Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Снимка: Радио ВИДИН

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай- Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. За живота и делото на Свети Николай разказа свещеник Илия Симеонов от Видинска митрополия: "Свети Николай е роден в град Патара, в областта Ликия в мала Азия. Още от детството си той е бил закърмен с християнската вяра. Когато достига юношеската си възраст неговият чичо, който също носи името Николай и е бил епископ на град Мир, в областта Ликия, уговаря родители на Свети Николай да го дадат на служение до края на живата си. Действително той го ръкополага за свещеник и по- късно го прави епископ на град Мир и затова се казва Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е обичал много своите християни и се е грижил много за хората." - разказа свещеник Илия Симеонов. Митрополитският храм във Видин носи името на Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват рибарите. Видин е крайдунавски град и затова тук се срещат и много почитатели на риболова. Иван Ванков е родом от град Дунавци и още от дете е закърмен с риболовната страст:

"Моето хоби започна откакто се помня. Бях на 9- 10 години. Първия си риболов помня и до днес- бях на около 9 години и баща ми ми купи първата въдичка. Първият ми улов бе щука- 2 килограма. Сега вече разполагам с голям инвентар и ходя често за риба ... Винаги предпочитам дунавската риба през язовирната. Преди три години на река Дунав на 1 юни хванах най- големия си улов- шаран 12 килограма." - разказа Иван Ванков.

Днешният Никулден е празник на рибарите, моряците, но и на банкерите. Според един от вицовете банкерите празнуват на Никулден, защото и те се изхранват именно с лов на шарани. Иван Георгиев е директор на видински клон на известна банка. Попитахме го стабилна ли е банковата система у нас и станали ли са по- пестеливи видинчани:

"Банковата система си работи и то се вижда, дори и в нашия град, който не се слави с много развит бизнес, въпреки твърденията. Видинчани винаги са имали доверие на банките и са известни с това, че са спестовни. Обслужването в българските банки е на ниво. Стараем се клиентите ни да са приятелски приети и да сме винаги в тяхна нужда." - каза Иван Георгиев, директор на видински клон на известна банка. Готови ли се видинчани за днешния празник и ще приготвят ли риба за празничната си трапеза? Това ги попитахме в анкетата по темата:

"Рибата от магазина ще купим и ще я опържим ... Ние го правим по ромски на 19 декември, но ще сложим риба на масата и днес, няма как ... Тепърва започвам да мисля, аз не разбирам и разчитам на съпруга си- той каквото измисли, това ще е." - споделиха видинчани за празничната трапеза.

С празнично шествие и Богослужение, водено от Видинския митрополит Даниил, днес във Видин бе отбелязан Никулден. Светата литургия за празника започна в 9.30 часа. В 10.30 традиционно бе запалено и корабното кандило на Свети Николай, което стои при олтара на храма. След това тръгна и празничното шествие до бреговете на река Дунав, където бе отслужен молебен към Свети Николай, който освен Свети Димитър е един от покровителите на град Видин. Със съдействието на гранична полиция иконата на Свети Николай бе потопена в река Дунав за благословение и бяха хвърлени 7 венци, в памет на загиналите през вековете. Край брега на реката бе раздаден и празничен курбан. 

С водосвет, курбан и изложба на шарани, Враца отпразнува Никулден. Празникът се организира от Община Враца и с благословението на Негово Високопреосвещенство Митрополит Григорий и започна в 11:30 часа. Над 1 500 порции от рибния курбан бяха раздадени безплатно на всички присъстващи. Традиционна е и кулинарната изложба-базар на шарани. Петдесет риби, приготвени от професионални майстор-готвачи от детските градини и ясли, както и от майстор-готвачите от Общинско предприятие "Социални дейности", бяха предложени за закупуване от гражданите. Средствата, получени от изложбата-базар, ще бъдат дарени за изграждане паметник на видния врачанин - кинорежисьорът Людмил Кирков.
С Никулденска курбан чорба и рибен базар Община Мездра отбеляза днес Никулден. Жители и гости на града получиха осветена курбан - чорба и се насладиха на музикалната програма, подготвена от женския народен хор към читалище "Просвета- 1925" и ученици от ОУ "Христо Ботев". Специализиран щанд за риба е разположен на централния градски площад. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Слатина - селото на изворите, чака ремонт на водопровод

Днес кметската рубрика ни води в берковското село Слатина. То се намира на 10-ина километра от Берковица и на около 7 км от Клисурския манастир. Жителите на Слатина са малко над 200 души, повечето на пенсионна възраст. Младите, които са останали, работят в Берковица, защото в селото няма от какво да се препитават. "Работим в Берковица. Пътуваме..

публикувано на 14.12.18 в 16:03

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Ще се завърнат ли ИТ-специалистите от чужбина

Около 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21% се колебаят- това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 000 наши сънародници в над 70 държави. Българският софтуерен бизнес твърди, че може да наеме поне 25% повече специалисти в сектора. Представителите на..

публикувано на 05.12.18 в 12:22