Откриха ку-треска във видински стада

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Два случая на ку-треска при овце са открити в област Видин. Мъж от София е заразен след консумация на прясно сирене. Взети се необходимите мерки за неразпространение на заболяването.

Едното от стадата е в белоградчишкото село Дъбравка, второто е в кулското село Тополовец. Заболяването е открито случайно, каза д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин:

"В Дъбравка трябваше да пътуват за изложба в Хановер животни. Взехме проби на случаен принцип, установи се положителна проба и германците отказаха пратката. За втория случай - в Тополовец, Кулско, получихме информация от РЗИ, че софиянец е консумирал прясно, неузряло сирене и е заболял от ку-треска. По обратен ред намерихме стадото и една от пробите излезе положителна. Заболяването се причинява от кърлежи, не е типично за нашия регион, но е зооноза- предава се върху хора при консумация на прясно сирене или недобре сварено мляко."

Болните животни ще бъдат унищожени, очакват се останалите пробии. На двете ферми са направени оздравителни планове.

"Мерки, които включват елиминиране на положителните проби, месото от животните може да бъде консумирано след термична обработка. Напролет стадото трябва да бъде изкъпано с препарат против кърлежи, да се обработят терените, където пашува. Има и ваксина."


Заболяването не се обезщетява от държавата. Стадата се наблюдават, наложени са карантини за продажба и движение на животните до изясняване на здравния им статус, каза още д-р Валери Велков.Вижте още

Откриха ремонтираната сграда на Младежки дом-Белоградчик

Откриха с водосвет ремонтираната сграда на Младежкия дом в Белоградчик.  "Завършваме един цикъл от саниране на наши обществени и лични сгради и с този цикъл приключихме санирането на всички общински и държавни сгради. Дедевет броя сгради и седем многофамилни сгради.” – каза кметът Борис Николов в обръщението си към присъстващите. В..

публикувано на 23.03.19 в 08:12

Снимката на 22 март 2019 година

Наградиха  победителите в конкурса за фотография, плакат и рисунка, организиран от "Напоителни системи"- Монтана, повод Световния ден на водата - 22 март.  С тържествен концерт и награждаване на участниците в конкурса „Водата е за всички“, „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Мизия“ – град Враца, отбеляза Световния ден на водата. На събитието..

публикувано на 22.03.19 в 17:55
Селфи от Митикас (2917 m)-  най-високият връх на планината Олимп в Гърция и втори по височина връх на Балканския полуостров след Мусала, България.

Главният инженер на Радио ВИДИН взе награда за фотография

Главният инженер на Радио ВИДИН Светослав Цветанов спечели награда в категорията "Планинска фотография" от XXII-ия екоконкурс "Старопрестолен Видин 2019 година". Това е първото му участие в този конкурс, а творбите са уникални, каза при връчването на грамотата организаторът Богомил Петров :  "Той си е правил селфи с боговете на..

публикувано на 22.03.19 в 15:20

Подменят стари електрически стълбове в Ново село

Подмяна на електрически стълбове  започна във видинското село Ново село. Това стана след плановите проверки на ЧЕЗ. Част от електрическите стълбове, особено на оживени кръстовища в селото, са с разрушена цялост. Предстоящият ремонт на основни улици и прилежащите им тротоари изисква да се огледа добре цялата комуникационна мрежа, за да не се наложи..

публикувано на 22.03.19 в 15:00

Две жени са ранени при катастрофа край Враца

Две жени пострадаха при тежка катастрофа , която се случи днес, около 13 часа, на пътя от Враца за Криводол . Пътно-транспортното произшествие е станало край отбивката за село Лиляче , където са се сблъскали челно два автомобила. Все още не са ясни причините, предизвикали удара, а районът беше отцепен от Пътна полиция. На място работят..

публикувано на 22.03.19 в 14:46

В Монтана връчиха награди за Деня на водата

Наградиха победителите в конкурса за фотография, плакат и рисунка, организиран от "Напоителни системи"- Монтана, повод Световния ден на водата - 22 март. Тази година мотото на Световния ден на водата е “Водата достъпна за всеки”. 51 творби на ученици и деца от детски градини от област Монтана се съревноваваха в конкурса на “Напоителни системи”-..

публикувано на 22.03.19 в 14:42

Видинчани сигнализираха за замърсяване на Дунав

Граждани сигнализираха за големи мазни петна по река Дунав . Покрай видинския бряг са минали към 10:30 - 11:00 часа, казаха видинчани , които са били в Крайдунавския парк по това време. Хората са усетили и силна миризма: "Мазни петна са, някакви петролни деривати са... Е, тук покрай брега, носи се мазно това, не знам какво е. Може би..

публикувано на 22.03.19 в 14:15