Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 декември 2018 година

Снимка: ОД на МВР -Видин

20 третокласници - доброволци от новия випуск на детското полицейско управление към СУ „Васил Левски“ в Кула гостуваха на местните полицаи. Главен инспектор Мирослав Мирославов им разказа за работата на полицейските служители и им даде съвети какво трябва да направят, ако се наложи да помогнат на човек в беда.

Над 3,2 милиарда лева ще получат българските общини от държавния бюджет за 2019 година
. Сумата е с около 500 милиона повече в сравнение с тази година. Общините с по- малко население ще получат повече средства от държавата, а по-големите- по- малко. Държавната субсидия също е по- висока, но с увеличението на заплатите няма да е достатъчна.

Община Ново село приключва годината без задължения и с преходен остатък в бюджета, каза кметът Георги Стоенелов
. През 2019 година общината ще получи 2 680 000 лева субсидия от държавния бюджет, което е с близо 400 000 лева повече от тази година.


Административният съд във Видин ще разгледа утре жалба от Агенция „Пътна инфраструктура“ против кмета на община Видин Огнян Ценков
. Делото е заради Заповед на общинския кмет, с която е направен отказ да се измени действащият кадастрален план на град Дунавци, за да се отстранят непълноти и грешки при нанасяне на трасето на път Е-79 Видин - София в участъка. В настоящия кадастрален план пътят е отбелязан като поземлен имот. Припомняме, че във връзка с казуса, от Общината съобщиха, че отказът е заради неуредени имотни спорове на собственици на поземлени имоти и възстановени земеделски земи, през които преминава пътят.


Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) изпрати отговора до народните представители от Парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“ в 44-то Народно събрание по повод искането им за извършването на независима експертиза на пътната настилка на участъци от републиканските пътища, строени и въвеждани в експлоатация в периода 1982-2016 г. В писмото се посочва, че АПИ е анализирала нормативната база, определяща извършването на експертиза и изпитвания на пътната настилка. Установено е, че разписаните процедури в нормативните актове се отнасят за етапа на строителство на пътната инфраструктура, а след въвеждането на обектите в експлоатация не е предвиден ред, по който да бъдат изпълнявани изследвания на вече готовите пътни обекти. Предвид широкия обществен интерес, както и политизирането на въпроса, АПИ предлага на ПГ „БСП за България“ да излъчи работна група от пътни експерти, с която представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ да потърсят варианти за експертни и технически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ и на международния опит. 



Разпределени са събраните от дарения зимни дрехи, които ще бъдат дадени на деца в неравностойно положение от видински училища
. Инициативата "От шапка до чорапче" беше организирана от Общинския съвет по наркотичните вещества и Общинския младежки съвет за превенция на зависимости във Видин. Дрехите са подготвени, очаква се представители на училищата да ги вземат и да ги занесат при учениците.



Училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село е одобрено по проекта "Нов шанс за успех". Целта е създаване на организационни възможности за учене през целия живот, които водят до продължаване на образованието, до включване в пазара на труда и до повишаване на качеството на живот.



Две общини в Северозапада ще изграждат инсталация за преработка на зелени отпадъци, след като министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори с кметовете на Вълчедръм и Якимово. Съоръжението е с капацитет 2 257 тона годишно и ще обслужва 12 500 жители. 



Бащината къща на бившия вицепремиер и лидер на Националния фронт за спасение на България /НФСБ/ Валери Симеонов в козлодуйското село Бутан, е била обрана
. Информацията беше потвърдена от местни хора. 



Алпинистът Атанас Скатов гостува във Видин, за да разкаже за своите експедиции. Срещата с видинчани е от 18.30 часа в залата на Общинския съвет.



„Дай решение за замърсените почви“- под това мото тази година преминава честването на Световния ден на почвите, който се отбелязва утре, 5 декември
. Един от основните замърсители на почвите в селскостопанската дейност са пестицидите, те трябва де се използват с внимание, екологосъобразно и балансирано, каза проф. Ирена Атанасова от Института по почвознание "Никола Пушкаров".



Новоизграденият кръст в местността "Валяка" до селата Горни и Долни Вадин в община Оряхово ще бъде открит на Никулден, 6 декември
. Кръстът е висок 6 метра, а след откриването му ще бъде даден и курбан за празника.



На 4 декември православната църква почита
Св. Варвара. Светицата се приема за покровителка на болните деца и по-специално на заболелите от дребна шарка, затова и хората я наричали Баба Шарка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39