Откриха ку-треска във видински стада

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Два случая на ку-треска при овце са открити в област Видин. Мъж от София е заразен след консумация на прясно сирене. Взети се необходимите мерки за неразпространение на заболяването.

Едното от стадата е в белоградчишкото село Дъбравка, второто е в кулското село Тополовец. Заболяването е открито случайно, каза д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин:

"В Дъбравка трябваше да пътуват за изложба в Хановер животни. Взехме проби на случаен принцип, установи се положителна проба и германците отказаха пратката. За втория случай - в Тополовец, Кулско, получихме информация от РЗИ, че софиянец е консумирал прясно, неузряло сирене и е заболял от ку-треска. По обратен ред намерихме стадото и една от пробите излезе положителна. Заболяването се причинява от кърлежи, не е типично за нашия регион, но е зооноза- предава се върху хора при консумация на прясно сирене или недобре сварено мляко."

Болните животни ще бъдат унищожени, очакват се останалите пробии. На двете ферми са направени оздравителни планове.

"Мерки, които включват елиминиране на положителните проби, месото от животните може да бъде консумирано след термична обработка. Напролет стадото трябва да бъде изкъпано с препарат против кърлежи, да се обработят терените, където пашува. Има и ваксина."


Заболяването не се обезщетява от държавата. Стадата се наблюдават, наложени са карантини за продажба и движение на животните до изясняване на здравния им статус, каза още д-р Валери Велков.



Вижте още
Пътят Видин-Ружинци

Снимката на 25 юни 2019 година

Внесен е проектът на Подробен устройствен план за участъка Видин-Ружинци за разглеждане и одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Средата на месец юли е индикативния срок за обявяване процедурата за избор на изпълнител. Това стана ясно на провелото се днес заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район,..

публикувано на 25.06.19 в 18:10

Тринадесет зрелостници от Видин с грамоти за отличен успех на матурите

Грамоти  за отлично представяне на държавните зрелостни изпити за учебната 2018/2019 година получиха  младите хора от Видин. Отличията им б яха връчени от кмета на община Видин Огнян Ценков и началника на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.  Огнян Ценков поздрави зрелостниците за усилията, труда и постоянството,..

публикувано на 25.06.19 в 17:50

Внесен е проектът за участъка Видин-Ружинци за разглеждане и одобрение

Средата на месец юли е индикативния срок за обявяване процедурата за избор на изпълнител за участъка Видин-Ружинци .   Това стана ясно на провелото се днес заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район, председателстван от Албена Георгиева – областен управител на област Видин. Обектът Видин-Ботевград е..

публикувано на 25.06.19 в 17:45

Във Видин заседава Регионалният съвет за развитие на Северозападния район

Във Видин се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район. Във форума участваха  представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати,  Агенция „Пътна..

публикувано на 25.06.19 в 17:05
Снимка: Природозащитен център Натура- Враца

Във Враца организират велопоход под надслов "НЕ на наркотиците"

Международният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици – 26 юни ще бъде отбелязан във Враца с велопоход. В събитието "НЕ на наркотиците" ще се включат ученици, като стартът на проявата ще бъде даден пред сградата на местната администрация, от 10:00 часа. Шествието ще премине през главни пътни артерии в града, като след..

публикувано на 25.06.19 в 17:00

Младежи от Видин са обучават в лидерство

40 младежи  и младежки работници от Видин и областта участват в дебат на тема "Младежката работа и младежките дейности в област Видин". Със своето участие в тази инициатива младите хора повишават своите знания и умения като прилагат иновативни методи на работа, развиват потенциала си на младежки лидери и повишават своята информираност  по..

публикувано на 25.06.19 в 16:28

Нов градски транспорт във Враца

С гласовете на присъстващите 30 съветници местният парламент във Враца одобри модернизацията на градския транспорт. Обновлението ще се случи с 26 милиона лева. Сумата е с милион и половина повече от предварително обявената от кмета Калин Каменов, а увеличението е дошло след преговори, призна градоначалникът. Средствата ще дойдат от оперативна..

публикувано на 25.06.19 в 15:56