Старопатица- селото край река с древни корали

Наистина е невероятно, но е факт, че Старопатица е едно от двете места в България, където са СнимкаСнимканамерени корали от праисторическо време. Селото е разположено върху територията на коралов риф от някогашно море. Откритието е направено преди доста години, но досега на иначе интересната находка, не е обърнато необходимото внимание. В селото изготвили проект за проучването им и популяризиране на Старопатица, но той не бил приет за финансиране и така хубавата инициатива пропаднала. Поне за момента, защото местното ръководство не се е отказало от идеята да привлече инвестиции.

Липсата на средства, а може би и липсата на внимание към проблемите на малките населени места от Северозапада, не са единствените проблеми тук. Ето защо попитах жителите на селото, как живеят:

"Няма работа, няма и пари. 14 дни работим за 49 лева. Аз имам 14 години трудов стаж, вече съм на възраст. Кога ще покрия условията за пенсия... Ами- селски живот. На борсата сме - работим каквото ни се каже. Метеме улиците, почистване гробищния парк... Доволни сме от кмета, добър човек е... Който има пари е добре, който няма - едва свързва двата края. Бихме искали да асфалтират улиците. Пътят към гробищата е пропаднал съвсем. Мостът към другата махала ще падне вече. Общинският кмет обеща, че ще даде цимент да циментират, но нищо не даде. А уж правихме събрание и обеща, че и кофи ще даде...Ние сме пенсионери. Болни сме, а отвсякъде сме заобиколени от хайдуци и крадци... За лекарства ходим в Кула и упуваме, защото тук няма аптека. Няма превоз и затова сутрин рано като тръгнем от село, чак вечерта се прибираме. Понякога се налага да ползваме такси, а пенсиите ни са малки... Вярно е, че през лятото изкарваме нещо от градината, но зимата е трудно... Въпреки , че тук имаме два магазина, аз месо не мога да си купя. Най-много да заколя някоя кокошка. Лошото е, че това кокошки, пуйки, патици- всичко се краде... Безработицата е много голяма в нашето село. Аз съм магазинер и тук на вересия са 50 %. Младите, които не искат да работят, крадат- ограбват бедното население. Нямаме почти никаква защита и от полицията. Имаме полицейски инспектор, който обикаля, но той не може да се справи с всичко. Ако хванат някой пък, няма какво да му се вземе за компенсация, защото те нямат нищо... Аз мисля, че всеки трябва да има пари, за да може да си купува продукти, а не да краде. Тези хора трябва да бъдат принудени да работят, тук не става въпрос дали те ще искат. Налага се да работят, за да си изкарат прехраната по честен начин..."

Въпреки финансовите проблеми, в селото се живее сравнително спокойно, обясни и кметът на селото, Николай Николов:

Снимка"Спокойно е, защото ние сме отдалечени от общинския център- крайна точка сме на общината и по пътя насам няма друго движение. Кражби рядко се случават, но те са свързани и с безработицата в селото. Тук нямаме много работни места.

В Старопатица в момента живеят около 300 човека, но имаше и времена, когато бяха 3 000. 60 от жителите са получили вече помощ за отопление през зимата. Тук са останали повече пенсионери. Лошото е, че младите масово напускат. Останали са ни само 14 ученика. 50% от къщите са необитаеми.

Голям проблем ни е и пътят за Кула- там от 2 години има свлачище, което заема 1/3 от него. Имаме проект, с който сме кандидатствали за финансиране на ремонта на 10-километровата отсечка, но засега няма резултат. Продължаваме да чакаме. Лошото е, че ако този път пропадне, връзката ни с Кула ще бъде прекъсната. По пътя за гробищния парк също има един мост, който е проблемен. Три-четири пъти го ремонтираме, но при поройни дъждове или обилно снеготопене, винаги се получават проблеми. Имаме още един мост към другата махала на селото, който и аз, и предшествениците ми го правим, но така и си остана- недоправен... Последната улица, която асфалтирахме в селото е от преди 5 години. Сега имаме няколко улици, които са направо непроходими и трябваше тази година да бъдат направени от Общината, но това не стана. Пари за улици рядко стигат до малките населени места- остават си в общинския център. Ние обаче продължаваме да се надяваме, че през следващата година ще дойде и нашия ред", обясни Николов.

Цялото интервю с кмета на село Старопатица, Николай Николов - в звуковия файл.  


Вижте още

Слатина - селото на изворите, чака ремонт на водопровод

Днес кметската рубрика ни води в берковското село Слатина. То се намира на 10-ина километра от Берковица и на около 7 км от Клисурския манастир. Жителите на Слатина са малко над 200 души, повечето на пенсионна възраст. Младите, които са останали, работят в Берковица, защото в селото няма от какво да се препитават. "Работим в Берковица. Пътуваме..

публикувано на 14.12.18 в 16:03

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и..

публикувано на 06.12.18 в 13:00