За правото да бъдат чути в Световния ден на хората с увреждания

Днес отбелязваме Световния ден на хората с увреждания. Обявен е от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Целта на този ден е подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания.

Въпреки протестите, водените разговори и срещи с експерти, реална реформа за хората с увреждания няма. Това смята Митко Николов- председател на видинското сдружение "Достоен живот". Той работи в Центъра за независим живот, бил е и в работната група, обсъждала промяната в Закона за хората с увреждания. Митко Николов от години е в инвалидна количка и се бори за правата на хората с увреждания в България.

"За съжаление в общественото пространство се насади темата "хора с увреждания" чрез протестите на майките и чрез подкрепата, която те получиха под всякаква форма. След това нещата се развиха в по- различна светлина. И за съжаление от април месец, когато беше Шестия национален протест на майките на деца с увреждания, се настани темата в медийното пространство и се започна едно спекулиране с това нещо. Всеки, който се сети, започна да пише за проблемите на хората с увреждания. И не се чуват обаче хората, които с години се борят за това нещо", каза Митко Николов.

Според него, няма как да има средства за личната помощ, докато няма ясно поставени цели каква трябва да бъде реформата. В момента се прави кризисен пиар:

"За това правителството да приеме и да удовлетвори искането на майките. Докато те са на палатка зад парламента, се оказва такъв натиск, и те затова искат просто да ги махнат оттам. Трябва да има ясна воля правителството накъде ще се тръгне, а то няма. Това е големият проблем. В новият закон на хората с увреждания се предвижда да има така наречената индивидуална оценка. Обаче ще се прави по същите критерии, като сегашната социална оценка. Е, каква е разликата. И сега, ако аз отида и ми кажат, че имам нужда от адаптация на жилището, индивидуално. След това колко пари ще ми даде държавата, за да направя тази адаптация, зависи от ТЕЛК решението. Защо правим индивидуална оценка, като след това по ТЕЛК решение всички хора, които са с над 90% получават една и съща сума, които са между 50 и 70 са с една и съща сума и които са от 70 до 90- пак с една и съща сума! Всичко е отново на база ТЕЛК."

Снимка: Митко Николов, личен архивМитко Николов е част от екипа на Центъра за независим живот- неправителствена организация на хора с увреждания. Живее във Видин, но работи в София и често пътува с автомобил, който е закупил на изплащане и пригодил към своите нужди. Води активен и пълноценен живот.

"Животът ме кара. Ако не го правя това нещо, ще остана да гледам турските сериали, няма да имам приятели, няма да мога да излизам, няма да мога да изградя социалните си контакти. Това мотивира хора като мен да се опитват да променят нещата", казва Митко Николов.

Това лято сбъднал поредната си мечта и се гмурнал в Черно море:

"Бях в паника при влизането във водата. Обаче влязох, седях, близо 20 минути изкарах под водата. Е, това е нещо, което те води напред, мотивира те да искаш да живееш по различен начин, да прекарваш времето с приятели, да искаш да излизаш, да водиш нормален живот. Това е, трябва да имаш мечти и мотивация."

Блага Атанасова е майка на 18-годишно момче с церебрална парализа от Враца. Протестите и политическите решения коментира така:

"Не може да се разбере какво се случва накрая. Нямам доверие вече на управляващите. Не могат по този начин с пренебрегване да ни изоставят."

Майката е неотлъчно до детето си, защото синът й не може самостоятелно да ходи и да изпълнява ежедневните си нужди. Вече е навършил 18-години, но това не означава, че сам ще продължи живота си, защото има нужда от помощ- непрекъснато. Няма на кого друг да разчита.

"Разликата е, че другите дечица, да са живи и здрави, всеки си лови пътя, не са зависими от родителите, докато при тези деца е коренна разлика."

Държавата изоставя децата с увреждания, когато навършат пълнолетие и ги приравнява към групата на пенсионерите:

"Те ги приравняват към групата на пенсионерите. Представете си едно 18-годишно дете и то да живее с пенсия от 180 лева, с добавки, докато стигне 200 и 20-30 лева, и когато това дете е нетрудоспособно и когато нямаме в България институция за тези деца, нито пък са били обучени някога, нито има предприятия, в които да могат да работят."

Блага Атанасова обича сина си и  се гордее с него:

"Аз намирам позитивните неща в него и той е нещо много специално за мен."

Вижте още

Време за равносметка и обещания

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент . От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските..

публикувано на 23.04.19 в 12:15

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16