Откриха ку-треска във видински стада

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Два случая на ку-треска при овце са открити в област Видин. Мъж от София е заразен след консумация на прясно сирене. Взети се необходимите мерки за неразпространение на заболяването.

Едното от стадата е в белоградчишкото село Дъбравка, второто е в кулското село Тополовец. Заболяването е открито случайно, каза д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин:

"В Дъбравка трябваше да пътуват за изложба в Хановер животни. Взехме проби на случаен принцип, установи се положителна проба и германците отказаха пратката. За втория случай - в Тополовец, Кулско, получихме информация от РЗИ, че софиянец е консумирал прясно, неузряло сирене и е заболял от ку-треска. По обратен ред намерихме стадото и една от пробите излезе положителна. Заболяването се причинява от кърлежи, не е типично за нашия регион, но е зооноза- предава се върху хора при консумация на прясно сирене или недобре сварено мляко."

Болните животни ще бъдат унищожени, очакват се останалите пробии. На двете ферми са направени оздравителни планове.

"Мерки, които включват елиминиране на положителните проби, месото от животните може да бъде консумирано след термична обработка. Напролет стадото трябва да бъде изкъпано с препарат против кърлежи, да се обработят терените, където пашува. Има и ваксина."


Заболяването не се обезщетява от държавата. Стадата се наблюдават, наложени са карантини за продажба и движение на животните до изясняване на здравния им статус, каза още д-р Валери Велков.Вижте още

Мъж почина след побой в Козлодуй, има задържан

Мъж на 32 години от Козлодуй почина след като е открит вчера сутринта в безпомощно състояние и с множество наранявания пред къщата му (на улицата) в Козлодуй, съобщават от Областната дирекция на МВР във Враца. Полицията е установила, че 31-годишен жител на града е извършил побоя при скандал. Мъжът е задържан на граничен пункт "Калотина" при опит..

публикувано на 21.01.19 в 10:36

Община Мездра очаква над 4.5 милиона лева от собствени приходи

Собствени приходи от 4 597 000 лева са предвидени в проекта за бюджет на Община Мездра за тази година - това стана ясно при общественото обсъждане на финансовата рамка, съобщават от местната управа.  Най-много от данъчните приходи са заложените постъпления от данъка върху превозните средства - 520 000 лв. От налога върху недвижимите..

публикувано на 21.01.19 в 09:39

Отбелязваме Деня на родилната помощ

Днешният 21 януари е обявен за празник на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите. Това се случва през 1951 година с указ на Народното събрание. Във връзка с професионалния празник от Националния статистически институт разпространиха справка за обезпечеността с лекари акушер- гинеколози и акурешки в страната. През 2017 година у нас са работили..

публикувано на 21.01.19 в 08:14

Аварирал камион ограничи движението при село Белотинци

Пътно транспортно произшествие с товарен камион ограничи в следобедните часове движението по пътя Видин- Монтана при село Белотинци. Камионът е аварирал в страничната канавка и е затруднил движението в пътния участък. Ранени и пострадали при пътния инцидент няма, а движението се осъществява в едната лента и се регулира от пътна полиция.

публикувано на 20.01.19 в 14:59

В мездренското село Церевец отбелязаха Бабинден

Една традиция намира нов живот в мездренското село Царевец. Всяка година на 19 януари- Бабинден по стар стил, жените с деца до 3- годишна възраст се събират, пременени в народни носии, и заедно отиват при бабата-акушерка, на която ритуално измиват ръцете и подаряват пешкири.  Традиционно в честването на Бабинден в Царевец се включва и конски впряг,..

публикувано на 20.01.19 в 14:40

Странни инциденти през почивните дни във Врачанско

Почивните дни във Врачанско преминаха под знака на два странни инциденти. Катастрофа между два камиона и две леки коли се размина без сериозни наранявания на международния път Е79. Инцидентът от събота на обяд бил предизвикан от движение с несъобразена скорост, потвърдиха от полицията. Замесените шофьори обаче твърдят, че са счупили някой и друг..

публикувано на 20.01.19 в 14:18