Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Снимка: Радио ВИДИН

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай- Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. За живота и делото на Свети Николай разказа свещеник Илия Симеонов от Видинска митрополия: "Свети Николай е роден в град Патара, в областта Ликия в мала Азия. Още от детството си той е бил закърмен с християнската вяра. Когато достига юношеската си възраст неговият чичо, който също носи името Николай и е бил епископ на град Мир, в областта Ликия, уговаря родители на Свети Николай да го дадат на служение до края на живата си. Действително той го ръкополага за свещеник и по- късно го прави епископ на град Мир и затова се казва Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е обичал много своите християни и се е грижил много за хората." - разказа свещеник Илия Симеонов. Митрополитският храм във Видин носи името на Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват рибарите. Видин е крайдунавски град и затова тук се срещат и много почитатели на риболова. Иван Ванков е родом от град Дунавци и още от дете е закърмен с риболовната страст:

"Моето хоби започна откакто се помня. Бях на 9- 10 години. Първия си риболов помня и до днес- бях на около 9 години и баща ми ми купи първата въдичка. Първият ми улов бе щука- 2 килограма. Сега вече разполагам с голям инвентар и ходя често за риба ... Винаги предпочитам дунавската риба през язовирната. Преди три години на река Дунав на 1 юни хванах най- големия си улов- шаран 12 килограма." - разказа Иван Ванков.

Днешният Никулден е празник на рибарите, моряците, но и на банкерите. Според един от вицовете банкерите празнуват на Никулден, защото и те се изхранват именно с лов на шарани. Иван Георгиев е директор на видински клон на известна банка. Попитахме го стабилна ли е банковата система у нас и станали ли са по- пестеливи видинчани:

"Банковата система си работи и то се вижда, дори и в нашия град, който не се слави с много развит бизнес, въпреки твърденията. Видинчани винаги са имали доверие на банките и са известни с това, че са спестовни. Обслужването в българските банки е на ниво. Стараем се клиентите ни да са приятелски приети и да сме винаги в тяхна нужда." - каза Иван Георгиев, директор на видински клон на известна банка. Готови ли се видинчани за днешния празник и ще приготвят ли риба за празничната си трапеза? Това ги попитахме в анкетата по темата:

"Рибата от магазина ще купим и ще я опържим ... Ние го правим по ромски на 19 декември, но ще сложим риба на масата и днес, няма как ... Тепърва започвам да мисля, аз не разбирам и разчитам на съпруга си- той каквото измисли, това ще е." - споделиха видинчани за празничната трапеза.

С празнично шествие и Богослужение, водено от Видинския митрополит Даниил, днес във Видин бе отбелязан Никулден. Светата литургия за празника започна в 9.30 часа. В 10.30 традиционно бе запалено и корабното кандило на Свети Николай, което стои при олтара на храма. След това тръгна и празничното шествие до бреговете на река Дунав, където бе отслужен молебен към Свети Николай, който освен Свети Димитър е един от покровителите на град Видин. Със съдействието на гранична полиция иконата на Свети Николай бе потопена в река Дунав за благословение и бяха хвърлени 7 венци, в памет на загиналите през вековете. Край брега на реката бе раздаден и празничен курбан. 

С водосвет, курбан и изложба на шарани, Враца отпразнува Никулден. Празникът се организира от Община Враца и с благословението на Негово Високопреосвещенство Митрополит Григорий и започна в 11:30 часа. Над 1 500 порции от рибния курбан бяха раздадени безплатно на всички присъстващи. Традиционна е и кулинарната изложба-базар на шарани. Петдесет риби, приготвени от професионални майстор-готвачи от детските градини и ясли, както и от майстор-готвачите от Общинско предприятие "Социални дейности", бяха предложени за закупуване от гражданите. Средствата, получени от изложбата-базар, ще бъдат дарени за изграждане паметник на видния врачанин - кинорежисьорът Людмил Кирков.
С Никулденска курбан чорба и рибен базар Община Мездра отбеляза днес Никулден. Жители и гости на града получиха осветена курбан - чорба и се насладиха на музикалната програма, подготвена от женския народен хор към читалище "Просвета- 1925" и ученици от ОУ "Христо Ботев". Специализиран щанд за риба е разположен на централния градски площад. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Време за равносметка и обещания

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент . От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските..

публикувано на 23.04.19 в 12:15

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16