Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Снимка: Радио ВИДИН

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай- Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. За живота и делото на Свети Николай разказа свещеник Илия Симеонов от Видинска митрополия: "Свети Николай е роден в град Патара, в областта Ликия в мала Азия. Още от детството си той е бил закърмен с християнската вяра. Когато достига юношеската си възраст неговият чичо, който също носи името Николай и е бил епископ на град Мир, в областта Ликия, уговаря родители на Свети Николай да го дадат на служение до края на живата си. Действително той го ръкополага за свещеник и по- късно го прави епископ на град Мир и затова се казва Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е обичал много своите християни и се е грижил много за хората." - разказа свещеник Илия Симеонов. Митрополитският храм във Видин носи името на Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват рибарите. Видин е крайдунавски град и затова тук се срещат и много почитатели на риболова. Иван Ванков е родом от град Дунавци и още от дете е закърмен с риболовната страст:

"Моето хоби започна откакто се помня. Бях на 9- 10 години. Първия си риболов помня и до днес- бях на около 9 години и баща ми ми купи първата въдичка. Първият ми улов бе щука- 2 килограма. Сега вече разполагам с голям инвентар и ходя често за риба ... Винаги предпочитам дунавската риба през язовирната. Преди три години на река Дунав на 1 юни хванах най- големия си улов- шаран 12 килограма." - разказа Иван Ванков.

Днешният Никулден е празник на рибарите, моряците, но и на банкерите. Според един от вицовете банкерите празнуват на Никулден, защото и те се изхранват именно с лов на шарани. Иван Георгиев е директор на видински клон на известна банка. Попитахме го стабилна ли е банковата система у нас и станали ли са по- пестеливи видинчани:

"Банковата система си работи и то се вижда, дори и в нашия град, който не се слави с много развит бизнес, въпреки твърденията. Видинчани винаги са имали доверие на банките и са известни с това, че са спестовни. Обслужването в българските банки е на ниво. Стараем се клиентите ни да са приятелски приети и да сме винаги в тяхна нужда." - каза Иван Георгиев, директор на видински клон на известна банка. Готови ли се видинчани за днешния празник и ще приготвят ли риба за празничната си трапеза? Това ги попитахме в анкетата по темата:

"Рибата от магазина ще купим и ще я опържим ... Ние го правим по ромски на 19 декември, но ще сложим риба на масата и днес, няма как ... Тепърва започвам да мисля, аз не разбирам и разчитам на съпруга си- той каквото измисли, това ще е." - споделиха видинчани за празничната трапеза.

С празнично шествие и Богослужение, водено от Видинския митрополит Даниил, днес във Видин бе отбелязан Никулден. Светата литургия за празника започна в 9.30 часа. В 10.30 традиционно бе запалено и корабното кандило на Свети Николай, което стои при олтара на храма. След това тръгна и празничното шествие до бреговете на река Дунав, където бе отслужен молебен към Свети Николай, който освен Свети Димитър е един от покровителите на град Видин. Със съдействието на гранична полиция иконата на Свети Николай бе потопена в река Дунав за благословение и бяха хвърлени 7 венци, в памет на загиналите през вековете. Край брега на реката бе раздаден и празничен курбан. 

С водосвет, курбан и изложба на шарани, Враца отпразнува Никулден. Празникът се организира от Община Враца и с благословението на Негово Високопреосвещенство Митрополит Григорий и започна в 11:30 часа. Над 1 500 порции от рибния курбан бяха раздадени безплатно на всички присъстващи. Традиционна е и кулинарната изложба-базар на шарани. Петдесет риби, приготвени от професионални майстор-готвачи от детските градини и ясли, както и от майстор-готвачите от Общинско предприятие "Социални дейности", бяха предложени за закупуване от гражданите. Средствата, получени от изложбата-базар, ще бъдат дарени за изграждане паметник на видния врачанин - кинорежисьорът Людмил Кирков.
С Никулденска курбан чорба и рибен базар Община Мездра отбеляза днес Никулден. Жители и гости на града получиха осветена курбан - чорба и се насладиха на музикалната програма, подготвена от женския народен хор към читалище "Просвета- 1925" и ученици от ОУ "Христо Ботев". Специализиран щанд за риба е разположен на централния градски площад. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56