Снимката на 10 декември 2018 година

Белоградчишката крепост
Снимка: Радио ВИДИН

Белоградчишките скали и крепост заеха първото място с 2815 гласа в раздел „Изборът на българите” в Годишните награди в туризма – 2018 на Министерството на туризма. Белоградчишката крепост се нарежда на второ място с 27,73 % в раздела „Туристически атракция/обект”. 


Враца е сред градовете, в които ще бъде изградена безплатна високоскоростна мрежа за безжичен интернет. Одобреният проект е на стойност 15 000 евро, като средствата ще бъдат осигурени от Европейската комисия. До края на 2018 година се очаква да бъде подписано споразумение с Комисията за получаване на ваучерите. След това ще бъде избрана инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп на съответните места в града. В рамките на проекта се предвижда обособяването на няколко зони с безплатен интернет. Местната администрация ще фокусира изграждането на мрежата в паркове, културни институции и други обществени пространства. 


Българските общини се нареждат на челни позиции сред държавите от Европейския съюз по спечелени ваучери в инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места. Кандидатствалите успешно общини са 209, като 113 от тях са одобрени за финансиране, което формира голям процент на успеваемост. Сред общините спечелил ваучери са Видин, Димово, Грамада и Ружинци. "Започваме изграждането на системата", коментира кметът на община Ружинци Александър Александров.


Дни на отворените врати за безплатни изследвания и консултации започнаха в отделението по белодробни болести на видинската болница "Св. Петка". Макар и с малко случаите на туберкулоза намаляват, коментира в предаването "Направление здраве", специалистът по белодробни болести д-р Николай Николов. Прегледите се извършват всеки работен ден до края на седмицата, от 10 до 13 часа, в приемния кабинет на отделението.


Два случая на ку-треска при овце са открити в област Видин. Едното от стадата е в белоградчишкото село Дъбравка, второто е в кулското село Тополовец. Взети се необходимите мерки за неразпространение на заболяването, което е открито случайно, каза д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Агенцията по храните във Видин. Болните животни ще бъдат унищожени, очакват се останалите проби. Заболяването не е типично за региона, не се обезщетява от държавата. На двете ферми са направени оздравителни планове. Двете стада се наблюдават, наложени са карантини за продажба и движение на животните до изясняване на здравния статус на животните, каза още д-р Валери Велков.


Проблемите и перспективите пред социалната интеграция на малцинството в Северозападна България са дискутирани на форум във Видин. Срещата е организирана от сдружение "Активно общество" и Института за модерна политика. Участваха представители на три области от Северозапада, както и политически анализатори. Докладите от форума ще бъдат събрани, както и въпросите от дискусията, каза председателят на сдружение "Активно общество" Радослав Георгиев: "целите, които си поставяме на днешния форум, са от една страна да видим какви са пропуските в Националната стратегия за интеграция на ромите, от друга страна- да посочим има ли нужда тя да бъде актуализирана, променена."


Община Козлодуй предаде натрупаното количество капачки, което се събираше в периода юни - декември. Редица институции и десетки граждани се включиха в инициативата и този път, съобщиха от Общината. Училища, пенсионерски клубове, търговски обекти, болницата, кметство Галово и още граждани участваха активно. Предаденото количество пластмасови капачки е 428 килограма. Сумата ще се оползотвори за закупуване на зимни обувки за децата от Начално училище „Васил Левски”, като от бюджета на Общината и училището ще се добавят средства, за да могат всички деца от учебното заведение да получат обувки.


Три работни места подсигури община Мездра за лица с трайни увреждания. Младежите до 29 години сключиха трудови договори за срок от 2 години и вече работят на позиции общ работник и помощник в кухня.


Чести аварии оставят хората във врачанското село Хърлец без вода. 


Дейвид Славчев е кандидатът с най-висок резултат от конкурса за длъжността директор на Общинския драматичен театър във Видин. 


Седмица на българското кино започва от днес, 10 декември, във Враца. Филмите, които ще се завъртят в модерното кино „Метропол“, с което градът под Околчица настигна по стандарт големи европейски градове, са посветени на Людмил Кирков.


7-годишният Александър Кръстев от Видин е сред победителите в конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“, съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Творбата на момчето е класирана първа сред рисунките на негови връстници.


