За правото да бъдат чути в Световния ден на хората с увреждания

Днес отбелязваме Световния ден на хората с увреждания. Обявен е от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Целта на този ден е подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания.

Въпреки протестите, водените разговори и срещи с експерти, реална реформа за хората с увреждания няма. Това смята Митко Николов- председател на видинското сдружение "Достоен живот". Той работи в Центъра за независим живот, бил е и в работната група, обсъждала промяната в Закона за хората с увреждания. Митко Николов от години е в инвалидна количка и се бори за правата на хората с увреждания в България.

"За съжаление в общественото пространство се насади темата "хора с увреждания" чрез протестите на майките и чрез подкрепата, която те получиха под всякаква форма. След това нещата се развиха в по- различна светлина. И за съжаление от април месец, когато беше Шестия национален протест на майките на деца с увреждания, се настани темата в медийното пространство и се започна едно спекулиране с това нещо. Всеки, който се сети, започна да пише за проблемите на хората с увреждания. И не се чуват обаче хората, които с години се борят за това нещо", каза Митко Николов.

Според него, няма как да има средства за личната помощ, докато няма ясно поставени цели каква трябва да бъде реформата. В момента се прави кризисен пиар:

"За това правителството да приеме и да удовлетвори искането на майките. Докато те са на палатка зад парламента, се оказва такъв натиск, и те затова искат просто да ги махнат оттам. Трябва да има ясна воля правителството накъде ще се тръгне, а то няма. Това е големият проблем. В новият закон на хората с увреждания се предвижда да има така наречената индивидуална оценка. Обаче ще се прави по същите критерии, като сегашната социална оценка. Е, каква е разликата. И сега, ако аз отида и ми кажат, че имам нужда от адаптация на жилището, индивидуално. След това колко пари ще ми даде държавата, за да направя тази адаптация, зависи от ТЕЛК решението. Защо правим индивидуална оценка, като след това по ТЕЛК решение всички хора, които са с над 90% получават една и съща сума, които са между 50 и 70 са с една и съща сума и които са от 70 до 90- пак с една и съща сума! Всичко е отново на база ТЕЛК."

Снимка: Митко Николов, личен архивМитко Николов е част от екипа на Центъра за независим живот- неправителствена организация на хора с увреждания. Живее във Видин, но работи в София и често пътува с автомобил, който е закупил на изплащане и пригодил към своите нужди. Води активен и пълноценен живот.

"Животът ме кара. Ако не го правя това нещо, ще остана да гледам турските сериали, няма да имам приятели, няма да мога да излизам, няма да мога да изградя социалните си контакти. Това мотивира хора като мен да се опитват да променят нещата", казва Митко Николов.

Това лято сбъднал поредната си мечта и се гмурнал в Черно море:

"Бях в паника при влизането във водата. Обаче влязох, седях, близо 20 минути изкарах под водата. Е, това е нещо, което те води напред, мотивира те да искаш да живееш по различен начин, да прекарваш времето с приятели, да искаш да излизаш, да водиш нормален живот. Това е, трябва да имаш мечти и мотивация."

Блага Атанасова е майка на 18-годишно момче с церебрална парализа от Враца. Протестите и политическите решения коментира така:

"Не може да се разбере какво се случва накрая. Нямам доверие вече на управляващите. Не могат по този начин с пренебрегване да ни изоставят."

Майката е неотлъчно до детето си, защото синът й не може самостоятелно да ходи и да изпълнява ежедневните си нужди. Вече е навършил 18-години, но това не означава, че сам ще продължи живота си, защото има нужда от помощ- непрекъснато. Няма на кого друг да разчита.

"Разликата е, че другите дечица, да са живи и здрави, всеки си лови пътя, не са зависими от родителите, докато при тези деца е коренна разлика."

Държавата изоставя децата с увреждания, когато навършат пълнолетие и ги приравнява към групата на пенсионерите:

"Те ги приравняват към групата на пенсионерите. Представете си едно 18-годишно дете и то да живее с пенсия от 180 лева, с добавки, докато стигне 200 и 20-30 лева, и когато това дете е нетрудоспособно и когато нямаме в България институция за тези деца, нито пък са били обучени някога, нито има предприятия, в които да могат да работят."

Блага Атанасова обича сина си и  се гордее с него:

"Аз намирам позитивните неща в него и той е нещо много специално за мен."

Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56