Старопатица- селото край река с древни корали

Наистина е невероятно, но е факт, че Старопатица е едно от двете места в България, където са СнимкаСнимканамерени корали от праисторическо време. Селото е разположено върху територията на коралов риф от някогашно море. Откритието е направено преди доста години, но досега на иначе интересната находка, не е обърнато необходимото внимание. В селото изготвили проект за проучването им и популяризиране на Старопатица, но той не бил приет за финансиране и така хубавата инициатива пропаднала. Поне за момента, защото местното ръководство не се е отказало от идеята да привлече инвестиции.

Липсата на средства, а може би и липсата на внимание към проблемите на малките населени места от Северозапада, не са единствените проблеми тук. Ето защо попитах жителите на селото, как живеят:

"Няма работа, няма и пари. 14 дни работим за 49 лева. Аз имам 14 години трудов стаж, вече съм на възраст. Кога ще покрия условията за пенсия... Ами- селски живот. На борсата сме - работим каквото ни се каже. Метеме улиците, почистване гробищния парк... Доволни сме от кмета, добър човек е... Който има пари е добре, който няма - едва свързва двата края. Бихме искали да асфалтират улиците. Пътят към гробищата е пропаднал съвсем. Мостът към другата махала ще падне вече. Общинският кмет обеща, че ще даде цимент да циментират, но нищо не даде. А уж правихме събрание и обеща, че и кофи ще даде...Ние сме пенсионери. Болни сме, а отвсякъде сме заобиколени от хайдуци и крадци... За лекарства ходим в Кула и упуваме, защото тук няма аптека. Няма превоз и затова сутрин рано като тръгнем от село, чак вечерта се прибираме. Понякога се налага да ползваме такси, а пенсиите ни са малки... Вярно е, че през лятото изкарваме нещо от градината, но зимата е трудно... Въпреки , че тук имаме два магазина, аз месо не мога да си купя. Най-много да заколя някоя кокошка. Лошото е, че това кокошки, пуйки, патици- всичко се краде... Безработицата е много голяма в нашето село. Аз съм магазинер и тук на вересия са 50 %. Младите, които не искат да работят, крадат- ограбват бедното население. Нямаме почти никаква защита и от полицията. Имаме полицейски инспектор, който обикаля, но той не може да се справи с всичко. Ако хванат някой пък, няма какво да му се вземе за компенсация, защото те нямат нищо... Аз мисля, че всеки трябва да има пари, за да може да си купува продукти, а не да краде. Тези хора трябва да бъдат принудени да работят, тук не става въпрос дали те ще искат. Налага се да работят, за да си изкарат прехраната по честен начин..."

Въпреки финансовите проблеми, в селото се живее сравнително спокойно, обясни и кметът на селото, Николай Николов:

Снимка"Спокойно е, защото ние сме отдалечени от общинския център- крайна точка сме на общината и по пътя насам няма друго движение. Кражби рядко се случават, но те са свързани и с безработицата в селото. Тук нямаме много работни места.

В Старопатица в момента живеят около 300 човека, но имаше и времена, когато бяха 3 000. 60 от жителите са получили вече помощ за отопление през зимата. Тук са останали повече пенсионери. Лошото е, че младите масово напускат. Останали са ни само 14 ученика. 50% от къщите са необитаеми.

Голям проблем ни е и пътят за Кула- там от 2 години има свлачище, което заема 1/3 от него. Имаме проект, с който сме кандидатствали за финансиране на ремонта на 10-километровата отсечка, но засега няма резултат. Продължаваме да чакаме. Лошото е, че ако този път пропадне, връзката ни с Кула ще бъде прекъсната. По пътя за гробищния парк също има един мост, който е проблемен. Три-четири пъти го ремонтираме, но при поройни дъждове или обилно снеготопене, винаги се получават проблеми. Имаме още един мост към другата махала на селото, който и аз, и предшествениците ми го правим, но така и си остана- недоправен... Последната улица, която асфалтирахме в селото е от преди 5 години. Сега имаме няколко улици, които са направо непроходими и трябваше тази година да бъдат направени от Общината, но това не стана. Пари за улици рядко стигат до малките населени места- остават си в общинския център. Ние обаче продължаваме да се надяваме, че през следващата година ще дойде и нашия ред", обясни Николов.

Цялото интервю с кмета на село Старопатица, Николай Николов - в звуковия файл.  


Вижте още

Време за равносметка и обещания

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент . От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските..

публикувано на 23.04.19 в 12:15

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16