Тържествен концерт по повод 120 години от обявяването на Мездра за община ще се проведе на 12 декември от 17:30 часа. На сцената преди Орлин Горанов и Кристина Димитрова, таланта си ще представят млади мездренски дарования на музикално-танцови формации. Програмата, съпътстваща годишнината, започва на 11 декември с фотоизложба, която ще бъде открита в 16:30 ч. в Голямата заседателна зала на общинска администрация. На 12 декември от 14:00 часа ще бъде открита етнографска изложба „От златните ръце на мездренчанката“. Тя ще бъде подредена в Ритуалната зала. На 13 декември ще бъдат отчетени конкурсите, посветени на годишнината – „Талантите на Община Мездра“. От 15:00 ч. в Център за подкрепа за личностно развитие присъстващите ще могат да се полюбуват на детските рисунки на малчугани от детските градини и от 15:30 часа – на литературното четене на ученици. От 17:30 ч. в Ритуалната зала на Общината ще се отчете и конкурса за литературни произведения за участници над 18 години.


За втора поредна година ще бъде проведен Празник на врачанските вина, ракии и мезета във Враца. Състезанието ще се състои на 15 декември /събота/, от 11:30 часа, на площад „Христо Ботев“. Всички желаещи да участват в Празника могат да подадат заявление, в срок до 14 декември /петък/, на следния адрес: prvratsa@gmail.com или на телефон: 0885 10 22 95. В заявките трябва да бъде посочен видът на продуктите. Домашните шедьоври ще бъдат оценявани от три комисии, съставени от енолози, ресторантьори, инженер-технолози и винопроизводители. 


Вижте още

Откриха ремонтираната сграда на Младежки дом-Белоградчик

Откриха с водосвет ремонтираната сграда на Младежкия дом в Белоградчик.  "Завършваме един цикъл от саниране на наши обществени и лични сгради и с този цикъл приключихме санирането на всички общински и държавни сгради. Дедевет броя сгради и седем многофамилни сгради.” – каза кметът Борис Николов в обръщението си към присъстващите. В..

публикувано на 23.03.19 в 08:12

Снимката на 22 март 2019 година

Наградиха  победителите в конкурса за фотография, плакат и рисунка, организиран от "Напоителни системи"- Монтана, повод Световния ден на водата - 22 март.  С тържествен концерт и награждаване на участниците в конкурса „Водата е за всички“, „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Мизия“ – град Враца, отбеляза Световния ден на водата. На събитието..

публикувано на 22.03.19 в 17:55
Селфи от Митикас (2917 m)-  най-високият връх на планината Олимп в Гърция и втори по височина връх на Балканския полуостров след Мусала, България.

Главният инженер на Радио ВИДИН взе награда за фотография

Главният инженер на Радио ВИДИН Светослав Цветанов спечели награда в категорията "Планинска фотография" от XXII-ия екоконкурс "Старопрестолен Видин 2019 година". Това е първото му участие в този конкурс, а творбите са уникални, каза при връчването на грамотата организаторът Богомил Петров :  "Той си е правил селфи с боговете на..

публикувано на 22.03.19 в 15:20

Подменят стари електрически стълбове в Ново село

Подмяна на електрически стълбове  започна във видинското село Ново село. Това стана след плановите проверки на ЧЕЗ. Част от електрическите стълбове, особено на оживени кръстовища в селото, са с разрушена цялост. Предстоящият ремонт на основни улици и прилежащите им тротоари изисква да се огледа добре цялата комуникационна мрежа, за да не се наложи..

публикувано на 22.03.19 в 15:00

Две жени са ранени при катастрофа край Враца

Две жени пострадаха при тежка катастрофа , която се случи днес, около 13 часа, на пътя от Враца за Криводол . Пътно-транспортното произшествие е станало край отбивката за село Лиляче , където са се сблъскали челно два автомобила. Все още не са ясни причините, предизвикали удара, а районът беше отцепен от Пътна полиция. На място работят..

публикувано на 22.03.19 в 14:46

В Монтана връчиха награди за Деня на водата

Наградиха победителите в конкурса за фотография, плакат и рисунка, организиран от "Напоителни системи"- Монтана, повод Световния ден на водата - 22 март. Тази година мотото на Световния ден на водата е “Водата достъпна за всеки”. 51 творби на ученици и деца от детски градини от област Монтана се съревноваваха в конкурса на “Напоителни системи”-..

публикувано на 22.03.19 в 14:42

Видинчани сигнализираха за замърсяване на Дунав

Граждани сигнализираха за големи мазни петна по река Дунав . Покрай видинския бряг са минали към 10:30 - 11:00 часа, казаха видинчани , които са били в Крайдунавския парк по това време. Хората са усетили и силна миризма: "Мазни петна са, някакви петролни деривати са... Е, тук покрай брега, носи се мазно това, не знам какво е. Може би..

публикувано на 22.03.19 в 14:15