гробищата е пропаднал съвсем. Мостът към другата махала ще падне вече. Общинският кмет обеща, че ще даде цимент да циментират, но нищо не даде. А уж правихме събрание и обеща, че и кофи ще даде...Ние сме пенсионери. Болни сме, а отвсякъде сме заобиколени от хайдуци и крадци... За лекарства ходим в Кула и упуваме, защото тук няма аптека. Няма превоз и затова сутрин рано като тръгнем от село, чак вечерта се прибираме. Понякога се налага да ползваме такси, а пенсиите ни са малки... Вярно е, че през лятото изкарваме нещо от градината, но зимата е трудно... Въпреки , че тук имаме два магазина, аз месо не мога да си купя. Най-много да заколя някоя кокошка. Лошото е, че това кокошки, пуйки, патици- всичко се краде... Безработицата е много голяма в нашето село. Аз съм магазинер и тук на вересия са 50 %. Младите, които не искат да работят, крадат- ограбват бедното население. Нямаме почти никаква защита и от полицията. Имаме полицейски инспектор, който обикаля, но той не може да се справи с всичко. Ако хванат някой пък, няма какво да му се вземе за компенсация, защото те нямат нищо... Аз мисля, че всеки трябва да има пари, за да може да си купува продукти, а не да краде. Тези хора трябва да бъдат принудени да работят, тук не става въпрос дали те ще искат. Налага се да работят, за да си изкарат прехраната по честен начин..."

Въпреки финансовите проблеми, в селото се живее сравнително спокойно, обясни и кметът на селото, Николай Николов:

Снимка"Спокойно е, защото ние сме отдалечени от общинския център- крайна точка сме на общината и по пътя насам няма друго движение. Кражби рядко се случават, но те са свързани и с безработицата в селото. Тук нямаме много работни места.

В Старопатица в момента живеят около 300 човека, но имаше и времена, когато бяха 3 000. 60 от жителите са получили вече помощ за отопление през зимата. Тук са останали повече пенсионери. Лошото е, че младите масово напускат. Останали са ни само 14 ученика. 50% от къщите са необитаеми.

Голям проблем ни е и пътят за Кула- там от 2 години има свлачище, което заема 1/3 от него. Имаме проект, с който сме кандидатствали за финансиране на ремонта на 10-километровата отсечка, но засега няма резултат. Продължаваме да чакаме. Лошото е, че ако този път пропадне, връзката ни с Кула ще бъде прекъсната. По пътя за гробищния парк също има един мост, който е проблемен. Три-четири пъти го ремонтираме, но при поройни дъждове или обилно снеготопене, винаги се получават проблеми. Имаме още един мост към другата махала на селото, който и аз, и предшествениците ми го правим, но така и си остана- недоправен... Последната улица, която асфалтирахме в селото е от преди 5 години. Сега имаме няколко улици, които са направо непроходими и трябваше тази година да бъдат направени от Общината, но това не стана. Пари за улици рядко стигат до малките населени места- остават си в общинския център. Ние обаче продължаваме да се надяваме, че през следващата година ще дойде и нашия ред", обясни Николов.

Цялото интервю с кмета на село Старопатица, Николай Николов - в звуковия файл.  


Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56