Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проведе се коледен шахматен турнир във Видин

Снимка: Евтим Стефанов

Традиционният коледен турнир по шахмат, организиран от видинската шахматна школа "Найден Войнов" се проведе днес.

Победител в надпреварата при малките от I до IV-ти клас е Емил Борисов.

"Завърши турнира до 4-ти клас. Участие взеха деца от три училища във Видин. Турнирът спечели Емил Борисов - 3-токласник от "Цар Симеон Велики". На второ място беше Витомир Йоцов - 3-токласник от "Иван Вазов". Трети остана Богомил Богомилов от 4-ти клас на "Иван Вазов". Получи се интересен, много хубав турнир, беше оспорван. Децата бяха изненадани от Дядо Коледа, който е чул, че играят шах. Децата приеха с благодарност подаръците и се усмихваха много", разказа Евтим Стефанов, председател на видинската шахматна организацията.

Десет са днешните участници във възрастова група V до XII клас. Коледен шампион е Момчил Златомиров от 8клас на ППМГ "Екзарх Антим I".

"Десет бяха участниците при големите. Най-много са от математическата гимназия, има по един от "Любен Каравелов" и "Иван Вазов". Борбата беше голяма, всички искаха победата", съобщи още Евтим Стефанов.

Вече почти 10 години коледната надпревара присъства в календара на видинския шахмат.

"Ученическите коледни турнири са традиционни за нас, вече към 10 години ги провеждаме. Децата идват, записват се и стартираме винаги сутринта към 10 часа. Хубавото на този турнир е, че се изправят един срещу друг, гонейки една цел - отличието. Най-добрите - на първите три места - получават медалите. Идеята на този коледен турнир е да насочим децата, да ги стимулираме. В края на надпреварата винаги раздаваме награди, организираме различни изненади. През годините сме имали както и 150 участници, така и по-малко. Първият път беше направен в училище "Любен Каравелов" назад във времето. В малката възрастова група най-многобройни са представителите от училището "Иван Вазов". "Цар Симеон Велики" традиционно има силни състезатели", обобщава историята на турнира Евтим Стефанов.

Успешна е 2018 година за видинския шахмат, на мнение е Евтим Стефанов:

"Съвсем постоянно и целенасочено продължихме и през 2018-та с онова, което правим: да организираме нашите турнири. Първият е "17 партизани" в Макреш, този в Кула и в Белоградчик, организиран от 2008-ма насам. Мемориалът "Найден Войнов" също събира много почитатели. На мемориала имаше и доста ученици, които играха. Организираме ученически игри. Нашата основна цел винаги ще бъде да популяризираме шаха. Искаме да привличаме все повече състезатели и хора, които харесват тази игра".

Шахматна школа "Найден Войнов" ще продължи да дава шанс на децата, които искат да се занимават с шахмат, информира Евтим Стефанов.

"До голяма степен зависи от учителите, които работят с учениците в училище. Г-жа Татяна Генова от "Иван Вазов" е един от най-активните учители. Тя предава своята любов към шаха на децата. Умението да играеш шах помага в училище, защото те поставя в интересни ситуации. Говорим за забавна и жестока игра, в която всеки иска да стане победител, всеки един се надява, но в крайна сметка побежда един - този, който е постоянен, дисциплиниран и не спира да се труди. Ние даваме шанс на този тип деца - които искат да са тук и да се развиват в уменията си, затова са в школата"

Въпреки всичко, шахматът в днешно време не се радва на толкова голяма популярност. Причината, според Евтим Стефанов, е че 'играта изисква последователност и усърдие, които не са толкова характерни за подрастващите вече'.

"Много по-лесно е да играем на телефона, да гледаме онлайн мрежите, отколкото да се занимаваме упорито. Приятно е да играеш шах, всеки обича да печели, обаче шахът абсолютно поставя под еднакви условия и двамата участници. Шахът е неподвластна на времето игра, която дава шанс на всички да се развиват като потенциал - творчески или мисловен. Шахът дисциплинира процеса на мислене. Той овладява бушуващите мисли в главата, повишава концентрацията. Както е казал един велик шахматист - единствено музиката и шахът имат свойството да правят хората щастливи".

