Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионери от община Ружинци ще получат помощ от ученик

| обновено на 10.12.18 в 16:01
Снимка: Личен Архив

50 пенсионери от община Ружинци ще получат коледни пакети с хранителни продукти, събрани от благотворителна кампания в помощ на бедните хора. Инициатор на кампанията "Подай ръка на нуждаещия се" е ученикът Кирил Балдев, за който това е поредната благотворителна акция.

"Самата инициатива "Подай ръка на нуждаещите се" я стартирах през есента. Подпомогнати бяха много семейства, както и лица, които са социално слаби и имат нужда от храна и дрехи. Кампанията действа във всички краища на страната. Организирано е всичко с приятели и други известни личности", разказва Кирил Балдев.

Преди инициативата "Подай ръка на нуждаещите се" да стигне до община Ружинци, ученикът не е бил запознат с този регион, признава той:

"Видях, че в Ружинци пенсионерите са били подкрепени от друга инициатива, но си казах "защо да не помогна и аз". Всяка помощ е добре дошла. Писах на кмета Александър Александров, за да установим контакт. Той прие моята идея изключително радушно и каза, че ще се включи и той с каквото може. Аз преди това нямам връзка не просто с Ружинци, а с този регион. Аз живея в Пазарджик, но искам да подкрепям много населени места. В момента събираме храни - леща, боб, олио, нещо сладко, подаръчета малки. Всичко, което можем да съберем. 50 на брой пенсионери ще получат по една торбичка. Кметът ще им раздаде нещата другия петък, събирайки избраните в кметството."

На 14 декември кметът на община Ружинци Александър Александров ще раздаде на пенсионерите коледните пакети с храни. Няма точен критерий за определяне на възрастните хора, които ще получат помощ, но ще наблегнем на самотните, съобщава управникът:

"Свързахме се преди месеци, когато ме намери в онлайн мрежата. Тогава разбрах кой е Кирил и каква е дейността му. Преди дни той ми се обади и ме пита дали искам да помогна за една акция в общината. Момчето е преценило, че ние имаме нужда от тази подкрепа. Затова се свърза, разпита за статистически данни - колко сме, бедни ли сме. Разбрахме се за 50 души- пенсионери, които са самотни. Една част от тези хора не могат да получават отопление и средства за такова. Не получават и хранителни продукти от БЧК. По тази причина с него се спряхме на този вариант. Нещо малко е, дори сигурно е символично, но важен е жестът. Поставил съм задачата на кметовете по населени места. Ще направим голям списък, а след това ще започнем да го спестяваме... Ще има недоволни, но това е първата подобна кампания. Няма как да се спрем само на едно населено място, в цялата община ще раздаваме. Радвам се, че това ще се случи, за да се види, че може. Не само държавата, институциите или Общините са загрижени и ангажирани с човешките съдби. Може и частният бизнес, както и различни инициативи, да помагат за тази борба, която наричам обща."

Всеки, който желае да се включи в кампанията, може да представи като дарение трайни хранителни продукти, каза още Александър Александров.

Кирил разказва, че основна роля за формиране на личността му има неговото детство, което преминава тежко. Това му дава стимул днес да се опитва да помага на хората, за да не попадат в подобна ситуация.

"Аз съм едно момче, което е израснало в бедно семейство. Нямах неща, които исках. Нямах нужната храна. Нямах нещата, които децата искат да имат. Това, което ме накара да стартирам тази кампания, че когато дарявам и подкрепям, виждам в тях онази надежда, че отново някой ще ги подкрепи. Възрастните не трябва да губят надежда в нас младите. Аз се опитвам да им вдъхвам кураж и надежда. Не е много, но е от сърце. Тази кампания няма да е само по празниците, а целогодишно. Такива дейности трябва да се вършат постоянно, не сме хора само по празниците", откровен е Кирил Балдев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50