Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

4
Снимка: Стефка Павлова

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана, защото ще имаме основание да се разделим по още един признак. Толкова ли е трудно понякога да оставим част от останалата ни вечеря пред блока, в който живеем или е по-лесно да си затворим очите и да неглижираме проблема и тези живи същества? 

Преди дни се появи нова фейсбук група. Жители на Видин, обичащи животните, се обединиха около обща кауза- помощ през зимата. С един от администраторите на групата- Владимир Велков, разговаряхме по темата: 

"Видях много хора, които искат да помагат. Има добри хора и искаме да дадем примера и на други хора, и да помогнем на бездомните животни. Много хора парадират с благотворителност по Коледа, а нашата благотворителност ще бъде постоянна, а не само за празника или преди него. Целта ни е да работим заедно в посока бездомните животни през зимните месеци да имат къде да спят и да имат храна" - посочи Владимир Велков.

Видинчани изразиха положителни мнения относно грижата за бездомните животни. Те са благосклонни и са готови да помогнат в студените зимни дни на бездомни четириноги, показа нашата анкета по темата. 

"Има едни кученца, на които носим храна и се грижим, доколкото можем... Децата много ги е страх и по- скоро и нас ни е страх, отколкото да ни е жал... Бих нахранил животно и в моето село Връв така правят. Някои хора ги гонят, но някои им помагат" - коментираха видинчани.

СнимкаВъв Видин има много хора, които не са безучастни към съдбата на бездомните животни. Юлия Иванова от години помага на четириногите ни приятели и дори често е укорявана заради това. Въпреки всичко тя е приела своето признание в живота си и днес продължава да помага на много животни, станали жертви на човешкото насилие. Наскоро било спасено малко кученце, наранено с твърд предмет в областта на главата от деца. Днес то се възстановява и дори е намерило своите осиновители, разказа Юлия Иванова:

"Ние продължаваме да се грижим за бездомни котки и кучета. Не отказваме помощ и лечение на никого. През студените дни продължава и насилието над животните. Последният случай бе на малко куче с разбита глава, което е деяние на деца. Кучето вече е оперирано и е добре, и ще бъде осиновено... Животните са на улицата заради нас хората. Те не са спуснати от небето. Това са изхвърлени животни, които не са кастрирани и се размножават." 

Как бездомните четириноги понасят студените зимни дни- това попитахме д-р Иво Иванов, собственик на ветеринарна клиника във Видин: 

"Най- големите рискове са за болните, възрастните и обездвижени от тях, тъй като това предразполага към хипотермия. Най- хубавият начин за предпазване от студа е да им се подсигури подслон, завет, място, на което не става течение и под, който да е сух и повдигнат от земята. Предимно последните случаи са кучета с краста и травмирани животни- блъснати или прегазени от автомобил." 

СнимкаВъв видинския комплекс "Строител" група ентусиасти направиха къщичка от две стари автомобилни гуми за бездомна котка пред един от входовете на блока им. Разговаряхме с един от жителите там. Таня Герасимова е учител по български език и литература и одобрява постъпката на съседите си, въпреки че не е от страстните почитатели на бездомните четириноги. 
"Аз не обожавам животните, но приветствам идеята. Наблюдавам колко добре се грижат всичките ни комшии за котето. Радвам се, че има млади хора, които, без да са кой знае какви почитатели на животните, просто по човешки се грижат за тях" - каза Таня Герасимова. И още един пример- Бисерка Ценкова е родом от Вълчедром, но живее във Видин и е благосклонна към бездомните животни от години. Тя също се включва в инициативата и заедно със семейството си са направили много къщички. Последната такава стана готова преди няколко дни. 

Защитени ли са бездомните животни от насилие от хората? Можем ли да разчитаме на органите на реда и как трябва да се подаде сигнал за насилие над животно? 

Оказва се, че 7 досъдебни производства са образувани от началото на 2018 година във видинската полиция за случаи на посегателство над животни. През миналата година броят им е бил 8, каза директорът на видинската дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин. Отправихме въпроси по темата и към Община Видин. Попитахме ги какво е състоянието на приюта за бездомни кучета, модернизира ли се през годините и какви са условията, при които живеят четириногите. Колко са обитателите в момента и продължават ли да се прибират бездомни кучета? Отговори на въпросите, обаче така и не получихме.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30