За правото да бъдат чути в Световния ден на хората с увреждания

Днес отбелязваме Световния ден на хората с увреждания. Обявен е от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Целта на този ден е подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания.

Въпреки протестите, водените разговори и срещи с експерти, реална реформа за хората с увреждания няма. Това смята Митко Николов- председател на видинското сдружение "Достоен живот". Той работи в Центъра за независим живот, бил е и в работната група, обсъждала промяната в Закона за хората с увреждания. Митко Николов от години е в инвалидна количка и се бори за правата на хората с увреждания в България.

"За съжаление в общественото пространство се насади темата "хора с увреждания" чрез протестите на майките и чрез подкрепата, която те получиха под всякаква форма. След това нещата се развиха в по- различна светлина. И за съжаление от април месец, когато беше Шестия национален протест на майките на деца с увреждания, се настани темата в медийното пространство и се започна едно спекулиране с това нещо. Всеки, който се сети, започна да пише за проблемите на хората с увреждания. И не се чуват обаче хората, които с години се борят за това нещо", каза Митко Николов.

Според него, няма как да има средства за личната помощ, докато няма ясно поставени цели каква трябва да бъде реформата. В момента се прави кризисен пиар:

"За това правителството да приеме и да удовлетвори искането на майките. Докато те са на палатка зад парламента, се оказва такъв натиск, и те затова искат просто да ги махнат оттам. Трябва да има ясна воля правителството накъде ще се тръгне, а то няма. Това е големият проблем. В новият закон на хората с увреждания се предвижда да има така наречената индивидуална оценка. Обаче ще се прави по същите критерии, като сегашната социална оценка. Е, каква е разликата. И сега, ако аз отида и ми кажат, че имам нужда от адаптация на жилището, индивидуално. След това колко пари ще ми даде държавата, за да направя тази адаптация, зависи от ТЕЛК решението. Защо правим индивидуална оценка, като след това по ТЕЛК решение всички хора, които са с над 90% получават една и съща сума, които са между 50 и 70 са с една и съща сума и които са от 70 до 90- пак с една и съща сума! Всичко е отново на база ТЕЛК."

Снимка: Митко Николов, личен архивМитко Николов е част от екипа на Центъра за независим живот- неправителствена организация на хора с увреждания. Живее във Видин, но работи в София и често пътува с автомобил, който е закупил на изплащане и пригодил към своите нужди. Води активен и пълноценен живот.

"Животът ме кара. Ако не го правя това нещо, ще остана да гледам турските сериали, няма да имам приятели, няма да мога да излизам, няма да мога да изградя социалните си контакти. Това мотивира хора като мен да се опитват да променят нещата", казва Митко Николов.

Това лято сбъднал поредната си мечта и се гмурнал в Черно море:

"Бях в паника при влизането във водата. Обаче влязох, седях, близо 20 минути изкарах под водата. Е, това е нещо, което те води напред, мотивира те да искаш да живееш по различен начин, да прекарваш времето с приятели, да искаш да излизаш, да водиш нормален живот. Това е, трябва да имаш мечти и мотивация."

Блага Атанасова е майка на 18-годишно момче с церебрална парализа от Враца. Протестите и политическите решения коментира така:

"Не може да се разбере какво се случва накрая. Нямам доверие вече на управляващите. Не могат по този начин с пренебрегване да ни изоставят."

Майката е неотлъчно до детето си, защото синът й не може самостоятелно да ходи и да изпълнява ежедневните си нужди. Вече е навършил 18-години, но това не означава, че сам ще продължи живота си, защото има нужда от помощ- непрекъснато. Няма на кого друг да разчита.

"Разликата е, че другите дечица, да са живи и здрави, всеки си лови пътя, не са зависими от родителите, докато при тези деца е коренна разлика."

Държавата изоставя децата с увреждания, когато навършат пълнолетие и ги приравнява към групата на пенсионерите:

"Те ги приравняват към групата на пенсионерите. Представете си едно 18-годишно дете и то да живее с пенсия от 180 лева, с добавки, докато стигне 200 и 20-30 лева, и когато това дете е нетрудоспособно и когато нямаме в България институция за тези деца, нито пък са били обучени някога, нито има предприятия, в които да могат да работят."

Блага Атанасова обича сина си и  се гордее с него:

"Аз намирам позитивните неща в него и той е нещо много специално за мен."

Вижте още

Слатина - селото на изворите, чака ремонт на водопровод

Днес кметската рубрика ни води в берковското село Слатина. То се намира на 10-ина километра от Берковица и на около 7 км от Клисурския манастир. Жителите на Слатина са малко над 200 души, повечето на пенсионна възраст. Младите, които са останали, работят в Берковица, защото в селото няма от какво да се препитават. "Работим в Берковица. Пътуваме..

публикувано на 14.12.18 в 16:03

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и..

публикувано на 06.12.18 в 13:00