Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 декември 2018 година

Снимка: Екип новини

Православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден. Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също банките и банкерите. Около 1500 са именници  в Община Видин. Името Николай носят 1068 жители, като най-възрастният е роден през 1934 г. в село Жеглица, а най-младият е от град Дунавци и е роден през 2018 г. С празнично богослужение, водено от митрополит Даниил и литийно шествие във Видин беше отбелязан Никулден. По традиция бе запален и сребърният светилник под формата на кораб, дарен от семейства на рибари през 1827 година и символизиращ почитта на видинчани към свети Николай. След литургията литийно шествие се отправи към понтона на река Дунав, където иконата на свети Николай беше потопена във водите на реката за благословение на всички моряци и рибари. Във Враца на празника бяха раздадени над 1 500 порции рибен курбан. Общо 2 944-ма са именниците от Общината. Името Никола носят 368 души, а с името Николай са кръстени 1 640 мъже. 291 жени носят името Николина, с името Никол са кръстени 230, а Николета - 31 жени. Името Ники -  9, Никита - 11, Ненка  -  19, Нина -  311, Нино - 18, Кольо - 14, Нено -2. Рибен курбан раздадоха в Монтана по инициатива на общинския пазар в града. В Белоградчик отбелязаха Никулден с общоградско веселие. В Лом бе отслужен молебен за здраве, а танцов състав „Северняче” зарадва почитателите на фолклорното изкуство със своите изпълнения. В приветствието си за празника кметът на община Мездра Генади Събков поздрави всички именици и пожела „сполука“ на риболовците.

Своя празник отбелязва на Никулден пенсионерски клуб "Моруна" в квартал "Боруна" на град Лом. Кръстинк на клуба е кметът на общината Пенка Пенкова, обясни председателят на организацията Здравка Петрова. В пенсионерски клуб "Моруна" членуват 90 души, на възраст от 60 до 85 години. Към организацията е сформирана и певческа група за народни и шлагерни песни.

Засилени проверки преди Никулден на язовир Кула са извършили доброволните сътрудници към Изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури" от Кула
. Проверките са били за улов на маломерни риби, за превишаване допустимото уловено количество и за улов със забранени уреди, обясни доброволният сътрудник към Агенцията Станислав Кръстев. 50 метра рибарска мрежа са извадани тази нощ от язовира. Проверките на язовир Кула продължават.

Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда" обяви процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух" на обща стойност близо 111 000 000 лв
. За средствата могат да кандидатстват само 7 общини, сред които са Видин и Монтана. С отпуснатите пари домакинства трябва да подменят отоплението на твърдо гориво с алтернативни източници. Община Монтана ще търси средства за подмяна на печките на дърва и въглища с такива на газ, пелети и електричество, каза кметът Златко Живков.

Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ. Законопроектът е част от пакета законодателство за хората с увреждания. Той влиза в сила от 1 януари 2019 година. От тогава социалното министерство ще разполага с 437 милиона лева за политики в помощ на хората с увреждания.

Приключи санирането на два жилищни блока в Берковица. Те са обновени с близо 6 млн. лева от Оперативна програма "Региони в растеж". Двете ремонтирани сгради- на улица "Еделвайс" и ул. "Здравченица" бяха открити с тържествени церемонии и водосвет.

Семейството от село Лиляче, чиято къща изгоря преди седмица, ще кандидатства пред община Враца за еднократна помощ. До 700 лева е сумата, която може да бъде отпусната, обясни кметът на селото Цветослав Цветков. Той добяви, че от дарения са събрани дрехи и учебни помагала за трите деца на Бойка и Димитър. Необходими са битови уреди и пари за възстановяване на изгорялата къща. Временно семейството е настанено в къща, чиито собственици са на работа в чужбина.

В Монтана показват безплатна
италианска кино продукция. Първата прожекция е тази вечер с филма “Наградата”.

Ръководителят на клуб "БМЧК и Приятели на Искърското дефиле" Петя Илиева получи грамота по повод Световиня ден на доборовелца
. Грамотата бе връчена лично от Президента на страната на РБ Румен Радев. Мирослав Людмилов, студент в румънския град Крайова от видинския регион, получи наградата на област Долж за доброволец на годината в категория "Гражданско участие".

В Брегово грейна Коледната елха за радост на всички деца, които с нетърпение чакат пристигането на Дядо Коледа в града. Елхата донесе вълнение и на възрастните граждани, които и тази година ще спазят Коледните традиции.

Видинското училище "Цар Симеон Велики" стартира благотворителна кампания. В класните стаи има кутии за парични дарения за ученици в затруднено финансово положение, обясни Ивайло Петков, представител на Ученическия съвет в училището.

За пета поредна година читалище "Просвета 1029" в мездренското село Оселна се включва в инициативата на Фондация има начин - "Изплети топлина". Тя е насочена към хората без дом и социално слаби семейства. През 2016 година читалището получи грамота от президента Росен Плевнелиев за доброволчество. Тази година с изпратената от Фондацията прежда възрастните баби от Оселна, организирани от секретаря на читалището Десислава Димитрова, ще изплетат шапки, шалове, чорапи и пуловери.

24 елхи ще бъдат украсени на площад "Бдинци" във Видин утре. Деца от всички детски градини и ученици от училищата в общината ще участват в коледнта инициатива. Алеята на видинските деца и младежи ще бъде открита от 11,00 часа, когато представители на общината и Регионалното управление на образованието ще поздравят участниците.














Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08