Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Снимка: Радио ВИДИН

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай- Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. За живота и делото на Свети Николай разказа свещеник Илия Симеонов от Видинска митрополия: "Свети Николай е роден в град Патара, в областта Ликия в мала Азия. Още от детството си той е бил закърмен с християнската вяра. Когато достига юношеската си възраст неговият чичо, който също носи името Николай и е бил епископ на град Мир, в областта Ликия, уговаря родители на Свети Николай да го дадат на служение до края на живата си. Действително той го ръкополага за свещеник и по- късно го прави епископ на град Мир и затова се казва Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е обичал много своите християни и се е грижил много за хората." - разказа свещеник Илия Симеонов. Митрополитският храм във Видин носи името на Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват рибарите. Видин е крайдунавски град и затова тук се срещат и много почитатели на риболова. Иван Ванков е родом от град Дунавци и още от дете е закърмен с риболовната страст:

"Моето хоби започна откакто се помня. Бях на 9- 10 години. Първия си риболов помня и до днес- бях на около 9 години и баща ми ми купи първата въдичка. Първият ми улов бе щука- 2 килограма. Сега вече разполагам с голям инвентар и ходя често за риба ... Винаги предпочитам дунавската риба през язовирната. Преди три години на река Дунав на 1 юни хванах най- големия си улов- шаран 12 килограма." - разказа Иван Ванков.

Днешният Никулден е празник на рибарите, моряците, но и на банкерите. Според един от вицовете банкерите празнуват на Никулден, защото и те се изхранват именно с лов на шарани. Иван Георгиев е директор на видински клон на известна банка. Попитахме го стабилна ли е банковата система у нас и станали ли са по- пестеливи видинчани:

"Банковата система си работи и то се вижда, дори и в нашия град, който не се слави с много развит бизнес, въпреки твърденията. Видинчани винаги са имали доверие на банките и са известни с това, че са спестовни. Обслужването в българските банки е на ниво. Стараем се клиентите ни да са приятелски приети и да сме винаги в тяхна нужда." - каза Иван Георгиев, директор на видински клон на известна банка. Готови ли се видинчани за днешния празник и ще приготвят ли риба за празничната си трапеза? Това ги попитахме в анкетата по темата:

"Рибата от магазина ще купим и ще я опържим ... Ние го правим по ромски на 19 декември, но ще сложим риба на масата и днес, няма как ... Тепърва започвам да мисля, аз не разбирам и разчитам на съпруга си- той каквото измисли, това ще е." - споделиха видинчани за празничната трапеза.

С празнично шествие и Богослужение, водено от Видинския митрополит Даниил, днес във Видин бе отбелязан Никулден. Светата литургия за празника започна в 9.30 часа. В 10.30 традиционно бе запалено и корабното кандило на Свети Николай, което стои при олтара на храма. След това тръгна и празничното шествие до бреговете на река Дунав, където бе отслужен молебен към Свети Николай, който освен Свети Димитър е един от покровителите на град Видин. Със съдействието на гранична полиция иконата на Свети Николай бе потопена в река Дунав за благословение и бяха хвърлени 7 венци, в памет на загиналите през вековете. Край брега на реката бе раздаден и празничен курбан. 

С водосвет, курбан и изложба на шарани, Враца отпразнува Никулден. Празникът се организира от Община Враца и с благословението на Негово Високопреосвещенство Митрополит Григорий и започна в 11:30 часа. Над 1 500 порции от рибния курбан бяха раздадени безплатно на всички присъстващи. Традиционна е и кулинарната изложба-базар на шарани. Петдесет риби, приготвени от професионални майстор-готвачи от детските градини и ясли, както и от майстор-готвачите от Общинско предприятие "Социални дейности", бяха предложени за закупуване от гражданите. Средствата, получени от изложбата-базар, ще бъдат дарени за изграждане паметник на видния врачанин - кинорежисьорът Людмил Кирков.
С Никулденска курбан чорба и рибен базар Община Мездра отбеляза днес Никулден. Жители и гости на града получиха осветена курбан - чорба и се насладиха на музикалната програма, подготвена от женския народен хор към читалище "Просвета- 1925" и ученици от ОУ "Христо Ботев". Специализиран щанд за риба е разположен на централния градски площад. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00