Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 декември 2018 година

Белоградчишката крепост
Снимка: Радио ВИДИН

Белоградчишките скали и крепост заеха първото място с 2815 гласа в раздел „Изборът на българите” в Годишните награди в туризма – 2018 на Министерството на туризма. Белоградчишката крепост се нарежда на второ място с 27,73 % в раздела „Туристически атракция/обект”. 


Враца е сред градовете, в които ще бъде изградена безплатна високоскоростна мрежа за безжичен интернет. Одобреният проект е на стойност 15 000 евро, като средствата ще бъдат осигурени от Европейската комисия. До края на 2018 година се очаква да бъде подписано споразумение с Комисията за получаване на ваучерите. След това ще бъде избрана инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп на съответните места в града. В рамките на проекта се предвижда обособяването на няколко зони с безплатен интернет. Местната администрация ще фокусира изграждането на мрежата в паркове, културни институции и други обществени пространства. 


Българските общини се нареждат на челни позиции сред държавите от Европейския съюз по спечелени ваучери в инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места. Кандидатствалите успешно общини са 209, като 113 от тях са одобрени за финансиране, което формира голям процент на успеваемост. Сред общините спечелил ваучери са Видин, Димово, Грамада и Ружинци. "Започваме изграждането на системата", коментира кметът на община Ружинци Александър Александров.


Дни на отворените врати за безплатни изследвания и консултации започнаха в отделението по белодробни болести на видинската болница "Св. Петка". Макар и с малко случаите на туберкулоза намаляват, коментира в предаването "Направление здраве", специалистът по белодробни болести д-р Николай Николов. Прегледите се извършват всеки работен ден до края на седмицата, от 10 до 13 часа, в приемния кабинет на отделението.


Два случая на ку-треска при овце са открити в област Видин. Едното от стадата е в белоградчишкото село Дъбравка, второто е в кулското село Тополовец. Взети се необходимите мерки за неразпространение на заболяването, което е открито случайно, каза д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Агенцията по храните във Видин. Болните животни ще бъдат унищожени, очакват се останалите проби. Заболяването не е типично за региона, не се обезщетява от държавата. На двете ферми са направени оздравителни планове. Двете стада се наблюдават, наложени са карантини за продажба и движение на животните до изясняване на здравния статус на животните, каза още д-р Валери Велков.


Проблемите и перспективите пред социалната интеграция на малцинството в Северозападна България са дискутирани на форум във Видин. Срещата е организирана от сдружение "Активно общество" и Института за модерна политика. Участваха представители на три области от Северозапада, както и политически анализатори. Докладите от форума ще бъдат събрани, както и въпросите от дискусията, каза председателят на сдружение "Активно общество" Радослав Георгиев: "целите, които си поставяме на днешния форум, са от една страна да видим какви са пропуските в Националната стратегия за интеграция на ромите, от друга страна- да посочим има ли нужда тя да бъде актуализирана, променена."


Община Козлодуй предаде натрупаното количество капачки, което се събираше в периода юни - декември. Редица институции и десетки граждани се включиха в инициативата и този път, съобщиха от Общината. Училища, пенсионерски клубове, търговски обекти, болницата, кметство Галово и още граждани участваха активно. Предаденото количество пластмасови капачки е 428 килограма. Сумата ще се оползотвори за закупуване на зимни обувки за децата от Начално училище „Васил Левски”, като от бюджета на Общината и училището ще се добавят средства, за да могат всички деца от учебното заведение да получат обувки.


Три работни места подсигури община Мездра за лица с трайни увреждания. Младежите до 29 години сключиха трудови договори за срок от 2 години и вече работят на позиции общ работник и помощник в кухня.


Чести аварии оставят хората във врачанското село Хърлец без вода. 


Дейвид Славчев е кандидатът с най-висок резултат от конкурса за длъжността директор на Общинския драматичен театър във Видин. 


Седмица на българското кино започва от днес, 10 декември, във Враца. Филмите, които ще се завъртят в модерното кино „Метропол“, с което градът под Околчица настигна по стандарт големи европейски градове, са посветени на Людмил Кирков.


7-годишният Александър Кръстев от Видин е сред победителите в конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“, съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Творбата на момчето е класирана първа сред рисунките на негови връстници.


Тържествен концерт по повод 120 години от обявяването на Мездра за община ще се проведе на 12 декември от 17:30 часа. На сцената преди Орлин Горанов и Кристина Димитрова, таланта си ще представят млади мездренски дарования на музикално-танцови формации. Програмата, съпътстваща годишнината, започва на 11 декември с фотоизложба, която ще бъде открита в 16:30 ч. в Голямата заседателна зала на общинска администрация. На 12 декември от 14:00 часа ще бъде открита етнографска изложба „От златните ръце на мездренчанката“. Тя ще бъде подредена в Ритуалната зала. На 13 декември ще бъдат отчетени конкурсите, посветени на годишнината – „Талантите на Община Мездра“. От 15:00 ч. в Център за подкрепа за личностно развитие присъстващите ще могат да се полюбуват на детските рисунки на малчугани от детските градини и от 15:30 часа – на литературното четене на ученици. От 17:30 ч. в Ритуалната зала на Общината ще се отчете и конкурса за литературни произведения за участници над 18 години.


За втора поредна година ще бъде проведен Празник на врачанските вина, ракии и мезета във Враца. Състезанието ще се състои на 15 декември /събота/, от 11:30 часа, на площад „Христо Ботев“. Всички желаещи да участват в Празника могат да подадат заявление, в срок до 14 декември /петък/, на следния адрес: prvratsa@gmail.com или на телефон: 0885 10 22 95. В заявките трябва да бъде посочен видът на продуктите. Домашните шедьоври ще бъдат оценявани от три комисии, съставени от енолози, ресторантьори, инженер-технолози и винопроизводители. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29