Снимката на 6 декември 2018 година

Автор:
Снимка: Екип новини

Православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден. Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също банките и банкерите. Около 1500 са именници  в Община Видин. Името Николай носят 1068 жители, като най-възрастният е роден през 1934 г. в село Жеглица, а най-младият е от град Дунавци и е роден през 2018 г. С празнично богослужение, водено от митрополит Даниил и литийно шествие във Видин беше отбелязан Никулден. По традиция бе запален и сребърният светилник под формата на кораб, дарен от семейства на рибари през 1827 година и символизиращ почитта на видинчани към свети Николай. След литургията литийно шествие се отправи към понтона на река Дунав, където иконата на свети Николай беше потопена във водите на реката за благословение на всички моряци и рибари. Във Враца на празника бяха раздадени над 1 500 порции рибен курбан. Общо 2 944-ма са именниците от Общината. Името Никола носят 368 души, а с името Николай са кръстени 1 640 мъже. 291 жени носят името Николина, с името Никол са кръстени 230, а Николета - 31 жени. Името Ники -  9, Никита - 11, Ненка  -  19, Нина -  311, Нино - 18, Кольо - 14, Нено -2. Рибен курбан раздадоха в Монтана по инициатива на общинския пазар в града. В Белоградчик отбелязаха Никулден с общоградско веселие. В Лом бе отслужен молебен за здраве, а танцов състав „Северняче” зарадва почитателите на фолклорното изкуство със своите изпълнения. В приветствието си за празника кметът на община Мездра Генади Събков поздрави всички именици и пожела „сполука“ на риболовците.

Своя празник отбелязва на Никулден пенсионерски клуб "Моруна" в квартал "Боруна" на град Лом. Кръстинк на клуба е кметът на общината Пенка Пенкова, обясни председателят на организацията Здравка Петрова. В пенсионерски клуб "Моруна" членуват 90 души, на възраст от 60 до 85 години. Към организацията е сформирана и певческа група за народни и шлагерни песни.

Засилени проверки преди Никулден на язовир Кула са извършили доброволните сътрудници към Изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури" от Кула
. Проверките са били за улов на маломерни риби, за превишаване допустимото уловено количество и за улов със забранени уреди, обясни доброволният сътрудник към Агенцията Станислав Кръстев. 50 метра рибарска мрежа са извадани тази нощ от язовира. Проверките на язовир Кула продължават.

Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда" обяви процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух" на обща стойност близо 111 000 000 лв
. За средствата могат да кандидатстват само 7 общини, сред които са Видин и Монтана. С отпуснатите пари домакинства трябва да подменят отоплението на твърдо гориво с алтернативни източници. Община Монтана ще търси средства за подмяна на печките на дърва и въглища с такива на газ, пелети и електричество, каза кметът Златко Живков.

Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ. Законопроектът е част от пакета законодателство за хората с увреждания. Той влиза в сила от 1 януари 2019 година. От тогава социалното министерство ще разполага с 437 милиона лева за политики в помощ на хората с увреждания.

Приключи санирането на два жилищни блока в Берковица. Те са обновени с близо 6 млн. лева от Оперативна програма "Региони в растеж". Двете ремонтирани сгради- на улица "Еделвайс" и ул. "Здравченица" бяха открити с тържествени церемонии и водосвет.

Семейството от село Лиляче, чиято къща изгоря преди седмица, ще кандидатства пред община Враца за еднократна помощ. До 700 лева е сумата, която може да бъде отпусната, обясни кметът на селото Цветослав Цветков. Той добяви, че от дарения са събрани дрехи и учебни помагала за трите деца на Бойка и Димитър. Необходими са битови уреди и пари за възстановяване на изгорялата къща. Временно семейството е настанено в къща, чиито собственици са на работа в чужбина.

В Монтана показват безплатна
италианска кино продукция. Първата прожекция е тази вечер с филма “Наградата”.

Ръководителят на клуб "БМЧК и Приятели на Искърското дефиле" Петя Илиева получи грамота по повод Световиня ден на доборовелца
. Грамотата бе връчена лично от Президента на страната на РБ Румен Радев. Мирослав Людмилов, студент в румънския град Крайова от видинския регион, получи наградата на област Долж за доброволец на годината в категория "Гражданско участие".

