Проблемите и перспективите на ромската общност дискутираха на форум във Видин

3
Снимка: Радио Видин

Обществено- експертен форум на тема „Проблемите и перспективите пред социалната интеграция на ромите в северозападна България отвъд 2020 година“ се проведе във Видин. Дискусията е организирана от сдружение „Активно общество“ и Институт за модерна политика. Участваха представители на трите области от Северозапада.

Доклад за социалните норми, които възпрепятстват образованието на ромските момичета представи социологът д-р Петко Петков, експерт в отдел „Закрила на детето“ в Монтана. Проблемът е анализиран след съвместно изследване с УНИЦЕФ сред ромската общност в страната. Обхванати са населени места с висока концентрация на ранни бракове. Сред тях са градовете Монтана и Берковица и село Долни Цибър от северозападна България. Според социолога Петко Петков се подценява отпадането на ромските момичета от училище:

„Много хора чисто психологически могат да си кажат какъв е този проблем, че отпадат момичета. Той важен ли е за нашето общество? Макар и като проблем да не е основен, той прикрива други проблеми, които са характерни за такъв тип социален феномен. Едно момиче отпада от училище. Образованието не казва нищо по този въпрос. То сключва брак или съжителства, ражда деца, много често попада в кръг от насилие. Така, че това са все проблеми, които стоят по-дълбоко в същността си.“

Според политическият анализатор д-р Мирослав Попов, в началото на 90-те години е поставена погрешната диагноза, че най-големият проблем в ромската общност е този за дискриминацията, докато не е обърнато достатъчно внимание на образованието:

„Иначе се оказаха нещата. Безспорно дискриминация съществува. Аз съм последният, който ще я отрече, но изгражданенето на добри антидискриминационни институции се оказа, че не е достатъчно, за да се решат проблемите. Напротив, някъде проблемите се изострят. Социалното разслоение в страната се изостря. То касае всички етнически и религиозни общности, а не например една неравнопоставена. Ние крием от себе си какво се случва в нашето общество, а се случват тревожни неща. Текат деградационни процеси. Те са най- очевидни в образованието и в основното, и в средното, и във висшето.“

Рязко намалява броят на жалбите за дискриминация по етнически принцип, коментира регионалният представител за Видин на Комисията за защита от дискриминация Димитър Тодоров. Той допълни, че за Видин за миналата година само 2% от постъпилите са жалби са за дискриминация на етническа основа. За сравнение за страната при създаването на Комисията през 2006 година жалбите по етнически признак са над 54%:

„В периода 2006- 2007 г., когато бяха най-много 54, 38 %, преобладават сезиранията за дискриминационни практики под формата на сигнали и жалби, обърнете внимание, от неправителствени организации, но в последващия период сезиранията са чрез индивидуални жалби и сигнали от български граждани от ромски произход. Какво се случи тогава? Тогава беше бумът на НПО-тата. Регистрираха се неправителствени организации и се търсеше поле за изява.“

Докладите от форума и въпросите от дискусията ще бъдат изпратени до Националния съвет по етнически и демографски въпроси, каза председателят на сдружение Активно общество Радослав Георгиев:

„Целите, които си поставяме с форума са- от една страна да видим какви са пропуските в Националната стратегия за интеграция на ромите, а от друга страна да посочим има ли нужда да бъде актуализирана, променена.“


Галерия

Вижте още

Пенсионерка даде над 2000 лева и злато на измамници

Жена на 70 години от Враца стана жертва на измамници . Непознат се представил за полицай Стоян Петров и я заблудил,  че трябва да предаде всички пари и ценности, които има, за да помогне на полицията да залови опасен престъпник. Жената хвърлила през прозореца 2200 лева и златни накити. Образувано  е досъдебно производство.

публикувано на 19.03.19 в 10:01

Започнаха пътни ремонти в Ломско

В община Лом започна ремонтът на три общински пътя с обща дължина 8,5 километра. Отсечките Лом-Замфир, Сталийска махала - „Багачина“ и от разклона на републиканския път до Трайково, ще бъдат основно ремонтирани. Строително-монтажните дейности предвиждат трасиране, изграждане на отводнителни съоръжения и шахти за широколентов интернет, цялостно..

публикувано на 19.03.19 в 09:54

Снимката на 18 март 2019 година

Продължава реконструкция на централната пешеходна зона във Видин. Вече са подменени голяма част от подземните комуникации, заяви кметът на Община Видин Огнян Ценков. "Продължава изграждането на отводнителната система, а изграждането и полагането на гранита се осъществява и около сградата на Община Видин. Първоначалното намерение, и наше като..

публикувано на 18.03.19 в 17:50

Бивш заместник министър и двама директори на врачанската болница отиват на съд

Прокуратурата даде на съд бившия заместник здравен министър Михаил Зортев и двама изпълнителни директори на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца заради извършени от тях престъпления от преди 10 години. Обвинителният акт е внесен в специализирания съд, уточниха от прокуратурата. Зортев е даден на съд за това, че в края на 2010 г. и в началото..

публикувано на 18.03.19 в 15:28

Венцислав Ванков оглави Общинския съвет в Ружинци

Общинският съвет на Ружинци има нов председател. Мнозинството в местния парламент гласува начело да застане бившият общински кмет Венцислав Ванков.  "Това е шестият председател на Общинския съвет на общината, която ръководя като кмет за 3 години и половина. Това е прецедент в България", коментира кметът на общината Александър Александров и..

публикувано на 18.03.19 в 14:49

Злато за гласовитите „врабчета” на „Орфеева дарба”

Вокална група „Детски смях” при Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата” в Монтана бе удостоена със златен медал на Националния международен конкурс „Орфеева дарба” в София. Гласовитите „врабчета” на музикалните педагози Миглена Георгиева и Латинка Боева се пребориха за първото място във втора възрастова група, където се състезаваха 10..

публикувано на 18.03.19 в 14:22

Предотвратен е пожар на локомотив с цистерни във Видин

Пожарникари във Видин предотвратиха инцидент с локомотив , теглещ цистерни. Няма нанесени щети. Локомотивът е изтеглен в депо на жп-гарата. Малко след десет часа тази сутрин на телефон 112 е получен сигнал за горящ локомотив, към който имало и цистерни. Незабавно към мястото са изпратени екипи, съобщи  главен инспектор Стилиян..

публикувано на 18.03.19 в 14:00