Евтим Стефанов си спомни и за времената, в които е свързал живота си с шахмата:

"Като бях дете обичах да играя шах. Баща ми ме научи. Във Видин се организираха няколко турнира - един от тях в Къщата с куклите, другият в Младежкия дом, но този в Калето. Отидох и на турнир в Монтана. Нямаше много шахматни събития тогава. Прекъснах за не малко, но във Варна, когато бях студент, започнах да играя пак. За да може човек да се научи да играе шах, той трябва да играе на турнири и да се занимава самостоятелно или с треньор. С гледане не се напредва".

Ще има ли изненади в календара за предстоящата 2019-та година?

"Правим нетрадиционни неща понякога. На един 1-ви март имахме турнир за деца с техните родители. Давали сме сеанси комбинирани. Към този момент си оставаме с идеите. Единственото сигурното е, че ще продължим да изпълняваме програмата си", завършва разказа си Евтим Стефанов, председател на шахматна школа "Найден Войнов" във Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриха обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала „Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега Общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в най-големия жилищен квартал в града „Младост", както и всички останали", каза кметът на Монтана..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

Наближава крайният срок за заявки за участие във футболен турнир в Мездра

Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в XXII открит турнир по футбол на малки врати, организиран от Община Мездра, съобщават от местната управа.  Заявки за участие се приемат до 26 април (петък) в стая №304, ет. 3 на Община Мездра, при Жанета Маринова - ст. експерт "Спорт и младежки дейности". До тази дата водачите на отборите трябва..

публикувано на 16.04.24 в 14:29

Тенисисти от Роман представят Северозапада на финали

Възпитаниците на романското СУ „Васил Левски" класираха две свои формации за финалите по тенис на маса от тазгодишното издание на „Ученически игри 2024", похвалиха се от учебното заведение. Селекциите от града край река Искър спечелиха зоналните надпревари в Северозапада срещу опоненти от областите Враца, Монтана и Видин. Юношите от Роман във..

публикувано на 16.04.24 в 09:10

Белоградчик събра българския елит в канадската борба

В Белоградчик се проведе 28-мото Държавно първенство по канадска борба за юноши, мъже, жени и ветерани.  В състезанието участваха най-добрите състезатели на България.  Победителите ще представляват България на Европейското първенство през месец май в Братислава, Словакия и на Световното първенство през месец август в Кишинев, Молдова. По..

публикувано на 15.04.24 в 15:04

Малките волейболисти от Монтана спечелиха турнир в Ловеч

Децата на ВК Монтана спечелиха турнира по мини - волейбол в Ловеч.  Момчетата на треньора Цветомир Цветанов записаха 6 победи от 6 мача, всичките с по 2:0 гейма.  Малките монтанци се наложиха над отборите на Осъм /Ловеч/, Раковски /Севлиево/ и Тетевен волей /Тетевен/.  "Искам да поздравя моите момчета за добрата игра. Мисля, че заслужено сме..

публикувано на 15.04.24 в 14:52

Боксьорите от Монтана със злато и бронз от Купа "България"

Златен и бронзов медал спечелиха бокьорите на СК Спарта /Монтана/ на държавното първенство за „Купа България" за ученици 13-14 годишни в Плевен.  Треньорът Доброслав Добрев – Додо разчита на 10 състезателя в 9 различни категории.  Светлин Иванов спечели златен медал в категория до 90 кг.  В първата си среща той победи противник от Благоевград с..

публикувано на 15.04.24 в 14:46

Успешен уикенд за футболистите от школата на Локомотив (Мездра)

Две победи,един равен и една загуба за момчетата от школата на "Локомотив" Мездра този уикенд. Най-малките футболист от Футбол 5  направиха страхотно завръщане срещу доста по-големите си съперници от ФК "Оряхово". След като изоставаха с 5:2, играчите проявиха характер и успяха да изравнят в последното полувреме за крайното 5:5. Попаденията..

публикувано на 15.04.24 в 14:40