В Брегово грейна Коледната елха за радост на всички деца, които с нетърпение чакат пристигането на Дядо Коледа в града. Елхата донесе вълнение и на възрастните граждани, които и тази година ще спазят Коледните традиции.

Видинското училище "Цар Симеон Велики" стартира благотворителна кампания. В класните стаи има кутии за парични дарения за ученици в затруднено финансово положение, обясни Ивайло Петков, представител на Ученическия съвет в училището.

За пета поредна година читалище "Просвета 1029" в мездренското село Оселна се включва в инициативата на Фондация има начин - "Изплети топлина". Тя е насочена към хората без дом и социално слаби семейства. През 2016 година читалището получи грамота от президента Росен Плевнелиев за доброволчество. Тази година с изпратената от Фондацията прежда възрастните баби от Оселна, организирани от секретаря на читалището Десислава Димитрова, ще изплетат шапки, шалове, чорапи и пуловери.

24 елхи ще бъдат украсени на площад "Бдинци" във Видин утре. Деца от всички детски градини и ученици от училищата в общината ще участват в коледнта инициатива. Алеята на видинските деца и младежи ще бъде открита от 11,00 часа, когато представители на общината и Регионалното управление на образованието ще поздравят участниците.
Вижте още

Ремонт за 4 милиона лева предстои в Якимово

Ремонтират централната улица в монтанското село Якимово с пари от Европа. Реконструкцията е на стойност почти 4 милиона лева и е финансирана по Програмата за развитие на селските райони, съобщи кметът Георги Георгиев : "Одобриха ни проект по мярка 7.2, Програма за развитие на селските райони. Всички процедури са проведени. Очаквам в най-кратки..

публикувано на 20.02.19 в 14:27

Иззеха оръжие, боеприпаси и взривни материали в Берковско

Полицията иззе оръжие , взривни материали и боеприпаси от имоти в Берковско . Специализираната полицейска операция е извършена вчера  след получена информация. Имотите са собственост на  47-годишен местен жител. Полицията е открила и иззела от вила в берковската местност "Бабачевото" 3 самоделни нарезни дългоцевни огнестрелни оръжия, 4 къси нарезни..

публикувано на 20.02.19 в 11:38

Кола удари пешеходка във Видин

Лек автомобил блъсна жена във Видин . Инцидентът е станал вчера около 18 часа на ул. “Хан Аспарух“. 52-годишната жена е ударена докато пресичала улицата. Пострадалата е със  счупване на костиците на носа. Шофьорът, 55-годишен видинчанин, е тестван с дрегер, пробата не е отчела наличие на алкохол. По случая в Областната дирекция на МВР-Видин е..

публикувано на 20.02.19 в 11:25

Жена от Враца спешно се нуждае от кръводаряване

Пострадала при катастрофа жена от Враца се нуждае от кръводаряване. Зов за помощ разпространиха нейни колеги от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в града.  Весела Любомирова Илиева  е пострадала при катастрофа в неделя, като състоянието ѝ е тежко- счупени таз и прешлени, с гръбначни и коремни травми...

публикувано на 20.02.19 в 10:14

Кметът на Община Лом с отчет за 2018 година

Кметът на Община Лом Пенка Пенкова ще представи публично своя отчет за 2018 година, както и приоритетите в общинския бюджет за 2019 година. Срещата с гражданите ще се проведе днес, 20 февруари, от 17,30 часа, в залата на общинския пазар, на втория етаж. Най-много средства в новия бюджет са предвидени за образование. Общината е заделила за тази..

обновено на 20.02.19 в 09:56

Видин е с одобрен проект за ремонт на Синагогата

Община Видин е от първите общини, която кандидатства по Оперативна програма „Региони в растеж” за финансиране на ремонт на  Синагогата - каза министърът на регионалното развитие и благоустройството  Петя Аврамова , която взе участие в дискусионен форум "Европа в нашия дом" във  Видин : "Бих желала да обявя, че през декември 2018 година във..

публикувано на 20.02.19 в 08:30

Вдигат заплатите във врачанската болница

Вдигат заплатите на медицинските сестри в МБАЛ "Христо Ботев" с 50 лева, това съобщи Цветанка Димова, председател на съвета на директорите на най-голямото лечебно заведение във Врачанско. Вероятно повишението на месечните трудови възнаграждения ще стане факт от март, допълни дамата, която командва болницата. Във вторник тя дойде във Враца заради..

публикувано на 20.02.19 в 07:48