Атанас Скатов: "За мен е важно да стигна до върха, независимо къде съм" (видео)

Снимка: Радио ВИДИН

Височинният алпинист Атанас Скатов изнесе лекция във Видин за позитивното мислене и за своите постижения. Преди срещата гостува в студиото на Радио ВИДИН. Атанас Скатов е и мотивационен лектор, автор е на 4 книги, по професия е агроном по растителна защита.

За по- малко от 6 години е успял да изкачи 7 върха, с височина над 8 хиляди метра. Миналата година е приключил първия си проект- да изкачи седемте континентални първенци. Сега си е поставил за цел да покори 14-те осемхилядника на нашата планета.

"Няма невъзможни неща. Аз лично до 34 години не съм се занимавал нито със спорт, нито с планинарство и след като аз мога да ги изкачвам, дори и с моя режим на хранене, значи всеки може. Когато искаш едно нещо, ти трябва да влагаш всичко от себе си, силно да вярваш и никога да не се отказваш", каза Атанас Скатов.

Като агроном силно се вълнувал още преди 20 години, от това, че нашата популация на планетата постоянно нараства. Площта е ограничена, въпреки че усвояваме нови площи, голяма част от селскостопанските земи се застрояват.

"Не може до безкрайност да увеличаваме броя на животните, защото хората се хранят предимно с животинска храна. И аз така реших преди 7 години да проверя дали ако се храним само с растителна храна, дали ще бъде възможно. Оказа се, че е и изключително здравословно. То съвпадна и с откриването на планината и спорта за мен."

Цялото интервю с Атанас Скатов може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Внимавайте с пиратките по празниците

Декември е. Месецът на коледните и новогодишните празници, на пазаруването и подаръците, на украсата и пукотевицата. Празниците, обаче, лесно могат да бъдат помрачени от невнимателното използване на богатия арсенал от пиротехнически средства, с които пазарът изобилства. Едва ли можете ли да си представите първите минути на Новата година без..

публикувано на 17.12.18 в 16:47

В „Музикална зона” слушаме български снежни песни за зимата

Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек! Или просто една пъртина в снега, по която да се разходиш, докато снежинките се сипят над главата ти! Точно това ще направим днес- музикална зимна разходка по снега с най- хубавите български песни за зимата.    Зима е, студено е, не е от най-приятните дни... Но, защо трябва да звучи негативно и..

публикувано на 17.12.18 в 09:56

"Неделник" от 16 декември 2018 година

"Неделник" брой 236- ти вече е на сайта.   За начало преглеждам отново старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев"- Видин. След това ще си поговорим за "Таласъмски истории” - вълшебната приказка-игра, която завладява малки и големи. Това е един материал на колегата от Радио България Десислава Семковска . Ще чуете..

публикувано на 16.12.18 в 12:44

Господ ни кани на Неговата трапеза, нека не отхвърляме поканата Му

В Единадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към познанието, че Господ отправя Своята покана към нас да седнем на Неговата трапеза, като Негови деца и приятели . Той е казал: " Който иска да върви след Мене… ", затова никой никога не насилва да седне на тази трапеза, тя е доброволна,..

публикувано на 16.12.18 в 08:00
Благотворителен коктейл

Обществен дарителски фонд събра близо 3 хиляди лева за зони за четене във Враца

Общо 2 823 лева са събрани на благотворителна вечер, организирана от Обществен дарителски фонд за Враца. Със средствата ще бъдат обособени зони за четене във всяко училище от общината. Това е и първата дарителска акция на Обществения дарителски Фонд за Враца, каза за Радио Видин Емилиян Кадийски от организаторите. "Това е първата ни инициатива и..

публикувано на 14.12.18 в 15:00

Актьори от „Момчето си отива" идват във Враца

Преди прожекцията четиримата участници в емблематичния филм, сниман в града под Околчица през 1972-а година , ще разкажат интересни моменти от знаковите киноснимки и ще споделят спомени от престоя си в града. Филмът ще бъде излъчен от 17:30 часа, днес, в Кино „Метропол“ , когато е рождената дата на режисьра Людмил Кирков, а входът е свободен ...

публикувано на 14.12.18 в 13:58